2024. augusztus 19., hétfő, a háború 318. napja


00:00

Véget értek a hétfői jelentések

Keddi jelentések >>

Kormányzati forrás: Az USA javaslatában van egy megoldás a Philadelphi-folyosó kérdésére, amelyet Netanjahu elfogadott – Hírszüret

22:56

Wall Street Journal: Izrael egy kamerákkal felszerelt fal építését mozdítja elő a Philadelphi-folyosón

Izrael előmozdítja egy fal építésének tervét a Philadelphi-folyosón, és hozzáférést kér a helyszíni kamerákhoz és technológiai eszközökhöz – számolt be ma a Wall Street Journal arab közvetítőkre hivatkozva. A jelentés szerint a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár úgy véli, hogy a tárgyalások célja időhúzás, hogy előkészítsék az izraeli katonai műveleteket. A lap továbbá arról számolt be, hogy egy „izraeli technikai csapat” találkozott kollégáival Kairóban, hogy megvitassák a Philadelphi-folyosó és a Rafah határátkelő kérdéseit – eddig azonban csak csekély előrelépés történt.


22:21

Cahal: A Hezbollah fegyverraktárait támadtuk Libanon mélyén, és megöltük a szervezet rakétaegységének egyik tagját

A Cahal közölte, hogy vadászgépek fegyverraktárakat támadtak a libanoni Bekaa-völgy mélyén, és a támadást követően több másodlagos robbanás is történt, ami a nagy mennyiségű fegyver jelenlétét jelezte. Emellett a hadsereg közölte, hogy egy légitámadás során Dél-Libanonban, Dir Kanun környékén, megölték Hasszín Ali Hasszínt, a Hezbollah rakéta- és rakétaegységének egyik központi tagját.


21:59

Légiriadó volt Nyugat-Galileában


21:47

Nyugat-Galileában a határtól távolabb eső településeket felszólították, hogy maradjanak közel az óvóhelyekhez

Néhány, a határtól viszonylag távolabb eső nyugat-galileai települést arra utasítottak, hogy maradjanak közel a védett területekhez – közölte a Mate Asher regionális tanács. Az érintett települések: Gaaton, Jechiam és Ein Jaakov, amelyek több mint kilenc kilométerre vannak az izraeli-libanoni határtól.


21:37

Jelentések: Izrael több célpontot támadott Dél-Libanonban

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint Izrael támadást hajtott végre Türosz tartományban, Al-Manszuri falu közelében. Ugyanakkor az Al-Akhbar újság egy másik izraeli támadásról számolt be Dél-Libanonban, Al-Tajba városában.


21:24

Lapid: Nem veszek részt Miri Regev október 7-i megemlékezési ünnepségén

Jair Lapid ezt írta az X fiókjában: „Nem veszek részt Miri Regev október 7-i megemlékezési ünnepségén. A Beeri, Szderot és Nir Oz áldozatainak családjaival leszek. Ez a kormány nem legitim és nem méltó az emlékükhöz. Az egyetlen megemlékezés, amit Netanjahu kormánya és a szélsőségesek tehetnek és kellene, hogy tegyenek, az a lemondás és egy állami vizsgálóbizottság felállításának bejelentése.”


20:56

Kormányzati forrás: Az amerikai javaslat megoldást kínál a Philadelphi-folyosó kérdésére, amit a miniszterelnök elfogadott

Egy kormányzati forrás szerint az amerikai javaslat a megállapodásra vonatkozóan megoldást kínál a Cahal erőinek Philadelphi-folyosón való jelenlétével kapcsolatban, amit a miniszterelnök elfogadott. A forrás hozzátette, hogy a javaslat megfelel Izrael biztonsági követelményeinek, és Izrael elfogadja azt.


20:39

Jelentések: Izrael fegyverraktárt támadott meg Libanon mélyén

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre Tmanin al-Tahta településen a Bekaa-völgyben, több mint 70 kilométerre északra az Izrael és Libanon közötti nemzetközi határtól. Két biztonsági forrás szerint a támadás célpontja egy Hezbollah-fegyverraktár volt.


20:33

Al-Mayadeen: Egy ember meghalt egy izraeli támadásban egy Türosz melletti kisvárosban, Dél-Libanonban

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint egy ember meghalt egy izraeli támadásban, amelyet a Türosz közelében található Dir Kanun Ras al-Ayn kisvárosban hajtottak végre Dél-Libanonban.


20:30

Al-Mayadeen: Izrael támadást hajtott végre a Bekaa-völgyben, Libanonban, több mint 70 kilométerre az izraeli határtól északra

A libanoni Al-Mayadeen újság jelentése szerint izraeli vadászgépek támadást hajtottak végre a Bekaa-völgyben található Tmanin al-Tahta kisvárosban, több mint 70 kilométerre északra az Izrael és Libanon közötti nemzetközi határtól.


20:18

Blinken: Netanjahu megerősítette, hogy Izrael elfogadja az Egyesült Államok közvetítési javaslatát, most a Hamasznak kell lépnie

Blinken sajtónyilatkozatot tart Tel-Avivban, ma – Fotó: Kevin Mohatt / Reuters

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere ma Tel-Avivban tett nyilatkozatában elmondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök megerősítette számára, hogy Izrael elfogadja az Egyesült Államok által javasolt megállapodási tervet. A javaslatot Joe Biden amerikai elnök tette Egyiptom és Katar közreműködésével. „Egy eredményes találkozó után Netanjahu megerősítette számomra, hogy Izrael elfogadja ezt a közvetítési megállapodást” – mondta Blinken. „Most a Hamaszon a sor, hogy ugyanezt tegye” – tette hozzá. „A következő fontos lépés, hogy a Hamasz is igent mondjon, majd a következő napokban a felek összeülnek, hogy egyértelmű megállapodásra jussanak az egyezmény végrehajtásával kapcsolatban. Ezek továbbra is összetett kérdések, és nehéz döntéseket igényelnek” – mondta Blinken. „Van egyfajta sürgősség érzete, itt és az egész régióban, hogy a megállapodást mihamarabb véglegesítsük. Az Egyesült Államok elkötelezett ennek elérése iránt, és most cselekszünk.” Hozzátette, hogy izraeli látogatása után Egyiptomba és Katarba utazik, hogy folytassa az erőfeszítéseket a megállapodás jóváhagyása érdekében. Netanjahu Blinken nyilatkozata után közölte, hogy az Egyesült Államok és Izrael közös erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy „a túszok legnagyobb számát szabadon bocsássák az egyezmény első szakaszában.”


19:50

Egy tiszt meghalt, és 6 ejtőernyős katona megsebesült egy harci repülőgépből kilőtt rakéta becsapódásakor Khan Juniszban

Ma reggel (hétfőn) egy ejtőernyős tiszt, Shahar Ben Nun főhadnagy, 21 éves, Petah Tikvából, életét vesztette, és hat katona megsebesült, amikor a Cahal harci repülőgépéből kilőtt rakéta eltalált egy épületet Khan Juniszban, ahol az egység tartózkodott. A sebesült katonák közül három közepesen, három pedig könnyebben sérült meg az incidensben.

Shahar Ben Nun

Az eset során a repülőgép egy célpontra lőtt, amely körülbelül 300 méterre volt az ejtőernyős egység helyétől, akik egy magas épület felső emeletén tartózkodtak a Khan Junisz-i Hamed negyedben. A rakéta azonban eltalálta az épületet, és részben összeomlást okozott. A légierő szerint nem emberi hiba történt, hanem egy ritka technikai meghibásodás a rakétában, amelynek oka egyelőre nem ismert.


19:46

Netanjahu várhatóan szeptemberben beszédet mond az ENSZ Közgyűlésén

Benjamin Netanjahu miniszterelnök várhatóan szeptember végén beszédet fog mondani az ENSZ Közgyűlésén. Szeptember 24-én érkezik New Yorkba, és szeptember 25-én vagy 26-án mond beszédet.


19:28

Galant Blinkennek: Az Egyesült Államoknak vezetnie kell a diplomáciai nyomást a Hamaszon, amíg nem születik megállapodás a túszok szabadon bocsátásáról

Joav Galant védelmi miniszter az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel folytatott találkozóján kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak kell vezetnie a Hamaszra gyakorolt diplomáciai nyomást, amíg nem születik megállapodás a túszok szabadon bocsátásáról. A találkozót Galant irodájában, a Kirya komplexumban tartották, amelynek egy részén a vezérkari főnök, Herzi Halevi is jelen volt.

Blinken, Galant és Halevi a Kirya komplexumban tartott találkozójukon, ma – Fotó: Ariel Hermoni, Védelmi Minisztérium

19:03

Körülbelül 300 ember tüntet Blinken és a túszok családjai közötti találkozó előtt a megállapodás jóváhagyásáért

Tüntetők Blinken és a túszok családjai közötti találkozó előtt, ma Tel-Avivban – Fotó: Itai Ron

Körülbelül 300 ember tüntet Tel-Avivban, a Kempinski Hotel előtt, ahol Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozik a túszok hozzátartozóival. A tüntetők a tűzszünetről és a Gázai övezetben fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás jóváhagyását követelik.


18:54

A Nirim kibuc vezetősége: Elutasítottuk az állami megemlékezési ünnepség szervezőinek kérését, hogy a kibucban forgassanak

A Nirim kibuc vezetősége közölte, hogy tegnap megkeresték őket az állami megemlékezési ünnepség szervezői, akik a kibucban található csomagolóházban kívántak forgatni az október 7-i mészárlás évfordulójának megemlékezésére, de a kibuc tagjai elutasították a kérelmet. „Ahelyett, hogy egy állami megemlékezési ünnepség forgatásával foglalkoznának, felszólítjuk a kormányt, hogy hozzon létre állami vizsgálóbizottságot” – közölték a kibuc tagjai. Hozzátették, hogy eddig egyetlen kormányzati képviselő sem járt Nirimban, aki felelősséget vállalt volna a mészárláshoz vezető hibákért, vagy felmérte volna a kibuc szükségleteit. „A nyugat-negevi lakosok élete nem egy film, és az izraeli kormány nem egy produkciós cég” – mondták.


18:53

A munkaerőhiány miatt a Cahal megkezdte azoknak a tartalékosoknak a behívását, akik korábban mentességet kaptak, de még mindig alkalmasak a szolgálatra

A Cahal újra elkezdte behívni azokat a tartalékosokat, akiket korábban a létszámcsökkentés miatt mentességben részesítettek, de még mindig alkalmasak a szolgálatra, és megfelelő korúak a tartalékos szolgálathoz. A Cahal és Joav Galant védelmi miniszter irodájának közleménye szerint a döntés a reguláris és tartalékos erők tevékenységi volumenére, valamint a szolgálók létszámának növelésére irányuló tervek részeként született meg. A közlemény szerint a Cahal már megkezdte a tartalékos szolgálatra alkalmas jelöltek megkeresését.


18:41

Blinken találkozott a túszok családtagjaival Tel-Avivban

Tüntetők a túszok hazatéréséért azon épület előtt, ahová Blinken megérkezett, ma – Fotó: Florion Goga / Reuters

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere találkozott a túszok családtagjaival a Kempinski Hotelben, Tel-Avivban.


18:24

Törökország: Egy izraeli férfit agyonlőttek, kettőt megsebesítettek, a rendőrség nyomozást indított

Az üzletember, Abed Al-Kader Anasz Isztambulban halálos lövést kapott, és két másik izraeli megsebesült, a török hatóságok szerint. Anasz édesapja kizárta, hogy a gyilkosság politikai indíttatású lett volna. „Nincs közünk a politikához, mi palesztin származású arab-izraeliek vagyunk” – mondta. A város kormányzójának hivatala közölte, hogy a lövöldözés pénzügyi vita következménye volt, és hogy három lehetséges gyanúsított két és fél órával a lövöldözés után átlépte a határt észak felé Bulgáriába.


17:50

Meghosszabbították a rahati nők megtámadásával gyanúsított telepes őrizetét a Nyugati Parton


17:28

Megkezdődött Galant és Blinken találkozója

Blinken és Galant a Kirya komplexumban tartott találkozójukon, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant védelmi miniszter találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a Kirya komplexumban lévő védelmi miniszteri irodájában.


17:16

Veszettséggel fertőzött sakált találtak Hurfeish településen, két embert megelőző kezelésre irányítottak

Veszettséggel fertőzött sakált találtak a Felső-Galileában található Hurfeish településen. Az egészségügyi minisztérium két embert, akik kapcsolatba kerültek a sakállal, megelőző orvosi kezelésre irányított. A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy mindenki, aki az elmúlt két hétben kapcsolatba került kóbor állattal a környéken, vagy akinek háziállata kapcsolatba került ilyen állattal, sürgősen jelentkezzen a lakhelyéhez legközelebbi egészségügyi hivatalban. Korábban a minisztérium arról számolt be, hogy feltételezhetően egy másik sakál is veszettséggel fertőzött, amelyet a Nyugat-Galileában található Shtula településen találtak.


17:10

Az államügyész nem javasolja büntetőeljárások indítását olyan miniszterek és képviselők ellen, akik a gázai civilek elleni erőszakra szólítottak fel

Az államügyész, Amit Aisman azt javasolja a kormány jogtanácsosának, hogy ne indítson büntetőeljárásokat olyan miniszterek és képviselők ellen, akik a gázai civilek elleni erőszakra szólítottak fel. Ezeket a megnyilvánulásokat a Nemzetközi Büntetőbíróság és a Hágai Nemzetközi Bíróság tárgyalta. A nyomozás megindításáról szóló döntés a kormány jogtanácsosának, Gali Baharav-Miarának a hatáskörébe tartozik.

Aisman ajánlásában figyelembe vette, hogy az említett kijelentések óta – amikor az érzelmek még „forrongtak” – idő telt el, valamint azt is, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság nem utasított a harcok leállítására a Gázai övezetben.


17:00

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 40 ember halt meg és 134-en megsérültek a Gázai övezetben

Egy palesztin gyászolja rokonát, aki egy izraeli támadásban halt meg a Gázai övezetben, tegnap – Fotó: Ramadan Abed / Reuters

A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 40 ember halt meg és 134-en sérültek meg a Gázai övezetben. A közlemény szerint a háború kitörése óta összesen 40 139 ember halt meg és 92 743-an sérültek meg az övezetben, ezrek továbbra is eltűntként vannak nyilvántartva.


16:13

Einav Zangauker: Nem engedem, hogy a fiam nevét használják a 2023. október 7-i mészárlás évfordulós megemlékezésein

Einav Zangauker, akinek fia, Matan a Gázai övezetben van fogságban, kijelentette a túszokért felelős vezetőnek, hogy ellenzi Matan nevének és képének használatát az október 7-i mészárlás évfordulós megemlékezésein. „Sem Regev miniszterasszony rendezvényein, sem a túszokért felelős vezetés által szervezett eseményeken” – mondta. Zangauker hozzátette, hogy csak akkor engedi meg a fia nevének használatát, ha az a szabadon bocsátott túszok listáján szerepel. Ezzel csatlakozott Jehuda Kohenhez, akinek fia, Nimrod szintén fogságban van az övezetben, és aki a múlt héten hasonló nyilatkozatot tett.


14:39

Légiriadó volt Nyugat-Galileában


14:38

Körülbelül három óra után véget ért Netanjahu és Blinken találkozója

Körülbelül három óra elteltével véget ért a találkozó Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter között Jeruzsálemben. A találkozó célja a túszok szabadon bocsátásáról és a Gázai övezetben lévő tűzszünetről szóló tárgyalások előmozdítása volt. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a találkozó „pozitív volt és jó hangulatban zajlott.”


14:33

Mahmud Amria, egy 45 éves nyomkereső, meghalt egy drón robbanásában Nyugat-Galileában

A Cahal bejelentette, hogy Mahmud Amria, egy 45 éves nyomkereső Abtinnból, aki a Baram alakulatban szolgált, meghalt egy drón robbanásában Jaara településen, Nyugat-Galileában. Az incidensben egy tiszt súlyosan megsérült, és három katona enyhe füstmérgezést szenvedett.

Mahmud Amria

12:37

A Hamasz és az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget a tegnapi tel-avivi robbanásért


12:28

Vádemelés: Egy 30 éves ramat gani férfi Irán megbízásából katonai puccsot támogató plakátokat helyezett ki, és ezért fizetséget kapott

Az ügyészség vádat emelt Eden Dabas, egy 30 éves ramat gani lakos ellen, aki Irán megbízásából plakátokat helyezett ki és kriptovalutában kapott fizetséget. A vádirat szerint Dabas iráni ügynöktől kapott megkeresést, és tudván, hogy ellenséges állam ügynökével áll kapcsolatban, elvégezte a kért feladatokat, például katonai puccsra buzdító plakátok kihelyezését és egy „Nép Hadserege” nevű Telegram-csoport népszerűsítését. Az ügyészség szerint Dabas dokumentálta a feladatok elvégzését, például egy telefon, SIM-kártya, paróka, kesztyű és kalap beszerzését, hogy igazolja az iráni ügynöknek a küldetés teljesítését. Dabas 12 000 dollárt kapott kriptovalutában, és kábítószer birtoklásával is vádolják. Az ügyészség kérte, hogy tartsák őrizetben a tárgyalás végéig.


12:06

Cahal: A Hamasz rakétákat lőtt ki iskolák és egy tábori kórház közeléből; az izraeli erők megölték a katonákra rakétákat kilövő terroristákat

Katonák a Gázai övezetben, ezen a héten – Fotó: Cahal szóvivője

A Cahal bejelentette, hogy a Hamasz rakétákat lőtt ki Izrael felé a Gázai övezet déli részén található két iskola, egy tábori kórház és egy temető közeléből. Az elmúlt 24 órában az izraeli hadsereg több mint 45 terrorista célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük olyan helyszíneket, ahonnan rakétákat lőttek ki Izraelre és páncéltörő rakétákat indítottak az izraeli katonákra. A hadsereg közölte továbbá, hogy a legutóbbi földi és légi támadások során több tucat Hamasz-terrorista halt meg a térségben.


12:02

Blinken és Netanjahu jelenleg a jeruzsálemi miniszterelnöki irodában tárgyalnak

Blinken és Netanjahu a miniszterelnöki irodában Jeruzsálemben, ma – Fotó: Haim Zach / GPO

Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelenleg tárgyalásokat folytat a miniszterelnöki irodában Benjamin Netanjahuval Jeruzsálemben. A privát megbeszélés után szélesebb körű találkozóra kerül sor, amelyen részt vesz Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter, Gil Reich, a nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője, Roman Gofman, a miniszterelnök katonai titkára, valamint más magas rangú politikai és biztonsági tisztviselők.


11:12

A Sabak és a rendőrség közleménye szerint a tegnapi tel-avivi robbanás terrortámadás volt; a támadó magánál hordta a robbanószerkezetet

A terrortámadás helyszíne Tel-Avivban, tegnap – Fotó: Moti Milrod

A rendőrség és a Sabak megállapította, hogy a tegnap a Tel-Aviv Tikva negyedében történt robbanás terrortámadás volt, és a támadó magánál hordta a robbanószerkezetet. Egy ember közepesen súlyosan megsérült, amikor a támadó közelében rollerrel haladt el. A rendőrség szerint a körzeti parancsnok, Peretz Amar elrendelte a Gush Dan térségében a készültségi szint emelését, és utasította a hatóságokat további gyanúsítottak keresésére. A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy legyenek éberek, és minden gyanús tárgyról vagy személyről értesítsék a 100-as segélyhívó központot.


10:41

Libanoni jelentés: Egyiptom azt kérte az amerikaiaktól, hogy a Philadelphi-folyosóról történő kivonulásra a lehető leggyorsabban kerüljön sor, de nem tűztek ki konkrét határidőt

A Hezbollahhoz kötődő libanoni Al-Akhbar újság arról számolt be, hogy a kairói tárgyalások során Egyiptom kérte az amerikaiaktól, hogy az izraeli kivonulás a Philadelphi-folyosóról a lehető leggyorsabban történjen meg. Ugyanakkor Egyiptom beleegyezett abba, hogy nem szab meg határidőt a kivonulásra, és felgyorsítja az átjáró biztosításához szükséges eszközök szállítását.


09:35

A Sabak és a rendőrség letartóztattak két további gyanúsítottat a rahati nőket ért támadás ügyében

A Sabak és a rendőrség bejelentették, hogy letartóztattak két további gyanúsítottat a Givat Ronen előőrs közelében, Nablusz mellett, körülbelül egy hete történt rahati nőket ért támadással kapcsolatban. A jeruzsálemi békebíróság tárgyalni fogja a letartóztatás meghosszabbítására irányuló kérelmet, valamint egy másik gyanúsított ügyét, akit a támadás utáni napokban tartóztattak le.


09:17

A palesztin egészségügyi minisztérium: Négyen megsérültek a hadsereg lövéseitől Nabluszban, egyikük súlyos állapotban van

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint négy ember sérült meg a Cahal lövéseitől Nabluszban, egyiküket fejen találták és súlyos sérüléseket szenvedett. Palesztin jelentések szerint a hadsereg reggel behatolt a városba, és lövöldözést lehetett hallani.


08:24

Az Ajalon körzet parancsnoka a rendőrségnél: Alapos értékelés szerint a tegnapi tel-avivi robbanás terrortámadási kísérlet volt

A tegnapi Lihi utcai robbanás Tel-Avivban valószínűleg terrortámadási kísérlet volt — mondta Haim Bublil rendőr-főfelügyelő, az Ajalon körzet parancsnoka. A 13-as csatornának adott interjújában Bublil kijelentette: „A Sabakkal folytatott intenzív nyomozás után elmondhatjuk, hogy valószínűleg egy támadó volt, aki felrobbantotta magát.” Hozzátette, hogy a rendőrség még mindig vizsgálja a robbanást, és a támadó személyazonossága továbbra sem ismert, de a helyszíni bizonyítékok alapján a feltételezések szerint nem izraeli állampolgárról van szó.

A Lihi utcai robbanás helyszíne Tel-Avivban, tegnap este. A rendőrség egyik magas rangú tisztviselője szerint „olyan módszert alkalmaztak, amit évek óta nem láttunk. A robbanás hibából eredhetett.” – Fotó: Moti Milrod

„Több tucat, ha nem több száz kisebbségi személyt találunk Tel-Avivban, akiket visszaküldünk a területekre, hogy biztonságérzetet teremtsünk” – mondta Bublil. Elmondása szerint a háború kezdete óta a riasztások szintje jelentősen megemelkedett, és a legmagasabb szinten vannak, amire a rendőrség felkészült. Bublil hozzátette, hogy ezek a nyári szünidő napjai, és „mondhatjuk, hogy nagy szerencsénk van. Ha ez az esemény máshol történt volna, egy teljesen más méretű katasztrófáról beszélnénk” – zárta szavait.


08:12

Blinken: A tárgyalások talán az utolsó esély a túszok kiszabadítására, abba kell hagyni a kifogások keresését az egyezség elutasítására

Blinken és Herzog a Kempinski Hotelben Tel-Avivban, ma – Fotó: AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozott Jichak Herzog államelnökkel a Kempinski Hotelben Tel-Avivban, és kijelentette, hogy a jelenlegi tárgyalások „talán az utolsó esély a túszok hazatérésére.” Blinken hozzátette: „Itt az idő igent mondani, és abbahagyni a kifogások keresését az egyezség elutasítására. Ezek döntő pillanatok a tárgyalásokban.”

A találkozójukon Blinken hangsúlyozta, hogy biztosítani kell, senki ne tegyen olyan lépéseket, amelyek akadályozhatják az Egyesült Államok és a közvetítők által előmozdított folyamatot. Hozzátette: „Az Egyesült Államok erőket telepít a Közel-Keleten, hogy elrettentsen minden támadástól, és szükség esetén megvédjen. Ennek ellenére látogatásom fókuszában a túszok hazahozatala és a tűzszünet elérése áll.”


08:08

A Cahal szirénatesztet tart több településen Alsó-Galileában a reggeli és déli órákban

A Cahal szirénatesztet fog végezni az otthonvédelmi parancsnokság irányításával több településen Alsó-Galileában. 10:05-kor riasztások lesznek Ilania településen, 12:05-kor Zitim faluban, 14:05-kor Arbel településen, és 16:05-kor Beit Rimon kibucban.


07:36

Cahal: Körülbelül tíz rakéta zuhant nyílt területekre Zaritban, sérülésekről nem érkezett jelentés


07:29

Légiriadó volt Felső-Galileában


07:15

Tüzek keletkeztek Nyugat-Galileában a Libanonból indított rakéták miatt


07:03

Légiriadó volt Nyugat-Galileában


06:39

Légiriadók egy ellenséges drón behatolásának veszélye miatt Nahariában és további Galileai településeken


06:38

Légiriadó volt Nyugat-Galileában


06:06

Cahal: Katonai épületeket támadtunk meg a Hezbollah déli-libanoni bázisain

A Cahal közlése szerint tegnap éjszaka a légierő vadászgépei katonai épületeket támadtak meg a Hezbollahhoz tartozó területeken, Ajta as-Shaab, Beit Lif és Hula környékén, Dél-Libanonban.


03:47

Al-Mayadeen: A Hezbollah megtámadott egy izraeli erőt, amely megpróbált behatolni Libanon területére Ajta as-Shaab közelében, az erő visszavonult

A Hezbollahhoz közel álló libanoni Al-Mayadeen hálózat jelentése szerint az izraeli hadsereg egy katonai erővel próbált behatolni Libanon területére a Hadb Ajta erdőnél, Ajta as-Shaab várostól nyugatra, Dél-Libanonban. A jelentés szerint az izraeli erőt rakétákkal és tüzérségi lövedékekkel támadták, majd visszavonult Izraelbe.


01:35

Biden: „A tárgyalások az egyezségről még folyamatban vannak. Nem adjuk fel”; Harris: „Tűzszünetet kell elérnünk, és folytatjuk a munkát ennek érdekében”

Joe Biden amerikai elnököt az Andrews bázison, Marylandben újságírók kérdezték az Izrael és a Hamasz közötti tárgyalások állásáról, és azt válaszolta: „Még mindig folyamatban vannak. Nem adjuk fel, még mindig lehetséges.”

Biden elnök és felesége az éjszaka folyamán megérkeznek az Andrews bázisra, Marylandbe – Fotó: AFP

Kamala Harris alelnök hasonló nyilatkozatot tett egy pennsylvaniai kampányeseményen, miután megkérdezték, hogy Netanjahu miniszterelnök hajlandó-e beleegyezni egy tűzszünetbe: „Nem fogok a nevében beszélni, de elmondhatom, hogy ezek a tárgyalások folytatódnak, és nem adjuk fel” – mondta Harris. „Nagyon keményen fogunk dolgozni ezen. Tűzszünetet kell elérnünk, és szabadon kell engednünk a túszokat.”


00:30

Felrobbant egy ember Tel-Avivban; Rendőrség: Ez lehet terrortámadás vagy bűncselekmény is

Egy körülbelül 50 éves férfi halt meg ma este (vasárnap) egy robbanószerkezet robbanása következtében a Lihi utcában, Tel-Avivban. A helyszínre érkező Magen David Adom csapat megállapította a férfi halálát, és közepesen súlyos sérüléseket szenvedett egy másik személy, aki a közelben tartózkodott. A Sabak is részt vesz az eset kivizsgálásában, és a rendőrség közölte, hogy minden nyomozási irányt vizsgálnak.

Bővebben >>


00:17

A Központi Parancsnokság parancsnoka a Nyugati Parton történt terrortámadás helyszínén tartott helyzetértékelésen: „Ez egy nagyon súlyos támadás, a terroristát üldözzük”

A Központi Parancsnokság parancsnoka, Avi Bluth tábornok éjszakai helyzetértékelést tartott a Kdumim közelében lévő ipari övezetben történt terrortámadás helyszínén, és kijelentette: „Ez egy nagyon súlyos támadás. Üldözzük az elkövetőt, és hamarosan elszámolunk vele. Közben mélyreható vizsgálatot folytatunk, hogy tanuljunk belőle és megpróbáljuk megelőzni a hasonló eseményeket a jövőben.” Az izraeli hadsereg közlése szerint jelenleg jelentős erők, köztük különleges egységek tevékenykednek a térségben, blokádokat állítanak fel és folytatják a támadó keresését.

Avi Bluth, a Központi Parancsnokság parancsnoka a terrortámadás helyszínén, az éjszaka – Fotó: Cahal szóvivője

23:22

Blinken telefonon beszélt Szaúd-Arábia külügyminiszterével, és megköszönte neki a Gázai övezetnek nyújtott segítséget


22:53

Kac külügyminiszter egy képet posztolt az X hálózaton, amelyen összehasonlítja Erdoğan-t Törökország modern alapítójával, Atatürkkel, és azt írta: „A nagy különbség”


22:51

Palesztin jelentések: A Cahal műveletet hajt végre a Balata menekülttáborban a Nyugati Parton, tűzharc zajlik a helyszínen


21:09

Hamasz: Az Egyesült Államok javaslata válaszol Netanjahu új követeléseire, és új feltételeket szab, amelyek megakadályozzák az egyezség megkötését

A Hamasz hivatalos nyilatkozatot tett közzé a dohai csúcstalálkozó óta először, amelyben kijelentette, hogy az Egyesült Államok által közvetítés céljából tett javaslat megfelel Netanjahu új követeléseinek, de megakadályozza az egyezség megkötését. „Netanjahu új feltételeket szab, hogy meghiúsítsa a tárgyalásokat, beleértve a továbbra is fennálló ellenőrzést a Philadelphi-folyosón, a Rafiah átkelőn és a Netzarim folyosón” – közölte a szervezet, hozzátéve, hogy az új követelések nem felelnek meg a biztonsági foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatos feltételeknek. A Hamasz megjegyezte, hogy „Netanjahu teljes felelősséget visel a közvetítői erőfeszítések meghiúsításáért és a megállapodás kudarcáért.”


20:41

A Kdumim melletti ipari övezetben történt terrortámadás áldozata: Gidon Peri, 38 éves

A Nyugati Parton, az ipari övezetben történt terrortámadás áldozata Gidon Peri, 38 éves, a Kdumim telepes lakója. Peri feleségét, Elát, és három gyermekét — Jifát, Almát és Regevet hagyta hátra. A Kdumim melletti ipari övezetben található gyárban dolgozott, és egy hangszerboltot vezetett. A háború kezdete óta Peri tartalékos szolgálatot teljesített Északon és a Gázai övezetben. Kdumim tanácsának vezetője, Uzi Al Vetik, így búcsúzott tőle: „Gidon egy kedves és szeretett barát volt. Családapa és jótékony lélek, aki mindig elsőként vállalta a feladatokat.”


19:50

Légiriadókat aktiváltak Nyugat-Galileában


19:48

Meghalt a biztonsági őr, akit egy palesztin munkás támadott meg egy ipari övezetben a Nyugati Parton


19:26

Légiriadókat aktiváltak Nyugat-Galileában


19:07

Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe, és holnap találkozik a védelmi miniszterrel és a miniszterelnökkel

Blinken megérkezik Izraelbe, ma – Fotó: Kevin Mohatt / Reuters

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken megérkezett Izraelbe, és várhatóan holnap találkozik Joav Galant védelmi miniszterrel és a miniszterelnökkel. Blinken azzal a céllal jött Izraelbe, hogy megakadályozza a teljes háborúba torkolló konfliktust Iránnal és a Hezbollahhal, és előmozdítsa a túszok szabadon bocsátásáról és a Gázai övezetben zajló harcok beszüntetéséről szóló megállapodás aláírását. A tervek szerint körülbelül egy napot tölt Izraelben, ezt követően Kairóba utazik további tárgyalásokra és a konfliktus kiszélesedésének megakadályozása érdekében.


18:21

Cahal: A harcok kiterjedtek Dir el-Balah környékére és Khan Junisz nyugati részére

A Cahal bejelentette, hogy kibővítette műveleti területét a Gázai övezet központjában található Dir el-Balah városára és a déli Khan Junisz város nyugati részére. A katonai közlés szerint a terület kiterjesztése hírszerzési információk alapján történt, amelyek szerint a Hamasz tevékenységet folytat ezekről a területekről, és rakétákat lő ki a humanitárius zónákból Izrael felé.


18:08

Az államügyész bejelentette, hogy felügyelni fogja a Git falu elleni telepes támadás nyomozását

Az államügyész, Amit Aisman bejelentette, hogy felügyelni fogja a múlt héten a Nyugati Parton található Git palesztin falu elleni telepes támadás nyomozását, amelyben eddig még nem tartóztattak le gyanúsítottakat. Az államügyészség közleménye szerint Aisman kérte a biztonsági és ügyészségi szervektől, hogy „kapjanak tájékoztatást a legutóbbi Szamáriai támadásokkal kapcsolatos nyomozásokról,” és a tárgyalt ülésen „döntések születtek az események nyomozásának és az ezekkel kapcsolatos ügyek kezelésének módjáról.” Továbbá megjegyezték, hogy „az ülés végén megegyeztek az összes végrehajtó szerv együttműködésében, hogy hatékonyan és szigorúan fellépjenek azok ellen, akik saját kezükbe veszik a törvényt, és károkat okoznak az életben és a vagyonban.”


18:00

A vasárnapi hírek folytatása 

2024. augusztus 18., vasárnap >>

Főkép: Tüntetés a Hamasz-szal kötendő megállapodásért Blinken és a túszok családjai közötti találkozó előtt, ma Tel-Avivban – Fotó: Itai Ron

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet