Tüntetés a túszok visszaadásáért, tegnap Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum

2024. augusztus 16., péntek, a háború 315. napja


00:00

Véget értek a pénteki jelentések

Szombati jelentések >>


22:48

Riasztások aktiválódtak a Felső-Galileában


22:35

A Hamasz magas rangú tisztviselője: Az elmúlt két napban nem sikerült megállapodásra jutni a tárgyalásokon

A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője, Razi Hamad, kijelentette, hogy az elmúlt két nap tárgyalásain nem sikerült megállapodásra jutni, és Izraelt vádolta a tárgyalások kudarcáért. Az al-Majadin televíziós csatornának adott interjúban, amely közel áll a Hezbollahhoz, Hamad azt mondta, hogy Netanjahu „új tervet próbál bemutatni az Egyesült Államokon keresztül, hogy időt nyerjen”. Hozzátette, hogy a Hamasz semmilyen körülmények között sem engedi meg, hogy izraeli jelenlét legyen a Gázai övezet területén.


22:27

Hamasz: Minden megállapodásnak biztosítania kell a háború befejezését és a kivonulást a Gázai övezetből

A Hamasz vezetőségének egyik tagja az Al-Dzsazírának azt nyilatkozta, hogy minden megkötendő megállapodásnak „biztosítania kell a háború befejezését és a kivonulást a Gázai övezetből”. A forrás szerint minden megállapodásnak „tartalmaznia kell a jelentős humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetnek, valamint a palesztin foglyok szabadon bocsátásának feltételeit”.


21:52

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: Az első poliomyelitis esetet diagnosztizálták a Gázai övezetben

A Palesztin Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az első poliomyelitis esetet diagnosztizálták a Gázai övezetben. A minisztérium szerint egy tíz hónapos, nem beoltott csecsemőt diagnosztizáltak a vírussal Deir al-Balahban. A minisztérium közleménye szerint az elkövetkező napokban oltási kampány indul a csecsemők és a 10 év alatti gyermekek számára az ENSZ-szel együttműködve.


21:17

Biden-kormányzat tisztviselője: A közvetítő országok vezetői egyetértenek abban, hogy a megállapodás folyamata most a végső szakaszban van

A Biden-kormányzat egyik tisztviselője szerint Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke beszélt Abdel-Fattah al-Szíszi egyiptomi elnökkel és Mohamed al-Tani katari miniszterelnökkel, és egyetértettek abban, hogy „a megállapodás folyamata most a végső szakaszban van”. A tisztviselő szerint a három vezető az Egyesült Államok által ma benyújtott javaslatról tárgyalt, és elmondták, hogy céljuk az, hogy a jövő hét vége előtt Kairóban összeüljenek és véglegesen lezárják ezt a folyamatot. Hozzátette: „A tárgyalásokon részt vevő összes fél Katarban egyetértett abban, hogy most új lendület van a megállapodás előmozdítására.”

A tisztviselő elmagyarázta, hogy a tárgyalócsoportok a következő napokban találkoznak, hogy többek között a foglyok listájáról, azok szabadon bocsátásának sorrendjéről, a palesztin foglyok listájáról és a humanitárius könnyítésekről tárgyaljanak, valamint további találkozókat tartanak Dohában és Kairóban. „Fókuszunk azon van, hogy kiszabadítsuk a túszokat Gázából, és hogy a folyamat első szakaszában minél többen kiszabaduljanak” – mondta a tisztviselő. Hozzátette, hogy a megállapodás „messze van a tökéletestől, de úgy gondoljuk, hogy ami most van, az tükrözi azokat az elveket, amelyeket Biden elnök felvetett, és amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa is támogatott.”

„Ha hónapokig folytatjuk a tárgyalásokat, és megpróbáljuk megkötni a tökéletes megállapodást” – mondta a tisztviselő –, „azt kockáztatjuk, hogy nem maradnak túszok, akiket meg lehetne menteni. Ez számunkra elfogadhatatlan.”


20:19

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma: Blinken holnap Izraelbe utazik

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közölte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter holnap Izraelbe utazik. Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel elmondta, hogy Blinken „a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás lezárása érdekében folytatott diplomáciai erőfeszítések folytatása céljából” érkezik. Patel szerint az Egyesült Államok által ma benyújtott megállapodási javaslat „tűzszünetet eredményez a Gázai övezetben, biztosítja az összes túsz szabadon bocsátását, biztosítja a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe, és megteremti a regionális stabilitáshoz szükséges feltételeket”. Patel hozzátette, hogy Blinken „világossá fogja tenni, hogy a térségben minden félnek sürgősen tartózkodnia kell az eszkalációtól, vagy bármilyen más lépéstől, amely alááshatja a megállapodás lezárásának esélyeit.”


20:18

Metula regionális tanácsának vezetője: Rakéta törmelék csapódott egy ház udvarába, kárt okozva és tüzet indítva

Metula regionális tanácsának vezetője közölte, hogy egy Libanonból kilőtt rakéta törmelékei csapódtak be egy ház udvarába a településen, kárt okozva és tüzet indítva.


20:09

Izraeli, iráni és amerikai vezetők: Irán valószínűleg elhalasztja az Izrael elleni támadást, hogy ne veszélyeztesse a tárgyalásokat

Izraeli, iráni és amerikai vezetők ma úgy vélték, hogy Irán valószínűleg elhalasztja Izrael elleni támadását annak érdekében, hogy folytathassák a tárgyalásokat a háború befejezéséről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról. (New York Times)


20:01

Katar miniszterelnöke ismét tárgyalt az iráni külügyminiszterrel, és tájékoztatta őt a megállapodási tárgyalások alakulásáról

Katar miniszterelnöke, Mohamed al-Tani ismét telefonon beszélt Irán külügyminiszterével, Ali Baqeri Kanival, és tájékoztatta őt a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodási tárgyalások alakulásáról. Al-Tani tegnap is beszélt Baqeri Kanival a Katarban zajló tárgyalások lezárását követően. Két iráni és három további forrás a New York Times-nak elmondta, hogy al-Tani arra ösztönözte az iráni külügyminisztert, hogy tartózkodjon az eszkalációtól, amíg a tűzszüneti tárgyalások folynak.


19:48

Cahal katonai épületeket támadott Dél-Libanonban, amelyeket a Hezbollah használt

A Cahal közölte, hogy katonai épületeket támadott Dél-Libanonban, amelyeket a Hezbollah használt. Emellett a hadsereg értesítése szerint egy elfogórakétát lőttek ki egy Libanonból indított drónra, és egy lövedék nyílt területen csapódott be Netua környékén.


19:45

Az ENSZ-főtitkára humanitárius szünetet sürget a Gázai övezetben a gyermekbénulás elleni oltások biztosítása érdekében

António Guterres, az ENSZ főtitkára felszólította a Gázai övezetben háborúzó feleket, hogy biztosítsanak humanitárius szünetet a gyermekek gyermekbénulás elleni oltásának lehetővé tétele érdekében. Elmondása szerint az ENSZ kampányt indít a Gázai övezetben a tíz év alatti gyermekek gyermekbénulás elleni oltására, de a szervezet „komoly kihívásokkal” néz szembe. (Reuters)


19:36

Riasztások aktiválódtak Metulában


18:59

Biden: Közelebb vagyunk, mint valaha a megállapodáshoz; Netanjahu: Reméljük, hogy a közvetítők nyomása meggyőzi a Hamaszt

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a felek „közelebb vannak, mint valaha a megállapodáshoz”, de megjegyezte, hogy „még nem értünk el oda.” A miniszterelnök irodája válaszul a közvetítők kijelentésére közölte, hogy Izrael reméli, hogy a közvetítők és az Egyesült Államok nyomása meggyőzi a Hamaszt „a május 27-i alapelvek elfogadásáról, hogy a megállapodás részletei végrehajthatók legyenek.”


18:48

Előzetes vizsgálat: Katonák is jelen voltak Gitben a telepesek támadása idején, de nem akadályozták meg azt

A támadás utáni romok Gitben, ma – Fotó: Nasser Nasser / AP

A Cahal tartalékos katonái és egy készenléti egység tagjai is jelen voltak jelen a telepesek tegnapi támadása idején Git faluban, de nem akadályozták meg a támadást – derül ki a biztonsági erők által végzett előzetes vizsgálatból. A vizsgálat szerint a tartalékos katonák és a csoport tagjai jelen voltak, látták az eseményeket, de nem tettek semmit a pogrom megakadályozására. A biztonsági erők közölték, hogy sem a Sabak, sem a Cahal nem rendelkezett előzetes hírszerzési információkkal a faluba való behatolás előkészületeiről.


18:34

Riasztások aktiválódtak Felső-Galileában


18:15

Cahal: Két drón hatolt be Libanonból, az egyik lezuhant a Golán-fennsíkon és tüzet okozott; a Golán lakóit arra utasították, hogy maradjanak a védett helyek közelében

Két drón hatolt be Libanonból, az egyik a Golán-fennsík északi részén zuhant le, és tüzet okozott, a másikat elfogták – közölte a Cahal. A Golán regionális tanácsa arra utasította a lakosokat, hogy maradjanak a védett helyek közelében, kerüljék a gyülekezést, és minimalizálják a mozgást a településeken belül.


17:21

Riasztások aktiválódtak a Golán-fennsíkon egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


17:17

Blinken várhatóan a jövő héten Izraelbe érkezik, hogy Netanjahuval tárgyaljon az új megállapodási javaslatról

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan a hét elején, valószínűleg hétfőn Izraelbe érkezik, hogy tárgyaljon a miniszterelnökkel az új megállapodási javaslatról a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről. Ezzel egyidejűleg Katar bemutatja azt a Hamasz magas rangú tisztviselőinek.


17:08

A közvetítő országok: Az Egyesült Államok olyan javaslatot terjesztett elő, amely áthidalhatja a felek közötti különbségeket, és lehetővé teszi a megállapodás gyors végrehajtását

A tárgyalásokban részt vevő közvetítő országok, Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kijelentették, hogy az Egyesült Államok olyan javaslatot terjesztett elő, amely áthidalhatja a felek közötti különbségeket, és lehetővé teszi a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodás gyors végrehajtását. A közvetítő országok közös nyilatkozatában szerepelt, hogy a tárgyalócsoportok tovább dolgoznak a megállapodás végrehajtásának tervezetén, és jövő héten Kairóban találkoznak.


17:03

A kiürítési felszólítás után: Gázaiak tankokról számolnak be Deir al-Balahban

Deir al-Balah lakói – ahol a hadsereg eddig nem hajtott végre szárazföldi manővert – a Reuters hírügynökségnek súlyos bombázásokról számoltak be és arról, hogy tankok lépték át a kerítést és behatoltak a városba. A jelentések szerint a tankok áthaladtak a Salah ad-Din úton, és az Abu-Holi ellenőrzőpontnál állomásoznak, amely elválasztja Deir al-Balahot Khan Junisztól, miközben intenzív és koncentrált tüzérségi bombázás zajlik. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a Cahal tevékenysége Deir al-Balah külterületeire korlátozódik, ahogyan korábban is történt, és nem a város területén zajló manőverről van szó.


16:55

ENSZ: „A Samáriában történt zavargások Izrael ciszjordániai telepespolitikájának közvetlen következményei”

Az ENSZ a tegnapi telepeszavargásokat, amelyek Git faluban, Samáriában zajlottak, „szörnyűségesnek” nevezte, és azt állította, hogy „látható az ilyen támadások büntetlensége.” „Ez rettenetes volt” – mondta az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának szóvivője egy sajtótájékoztatón Genfben. „Ami megdöbbentő, hogy a tegnapi gyilkosság Gitben nem egy elszigetelt merénylet, hanem Izrael ciszjordániai telepespolitikájának közvetlen következménye.”


16:54

Cahal: Öt lövedéket lőttek ki Slomi felé, néhányat elfogtak

A Cahal közleménye szerint korábban öt lövedéket lőttek ki Slomi irányába, Nyugat-Galileában. Ezek közül néhányat elfogtak, a többi nyílt területeken csapódott be. Emellett a hadsereg tájékoztatása szerint az Avivim felé kilőtt lövedékek nem érték el Izraelt, és Libanon területén estek le.


16:50

Az izraeli delegáció ma este visszatér Katarból


16:29

Riasztások aktiválódtak Avivimban, Felső-Galileában


16:20

Riasztások aktiválódtak Shlomiban, Nyugat-Galileában


15:30

Riasztások aktiválódtak a Gázai övezet környékén


13:42

Katz külügyminiszter: Elvárom Nagy-Britanniától és Franciaországtól, hogy álljanak Izrael oldalára Irán elleni támadás esetén, ha kitör a háború

A francia külügyminiszter, Stéphane Sejournéz (balra), Jiszráel Katz és az angol külügyminiszter, David Lammy, ma – Fotó: Florion Goga / Reuters

Az izraeli külügyminiszter, Jiszrael Katz találkozott brit és francia kollégáival, és kijelentette: „Ha Irán támad, elvárjuk, hogy a koalíció csatlakozzon Izraelhez nemcsak a védekezésben, hanem jelentős iráni célpontok elleni támadásban is.” A francia külügyminiszter, Stéphane Sejourné és a brit külügyminiszter, David Lammy annak érdekében érkeztek Izraelbe, hogy megakadályozzák egy átfogó regionális háború kitörését. Katz külügyminiszter a találkozón közölte velük: „Izrael nem maradhat válasz nélkül, ha bármilyen támadás éri. Ha Irán nem hagy fel az agresszióval, annak következményeit viselnie kell majd.”


13:22

Több tucat palesztin hagyta el közösségét Ciszjordánia északi részén a telepesek zaklatásai miatt

Mintegy száz palesztin hagyta el otthonát Ciszjordánia északi részén ismétlődő fenyegetések és telepesek zaklatásai miatt. Az elköltözők az Umm Dzsamal közösség tagjai, ami a Jordán-völgy északi részén található, közel a Maskiot zsidó telephez. A lakosok olyan esetekről számoltak be, amikor telepesek betörtek otthonaikba, kövekkel dobálták meg őket, és elűzték a nyájukat. Csalódottságukat fejezték ki a rendőrség és a hadsereg tevékenysége miatt. Elmondásuk szerint a közösség bizalmatlansága a biztonsági erők iránt, hogy megvédik őket, az egyik oka annak, hogy elhagyták otthonaikat.

„A gyerekek sírnak és félnek, ahogy az asszonyok is. Jobb elmenni, mint hagyni, hogy lerombolják a házainkat” – mondta a közösség egyik tagja. „Néha kövekkel dobálják meg a házakat. Nem egy emberről van szó, hanem többtucatnyiról.” A közösség tagjai most a Palesztin Hatóság által ellenőrzött Tubasz városhoz közeli Tiassir faluba költöznek.


13:09

Cahal: Megfigyelő és felderítő drón zuhant le Beit Dzsan körzetében

A hadsereg közölte, hogy egy megfigyelésre és felderítésre használt Hezbollah-drón zuhant le Beit Dzsan környékén, sérülések nem történtek. Emellett a hadsereg közölte, hogy a légierő megtámadott egy épületet, ahol Hezbollah-terroristák tartózkodtak Aitarun faluban, Dél-Libanonban, és a katonai erők támadásokat hajtottak végre Blayda és Khila falvakban is, szintén Dél-Libanonban.


11:38

A Hezbollah közzétett egy videót, amelyen rakétákat szállító teherautók láthatók földalatti kilövőállomásokra

A Hezbollah közzétett egy videót, amelyen állítólag a szervezet aktivistái láthatók egy alagútrendszerben, és teherautók rakétákat szállítanak a kilövőállomásokhoz. A videó hitelessége nem egyértelmű.


10:45

Az Egyesült Államok nagykövete: Megdöbbentett a telepesek támadása Git faluban, bíróság elé kell állítani őket


10:28

Jelentés: Hezbollah-aktivista halt meg egy izraeli támadásban Aitarunban

A szaúdi Al-Hadath újság jelentése szerint egy Hezbollah-aktivista életét vesztette egy izraeli támadásban Aitarun faluban, Dél-Libanonban, és egy másik személy megsérült.


10:08

Cahal csökkenti a humanitáriusnak minősített területet a Gázai övezetben a rakétatámadások miatt, és felszólítja Khan Junisz északkeleti és Deir al-Balah keleti részének lakóit az evakuálásra

A terület (sárgával jelölve), ahová a hadsereg felszólította a lakosokat az evakuálásra

A Cahal röplapokat szórt szét Khan Junisz északi negyedeiben és Deir al-Balah keleti részén, amelyekben értesítette a lakosokat a humanitárius terület csökkentéséről a Hamasz tevékenysége miatt. „Az itt tartózkodás veszélyessé vált. Ezért most módosítani fogjuk a területet. A módosítás pontos hírszerzési információk alapján történik, amelyek szerint a Hamasz terrorinfrastruktúrákat helyezett el a humanitárius területként megjelölt zónában” – áll a röplapokon. „A Cahal erőteljesen fel fog lépni a terrorista szervezetek ellen.”


09:38

A Git faluban történt telepes rajtaütés után letartóztatott egyetlen személyt rendőr akadályozásával gyanúsítják, és szabadlábra helyezték; a zavargások résztvevői közül még senkit sem tartóztattak le


07:07

Washington Post jelentés: A Hezbollah nem támadja meg Izraelt a katari csúcstalálkozó idején

A Hezbollahhoz közel álló forrás a Washington Postnak elmondta, hogy a szervezet nem tervezi Izrael megtámadását a katari csúcstalálkozó idején, ahol Izrael és a közvetítő országok képviselői tárgyalnak. „A szervezet nem kíván felelős lenni a tárgyalások vagy a megállapodás összeomlásáért” – mondta a forrás. „A válasz várhat, nem sürgős vagy időhöz kötött.”


06:20

Az Egyesült Államok elítélte a telepesek erőszakos cselekményeit Git faluban: „Elfogadhatatlan”

A Fehér Ház elítélte a telepesek által Git faluban elkövetett erőszakos támadást, és közölte, hogy a telepesek palesztin civilek elleni támadásai elfogadhatatlanok, és meg kell szüntetni őket. „Az izraeli hatóságoknak intézkedéseket kell tenniük minden közösség védelme érdekében, beleértve az erőszak leállítását és a felelősségre vonást minden érintett esetében” – mondta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. (Reuters)


02:15

Trump: Nem beszéltem Netanjahuval tegnap; a gázai öldöklésnek véget kell vetni

Donald Trump sajtótájékoztatón tagadta, hogy tegnap beszélt volna Netanjahu miniszterelnökkel, és elmondta, hogy utoljára a múlt hónapban, Netanjahu amerikai látogatása során beszéltek. Trump hozzátette, hogy tanácsa Netanjahu számára a gázai háborúval kapcsolatban az, hogy „szerezd meg a győzelmedet, és fejezd be. Ennek véget kell vetni. Az öldöklésnek véget kell vetni.”


00:58

A katari miniszterelnök tanácsadója: A közvetítők csúcstalálkozója ma folytatódik; Kormányzati forrás: A tárgyalásokat „építő jellegűnek” értékelték

Dr. Majid Al-Ansari, Katar miniszterelnökének tanácsadója hivatalos közleményben megerősítette, hogy a közvetítők csúcstalálkozója még folyamatban van, és ma folytatódik. Al-Ansari hozzátette, hogy Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítői erőfeszítései továbbra is zajlanak, és eltökéltek abban, hogy tűzszünetet hozzanak létre, amely magában foglalná a túszok szabadon bocsátását és nagy mennyiségű humanitárius segély bejuttatását a Gázai övezetbe. Egy amerikai kormányzati forrás pedig a Reutersnek elmondta, hogy a közvetítők az első tárgyalási napot „építő jellegűnek” értékelték.


00:40

Ben-Gvir: „A Git faluban történt esemény azért következett be, mert nem adnak támogatást a katonáknak, hogy minden kődobáló terroristára lőjenek”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter reagált az izraeli telepesek esti zavargásaira Git faluban, Ciszjordániában, és kijelentette: „Ma este elmondtam a vezérkari főnöknek, hogy az, hogy nem támogatják a katonákat abban, hogy minden kődobáló terroristára lőjenek, olyan eseményekhez vezet, mint amit ma este láttunk. Ugyanakkor egyértelműen tilos saját kézbe venni a törvényt. A terrorizmus elleni fellépésről és az elrettentésről a Cahalnak kell gondoskodnia, még a Git faluban lévő terroristák esetében is. Ideje lenne, hogy a védelmi miniszter kilépjen a megszokott gondolkodásmódjából, és megtegye ezt.”


00:27

Riadók szólaltak meg a Golán-fennsíkon egy ellenséges drón behatolása miatt; Cahal: téves azonosítás történt

Riadók szólaltak meg Maszada, Ein Kania, Nimród és Odem településeken a Golán-fennsíkon egy ellenséges drón lehetséges behatolása miatt. Ezen kívül Neve Ativban is riadók szóltak, rakétatámadástól tartva. A Cahal közlése szerint a riadók után egy elfogó rakétát lőttek ki egy gyanús légi célpont felé, amelyről később kiderült, hogy téves azonosítás volt, és az esemény véget ért.


23:45

Libanoni jelentés: Légicsapás történt Kilaa faluban, Dél-Libanonban

A Hezbollahhoz közel álló libanoni újság, az Al-Akhbar légicsapásról számolt be Kilaa faluban, Dél-Libanonban.

A támadás helyszíne Kilaa faluban, ma éjjel

23:17

Katar miniszterelnöke tájékoztatta Irán külügyminiszterét a dohai tárgyalások fejleményeiről

Katar miniszterelnöke, Mohammed Al Thani, beszélt Irán ideiglenes külügyminiszterével, Ali Baqerivel, és tájékoztatta őt a dohai tárgyalások mai találkozóin elért fejleményekről, amelyek a háború befejezését célzó közvetítői erőfeszítésekről szóltak. A beszélgetés során megvitatták a térségben az eszkaláció megelőzésének szükségességét is.


23:00

Cahal: Elítéljük a súlyos eseményt Ciszjordániában, izraeli civilek evakuálására került sor, egyiküket letartóztattuk

A Cahal elítélte az izraeli civilek esti zavargásait Git faluban, Ciszjordániában, és közölte, hogy percekkel az eseményekről szóló jelentés beérkezése után erőket küldött a helyszínre, hogy eltávolítsák az izraeli civileket a faluból. Továbbá arról is tájékoztattak, hogy az izraeli biztonsági erők egy izraeli civilt letartóztattak, akit átadtak a rendőrségnek.


22:51

Netanjahu: Súlyosan elítélem az izraeli zavargásokat a faluban, az elkövetőket elfogjuk

A miniszterelnök elítélte a Git faluban történt zavargásokat, „amelyek során izraeliek okoztak kárt emberi életekben és vagyonban, amikor behatoltak a faluba.” Netanjahu közölte, hogy az elkövetőket elfogják és bíróság elé állítják.


22:49

A katari tárgyalásokban részt vevő forrás a Haaretznek: A tárgyalások jól haladtak, reméljük, hogy a következő 24 órában előrelépést látunk

A katari túszcseréről és tűzszünetről szóló tárgyalásokban részt vevő forrás a Haaretznek elmondta, hogy a tárgyalások pozitív hangulatban zajlottak. A forrás hozzátette, hogy a megbeszélések „holnap folytatódnak. Reméljük, hogy a következő 24 órában előrelépést látunk.” A tárgyalások napjának végén Katar miniszterelnöke beszélt Irán külügyminiszterével a tárgyalások fejleményeiről.


22:15

Arbel miniszter: Felhívom a Sabakot és a bűnüldöző szerveket, hogy lépjenek fel a Git faluban történt bűncselekmények ellen

Egy autó lángol Git faluban, ma este – Fotó: Git falusi tanácsa

Moshe Arbel belügyminiszter a Git faluban történt telepesek által elkövetett erőszakra reagálva felszólította a Sabakot és a bűnüldöző szerveket, hogy „azonnal lépjenek fel a ma este történt súlyos nemzeti bűncselekmények ellen ártatlan emberekkel szemben.” Arbel szerint „ezek a cselekmények ellentétesek a zsidó értékekkel.”


21:26

Palesztin források: Egy ember meghalt, egy másik életveszélyesen megsebesült telepesek lövései által Ciszjordániában

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint egy ember meghalt, egy másik pedig életveszélyesen megsebesült telepesek lövései által Git faluban. További három palesztin megsebesült kődobálás következtében. Biztonsági forrás közölte, hogy egy telepest kihallgatásra vittek. A Jes Din szervezet szerint a telepesek rajtaütésében négy ház és hat autó égett le a faluban. A szervezet közölte: „Követeljük a hadseregtől és a rendőrségtől, hogy végezzék el a munkájukat. Amit ma este láttunk, az a telepesek erőszakos cselekedetei voltak a hadsereg támogatásával.”


20:50

Biztonsági forrás: Maszkos telepesek épületeket és járműveket gyújtottak fel egy faluban Nablusz közelében; Vörös Félhold: Egy személy súlyosan megsérült telepesek lövése által

Biztonsági források szerint tucatnyi maszkos telepes épületeket és járműveket gyújtott fel Git faluban, amely Nablusztól nyugatra található. A Vörös Félhold jelentése szerint egy személy súlyosan megsérült a faluban, miután telepesek rálőttek.


20:38

Jelentés: Nitzan Alon közölte a miniszterelnökkel, hogy „minél több idő telik el, annál nagyobb életveszélyben vannak a túszok”

Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy, aki a Cahal eltűnt és fogságban lévő személyek ügyéért felel, egy dokumentumot mutatott be a miniszterelnöknek, amelyben azt írta: „Minél több idő telik el, annál jelentősebb életveszélyben vannak a túszok,” és ennek alapján „helyes, ha nagyobb súlyt fektetünk a túszok fogvatartásának időtartamára gyakorolt negatív hatásra.” A dokumentumban továbbá az áll, hogy ennek fényében „fontos, hogy rugalmasságot tanúsítsunk a tárgyalások során.”

A 12-es csatorna híradásában közzétett dokumentumban Alon kifejtette: „A túszok fogva tartásának körülményei folyamatosan romlanak: elszigeteltség, higiénia és gyógyszerek hiánya, különösen a föld alatti nehéz körülmények miatt.” Hozzátette: „A terepen kialakult káosz, amely a Hamasz nehéz helyzete miatt jött létre, nem csak Izrael javára válik. Ez megnehezíti a túszok körülményeit és a képességet, hogy tudjuk, mi az állapotuk és mi lesz a sorsuk.”


20:21

A miniszterek várhatóan vasárnap jóváhagyják Regev kinevezését az október 7-i állami megemlékezés felelősének

A kormány miniszterei várhatóan vasárnap kormányülésen szavaznak majd Miri Regev kinevezéséről az október 7-i állami megemlékezés felelősének. A határozati javaslat indoklásában az szerepel, hogy „annak érdekében, hogy a megemlékezés minden közéleti vonatkozását figyelembe vegyék”, Regev lesz a felelős a 2024. október 7-én tartandó megemlékezésért.


20:16

Több száz tüntető a Begin úton a túszok visszatéréséért; egy túsz testvére: A visszatérésükről szóló megállapodás nem jelent biztonsági fenyegetést

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Itai Ron

Több száz tüntető blokkolja a Begin út déli irányát Tel-Avivban a túszok visszatéréséért, miközben a tárgyalások folytatódnak Dohában. Néhány túsz hozzátartozója a Kirya bázis Saul kapujánál ült, kezük megkötözve és szemük bekötve. Dani Elgart, akinek testvére, Itzik a Hamasz fogságában van, azt mondta, hogy a jobboldali miniszterek akadályozzák a megállapodás elérését. „Halljuk szélsőjobboldali minisztereket, akik fenyegetnek és akadályozzák a megállapodás elérését. Ők inkább a földet választják az ember helyett, és nem értik, hogy a túszok a legnagyobb biztonsági és erkölcsi kudarc tanúi Izrael állam történetében. A visszatérésükről szóló megállapodás nem jelent biztonsági fenyegetést.” Eközben több tucatnyian tüntetnek a háború ellen a német kolóniában Haifán. A rendőrség elkobzott néhány tüntető táblát.


19:47

Cahal: Hezbollah-célpontokat támadtunk Dél-Libanonban

A Cahal közölte, hogy Hezbollah-célpontokat támadott Jaron és Aita al-Shaab térségében Dél-Libanonban. A hadsereg szerint az erők párhuzamosan tüzérségi támadást is végrehajtottak Mimasz körzetében.


19:28

Mintegy 200 tüntető blokkolja időszakosan a Begin utat Tel-Avivban

Túszok szabadon bocsátásáért tüntetők a Rothschild sugárúton, Tel-Avivban, ma este

Körülbelül 200 tüntető blokkolja időszakosan a Begin utat Tel-Avivban a túszok szabadon bocsátásáért. Ezzel egyidejűleg több százan gyűltek össze a Függetlenség Házában a Rothschild sugárúton, és elindultak a Kirya irányába.


19:16

USA a Haaretz vizsgálatáról a Cahal palesztinok emberi pajzsként való felhasználásáról: Izraelnek azonnal ki kell vizsgálnia az ügyet

Vedant Patel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes szóvivője szerint a Haaretz vizsgálata, amely a Cahal palesztin civileket emberi pajzsként való felhasználását vizsgálja, „aggasztó, és felszólítjuk Izraelt, hogy haladéktalanul és átláthatóan vizsgálja ki ezeket a vádakat.” Hozzátette: „Izraelnek kötelessége betartani a nemzetközi jog keretein belül vállalt kötelezettségeit.”


19:06

Az elrabolt személy, akinek holttestéről a Hamasz képet közölt, Ofir Tzarfati; a holttestet november végén mentették ki

Az elrabolt családok központja közölte, hogy az elrabolt személy, akinek holttestéről a Hamasz képet közölt, Ofir Tzarfati. A holttestet egy november 30-i művelet során hozták vissza Izraelbe. Tzarfatit élve és sérülten rabolták el a Reim buliról, és családja szerint visszatérő túszok elmondták, hogy látták őt a Shifa kórházban. Ofir édesanyja, Rischel Tzarfati a kép nyilvánosságra hozatala után azt mondta: „Ma a legfontosabb az, hogy a küldöttség sikeresen teljesítsen és mindent megtegyenek, hogy egy megállapodással jöjjenek haza. Mindenkinek haza kell térnie, most.”


18:46

Franciaország és az Egyesült Királyság külügyminiszterei Izraelbe jönnek, hogy elkerüljék a háborút Iránnal és a Hezbollahhal

A brit külügyminiszter (balra) találkozón Katar emírjével, múlt hónap végén – Fotó: AFP

Franciaország és az Egyesült Királyság külügyminiszterei holnap Izraelbe érkeznek, hogy kormányaik, az amerikai kormányzattal együttműködve, megakadályozzák a biztonsági helyzet további romlását Izrael és Irán, illetve a Hezbollah között, amely teljes háborúhoz vezethet a felek között. A két miniszter találkozik Izrael magas rangú vezetőivel, hogy megvitassák az Irán és a Hezbollah felőli feszültségeket, valamint az esetleges túszcsere és gázai tűzszünet kérdéseit. Franciaország és az Egyesült Királyság kormányai már két hete próbálnak közvetíteni Izrael, a Hezbollah és Irán között, hogy elkerüljék a háborút.

Emmanuel Macron francia elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök a múlt héten telefonon beszéltek Maszúd Pezseskiján iráni elnökkel, és mindkét ország külügyminiszterei Bejrútban jártak, ahol találkoztak a libanoni kormány magas rangú képviselőivel. Franciaország még nem hivatalos kapcsolatot is fenntart a Hezbollah vezetésével. A két ország diplomatái úgy vélik, hogy ha sikerülne elérni egy tűzszünetet Gázában, amely magában foglalná az izraeli túszok szabadon bocsátását a Hamasz fogságából, az csökkentené az Irán és a Hezbollah felől érkező feszültségeket, és elkerülhetné a háborút. Mindazonáltal, a két kormány attól tart, hogy Netanjahu miniszterelnök vonakodik előrehaladni a megállapodás irányába, és inkább egy regionális háborút kíván.


18:30

Cahal: Néhány rakéta nyílt területeken robbant fel az északi Golánon, nincsenek sérültek


18:21

Riadók szólaltak meg Galilea területén egy esetleges ellenséges drón behatolása miatt


18:00

A csütörtöki hírek folytatása 

2024. augusztus 15., csütörtök >>

Főkép: Tüntetés a túszok visszaadásáért, tegnap Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet