Tüntetők a túszok szabadon bocsátásáért Tel-Avivban, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

2024. augusztus 10., szombat, a háború 309. napja


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>

Cahal: Nagy a valószínűsége, hogy az Iszlám Dzsihád központi brigádparancsnoka jelen volt a megtámadott gázai iskolában – Hírszüret

23:05

Cahal: Nagy a valószínűsége, hogy az Iszlám Dzsihád központi brigádparancsnoka jelen volt a megtámadott gázai iskolában

A Cahal szóvivője közölte, hogy „különböző hírszerzési források szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Ashraf Joude, az Iszlám Dzsihád központi brigádjának parancsnoka a ‘Al-Tabaain’ iskola katonai parancsnokságán tartózkodott, amelyet célba vettek.” Továbbá hozzátették, hogy egyelőre nem ismert, hogy megsérült-e a támadásban, és hogy a hírszerzési információk szerint a helyszínen nem tartózkodtak nők és gyerekek.


21:38

Hezbollah: Tüzet nyitottunk a Mahva Alon bázisra a szidóni támadásra válaszul

A Hezbollah bejelentette, hogy tüzet nyitott a Mahva Alon bázisra Karmiel közelében válaszul a tegnapi izraeli támadásra Szidónban, amelyben a Hamasz egyik magas rangú vezetője életét vesztette.


21:25

Szmotrics: Ahogy az Egyesült Államok sem engedett volna a nyomásnak egy megállapodásra Bin Ladennel – Izrael sem fog külső nyomásra engedni

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter reagált a Fehér Ház nyilatkozatára, amely bírálta az ő álláspontját a Hamasz-ügylet kapcsán. Szmotrics kijelentette, hogy Izrael nem fog külső nyomásra engedni, „ahogy az Egyesült Államok sem engedett volna nemzetközi nyomásnak, hogy megállapodást kössön az al-Kaidával és Bin Ladennel.” Hozzátette, hogy bár hálás az Egyesült Államoknak Izrael támogatásáért, elvárja, hogy tiszteletben tartsák az izraeli demokráciát, az izraeli állampolgárok és választott képviselőik álláspontját, amelyek hatással lesznek az ország biztonságára.


21:11

Libanoni jelentés: Arab források arra kérték a Hezbollahot, hogy halassza el a szervezet vezérkari főnökének likvidálására adott válaszát

Arab források fordultak a Hezbollahhoz, kérve, hogy halassza el válaszát Fuad Shukr, a szervezet vezérkari főnöke likvidálására, a túszügyekben folyó tárgyalások csúcstalálkozója utánra, amelyet a következő csütörtökön tartanak. A jelentés szerint a források figyelmeztették a Hezbollahot, hogy egy Izrael elleni támadás a csúcstalálkozó előtt károsíthatja a tárgyalásokat, és a szervezetet hibáztathatják emiatt. A Hezbollah egyelőre nem válaszolt a kérésre.


21:08

Külügyminisztérium: Norvégia kormánya szélsőséges, egyoldalú és Izrael-ellenes politikát folytat

A Külügyminisztérium „szélsőségesnek, egyoldalúnak és Izrael-ellenesnek” nevezte Norvégia kormányának politikáját, miután nyolc, a palesztin ügyért dolgozó norvég diplomatától megvonták státuszukat. A minisztérium szóvivője, Oren Mermusztán, az X hálózaton közzétett közleményében bírálta Norvégiát az Izrael ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon folytatott eljárás támogatása és a palesztin állam elismerése miatt. A közlemény szerint ezek, valamint Norvégia elutasítása, hogy a Hamaszt terrorszervezetnek nyilvánítsa, ahhoz vezettek, hogy Norvégia „elvesztette Izrael bizalmát és különleges szerepét az oslói megállapodások óta.”


20:52

Jelentések: Drón robbant fel egy útkereszteződésénél Észak-Galilea területén, nincsenek sérültek

Egy drón robbant fel az Észak-Galilea területén található Koach útkereszteződésénél – jelentették. Anyagi károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt. Továbbá beszámoltak egy elfogórakéta darabjainak becsapódásáról is Mahanaim útkereszteződésénél, Felső-Galileában.


20:31

Libanoni jelentések: Izraeli támadások több célpont ellen az ország déli részén

Támadás Al-Khiyam faluban, Dél-Libanonban, ma este – Fotó: Használat a szerzői jogi törvény 27A. szakasza alapján

Az Al-Majadín és az Al-Akbar hírcsatornák jelentették, hogy izraeli támadások történtek Bilida, Khiyam, Khanin és Aita ash-Shaab falvaiban Dél-Libanonban.


20:13

Egyesült Államok: Nagy aggodalomra adnak okot a gázai iskolát ért támadásban megsérült civilekről szóló jelentések, további részleteket kérnek

Az Egyesült Államok mély aggodalmát fejezte ki a gázai iskolát ért támadásban megsérült civilekről szóló jelentések miatt. A Fehér Ház közölte, hogy kapcsolatban állnak izraeli partnereikkel, akik szerint a támadás célpontjai Hamasz-vezetők voltak. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy további részleteket kérnek az ügyben, és megjegyezték, hogy „túl sok civil esik áldozatul és sebesül meg a gázai háborúban”.


20:05

Öt tűzeset tört ki Felső-Galileában és a Golán-fennsíkon a Hezbollah rakétatámadásai következtében


20:02

Cahal és Sabak: Legalább 19 Hamasz és Iszlám Dzsihád harcos halt meg az iskolát ért támadásban, lépéseket tettünk a civil áldozatok elkerülése érdekében

A Cahal és a Sabak közölte, hogy megerősítették 19 Hamasz és Iszlám Dzsihád harcos halálát, akik a gázai övezetben található iskolát ért támadáskor egy katonai bázison tartózkodtak. A Cahal szóvivője elmondta, hogy a támadást három precíziós rakétával hajtották végre, amelyek nem képesek olyan mértékű kárt okozni, mint amit a Hamasz jelentett a több mint 100 halálos áldozatról szóló beszámolókban. Továbbá közölték, hogy „a támadás előtt számos lépést tettünk annak érdekében, hogy csökkentsük a civil áldozatok esélyét, beleértve a kisméretű robbanófejekkel ellátott precíziós lőszerek, vizuális eszközök és pontos hírszerzési információk felhasználását.”


19:45

Riasztások voltak Meron és Marar környékén, Alsó-Galileában, egy esetleges ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


19:39

Újabb riasztások Felső-Galilea számos településén egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


19:28

Riasztások voltak Galileában rakétatámadások és ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


18:49

Cahal: Négy rakéta robbant fel Kiszufim kibuc közelében, egyikük tüzet okozott

Tűz Kiszufim közelében

18:24

Einav Zangauker a Kirya előtt: Netanjahu továbbra is politikai célokra használja a túszok életét

Einav Zangauker, az elrabolt Matan anyja, a Kirya előtt tett nyilatkozatában kijelentette: „Sorsdöntő órákban vagyunk, és ez az utolsó lehetőség egy olyan megállapodásra, amely életeket menthet.” Támadta a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut, mondván, hogy „továbbra is a túszok életével játszik, hogy megőrizze hatalmát.” Hozzátette: „Tegnap hallottunk egy magas rangú biztonsági tisztviselőt, aki azt mondta, hogy ‘tudjuk, hogy a túszok egy része nem fogja sokáig túlélni azokat a körülményeket, amelyek között tartják őket, tekintettel egészségi, fizikai és lelki állapotukra’, és mi kérdezzük: meddig lehet ezt még így folytatni? Milyen világban hagyja a miniszterelnök, hogy állampolgárok és katonák, akiket tíz hónapja hagyott a fogságban, tovább rohadjanak? Ha Netanjahu továbbra is késlekedik, ha most nem zárul le egy átfogó megállapodás, amely visszahoz mindenkit, akkor csak holttesteket fogunk visszakapni, ha egyáltalán.”

Jehuda Kohen, akinek fia, Nimród a gázai övezetben van fogságban, azt mondta, hogy „nem szabad megengedni, hogy a közelgő csúcstalálkozó újabb látszat legyen, amelyből nem származik semmi”, és felszólította a tárgyalócsapat tagjait, hogy „ne féljenek szembeszállni Netanjahuval.” Hangsúlyozta, hogy a törvény nem teszi lehetővé, hogy Netanjahu egyedül döntsön a megállapodás kérdésében, és hogy azt a kormány elé kell terjeszteni. Hozzátette: „Az emberek és a kormány többsége is támogatja mindenki visszahozatalát.” Sai Moze, a fogvatartott Gadi Moze unokaöccse elmondta, hogy „ebben a szakaszban mindenkinek világos, hogy a katonai nyomás fokozása túszok életébe fog kerülni”, és hozzátette, hogy „a túszok kiszabadítása az igazi győzelem, és ez a kulcsa az eszkaláció megakadályozásának.” Yifat Kalderon, a fogvatartott Ofer Kalderon unokatestvére azzal vádolta Becalel Szmotrics és Itamar Ben-Gvir minisztereket, hogy „készek feláldozni családtagjainkat, hogy valóra váltsák szélsőséges fantáziáikat.”


18:04

Riasztások voltak Kiszufimban


17:25

Riasztások voltak Nyugat-Galileában


16:10

Az Európai Unió külügyminisztere: Nincs igazolás a gázai mészárlásokra, a tűzszünet az egyetlen út a túszok szabadon bocsátásához

Josep Borrell Fontelles, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elítélte az izraeli támadást a gázai övezet iskolája ellen. Az X hálózat hivatalos fiókjában közzétett nyilatkozatában Borrell megrázkódtatását fejezte ki a támadás helyszínéről érkező képek miatt, és hangsúlyozta, hogy „nincs igazolás ilyen mészárlásokra.” Borrell emellett elutasította Becalel Szmotrics miniszter álláspontját a tűzszünettel kapcsolatban, és kijelentette, hogy „a tűzszünet az egyetlen módja az állampolgárok meggyilkolásának megállítására és a túszok szabadon bocsátásának biztosítására.”


15:48

Törökország: A gázai iskolát ért támadás emberiség elleni bűncselekmény; Netanjahu kormánya szabotálja a tűzszüneti tárgyalásokat

A török külügyminisztérium elítélte Izrael támadását a gázai iskola ellen. A minisztérium az X hálózat (korábban Twitter) hivatalos fiókjában közzétett nyilatkozata szerint „Izrael újabb emberiség elleni bűncselekményt követett el azzal, hogy több mint száz polgárt mészárolt le, akik az iskolában kerestek menedéket.” A közlemény szerint a támadás azt bizonyítja, hogy Netanjahu kormánya szándékosan szabotálja a tűzszüneti tárgyalásokat, és hogy a nemzetközi szereplők, akik nem tesznek lépéseket Izrael megállítására, bűnrészesek a bűncselekményeiben.


14:25

Cahal: A Hamasz katonai szárnyának egyik tagját likvidáltuk a Gázai övezetben

A Cahal bejelentette, hogy a légierő likvidálta Walid al-Szuszit, a Hamasz katonai szárnyának tagját és a szervezet általános biztonsági apparátusának vezetőjét. A hadsereg közleménye szerint al-Szuszi aktív résztvevője volt a hírszerzési információgyűjtésnek különböző források felhasználásával az övezetben.


14:09

Libanoni Egészségügyi Minisztérium: Egy személy súlyosan megsérült egy izraeli támadásban Madzsal Szalam faluban, az ország déli részén


13:32

Cahal: Két lövedék Felső-Galilea felé nyílt területeken csapódott be, az erők tüzérségi támadással válaszoltak


12:42

Riasztások voltak Felső-Galileában


11:39

Több tucatnyi ember rendezett tiltakozó pikniket miniszterek és képviselők otthonai közelében

Tiltakozó piknik Edelstein háza előtt ma – Fotó: Idith Alexandrovich

Több tucatnyi ember rendezett tiltakozó pikniket a koalícióban lévő miniszterek és képviselők otthonai közelében, válaszul a múlt héten történt tüntetők letartóztatására Juli Edelstein háza előtt. A legtöbb helyszínen a tiltakozók tiltakozó pólókat viselnek, de nem skandálnak jelszavakat és nem keltenek zajt.

A rendőrség feloszlatta a tiltakozókat Joav Kis oktatási miniszter háza előtt, és felszólította a közlekedési miniszter, Miri Regev otthona közelében tiltakozókat is, hogy oszoljanak szét. A szervezők szerint a Tel-Avivban, Jichak Vaserlauf miniszter otthona közelében rendezett pikniket a lakóépület közösségével egyeztetve és engedéllyel tartják, és a legtöbb tiltakozó nem viselt tiltakozó pólót.


11:37

Hamasz: Izrael akadályozni próbálja a megállapodást

Musa Abu-Marzouk, a Hamasz politikai irodájának tagja a katari Al-Arabi csatornának azt mondta, hogy „Izrael akadályozni próbálja a tárgyalásokat.” Hozzátette, hogy „az Egyesült Államok nem állíthatja, hogy a tűzszünetért dolgozik, miközben fegyver- és lőszerszállítmányokat küld Izraelnek.”


11:22

A gázai mentőszolgálatok: 93 halott a támadásban a gázai övezetben, köztük 11 gyermek és hat nő

A gázai mentőszolgálatok frissítették az áldozatok számát a gázai város iskoláját ért támadásban, amely szerint 93 ember vesztette életét, köztük 11 gyermek és hat nő. A mentőszolgálatok közleménye szerint a támadás egy kétemeletes épületben történt, ahol a felső szinten nők tartózkodtak, míg a földszintet imahelyként használták, ahol férfiak és gyermekeik tartózkodtak.


10:57

Jordánia: A gázai iskola elleni támadás durva megsértése a nemzetközi jognak

A jordániai külügyminisztérium ma közölte, hogy az izraeli támadás a gázai iskolában „durva megsértése a nemzetközi jognak és minden humanitárius értéknek”. A közleményben hozzátették, hogy ez „folytatása a civilek és a menekültek gyülekezőhelyei elleni támadásoknak”.


10:38

Cahal: 20 Hamasz és Dzsihád harcos működött az iskola területén, amelyet megtámadtunk a gázai övezetben; a Hamasz által közölt halálos áldozatok száma túlzó

A Cahal cáfolta a gázai iskolát ért támadásban jelentett halálos áldozatok számát, és közölte, hogy „az előzetes vizsgálat szerint a gázai kormányzati tájékoztatási hivatal által közölt számok, amely a Hamasz kommunikációs karja, túlzóak és nem egyeznek meg a Cahal rendelkezésére álló információkkal, a használt precíziós fegyverekkel és a pontos találatokkal. A közlemény szerint a Cahal rendelkezésére álló hírszerzési információk alapján az iskola területén körülbelül 20 Hamasz és Iszlám Dzsihád harcos, köztük magas rangú parancsnokok tartózkodtak.


09:39

Egyiptom: A gázai iskolát ért támadás bizonyítja, hogy Izrael nem akarja befejezni a háborút

Az egyiptomi külügyminisztérium közölte, hogy a gázai iskolát ért izraeli támadásban meghalt palesztinok „szándékos meggyilkolása” bizonyítja, hogy Izrael nem kívánja befejezni a háborút. A Cahal ma reggel közölte, hogy éjszaka támadást hajtott végre egy gázai városi iskola ellen, amely menedéket nyújtott civileknek, mivel a helyszínen a Hamasz katonai parancsnoksága működött. A gázai jelentések szerint a támadásban több mint százan vesztették életüket, köztük gyermekek is, és több tucatnyian megsérültek. (Reuters)


08:35

Források a CNN-nek: Az Egyesült Államok 3,5 milliárd dollárt utal át Izraelnek fegyverek és katonai felszerelések vásárlására

Az Egyesült Államok 3,5 milliárd dollárt utal át Izraelnek amerikai fegyverek és katonai felszerelések vásárlására – közölték az ügyben jártas források a CNN hálózattal. Az egyik forrás szerint az amerikai külügyminisztérium csütörtök este jelentette be a pénz átutalásának szándékát, amely egy 14,1 milliárd dolláros segélycsomag része, amelyet áprilisban hagyott jóvá a Kongresszus. A források szerint most döntöttek úgy, hogy a pénzt Izrael számára átutalják, tekintettel az Irán és a Hezbollah által várható támadásokra való felkészülésre.


06:46

Riasztások voltak Felső-Galileában


05:52

A gázai övezet mentőszolgálatai: Több mint 100 halott egy iskola elleni támadásban Gáza városában; Cahal: A helyszínen a Hamasz katonai parancsnoksága működött

A gázai mentőszolgálatok arról számoltak be, hogy több mint 100 ember vesztette életét egy izraeli támadásban az El-Tábin Iskola területén, Gáza városában, a gázai övezet központjában. A mentőszolgálatok közleménye szerint három rakéta csapódott be az iskola területére, ahol sok menekült tartózkodott a hajnali ima idején, és tűz ütött ki a helyszínen. A mentőcsapatok arról számoltak be, hogy nehézségekbe ütköznek az esemény kezelése során, és a túlélők felkutatása és a holttestek kimentése még folyamatban van.

A Cahal közleménye szerint a támadás célpontja egy Hamasz katonai parancsnokság volt, amely az iskola területén működött, és a szervezet harcosainak rejtekhelyeként, valamint terrortámadások tervezésére és előkészítésére szolgált. A Cahal hozzátette, hogy a támadás előtt számos intézkedést tettek annak érdekében, hogy minimalizálják a civil áldozatok számát, beleértve a precíziós fegyverek használatát, vizuális eszközöket és hírszerzési információkat.


04:41

Harris: Most van itt az ideje a tűzszüneti megállapodásnak és a túszcsere végrehajtásának, az elnök és én éjjel-nappal ezen dolgozunk

Harris egy választási gyűlésen Glendale-ben, Arizonában, tegnap – Fotó: Getty Images via AFP

Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris tegnap kijelentette: „Álláspontom egyértelmű: most van itt az ideje a tűzszüneti megállapodásnak és a túszcsere végrehajtásának. Most van az idő. Az elnök és én éjjel-nappal dolgozunk azon, hogy megvalósuljon a tűzszüneti megállapodás, és hogy a túszokat hazahozzuk.” Harris ezt azután mondta, hogy pro-palesztin tüntetők zavarták meg a beszédét egy választási gyűlésen Glendale-ben, Arizonában.


04:25

Az Egyesült Államok megerősítette, hogy csapatait dróntámadás érte Szíriában; sérültekről nem számoltak be

Egy amerikai kormányzati forrás megerősítette, hogy az amerikai katonai erőket Szíriában dróntámadás érte, és frissítette, hogy az első jelentések szerint nem voltak sérültek, bár az orvosi értékelések még folyamatban vannak. „Jelenleg kárfelmérést végzünk” – tette hozzá. (Reuters)


02:51

Blinken Galantnak: Egyik félnek sem érdeke az eszkaláció a Közel-Keleten

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken tegnap telefonon beszélt Joav Galant izraeli védelmi miniszterrel, és hangsúlyozta, hogy a feszültség fokozása a Közel-Keleten „egyik fél érdekét sem szolgálja” – áll a minisztérium közleményében. A közlemény szerint beszélgetésük során Blinken hangsúlyozta a tűzszünet szükségességét Gázában, valamint az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. (Reuters)


02:06

Irán ENSZ-küldöttsége: „Reméljük, hogy Izrael elleni válaszunk nem veszélyezteti a tűzszünet lehetőségét”

Irán ENSZ-küldöttsége úgy nyilatkozott, hogy fontolóra veszik az Izrael elleni várható válaszlépésük elhalasztását a jövő héten esedékes Izrael és a Hamasz közötti tárgyalások utánig, és közölte: „Reméljük, hogy válaszunk időzítése és módja nem fogja veszélyeztetni a tűzszünet lehetőségét.” Az ENSZ-ben működő iráni képviselet hozzátette: „Elsődleges célunk egy tartós tűzszünet létrehozása Gázában. Bármely megállapodást, amelyet a Hamasz elfogad, mi is elismerjük. Az izraeli rezsim megsértette nemzeti biztonságunkat és szuverenitásunkat legutóbbi terrortettével. Jogunk van a jogos önvédelemhez – ez a kérdés teljesen független a gázai tűzszünettől.” (Reuters)


01:12

Jelentés: Tűz ütött ki egy amerikai katonai bázison Északkelet-Szíriában dróntámadás következtében

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont, amely az ország ellenzékéhez köthető, arról számolt be, hogy tűz ütött ki az amerikai hadsereg Hrab al-Dzsír-i bázisán Északkelet-Szíriában egy dróntámadás következtében.


00:01

Az Egyesült Királyság felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont

David Lammy brit külügyminiszter felszólította az ország állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont. „A közel-keleti eszkaláció folytatása mindenki érdekeivel ellentétes” – írta Lammy az X platformon. „Üzenetünk minden brit állampolgár számára, aki Libanonban tartózkodik, egyértelmű – hagyják el most.”


22:46

Jelentés: Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Irán előrelépett a nukleáris fegyverek gyártásának képességében

Az amerikai hírszerző ügynökségek úgy vélik, hogy Irán elegendő dúsított nukleáris üzemanyagot állított elő, amely lehetővé tenné számára több nukleáris fegyver gyártását – áll a Wall Street Journal jelentésében. A jelentés szerint a jelenlegi becslés egy bizalmas jelentésben jelent meg, amelyet a hírszerző közösség júliusban mutatott be a Kongresszusnak. A jelentés figyelmeztetett, hogy Irán „olyan tevékenységeket folytatott, amelyek jobb helyzetbe hozzák egy nukleáris eszköz létrehozására, ha úgy dönt, hogy ezt megteszi.” A jelentés kihagyta azt a hírszerzési megállapítást, amely az elmúlt években általános volt, miszerint Irán jelenleg nem hajtja végre a bomba előállításához szükséges intézkedéseket.

Mindazonáltal, a jelentés szerint az amerikai hírszerzési közösség továbbra is úgy véli, hogy Irán jelenleg nem törekszik bomba építésére. Egy amerikai forrás szerint továbbá nincs bizonyíték arra, hogy Ali Hamenei legfelsőbb vezető utasította volna a nukleáris program újbóli beindítását.


22:53

Az amerikai külügyminisztérium: Az izraeli hadsereg egységei által elkövetett emberi jogi jogsértéseket kezelték

Az amerikai külügyminisztérium megállapította, hogy az izraeli hadsereg egységei által elkövetett emberi jogi jogsértések eseteit kezelték. A minisztérium szóvivője, Matthew Miller elmondta, hogy „alapos vizsgálat után arra a következtetésre jutottunk, hogy az emberi jogok súlyos megsértésének eseteit ténylegesen hatékonyan kezelték.” Áprilisban közzétették, hogy a Biden-kormány szankciók kiszabását fontolgatta a Necach Jehuda zászlóalj ellen, mivel részt vett emberi jogi jogsértésekben Ciszjordániában, és lépéseket mérlegelt más izraeli katonai és rendőrségi egységek ellen is.


22:23

Ilana Gritzewsky: A túszejtők azt mondták nekem, hogy Matan a szomszéd szobában van

Ilana Gritzewsky, aki 55 nap után szabadult ki egy fogolycsere keretében, elmondta, hogy közel volt ahhoz a helyhez, ahol Matan Zangaukert is fogva tartották. A 12-es csatornának adott interjújában Gritzewsky elmesélte, hogy a szabadulása előtt átvitték egy másik helyre, ahol a fogvatartói azt mondták, hogy Matan egy szomszédos szobában van. „Könyörögtem, hogy engedjék meg, hogy lássam, de nem segített” –, mesélte Gritzewsky. Elmondta továbbá, hogy később egy másik szobába vitték, ahol találkozott Sapir Kohennel, aki Gritzewskyval együtt szabadult, valamint Eitan Hornnal, David Kunyóval és Ofer Kalderonnal, akik még mindig a Hamasz fogságában vannak. „Összetörtek voltak, mindannyian kétségbeesettek voltunk, azt hittük, hogy senki sem fog kiszabadulni” – mesélte Gritzewsky. Még elmondta, hogy Kalderon találkozott Zangaukerrel, és azt mondta, hogy élve esett fogságba, sérülések nélkül.


22:23

Beszámolók: Egy amerikai állampolgárt sebesített meg az izraeli hadsereg, miközben elmenekült a katonák elől egy Beita faluban zajló tüntetés során

Egy amerikai állampolgárt, aki részt vett egy tüntetésen Beita faluban, amely Nablusz és az Aviatar előörs közelében van, a Cahal élő lövése eltalálta a combján – a szemtanúk és a nabluszi Rafidiyah kórház orvosi jelentése szerint, ahová szállították. A tanúvallomása és két másik szemtanú elmondása szerint hátulról lőtték meg, miközben menekült a katonák elől. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivőjétől még nem érkezett válasz.


21:27

A Fehér Ház: Szmotrics álláspontja izraeli és amerikai túszok halálához vezethet

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby elmondta, hogy Becalel Szmotrics pénzügyminiszter kijelentései a Hamasz-szal kötendő megállapodás ellen „izraeli és amerikai túszok életét kockáztatják”. Hozzátette, hogy Joe Biden elnök „nem engedi meg, hogy szélsőségesek, beleértve az izraeli szélsőségeseket is, aláássák a tárgyalásokat”. Kirby szerint „az elmúlt napokban több izraeli szereplőtől is hallottunk olyan kijelentéseket, amelyek támadják a megállapodást. Ez nemcsak téves, hanem veszélyezteti a túszok életét, és aláássa Izrael saját biztonsági érdekeit is.” Kirby Szmotrics azon állításával kapcsolatban, hogy a megállapodás a Hamasz előtti meghajlást jelentené, kijelentette: „Szmotrics azt javasolja, hogy a háború határozatlan ideig folytatódjon… az érvei teljesen hibásak és félrevezetik az izraeli közvéleményt.”

Kirby azt állította, hogy a javasolt megállapodás „teljes mértékben védi Izrael nemzeti biztonsági érdekeit”. Elmondása szerint „július 3-án, több mint egy hónappal ezelőtt, a Hamasz elfogadta azokat a kulcsfontosságú feltételeket, amelyeket Izrael követelt. Az izraeli erők nem vonulnak ki teljesen a Gázai övezetből a megállapodás első szakaszában, még akkor sem, ha a túszokat – nők, idősek, sebesültek és betegek – visszaadják a családjuknak.” Hozzátette: „Most térítettünk haza családjukhoz 16 ártatlan embert, köztük négy amerikait, több orosz bűnözőért cserébe. Ez nem azt jelenti, hogy egyenlő értékűek. Néha az olyan országok, amelyek értékelik polgáraik életét, mint az Egyesült Államok és Izrael, ilyen megállapodásokat kötnek, hogy megmentsék ártatlan emberek életét. Ez nem meghajlás. Ez az elveinkről és értékeinkről szól.”


20:43

A Hamasz katonai szárnya támogatja Szinvar kinevezését a politikai hivatal vezetőjének

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője, Abu Ubaida közölte, hogy a Hamasz katonai szárnya támogatja Jahja Szinvar kinevezését a mozgalom politikai irodájának vezetőjévé. A közleményben azt írták, hogy a katonai szárny „készen áll Szinvar utasításainak végrehajtására”, és hogy „a vezető Iszmail Hanije helyére történő kiválasztása bizonyítja a mozgalom kohézióját és erejét”.


20:15

Rahat lakói tévedésből beléptek a Givat Ronen előőrsbe, telepesek kövekkel dobálták meg őket és felgyújtották autójukat

Telepesek kövekkel megdobálták és felgyújtottak négy rahati nő és egy kétéves kislány autóját, akik véletlenül beléptek a Givat Ronen előőrsbe, Nablusztól délre. Egy biztonsági forrás szerint megsérültek, és a Beilinson kórházba szállították őket. A kórházban azt mondták, hogy az első benyomások szerint állapotuk enyhe, de további vizsgálatokat végeznek rajtuk. A rendőrség közölte, hogy vizsgálatot indított az eset kapcsán.

„Nablusz irányába akartunk menni, de a Waze félrevezetett minket” – mesélte Nofa, az egyik megtámadott nő. „Véletlenül bementünk valahova, aztán emberek kezdtek futni az autó után, és köveket dobáltak ránk a dombtetőről. Miután betörték az összes ablakot, könnygázt fújtak ránk. Nem köveket dobtak, hanem téglákat, nagy sziklákat. Sokan voltak, mindannyian fel voltak fegyverkezve” – emlékezett vissza. Elmondása szerint az egyik támadó fegyverét a kislány fejéhez szorította. „Azt mondták nekünk, hogy szálljunk ki az autóból. Mondtuk nekik, hogy izraeli állampolgárok vagyunk, nem tettünk semmit, csak a Waze hibázott – de még csak meg sem hallgattak minket.”


20:02

Az izraeli hadsereg és a Sabak: Szamir Mahmud al-Hadzs, a Hamasz libanoni parancsnoka meghalt a szidoni támadásban

Szamir Mahmud al-Hadzs, a Hamasz libanoni parancsnoka meghalt a légierő korábbi támadásában – közölték az izraeli hadsereg és a Sabak közös nyilatkozatában. A közlemény szerint al-Hadzs az Ain al-Hilweh menekülttábor katonai egységének parancsnoka volt, amely Szidon közelében található. Al-Hadzs többek között új aktivisták toborzásáért és kiképzéséért, valamint Libanonból Izraelbe irányuló terrorcselekmények és rakétatámadások végrehajtásáért volt felelős – áll a közleményben.


18:14

A Hamasz magas rangú aktivistája meghalt egy gépjármű elleni támadásban Szidonban

A Hamasz magas rangú aktivistája meghalt egy gépjármű elleni támadásban Szidon külvárosában – közölték a Hamasz forrásai és libanoni források a Reuters hírügynökséggel. A források szerint az áldozat Szamir al-Hadzs, a szervezet katonai szárnyának egyik központi figurája. Al-Hadzs testőre, aki szintén a járműben tartózkodott, súlyosan megsérült. Eközben a szaúdi Al-Hadath csatorna a légierő támadásairól számolt be a dél-libanoni Markaba, Al-Khiam és Hamam falvakban.


18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. augusztus 9., péntek >>

Főkép: Tüntetők a túszok szabadon bocsátásáért Tel-Avivban, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet