Tábla a túszok képeivel Tel-Avivban, ma – Fotó: Florion Goga / Reuters

2024. augusztus 12., hétfő, a háború 311. napja


00:00

Véget értek a hétfői jelentések

Keddi jelentések >>

A Cahal vizsgálja a Hamasz állítását, miszerint egy túszt agyonlőttek fogvatartói, és két túsz súlyosan megsérült – Hírszüret

23:47

„Az atomerőművek veszélyben lesznek”: Ez Irán félelme a háborútól, és ez Izrael becslése

Izrael szerint, ha Irán bosszút áll, az valószínűleg saját területéről indul ki, ezért az izraeli erők magas készültségben vannak, de nem változtatnak a lakosság számára adott utasításokon, hogy „ne adjanak hírszerzési előnyt az ellenségnek.” Eközben Irán kemény válaszlépéseket ígér, míg az Egyesült Államokban arról számoltak be, hogy magánbeszélgetések során óvatosságot tanúsítanak, mivel tartanak attól, hogy egy átfogó konfliktus esetén az iráni nukleáris program semlegesítésére kerülhet sor.


21:50

Palesztin jelentések: A kalkíliai terrorista, aki a lövöldözéses támadást elkövette, a novemberi túszcsere keretében szabadult

Palesztin források szerint a kalkíliai lövöldözéses támadást elkövető terrorista Tarik Ziyad Abd ar-Rahim, egy 18 éves fiatal férfi. A jelentések szerint ar-Rahim a novemberi túszcsere keretében szabadult.

Tarik Ziyad Abd ar-Rahim

21:49

Cahal: Vizsgálják a Hamasz állítását, miszerint egy túszt agyonlőttek fogvatartói, és két túsz súlyosan megsérült

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője bejelentette, hogy fegyveresek, akik izraeli túszokat őriztek, lelőttek egyet közülük, és két túsz súlyosan megsérült. A Cahal szóvivője közölte, hogy jelenleg nincs olyan hírszerzési információ, amely megerősítené vagy cáfolná ezeket az állításokat. „Továbbra is vizsgáljuk az állítások hitelességét, és a lehető leghamarabb tájékoztatást adunk minden új információról” – nyilatkozták.


21:13

Egy izraeli férfi súlyosan megsérült egy lövöldözéses terrortámadásban Kalkíliában; a Cahal szerint a támadó palesztinokat is megsebesített, majd katonák lelőtték

Egy hatvanas éveiben járó izraeli férfi súlyosan megsérült egy lövöldözéses terrortámadásban Kalkíliában – közölte a Cahal. A hadsereg szerint a támadó két palesztint is megsebesített, majd a katonák üldözés után agyonlőtték. Az izraeli sérültet a Kfar Szaba-i Meir Kórházba szállították.


21:10

Az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Franciaország vezetői: Támogatjuk Izraelt az iráni agresszióval szemben

Az USA, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Franciaország vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben felszólították a Közel-Keleten zajló feszültségek további eszkalációjának elkerülésére. A nyilatkozatban Joe Biden elnök, Keir Starmer brit miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök támogatták az USA, Egyiptom és Katar közös csúcstalálkozóját, amelyet csütörtökre terveznek az izraeli–Hamasz tűzszüneti tárgyalások és a szervezet által több mint 310 napja fogva tartott 115 túsz szabadon bocsátásának elősegítése érdekében.

A nyilatkozat szerint a csúcstalálkozó célja „egy megállapodás mielőbbi elérése, mivel nem szabad időt vesztegetni”. Az öt vezető felszólította a feleket, hogy „tartsák be kötelezettségeiket, és biztosítsák a segélyek (Gázába történő) zavartalan szállítását és elosztását”. A nyilatkozatban továbbá kijelentették: „Támogatjuk Izraelt az iráni agresszióval és az általa támogatott terrorista szervezetekkel szemben, és felszólítjuk Iránt, hogy vonja vissza Izrael elleni támadási fenyegetéseit.”


20:51

Több tucat jobboldali aktivista imádkozik a Gázai övezet határánál azzal a céllal, hogy újraélesszék a településeket Gázában

Körülbelül 250 jobboldali aktivista imádkozik a Gázai övezet határánál egy Tisá Beáv alkalmából tartott imagyűlés keretében, amelynek célja a gázai települések újjáélesztésének támogatása. A hadsereg engedélyezte 100 aktivista belépését az ANZAC-emlékmű területére, amely a Necerim út közelében található, de a médiát nem engedték be a területre, arra hivatkozva, hogy az október 7-e óta katonai zár alatt áll, és ki van téve a Gázából érkező lövéseknek.

A hadsereg közölte, hogy a nap folyamán az aktivisták beengedését „a helyzet érzékenysége és fontossága” miatt hagyták jóvá, miután egyeztettek a demonstráció szervezőivel.


20:31

A Cahal szóvivője: Komolyan vesszük ellenségeink nyilatkozatait, de egyelőre nincs változás a polgári védelem irányelveiben


20:25

Herzog: Az állam legfőbb kötelessége az, hogy állampolgárait hazahozza az ellenség fogságából

Jichák Herzog elnök a Tel-Aviv Múzeum elrabolt személyek terén tartott beszédében kijelentette: „Nem szabad megszegnünk a közöttünk lévő legszentebb szövetséget – vissza kell hoznunk mindegyiküket hazánkba.” Hozzátette, hogy „az állam legfőbb kötelessége az, hogy állampolgárait hazahozza az ellenség fogságából – kreativitással, elszántsággal, bátorsággal, kezdeményezéssel és teljes elkötelezettséggel.” Az elnök reményét fejezte ki, hogy az USA, Egyiptom és Katar által kezdeményezett csúcstalálkozó csütörtöki tárgyalásai „jó híreket” hoznak, és támogatni fog minden megállapodást, amely visszahozza a túszokat és megőrzi Izrael biztonsági érdekeit.


20:09

A Fehér Ház: Jelentős iráni támadás történhet még ezen a héten, erre készülünk

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy a Fehér Ház úgy véli, Irán jelentős támadást hajthat végre Izrael ellen még ezen a héten. „Szorosan figyeljük a fejleményeket, és osztozunk Izrael aggodalmaiban” – mondta Kirby.


19:32

USA: Arra számítunk, hogy a tárgyalások a tervek szerint haladnak; az ENSZ főtitkára sürgeti a feleket, hogy érjenek el megállapodást

Az Egyesült Államok arra számít, hogy a túszcsere és a tűzszünet megállapodásának tárgyalásai a tervek szerint haladnak, és továbbra is lehetséges egy ilyen megállapodás – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel. António Guterres, az ENSZ főtitkára pedig felszólította a feleket, hogy újítsák fel a tárgyalásokat, és érjenek el megállapodást.


19:17

A Cahal szóvivője közleményt ad ki 20:30-kor, hogy nincs változás a lakosságra vonatkozó utasításokban

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője 20:30-kor közleményt ad ki a lakosság számára az Irán vagy a Hezbollah esetleges támadására való felkészülésről szóló jelentések kapcsán. A Cahal nem észlelt jelentős fejleményeket az elmúlt órákban, és Hagari várhatóan bejelenti, hogy egyelőre nincs változás a lakosságra vonatkozó utasításokban. A Cahal ugyanakkor úgy véli, hogy a legutóbbi merényletekre adott válasz még várható, és ezért jelentős erőket mozgósítottak az északi határon.


19:13

Riasztások aktiválódtak Nyugat-Galileában


19:02

A Cahal: A légierő támadást hajtott végre a Hezbollah kilövőállásai és katonai épületei ellen Dél-Libanonban

A Cahal közleménye szerint a légierő támadást hajtott végre a Hezbollah kilövőállásai és katonai épületei ellen Dél-Libanonban. A hadsereg továbbá bejelentette, hogy korábban tüzérségi támadást hajtottak végre a déli libanoni Rámijja és Ájtá al-Shaáb területeken, és a nap folyamán több kilövést is észleltek a Ramim-hegység, Metula és Har Dov irányába.


18:08

Fox News: Az iráni támadás a következő 24 órában bekövetkezhet

A Fox News közlése szerint közel-keleti források úgy vélik, hogy az iráni támadás Izrael ellen a következő 24 órában megtörténhet. Trey Yingst, a hálózat tudósítója jelentette, hogy a források aggodalmukat fejezték ki, hogy egy ilyen támadás Teheránból vagy egyik megbízott szervezetétől érkezhet. Korábban a brit, német és francia közös nyilatkozatban felszólította Iránt, hogy „tartózkodjon olyan támadásoktól, amelyek tovább fokoznák a regionális feszültségeket”.

A múlt hétfőn Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere figyelmeztette a G7 fórumon kollégáit, hogy az iráni támadás 24-48 órán belül bekövetkezhet.

Az iráni rezsim egyik forrása a brit Financial Times-nak elmondta, hogy „lehet, hogy egyáltalán nem lesz támadás, de lehet, hogy már ma éjszaka bekövetkezik. A halálra várakozás rosszabb, mint maga a halál.” Hozzátette: „Irán pszichológiai hadjáratot indított, hogy biztosítsa, hogy Izrael katonai és logisztikai képességei, valamint védelmi rendszerei a végletekig feszüljenek. Az általuk megszállt területek lakóit megfosztjuk minden biztonságérzettől.”


17:34

Egyiptomi forrás a Sky News-nak: Kairóban nem optimisták a csütörtöki tárgyalási fordulóval kapcsolatban

Egyiptomi forrás a Sky News arab nyelvű kiadásának nyilatkozva elmondta, hogy Kairóban nem optimisták az Izrael és a Hamasz között a következő csütörtökre tervezett tárgyalási forduló sikerének esélyeivel kapcsolatban. „Izraelben nincs politikai akarat a megállapodás elérésére” – idézte a forrást a jelentés. „Az iráni válaszra való várakozás csökkenti az esélyeket.” Hozzátette: „A labda Netanjahu térfelén van, aki úgy tűnik, nem akar megállapodásra jutni.”


15:53

Netanjahu támadta Galantot: Antiizraeli narratívát támogat, és rontja az esélyeket egy megállapodásra

Benjamin Netanjahu miniszterelnök támadta Joav Galant védelmi minisztert, és azzal vádolta meg, hogy anticionista narratívát vesz át, ami rontja az esélyeket egy túszcsere megállapodásra. Netanjahu irodájának közleménye szerint Galantnak inkább Jahja Szinvárt kellett volna támadnia, aki nem hajlandó küldöttséget küldeni a tárgyalásokra, és aki a túszcsere egyetlen akadálya. Netanjahu szerint „Izraelnek csak egy választása van: abszolút győzelmet elérni, ami a Hamasz katonai és politikai képességeinek megsemmisítését és a túszaink szabadon bocsátását jelenti – és ez a győzelem meg fog történni. Ez Netanjahu miniszterelnök és a kabinet világos utasítása, amely mindenkit kötelez – beleértve Galantot is.”


15:23

Cahal és Sabak: Megerősítettük 12 további terrorista kilétét, akik a gázai iskolai támadásban haltak meg

A Cahal és a Sabak bejelentette, hogy megerősítették 12 további terrorista kilétét, akik az elmúlt szombaton a gázai „Al-Tabin” iskola elleni támadásban haltak meg. Ezzel a Cahal és a Sabak szerint a támadásban meghalt terroristák száma 31-re emelkedett. A gázai források szombaton 93 halálos áldozatról számoltak be, köztük 11 gyerek és hat nő, valamint több tucat további sérült.


15:03

Sabak és a rendőrség letartóztatott két gyanúsítottat a rahati nők elleni támadás miatt, akik tévedésből beléptek a Givat Ronen előőrsbe

A Sabak és a rendőrség bejelentette, hogy letartóztattak két gyanúsítottat, akik részt vettek a rahati nők elleni támadásban, miután a nők tévedésből beléptek a Nablusz melletti Givat Ronen telepes előőrsbe a hétvégén. A Sabak szerint a két gyanúsítottat kődobálással, fegyveres fenyegetéssel és a nők autójának felgyújtásával vádolják. Holnap kerül sor a két gyanúsított őrizetbe vételének meghosszabbításáról szóló tárgyalásra.


14:50

A munkaügyi miniszter, Ben-Tzur, az állam vagy a kormány fő jogi tanácsadójától kérte, hogy halassza el az óvodai támogatások megvonását a jesivahallgatók gyermekei számára

Joav Ben-Tzur munkaügyi miniszter öt hónapos haladékot kért Gali Baharav-Miara fő jogtanácsostól az óvodai támogatások megvonására azon jesivahallgatók gyermekei esetében, akik katonai szolgálatra kötelezettek.


14:38

Edelstein képviselő: A Cahalnak katonákra van szüksége, az egyetlen megoldás a sorozási törvény elfogadása

Juli Edelstein, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke kijelentette, hogy a Cahal katonahiányának egyetlen megoldása az, ha gyorsan és hatékonyan elfogadják a sorozási törvényt, valamint visszahívják a tartalékosokat aktív szolgálatba. „Ez már nem elméleti helyzet,” mondta Edelstein, „jelenleg hét fronton harcolunk – a frontok közötti prioritások és egyéb változások messzemenő következményekkel járnak.”


14:37

Galantot megkérdezték, miért nem indulnak háborúba Libanon ellen, és ő így válaszolt: „Hallom a hősöket az abszolút győzelemmel és a badarságokkal”

A Kneszet külügyi és védelmi bizottságának Tel-Avivban, a Kirjában tartott ülésén az egyik képviselő megkérdezte Joav Galant védelmi minisztert, miért nem indulnak háborúba Libanon ellen, mire ő így válaszolt: „Hallom a hősöket a dobokkal, az abszolút győzelemmel és a badarságokkal.” Galant hozzátette: „A Libanon elleni háború feltételei ma teljesen ellentétesek azokkal, amelyek a háború elején voltak.”


14:17

Galant: A teheráni és bejrúti fenyegetések valóra válhatnak; a döntéshozóknak kötelességük megteremteni a túszok visszatérésének feltételeit

Joav Galant és Juli Edelstein a Kneszetben, ma – Fotó: Ariel Harmoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy a teheráni és bejrúti fenyegetések valóban valóra válhatnak, és hogy a biztonsági rendszer jelenleg fokozott éberségi és készültségi állapotban van. A Külügyi és Védelmi Bizottságnak adott biztonsági tájékoztatójában Galant elmondta, hogy az elmúlt napokban a védelem megerősítésére és a válaszlépésekhez szükséges támadási lehetőségek kialakítására összpontosítottak, szükség esetén kezdeményező lépésekkel bármely helyszínen és régióban, a fő cél az izraeli állampolgárok védelme.

Galant szerint a döntéshozóknak kötelességük törekedni a katonai célok elérésére, ugyanakkor – ahogy a háborús célokban elkötelezték magukat – meg kell teremteniük a feltételeket a túszok visszatéréséhez. Elmagyarázta, hogy a túszok visszatérésének feltételeinek megteremtése katonai nyomás gyakorlása révén történik, ami egy megállapodást eredményezhet, amely a túszok szabadon bocsátásához vezethet – még akkor is, ha ez több szakaszban történik.


12:48

A hadsereg a Szde Teiman bázison történt bántalmazási ügy gyanúsítottainak arcának nyilvánosságra hozataláról: „Durva megsértése a bírósági tilalomnak”

Az izraeli hadsereg elítélte a Szde Teiman bázison egy palesztin fogvatartott bántalmazásával gyanúsított katonák arcának nyilvánosságra hozatalát, és kijelentette, hogy ez „durva megsértése a katonai bíróság által elrendelt közzétételi tilalomnak”. Az egyik médium közzétett egy videót, amelyben láthatóak a gyanúsítottak arcai, ami az információk széles körű terjedéséhez vezetett.


12:35

Levin azt tervezi, hogy Yosef Elront nevezi ki a bírókkal szembeni panaszok biztosának

Yariv Levin igazságügyi miniszter tervezi, hogy a Legfelsőbb Bíróság bíráját, Yosef Elront nevezi ki a bírókkal szembeni panaszok biztosának. Ez része annak az egyeztetésnek, amelyet Levin Uzi Vogelmannal, a Legfelsőbb Bíróság megbízott elnökével folytat az állandó elnök kinevezése érdekében. Elron ellen sokan tiltakoznak a bírák körében, miután bejelentette, hogy pályázik a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, annak ellenére, hogy ez ellentétes a szenioritás elvével és társai véleményével.


12:11

Nemzetközi légitársaságok bejelentették járataik felfüggesztését a Közel-Kelet egyes országaiban a következő napokra

A nemzetközi légitársaságok, köztük a Lufthansa, a Swiss Airlines és az Air France, bejelentették, hogy a következő napokban felfüggesztik járataikat a Közel-Kelet egyes országaiban. A német nemzeti légitársaság, a Lufthansa közölte, hogy augusztus 21-ig törli járatait Izrael, Irán, Libanon, Jordánia és Kurdisztán légterében. A svájci nemzeti légitársaság, a Swiss Airlines, bejelentette, hogy augusztus 21-ig nem indít járatokat Tel-Avivból és Bejrútból. A francia nemzeti légitársaság, az Air France, közölte, hogy nem fog Bejrútba repülni, illetve onnan járatokat indítani holnaputánig.


11:20

A Cahal lezárja a Gázai övezet környéki útvonalakat a mai imagyűlés előtt

A Gázai övezet környékén ma tervezett imagyűlésre való felkészülés részeként a Cahal és a rendőrség bejelentette, hogy a környéken széles körű útlezárásokra és területzárásokra kerül sor. A jobboldali szervezetek és telepesek által szervezett eseményt a „Necer út bejáratánál” tervezik, ahol a Tisá beÁv alkalmából felolvassák a Siralmak könyvét. A biztonsági források szerint az összejövetel helyszíne még nem végleges, de a várható 700-1500 fős részvétel miatt széles körű területzárásokra és útlezárásokra kerül sor a résztvevők biztonságának megőrzése és a helyszínen működő biztonsági erők zavartalan munkájának biztosítása érdekében.

A Cahal közölte, hogy a déli parancsnokság vezetője, Yaron Finkelman vezérőrnagy aláírta a katonai területek lezárására vonatkozó rendeletet, amely 12:00 órakor lép hatályba. A rendelet értelmében széles körű területlezárásokra kerül sor, és ezekre a területekre előzetes egyeztetés nélkül tilos lesz belépni. A lezárt területek közé tartoznak a mezőgazdasági területek is az Erez átkelőtől, Yad Mordechai-tól, Shaar HaNegev csomóponttól, Netivot csomópontjától Nahal Oz-ig, valamint a Netivot temető megközelítési útvonalától a 234-es útig és onnan a biztonsági kerítésig. Emellett lezárják a Nahal Eshkol területét is Reim csomópontjától az Urim csomópontig, Maon csomópontig és onnan a biztonsági kerítésig.

A rendőrség közölte, hogy a délutáni óráktól kezdve rendőri erők lesznek jelen a releváns útvonalakon és területeken, hogy segítsenek a Cahalnak érvényesíteni a déli parancsnok rendeletét, és megakadályozzák a jogosulatlan személyek belépését a térségbe.

A rendőrség továbbá bejelentette, hogy 13:00 órától az alábbi utak lesznek lezárva a forgalom elől:

  • A 4-es út Yad Mordechai csomóponttól Netiv HaAsaráig.
  • A 34-es út Yad Mordechai csomóponttól Shaar HaNegev csomópontig (egy irányban).
  • A 25-ös út Netivot északi bejáratától Saad csomópontig.
  • A 232-es út Shaar HaNegev csomóponttól Reim csomópontig.
  • A 241-es út Urim csomóponttól Magen csomópontig.
  • A 234-es út Urim csomóponttól Reim csomópontig.

Továbbá csak a környéken élő lakosok számára engedélyezik a közlekedést, ami személyi igazolvány bemutatásához kötött, valamint az engedéllyel rendelkező személyek számára. A szomszédos utak esetében torlódások várhatóak.


10:40

Libanoni jelentés: A Hezbollah kiüríti parancsnoki és politikai központjait Bejrútban

A libanoni Al-Joumhouria újság szerint a Hezbollah az elmúlt órákban megkezdte parancsnoki központjainak és politikai központjainak kiürítését Bejrútban, valamint a város déli részén található Dahieh negyedben. A jelentés szerint a Hezbollah a parancsnoki központokból többek között számítógépeket és elektronikai eszközöket is eltávolít.


09:49

A Védelmi Minisztérium katonai előkészítő programot indít ultraortodox fiatalok számára

A Védelmi Minisztérium társadalmi-biztonsági osztálya felhívást tett közzé egy katonai előkészítő program létrehozására az ultraortodox közösségből származó fiatalok számára – közölte a minisztérium szóvivője. A közlemény szerint a program célja, hogy „növelje az ultraortodox jesivákból származó fiatalok katonai szolgálat iránti motivációját, és mentálisan és fizikailag is felkészítse őket a Cahalhoz való csatlakozásra.”

A tervek szerint az előkészítő program 2024 novemberében kezdődik, és az 5785-ös tanév során működik majd. A bentlakásos intézményben mintegy 40 résztvevő kap helyet, akik különféle tevékenységeken vesznek részt, amelyek célja a katonai szolgálat iránti motiváció fokozása, készségek és eszközök elsajátítása, az ország megismerése, valamint fizikai és mentális felkészítés – mindezt az ultraortodox közösség számára megfelelő körülmények között.


09:14

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország figyelmeztetése Iránnak és szövetségeseinek: Kerüljék az eszkalációhoz vezető támadásokat

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította Iránt és szövetségeseit, hogy tartózkodjanak azoktól a támadásoktól, amelyek súlyosbíthatják az eszkalációt a régióban, és veszélyeztethetik a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás elérését. A nyilatkozatot Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Keir Starmer brit miniszterelnök írták alá, akik hangsúlyozták, hogy Irán felelősséget visel majd azokért a lépésekért, amelyek veszélyeztetik a béke és a stabilitás lehetőségét.

A nyilatkozat szerint a három vezető „nagyon aggódik a közel-keleti feszültségek miatt,” és „egységesek elkötelezettségükben az eszkaláció megakadályozására és a régió stabilitásának biztosítására.” Hozzátették, hogy egyetlen ország sem fog hasznot húzni az eszkaláció fokozódásából. A vezetők üdvözölték Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok erőfeszítéseit a tárgyalások során, és csatlakoztak felhívásukhoz, hogy a Hamasz és Izrael folytassák a tárgyalásokat. „A harcoknak most azonnal véget kell vetni, és minden, a Hamasz által fogva tartott túszt szabadon kell engedni” – áll a nyilatkozatban. A három vezető továbbá hangsúlyozta, hogy a gázai lakosoknak sürgősen és korlátozások nélkül humanitárius segítséget kell kapniuk.


08:57

Metula helyi tanácsának vezetője: Két páncéltörő rakétát lőttek ki a település felé, nincsenek sérültek

Metula helyi tanácsának vezetője, David Azoulay, bejelentette, hogy két páncéltörő rakétát lőttek ki a település felé, és tájékoztatott arról, hogy nincsenek sérültek. A Cahal szóvivője közölte, hogy az esetet vizsgálják.


05:58

Omer Ginzburg szakaszvezető, a légideszant dandár katonája tegnap életét vesztette a Gázai övezet déli részén

Omer Ginzburg szakaszvezető, 19 éves, Kiryat Tivonból, tegnap meghalt a Gázai övezet déli részén folytatott harcokban. Ginzburg a légideszant dandár 101. zászlóaljának katonája volt.

Omer Ginzburg – Fotó: Cahal

03:54

Pentagon: Austin védelmi miniszter utasította egy irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjáró áthelyezését a Földközi-tenger térségébe

A „Lincoln” repülőgép-hordozó – Fotó: Reuters

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin, utasította egy irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjáró áthelyezését a Földközi-tenger térségébe – jelentette be a Pentagon. A közlemény szerint Austin a Yoav Galant védelmi miniszterrel folytatott beszélgetés során közölte, hogy a Lincoln repülőgép-hordozó csapásmérő csoportjának áthelyezését is felgyorsította a térségbe, amely F-35-ös repülőgépeket is magában foglal. A közleményben továbbá az áll, hogy Austin hangsúlyozta Galant előtt a tűzszüneti megállapodás biztosításának, a túszok szabadon bocsátásának, valamint az Iránnal és a Hezbollahhal való eszkaláció megakadályozásának fontosságát.


02:34

Cahal: Körülbelül 30 lövést adtak le Libanonból Naharija térségére, nyílt területeken azonosítottak becsapódásokat

A Cahal tájékoztatása szerint körülbelül 30 lövést adtak le Libanonból Naharija térségére, és több becsapódást azonosítottak nyílt területeken. A hadsereg szerint nincsenek áldozatok, és az erők visszavágnak a tűz forrásaira. A Hezbollah vállalta a felelősséget a lövésekért, és jelezte, hogy a „Gaaton” bázist célozta.


01:45

Riasztások aktiválódtak Naharija környékén


00:47

Az EU külügyminisztere: Ben-Gvir és Smotrich kijelentései háborús bűnökre uszítanak, szankciók bevezetését fontolgatjuk

Joseph Borrell, az Európai Unió külügyminisztere, kijelentette, hogy a szervezet fontolóra veszi szankciók bevezetését Itamar Ben-Gvir és Becalel Smotrich miniszterek ellen a gázai lakosságnak nyújtott humanitárius segítség csökkentésére vonatkozó kijelentéseik miatt. Elmondása szerint „miközben a világ a tűzszünet elérésére törekszik”, a két miniszter kijelentései „háborús bűnökre uszítanak”. Borrell továbbá felszólította az izraeli kormányt, hogy „egyértelműen” távolodjon el ezektől a kijelentésektől, és foglalkozzon a tűzszüneti tárgyalásokkal.


21:47

Hamasz: Felszólítjuk a közvetítőket, hogy mutassanak be egy tervet a Biden-megállapodás végrehajtására, ahelyett, hogy új tárgyalási fordulókat és javaslatokat kezdenének

A Hamasz bejelentette, hogy a csütörtöki csúcstalálkozón arra kéri a közvetítőket, hogy mutassanak be egy tervet a július 2-án mindkét fél által elfogadott Biden-megállapodás végrehajtására, ahelyett, hogy új javaslatokat tárgyalnának meg és új tárgyalási fordulót kezdenének. A szervezet közleménye szerint „a háború kezdete óta minden lehetséges rugalmasságot mutattunk a közvetítési erőfeszítések sikeréért, hogy olyan megállapodást érjünk el, amely tűzszünethez vezet, és elérje a palesztin nép céljait és érdekeit.” A szervezet továbbá kijelentette, hogy az új javaslatok célja „Izrael számára fedezetet biztosítani a palesztin nép elleni megsemmisítő háború és agresszió folytatásához.”


21:13

Izrael úgy véli, hogy Irán és a Hezbollah csütörtök előtt támadhat; a Cahal szóvivője: Nincs változás az irányelvekben

Az izraeli védelmi rendszer továbbra is magas készültségben van Irán és a Hezbollah esetleges támadásával szemben, miközben Izraelben úgy vélik, hogy az amerikai erőfeszítések ellenére, amelyek a Hamasz és a közvetítők csütörtöki csúcstalálkozójára irányulnak, a válaszcsapás a két merényletre még a csúcstalálkozó előtt bekövetkezhet. A védelmi rendszer véleménye szerint Irán és a Hezbollah továbbra sem akar nagy háborút. Izrael világossá tette, hogy nem tűrik meg az izraeli civilek elleni támadásokat, de a védelmi rendszer lázasan tárgyalja a különböző forgatókönyveket és az azokra adott lehetséges válaszokat.

A jelentésekre reagálva Daniel Hagari, a Cahal szóvivője az X közösségi oldalon kijelentette, hogy nincs változás a polgári védelmi parancsnokság irányelveiben, és hozzátette: „A Cahal erői készen állnak és készenlétben vannak, és ha szükséges, változtatunk az irányelveken, amiről időben tájékoztatni fogunk.”


20:54

Biden: Még mindig van lehetőség a tűzszünetre, a terv végrehajtható

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a CBS News-nak adott interjújában elmondta, hogy még mindig lehetséges a gázai harcok tűzszünetének elérése, még januári 2025-i hivatali ideje lejárta előtt. „Az általam kidolgozott tervet, amelyet a G7-országok és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is támogat, még mindig végre lehet hajtani” – mondta Biden. „Én és a csapatom szó szerint minden nap dolgozunk azon, hogy elkerüljük a regionális háború eszkalációját. De ez könnyen megtörténhet.”


20:31

Cahal: A légierő megtámadta a Hezbollah harcosait, egy fegyverraktárt és katonai létesítményeket Dél-Libanonban

A Cahal közölte, hogy a légierő támadást hajtott végre egy terrorista csoport ellen a dél-libanoni At-Tajba faluban. A hadsereg továbbá közölte, hogy megtámadott egy katonai létesítményt és egy fegyverraktárt a Dradaria falu közelében, valamint a Hezbollah katonai létesítményeit Kila és Al-Jibin falvakban, szintén az ország déli részén.


19:26

Riasztások aktiválódtak Nyugat-Galileában; Cahal: Körülbelül öt rakéta robbant fel nyílt területeken


19:01

Herzog beszélt a rahati családdal, akiket megtámadtak a Givat Ronen telepen: „Megborzongtam a súlyos erőszak miatt”

Jichak Herzog államelnök beszélt annak a rahati családnak az apjával, akiket telepesek támadtak meg a Givat Ronen telepen, és akiknek járművét felgyújtották. Az elnök kijelentette: „Megborzongtam az erőszakos és súlyos élmény hallatán, amelyet a lányok átéltek.” Hozzátette: „Mindannyian Izrael állampolgárai vagyunk, és megérdemeljük az egyenlő, méltó bánásmódot, erőszak nélkül.”


18:00

A vasárnapi hírek folytatása 

2024. augusztus 11., vasárnap >>

Főkép: Tábla a túszok képeivel Tel-Avivban, ma – Fotó: Florion Goga / Reuters


Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet