Dana Sides gasztroblogger különleges és egészséges receptje a sütőben készült tahinis karfiolhoz.

A karfiol az évek során olyan zöldséggé vált, amelyet az izraeli konyha részének tekintünk. Izraelben a karfiol termesztésének területe folyamatosan nőtt. 1970 és 2000 között a terület 5,2 négyzetkilométerről 12,2 négyzetkilométerre nőtt, ami megfelel a népesség növekedésének.

Az államalapítás óta csak idő kérdése volt, hogy a tahinival készült karfiol – egy klasszikus arab étel, amely nélkül egyetlen keleti étterem sem teljes – szélesebb körben elterjedjen az éttermekben, kávézókban, később pedig az otthonokban és a piknikasztalokon is. Ma az izraeli séfek tiszteletbeli helyet adnak a karfiolnak az éttermekben és főzőműsorokban. Például Eyal Shani séf a „Miznon” éttermében csak karfiolt – természetesen tahinivel – is kínál pitában.

Hozzávalók:

  • Egy szilárd és friss karfiol fej levelekkel
  • Három ág zaatar vagy oregano levelei
  • Citromhéj reszelék
  • 1/3 csésze nyers tahini
  • 1/3 – 1/2 csésze nagyon hideg víz
  • Fél nagy citrom leve
  • Zöld csípős paprika
  • Nagy marék petrezselyemlevelek
  • 3 érett koktélparadicsom
  • Marék pirított fenyőmag
  • Olívaolaj
  • Durva só
Karfiol tahinival – Fotó: Dana Sides

Elkészítés:

A karfiolhoz:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Mossuk meg jól a karfiolt, vágjuk le a leveleket és tegyük félre.
  3. Vágjuk a karfiolt virágokra (negyedekre, majd minden negyedet hat részre).
  4. Egy széles és lapos edényben forraljunk vizet sóval, körülbelül 2 cm magasan, hogy a karfiolvirágok csak érintsék a vizet, de ne főjenek bele. Helyezzük bele a karfiolvirágokat, fedjük le és pároljuk 4 percig. Vegyük le a fedelet és a vizet, majd ízesítsük a karfiolvirágokat és a leveleket durva sóval, zaatar levelekkel és bőségesen olívaolajjal, hogy minden virág be legyen vonva olajjal.
  5. Szórjuk szét a karfiolvirágokat és leveleket egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Csepegtessünk még egy kis olívaolajat rájuk és süssük a sütőben körülbelül 25 percig, amíg a virágok aranybarnák lesznek.
  6. Közben aprítsunk fel késsel vagy konyhai robotgéppel: zöld csípős paprikát, nagy marék petrezselyemlevelet (szárakkal együtt), két evőkanál citromlevet és egy kis durva sót. Tegyük egy kis tálba négy evőkanál minőségi olívaolajjal és tegyük félre.

A tahinihoz:

  1. Egy mély tálban keverjük össze a tahinit, egy kis sót és a hideg vizet sima, egységes állagúra. Adjunk hozzá fél citrom levét és ízesítsük ízlés szerint. Tároljuk a tahinit egy lezárt edényben a hűtőben tálalásig.

Tálalás:

  1. Kenjük a tahinit egy tálaló tányérra kanállal. Szórjuk rá a sült karfiolvirágokat és leveleket. Szórjuk meg citromhéj reszelékkel és pirított fenyőmaggal. Facsarjuk rá a koktélparadicsomokat, és végül tegyünk rá apróra vágott csípős paprika és petrezselyem keveréket kanállal.

Jó étvágyat!

Főkép: Karfiol tahinival – Fotó: Dana Sides

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.