Jotam Jichak Peled és Mordehaj Joszef Ben Soam

2024. augusztus 17., szombat, a háború 316. napja


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>


23:47

Cahal és Sabak: Megöltük a két Hamasz-terroristát, akik a vasárnapi ciszjordániai lövöldözést tervezték

Cahal és Sabak bejelentette, hogy likvidálták a két Hamasz-terroristát, akik a vasárnapi, Ciszjordánia területén lévő Mehola kereszteződésnél történt lövöldözés megtervezésében vettek részt. A támadásban egy izraeli állampolgár, a 23 éves Deyts Jonahtan a Beit Seanból vesztette életét. A hadsereg közleménye szerint a légierő drónja Dzseninben támadott meg egy járművet, amelyben a két Hamasz-terrorista tartózkodott: Ahmad Abu Ara az El-Akba faluból és Rafat Duaszi a Dzsenin melletti Szilat El-Haratija faluból. Abu Ara a terrorista célokra használt robbanóanyagok gyártásának egyik vezetője volt, és más támadásokban is részt vett, míg Duaszi a Hamasz katonai szárnyának parancsnoka volt Dzsenin körzetében.


23:01

El-Majadin: Izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre a dél-libanoni At-Tiri közelében


22:40

Egy tartalékos altiszt meghalt egy robbanásban a Gázai övezet középső részén

A hadsereg bejelentette, hogy a 34 éves tartalékos altiszt, Mordechai Yosef Ben Shoam Givat Binyamin-i telepes volt, aki nehézteherautó-sofőrként szolgált a 8119-es dandárban, a Jeruzsálemi Dandár kötelékében.

Mordechai Yosef Ben Shoam

21:37

Matan Zangauker barátnője a Kiryat Gat-i tüntetésen: Ne hagyjátok, hogy a miniszterelnök elgáncsolja az üzletet

A Kiryat Gatban tartott túszok visszatéréséért folytatott tüntetésen felszólalt Ilana Gritshowvszki, akit a Nir Oz kibucból rabolt el a Hamasz, majd egy novemberi üzlet keretében szabadon engedték. Gritshowvszki, Matan Zangauker, az egyik túsz barátnője, azt mondta: „Minden nap a fogságban egy örökkévalóság. Minden pillanat küzdelem a túlélésért, állandó bizonytalanságban élve.” Hangsúlyozta, hogy bármelyik pillanatban újabb túsz veszítheti el életét. „A túszok egy végtelen pokolban vannak csapdába esve” — mondta. „Kérem és könyörgök: ne hagyjátok, hogy a miniszterelnök elgáncsolja az üzletet.”


21:20

Einav Zangauker: Nehéz harcunk van a túszokat fogva tartó terroristákkal szemben, és nehéz harcunk van a terrorizmust támogató kormánnyal szemben

Einav Zangauker, akinek fia, Matan, túsz Gázában, reagált a miniszterelnöki hivatal közleményére, miszerint óvatos optimizmus tapasztalható az üzlet előrehaladása kapcsán. Zangauker cáfolta a közlemény tartalmát, és kijelentette: „Az igazság az, hogy a miniszterelnökünk azt tervezi, hogy Matant és a többi túszt eltemeti Gázában.” Azt mondta, két találkozó volt elég számára, hogy megértse, hogy Netanjahu egy hazug, aki nem tervezi visszahozni a túszokat. „Nehéz harcunk van a túszokat fogva tartó terroristákkal, és nehéz harcunk van a terrorizmust támogató kormánnyal szemben” — mondta Zangauker.


21:10

A palesztinok: Két halott egy dzsenini légicsapásban; Cahal: Terrorista csoportot támadtunk meg

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy két ember meghalt egy légicsapásban Dzseninben, Ciszjordániában. Az egyik halott Rafat Szabhi Duaszi, míg a másik áldozat személyazonossága még nem ismert. Források szerint a járműben három vagy négy ember tartózkodott, egyikük Zakaria Zubejdi, az Al-Aksza Mártírjai Brigád korábbi parancsnokának fia volt. Cahal közölte, hogy a hadsereg légijárműve egy terrorista csoportot támadott meg a térségben.


21:03

Tucatnyi tüntető a Netanjahu háza melletti tüntetésen Keszáriában

Gonen Ben-Jichak ügyvéd, az őrizetbe vettek védelmi hálózatának tagja, a keszáriai tüntetésen ma este. Azzal vádolta Netanjahut, hogy Izrael demokráciájának alapjait rombolja le, hogy megmentse magát a törvény szigorától. – Fotó: Jair Gil

Tucatnyi ember tüntetett a kormány ellen és a túszok visszatéréséért Netanjahu miniszterelnök keszáriai háza mellett. Az egyik szónok, Gonen Ben-Jichak, az őrizetbe vettek védelmi hálózatának tagja, bírálta Netanjahut, és azzal vádolta, hogy „Izrael demokráciájának alapjait rombolja le, hogy megmentse magát a törvény szigorától.” Ben-Jichak hozzátette, hogy a túszok elhanyagolása egy olyan erkölcsi folt, amely továbbra is kísérteni fogja az izraeli társadalmat.


20:41

Nissenkorn a Tel-Aviv-i tüntetésen: A kormány meg akarja szüntetni a demokráciát

Tüntetés a kormány ellen és a túszok visszatéréséért a tel-avivi Azrieli kereszteződésben ma este – Fotó: Itaj Ron

A korábbi igazságügy-miniszter, Avi Nissenkorn, a Tel-Aviv-i Azrieli kereszteződésben tartott tüntetésen szólalt fel, és felszólított az üzlet megvalósítására a túszok visszatéréséért. „Minden nap, amely eltelik, csökkenti annak esélyét, hogy életben térjenek vissza hozzánk” — mondta Nissenkorn. „A kudarc és pusztítás kormánya, amelyet a korrupció és erkölcsi romlottság vezet, felelős a szörnyű katasztrófáért és meg akarja szüntetni a demokráciánkat.” Nissenkorn bírálta a kormány minisztereit, akik az államcsínyt még háborús időkben is előmozdítják. „Az igazságszolgáltatás elleni támadás darabokra szakítja a nemzetet” — mondta Nissenkorn.


20:17

Egy tartalékos őrnagy meghalt egy robbanásban a Gázai övezet középső részén

A hadsereg bejelentette, hogy tartalékos őrnagy Yotam Itzhak Peled, 34 éves Ros Haajin-i lakos meghalt a Gázai övezet középső részén történt robbanásban. Feld egy logisztikai támogató század parancsnoka volt a 8119-es dandárban, a Jeruzsálemi Dandár részeként.

Yotam Itzhak Peled

19:55

Netanjahu: A tárgyalócsoport optimizmust fejezett ki az üzlet előrehaladása kapcsán

Netanjahu miniszterelnöki hivatala bejelentette, hogy a tárgyalócsoport óvatos optimizmust fejezett ki a túszok szabadon engedésére irányuló tárgyalások előrehaladása kapcsán. „Remélhető, hogy az USA és a közvetítők által gyakorolt erős nyomás a Hamaszra lehetővé teszi a fontos előrelépést a tárgyalásokban” — közölték Netanjahu irodájából. Az USA külügyminisztere, Antony Blinken holnap érkezik Izraelbe, hogy felgyorsítsa az üzletet, miközben további erőfeszítések zajlanak egy szerdai kairói csúcstalálkozó megszervezésére.


18:58

Légiriadók hallatszottak Nyugat-Galileában


18:42

Felszólítás Észak-Galileában a mozgás korlátozására több településen

Észak-Galilea regionális tanácsa kérte több település lakóit, hogy csökkentsék mozgásukat a térségben, a hadsereg helyzetértékelésének eredményeként. Az érintett települések között van Maajan Baruch, Dafna, Kfar Szald és Naoz Mordecháj kibucai.


18:42

A túszok rokonai a Kirja előtt: Ez vagy egy életmentő üzlet, vagy egy régiót átfogó háború, amit senki sem akar

A túszok, Matan Zangauker, Nimrod Kohen, Joram Mecger és Ofer Kalderon rokonai nyilatkozatot tettek a Kirja előtti Tel-Avivban, és felszólították Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy fogadja el a túszok szabadon engedésére vonatkozó megállapodást. Einav Zangauker, Matan Zangauker édesanyja azt mondta: „Izrael állama sorsdöntő keresztúthoz érkezett. Most van a döntés ideje: vagy egy életmentő üzlet, amely nyugalmat hoz, vagy egy régiót átfogó háború, amit senki sem akar, és ki tudja, hogyan jövünk ki belőle.” Zangauker beszédében az izraeli védelmi erők vezetőihez, köztük Herzi Halevi vezérkari főnökhöz és Dedi Barnea, a Moszad vezetőjéhez fordult, és felszólította őket, hogy ne engedjék Netanjahunak, hogy meghiúsítsa az üzletet. „Ne féljetek szembeszállni Netanjahuval” — mondta Zangauker, hozzátéve: „Ha most nem hoztok létre üzletet — a túszok halála a ti felelősségetek is lesz.”

Jehuda Kohen, Nimrod Kohen túsz apja, hozzátette: „Még ha ez nem is egy tökéletes üzlet, ez az egyetlen, amely visszahozza őket, és ez lesz az újjáépülés kezdete az állam számára.” Elmondta, hogy az izraeli társadalom többsége, beleértve a védelmi rendszert és a kormánytagok, valamint az amerikaiak többsége támogatja az üzletet. „Csak a szélsőségesek és a messiási kormánytagok, akik elszakadtak a néptől, ellenzik az üzletet, és Netanjahu politikai túlélési érdekekből velük tart.” Jifat Kalderon, Ofer Kalderon unokatestvére azt mondta, hogy a kormány elé kell terjeszteni az üzletet szavazásra. „Netanjahu nem dönthet egyedül az üzletről” — mondta. Ezt követően felszólította a közvéleményt, hogy menjenek tüntetni. „Ez egy nehéz és kimerítő harc, de elérkeztünk a legkritikusabb órához, szükségünk van rátok, hogy velünk legyetek” — mondta.


18:25

Libanoni hírcsatornák: Izrael támadást indított az ország déli részén

A libanoni Al-Akhbar hírcsatorna jelentette, hogy Izrael támadást indított az Aitroun faluban, amely Bent Dzsibiltől keletre, Dél-Libanonban található. Ezzel egy időben a libanoni Al-Majadin hírcsatorna arról számolt be, hogy Izrael támadást indított Aita al-Shaab faluban, amely közel van a nemzetközi határhoz Izraellel.


18:15

Légiriadók voltak a Golán-fennsík északi részén egy ellenséges drón behatolása miatt


18:02

El-Akhbar: Libanonban leállt az áramszolgáltatás olajhiány miatt, a lakosságot arra kérik, hogy korlátozzák a vízhasználatot

Mária mennybevételének ünnepe Dibán faluban, Bejrúttól keletre, ezen a héten – Fotó: Amr Alfiky / Reuters

A libanoni El-Akhbar médiacsatorna jelentése szerint az országban leállt az áramszolgáltatás az olajhiány miatt. A jelentés szerint korábban a libanoni áramszolgáltató cég bejelentette, hogy az utolsó működő áramtermelő egység is leállt az olajraktárak teljes kiürülése miatt. Ez azt jelenti, hogy az ország számos infrastruktúrája, köztük a repülőterek, a tengeri kikötők, a börtönök, a sótalanító létesítmények és a vízszivattyúk, nem kapnak áramot a nemzeti hálózatról, hanem helyi generátorok segítségével működnek. Ennek következtében a libanoni vízügyi hatóság arra kérte az állampolgárokat, hogy korlátozzák a vízhasználatot az elektromosság megtakarítása érdekében, amelyet a szivattyúk működéséhez használnak.


17:41

Sikerült ellenőrzés alá vonni a Felső-Galileában a rakétatámadások következtében kitört tüzek nagy részét

Tűz a Hula-völgyben, Ajelet Hasahar kibuc közelében, ma – Fotó: Gil Eliyahu

14 tűzoltócsapat és hat repülőgép dolgozott a délutáni órákban a Felső-Galileában, ahol a rakétatámadások következtében több helyen is tűz keletkezett. A csapatok, a különböző települések készenléti osztagaival együttműködve, sikeresen ellenőrzés alá vonták a tüzek nagy részét. „A Galilea-Golán tűzoltóállomás harcosai, észak és közép tartományból érkezett csapatok támogatásával, a nagy hőség ellenére szembesültek a nagy tűzfészkekkel, miközben folyamatosan érkeztek rakétalövedékekre figyelmeztető riasztások” – mondta a terület tűzoltóparancsnoka, Eli Mor.


17:24

A Telegraph: A Hamasz azt tervezte, hogy kiássa a Brit Nemzetközösség katonáinak sírjait Gázában, hogy zsarolja Nagy-Britanniát

Egy nemrégiben a Cahal által Khan Juniszban talált dokumentum szerint a Hamasz azt tervezte, hogy kiássa a világháborúk során elhunyt brit katonák maradványait, akik Gázában vannak eltemetve, hogy zsarolja a brit kormányt – jelentette a brit Telegraph újság. A jelentés szerint a hétoldalas dokumentumot a Cahal január végén találta meg Khan Juniszban egy, Jahja Szinvarhoz és Mohamed Deifhez kapcsolódó létesítményben. A dokumentum szerzője ismeretlen, de valószínűleg Liz Truss, az Egyesült Királyság akkori miniszterelnökének szándékára válaszul íródott, hogy az ország nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztessék. A dokumentumban szerepel egy követeléslista Nagy-Britannia felé, köztük a nagykövetség áthelyezéséről való lemondás és a temetők területének bérleti díjának visszamenőleges megfizetése.

A Brit Nemzetközösség temetője Gázában, 2008 – Fotó: Fadi Adwan / Getty Images

„Ha a brit kormány nem teljesíti az említett követeléseket, Gáza városa megkezdi az összes holttest eltávolítását a temetőkből, és kijelenti, hogy a holttestek hadifogolynak minősülnek, amíg megoldás nem születik” – áll a dokumentumban. Továbbá megjegyzi, hogy „a brit kormány kínos helyzetbe kerül a brit nép, a politikai elit és a hadserege előtt, ha bármely ország megszentségteleníti katonái holttesteit.”

Több mint száz éve, hogy Nagy-Britannia temetőket tart fenn Gáza város központjában, amelyek több mint 3000 világháborús Nemzetközösségi katona maradványait őrzik. Sokan közülük az Oszmán Birodalom ellen folytatott háború részeként haltak meg 1917-ben, amikor a terület irányításáért küzdöttek. Jelenleg a temetők területe a Hamasz ellenőrzése alatt áll. Izraeli hivatalos források azt mondták az újságnak, hogy a zsarolási fenyegetés továbbra is fennáll. „Nem lehet kizárni, hogy a Hamasz a jövőben is használni fogja ezt vagy más stratégiát” – idézett az egyik forrás a jelentésben.


17:13

Légiriadók léptek életbe Felső-Galileában


17:00

El-Sziszi: A jelenlegi tárgyalásokat a gázai háború sürgős befejezésére kell felhasználni

Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök kijelentette, hogy a gázai háború az egész régiót egy véget nem érő instabilitási körbe sodorhatja. El-Sziszi szerint a jelenlegi tárgyalásokat a gázai háború azonnali befejezésére kell felhasználni. A kijelentést a francia külügyminiszterrel folytatott találkozó után tette. (AP)


15:59

Hat izraeli próbált meg bejutni egy palesztin faluba Nablusztól délre, majd elmenekültek, miután a hadsereg a helyszínre érkezett

Hat izraeli, közülük néhányan álarcban, megpróbáltak bejutni a Nablusztól délre fekvő Rudzsib faluba, majd elmenekültek, miután a hadsereg a helyszínre érkezett – jelentette egy biztonsági forrás. Az egyik izraelit a hadsereg feltartóztatta és elengedte, miután a rendőrség nem tartóztatta le további kihallgatás céljából.


15:43

Tűz ütött ki Tel-Aviv Nachalat Jichak negyedében, tűzoltócsapatok dolgoznak a helyszínen

Fotó: A tűz Nachalat Jichak negyedében, ma

Tűz ütött ki Tel-Aviv Nachalat Jichak negyedében. Négy tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen, és további egységek is úton vannak. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a tűz fákkal kezdődött, majd átterjedt egy műhelyre.


14:28

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 69 ember halt meg és 136-an megsérültek a Gázai övezetben

Palesztin gyászol egy temetésen, ahol több mint 15 embert, köztük négy gyermeket és néhány nőt temettek el, akik izraeli támadásokban haltak meg ma a gázai Dir al-Balahban – Fotó: Abdel Kareem Hana / AP

A Gázai övezetben, amelyet a Hamasz irányít, az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 69 ember vesztette életét és 136-an megsérültek. A közlemény szerint a háború kitörése óta összesen 40 074 ember halt meg és 92 537-en megsérültek az övezetben, több ezren pedig eltűntként vannak nyilvántartva.


14:49

Cahal: Megöltük a Hezbollah Radwan egységének parancsnokát Dél-Libanonban, Türosz közelében

A Cahal bejelentette, hogy ma korábban megölték Hasszin Ibrahim Kaszebot, aki a Hezbollah Radwan egységének parancsnoka volt Türosz városának térségében, Dél-Libanonban. A közlemény szerint a likvidálást a légierő egyik repülőgépe hajtotta végre.


13:03

Cahal: Két katona súlyosan és könnyebben megsérült egy Miszgav Am körzetében becsapódó lövedéktől

A Cahal közölte, hogy két katona súlyosan és könnyebben megsérült egy lövedéktől, amely korábban becsapódott Miszgav Am körzetében. A sérülteket kórházba szállították orvosi ellátásra, és családjaikat értesítették.

A hadsereg közleményében továbbá arról is beszámoltak, hogy az utolsó, Felső-Galileára irányított támadássorozatban 55 lövedéket azonosítottak, és nincs információ sérültekről.


12:55

Több mint tíz tűzfészket oltanak a Felső-Galilea elleni támadás következtében

Tűzoltócsapatok több mint tíz tűzfészek oltásával foglalkoznak, amelyek a Felső-Galileára kilőtt rakéták miatt keletkeztek. A tűz nyílt és mezőgazdasági területeken ütött ki Mismar Hajarden, Ajelet Hasahar és Mahanaim körzetében.

Fotó: Gil Eliyahu

12:28

Felső-Galilea elleni támadás: Több tucat rakétát lőttek ki Libanonból


12:12

Két sérült egy Felső-Galilea területén, Margaliot közelében történt támadásban; a hadsereg vizsgálja, hogy drón vagy páncéltörő rakéta csapódott-e be

Két ember megsérült korábban ma egy támadás következtében Margaliot közelében, Felső-Galileában. A Cahal vizsgálja, hogy páncéltörő rakéta vagy drón csapódott-e be a helyszínen.


12:01

Riadókat aktiváltak Cfatban és több Felső-Galilea-i településen


11:48

Túszcsere-megállapodásért tüntettek országszerte miniszterek és közszereplők otthonai előtt

Ma reggel többtucatnyi tüntető tüntetett országszerte miniszterek és közszereplők otthonai előtt, a túszcsere-megállapodás lezárását követelve. Herzliya Pituachban például demonstrálók vártak Juli Edelsteinre, amikor zsinagógába tartott. Egyesek bekötött szemmel, megkötözve álltak, míg mások a túszok kiszabadítását sürgető plakátokat tartottak a magasba. Edelstein, akit két rendőrautó és biztonsági személyzet kísért, láthatóan figyelmen kívül hagyta a tüntetőket. Hasonló megmozdulások zajlottak Jichák Vaszerlauf, a Negev, a Galilea és a nemzeti ellenállás képességéért felelős miniszter tel-avivi otthona előtt, Miri Regev közlekedési miniszter Rosh HaAyinban található otthonánál, Idit Szilman környezetvédelmi miniszter Rechovotban lévő otthona előtt, valamint Nir Barkat gazdasági és ipari miniszter jeruzsálemi otthona előtt is. Ezzel egy időben, ahogy az elmúlt hetekben is többször, „piknikkel” egybekötött tiltakozásokat tartottak miniszterek és Herzog elnök tel-avivi otthona előtt.


11:40

Herzog a tüntetőknek: „Ha a demokráciát veszélyben látom a tábor élére fogok állni”; valamin elmondta, hogy a Git palesztin falu elleni telepes támadás ügyében intézkedéseket foganatosítanak

Jichák Herzog elnök ma reggel a tel-avivi otthona előtt összegyűlt tüntetőknek kijelentette: „ Ha a demokráciát veszélyben látom a tábor élére fogok állni.” A kijelentés az után hangzott el, hogy az egyik demonstráló, a két nappal ezelőtt, Git faluban történt erőszakos telepes támadásra emlékeztette, és rákérdezett „Ez nem veszélyezteti a demokráciát?”. „A Git palesztin falu elleni telepes támadás ügyében az intézkedés már folyamatban van.” válaszolta az elnök.

A Git nevű településen  korábban zsidó telepesek által elkövetett terrortámadásban két helyi lakost lőttek le. Az  egyikük súlyosan sérült, míg a másik belehalt sérüléseibe – továbbá három palesztin kődobáló is megsérült nem világos, hogy a katonai beavatkozás vagy a telepesekkel történt összetűzést követően. A biztonságiak elsődleges vizsgálata alapján tartalékos katonák is jelen voltak a helyszínen, akik nem léptek közbe az erőszak megakadályozására. A helyszínen a Havat Gilad előőrs különleges műveleti egysége is jelen volt. Egy magas rangú biztonsági forrás szerint „a katonák nem tettek semmit a pogrom megakadályozására,” annak ellenére, hogy szemtanúi voltak az eseményeknek. „Ugyan ott álltak és figyelték, mi történik – de semmit nem tettek.” A Cahal közölte, hogy egy izraeli férfit letartóztattak – később azonban kiderült, hogy a férfit egy, a falun kívül tartózkodó rendőr megtámadása miatt hallgatták ki, és nem volt köze a faluban történt razziához.


11:23

Felső-Galilea lakóit arra kérik, hogy tartózkodjanak óvóhelyek közelében

A Felső-Galilea Regionális Tanács arra szólította fel a lakosokat, hogy maradjanak óvóhelyek közelében, miután egy korábbi, Libanonban történt támadásban tíz ember életét vesztette. A tanács közleménye továbbá felszólította a lakosokat, hogy kerüljék a gyülekezést, zárják be az uszodákat, és korlátozzák a közlekedést Hulata, Jeszod Hamaala, Szde Eliezer, Ajelet Hasahar, Gadot, Mismar Hajarden és Mahanaim településeken.


10:20

15-re emelkedett, a Gázai övezet középső részén, Al-Zuwaida körzetében történt, támadás halálos áldozatainak száma


09:39

A Libanoni Egészségügyi Minisztérium szerint a Nabatiyah körzetében végrehajtott izraeli támadás áldozatainak száma tízre emelkedett, köztük van egy nő és két gyermeke


08:56

A Cahal felszólította az Al-Maazi körzet lakosait, hogy vonuljanak délre

A Cahal felszólította a Gázai övezet középső részén található Al-Maazi körzet lakosait, hogy vonuljanak délre, a környékről indított rakétatámadások megszüntetésére irányuló hadműveletek megkezdése előtt. Tegnap este a Cahal felszólította Beit Hanoun lakosait is az északi övezet elhagyására, déli irányba Gáza város központja felé.


07:59

A Cahal a Hezbollah fegyverraktárát ért támadása áldozatainak száma, a libanoni Egészségügyi Minisztérium szerint kilencre emelkedett

A Cahal közlése szerint az éjszaka folyamán a Hezbollah fegyverraktárát támadták  Nabatiyah körzetében. A libanoni Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint a halottak száma kilencre emelkedett, köztük több gyermek, és további öt sérültet ápolásra szorul.  A jelentés szerint az áldozatok között szíriai állampolgárok is vannak.

A Cahal arról is beszámolt, hogy a légierő vadászgépei tegnap éjjel katonai létesítményeket is támadtak Dél-Libanonban, Hanin és Maroun al-Ras körzetében, valamint tüzérségi tüzet nyitottak Rameesh, Labouneh, Kafr Shuba és Aita al-Shaab körzetében.


06:04

Időjárás-előrejelzés: A megszokottnál melegebb idő várható

Ma (szombaton) enyhe hőmérséklet-emelkedés várható, különösen a hegyekben és az ország belsejében, és a szezonhoz képest kissé melegebb lesz, magas páratartalommal a partvidéken.


05:12

Palesztin jelentés: 12 halott egy izraeli támadásban a Gázai övezet középső részén lévő menekülttáborban, többségük egy családhoz tartozott


02:51

Libanoni Egészségügyi Minisztérium: Hat halott és három sérült egy izraeli támadásban Nabatiyahban


00:47

Biden: A túszokkal kapcsolatos megállapodás karnyújtásnyira van, nem engedjük, hogy bárki aláássa az erőfeszítéseket

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, a dohai csúcstalálkozóra reagálva elmondta, hogy az elmúlt két napban jelentős előrelépés történt a tűzszüneti megállapodás és a túszokkal kapcsolatos ügylet terén. Az elnök bejelentette, hogy Antony Blinken amerikai külügyminisztert Izraelbe küldi, hogy egyértelművé tegye: a megállapodás karnyújtásnyira van, és hogy az Egyesült Államok nem engedi, hogy bárki a térségben aláássa a tárgyalásokat, amelyek jövő héten Kairóban folytatódnak.


22:48

Riasztások aktiválódtak a Felső-Galileában


22:35

A Hamasz magas rangú tisztviselője: Az elmúlt két napban nem sikerült megállapodásra jutni a tárgyalásokon

A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője, Razi Hamad, kijelentette, hogy az elmúlt két nap tárgyalásain nem sikerült megállapodásra jutni, és Izraelt vádolta a tárgyalások kudarcáért. Az al-Majadin televíziós csatornának adott interjúban, amely közel áll a Hezbollahhoz, Hamad azt mondta, hogy Netanjahu „új tervet próbál bemutatni az Egyesült Államokon keresztül, hogy időt nyerjen”. Hozzátette, hogy a Hamasz semmilyen körülmények között sem engedi meg, hogy izraeli jelenlét legyen a Gázai övezet területén.


22:27

Hamasz: Minden megállapodásnak biztosítania kell a háború befejezését és a kivonulást a Gázai övezetből

A Hamasz vezetőségének egyik tagja az Al-Dzsazírának azt nyilatkozta, hogy minden megkötendő megállapodásnak „biztosítania kell a háború befejezését és a kivonulást a Gázai övezetből”. A forrás szerint minden megállapodásnak „tartalmaznia kell a jelentős humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetnek, valamint a palesztin foglyok szabadon bocsátásának feltételeit”.


21:52

Palesztin Egészségügyi Minisztérium: Az első poliomyelitis esetet diagnosztizálták a Gázai övezetben

A Palesztin Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy az első poliomyelitis esetet diagnosztizálták a Gázai övezetben. A minisztérium szerint egy tíz hónapos, nem beoltott csecsemőt diagnosztizáltak a vírussal Deir al-Balahban. A minisztérium közleménye szerint az elkövetkező napokban oltási kampány indul a csecsemők és a 10 év alatti gyermekek számára az ENSZ-szel együttműködve.


21:17

Biden-kormányzat tisztviselője: A közvetítő országok vezetői egyetértenek abban, hogy a megállapodás folyamata most a végső szakaszban van

A Biden-kormányzat egyik tisztviselője szerint Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke beszélt Abdel-Fattah al-Szíszi egyiptomi elnökkel és Mohamed al-Tani katari miniszterelnökkel, és egyetértettek abban, hogy „a megállapodás folyamata most a végső szakaszban van”. A tisztviselő szerint a három vezető az Egyesült Államok által ma benyújtott javaslatról tárgyalt, és elmondták, hogy céljuk az, hogy a jövő hét vége előtt Kairóban összeüljenek és véglegesen lezárják ezt a folyamatot. Hozzátette: „A tárgyalásokon részt vevő összes fél Katarban egyetértett abban, hogy most új lendület van a megállapodás előmozdítására.”

A tisztviselő elmagyarázta, hogy a tárgyalócsoportok a következő napokban találkoznak, hogy többek között a foglyok listájáról, azok szabadon bocsátásának sorrendjéről, a palesztin foglyok listájáról és a humanitárius könnyítésekről tárgyaljanak, valamint további találkozókat tartanak Dohában és Kairóban. „Fókuszunk azon van, hogy kiszabadítsuk a túszokat Gázából, és hogy a folyamat első szakaszában minél többen kiszabaduljanak” – mondta a tisztviselő. Hozzátette, hogy a megállapodás „messze van a tökéletestől, de úgy gondoljuk, hogy ami most van, az tükrözi azokat az elveket, amelyeket Biden elnök felvetett, és amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa is támogatott.”

„Ha hónapokig folytatjuk a tárgyalásokat, és megpróbáljuk megkötni a tökéletes megállapodást” – mondta a tisztviselő –, „azt kockáztatjuk, hogy nem maradnak túszok, akiket meg lehetne menteni. Ez számunkra elfogadhatatlan.”


20:19

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma: Blinken holnap Izraelbe utazik

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közölte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter holnap Izraelbe utazik. Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, Vedant Patel elmondta, hogy Blinken „a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás lezárása érdekében folytatott diplomáciai erőfeszítések folytatása céljából” érkezik. Patel szerint az Egyesült Államok által ma benyújtott megállapodási javaslat „tűzszünetet eredményez a Gázai övezetben, biztosítja az összes túsz szabadon bocsátását, biztosítja a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe, és megteremti a regionális stabilitáshoz szükséges feltételeket”. Patel hozzátette, hogy Blinken „világossá fogja tenni, hogy a térségben minden félnek sürgősen tartózkodnia kell az eszkalációtól, vagy bármilyen más lépéstől, amely alááshatja a megállapodás lezárásának esélyeit.”


20:18

Metula regionális tanácsának vezetője: Rakéta törmelék csapódott egy ház udvarába, kárt okozva és tüzet indítva

Metula regionális tanácsának vezetője közölte, hogy egy Libanonból kilőtt rakéta törmelékei csapódtak be egy ház udvarába a településen, kárt okozva és tüzet indítva.


20:09

Izraeli, iráni és amerikai vezetők: Irán valószínűleg elhalasztja az Izrael elleni támadást, hogy ne veszélyeztesse a tárgyalásokat

Izraeli, iráni és amerikai vezetők ma úgy vélték, hogy Irán valószínűleg elhalasztja Izrael elleni támadását annak érdekében, hogy folytathassák a tárgyalásokat a háború befejezéséről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról. (New York Times)


20:01

Katar miniszterelnöke ismét tárgyalt az iráni külügyminiszterrel, és tájékoztatta őt a megállapodási tárgyalások alakulásáról

Katar miniszterelnöke, Mohamed al-Tani ismét telefonon beszélt Irán külügyminiszterével, Ali Baqeri Kanival, és tájékoztatta őt a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodási tárgyalások alakulásáról. Al-Tani tegnap is beszélt Baqeri Kanival a Katarban zajló tárgyalások lezárását követően. Két iráni és három további forrás a New York Times-nak elmondta, hogy al-Tani arra ösztönözte az iráni külügyminisztert, hogy tartózkodjon az eszkalációtól, amíg a tűzszüneti tárgyalások folynak.


19:48

Cahal katonai épületeket támadott Dél-Libanonban, amelyeket a Hezbollah használt

A Cahal közölte, hogy katonai épületeket támadott Dél-Libanonban, amelyeket a Hezbollah használt. Emellett a hadsereg értesítése szerint egy elfogórakétát lőttek ki egy Libanonból indított drónra, és egy lövedék nyílt területen csapódott be Netua környékén.


19:45

Az ENSZ-főtitkára humanitárius szünetet sürget a Gázai övezetben a gyermekbénulás elleni oltások biztosítása érdekében

António Guterres, az ENSZ főtitkára felszólította a Gázai övezetben háborúzó feleket, hogy biztosítsanak humanitárius szünetet a gyermekek gyermekbénulás elleni oltásának lehetővé tétele érdekében. Elmondása szerint az ENSZ kampányt indít a Gázai övezetben a tíz év alatti gyermekek gyermekbénulás elleni oltására, de a szervezet „komoly kihívásokkal” néz szembe. (Reuters)


19:36

Riasztások aktiválódtak Metulában


18:59

Biden: Közelebb vagyunk, mint valaha a megállapodáshoz; Netanjahu: Reméljük, hogy a közvetítők nyomása meggyőzi a Hamaszt

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy a felek „közelebb vannak, mint valaha a megállapodáshoz”, de megjegyezte, hogy „még nem értünk el oda.” A miniszterelnök irodája válaszul a közvetítők kijelentésére közölte, hogy Izrael reméli, hogy a közvetítők és az Egyesült Államok nyomása meggyőzi a Hamaszt „a május 27-i alapelvek elfogadásáról, hogy a megállapodás részletei végrehajthatók legyenek.”


18:48

Előzetes vizsgálat: Katonák is jelen voltak Gitben a telepesek támadása idején, de nem akadályozták meg azt

A támadás utáni romok Gitben, ma – Fotó: Nasser Nasser / AP

A Cahal tartalékos katonái és egy készenléti egység tagjai is jelen voltak jelen a telepesek tegnapi támadása idején Git faluban, de nem akadályozták meg a támadást – derül ki a biztonsági erők által végzett előzetes vizsgálatból. A vizsgálat szerint a tartalékos katonák és a csoport tagjai jelen voltak, látták az eseményeket, de nem tettek semmit a pogrom megakadályozására. A biztonsági erők közölték, hogy sem a Sabak, sem a Cahal nem rendelkezett előzetes hírszerzési információkkal a faluba való behatolás előkészületeiről.


18:34

Riasztások aktiválódtak Felső-Galileában


18:15

Cahal: Két drón hatolt be Libanonból, az egyik lezuhant a Golán-fennsíkon és tüzet okozott; a Golán lakóit arra utasították, hogy maradjanak a védett helyek közelében

Két drón hatolt be Libanonból, az egyik a Golán-fennsík északi részén zuhant le, és tüzet okozott, a másikat elfogták – közölte a Cahal. A Golán regionális tanácsa arra utasította a lakosokat, hogy maradjanak a védett helyek közelében, kerüljék a gyülekezést, és minimalizálják a mozgást a településeken belül.


18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. augusztus 16., péntek >>

Főkép: Jotam Jichak Peled és Mordehaj Joszef Ben Soam

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet