2024. augusztus 21., szerda, a háború 320. napja


00:00

Véget értek a szerdai jelentések

Csütörtöki jelentések >>


22:46

Cahal: Ma hét ultraortodox újonc jelent meg az első katonai beosztására vonatkozó eljárásokra

A Cahal friss tájékoztatása szerint ma hét ultraortodox katonai szolgálatra jelentkező jelent meg, hogy elvégezzék az első katonai beosztásra vonatkozó eljárásokat. A hadsereg közleménye szerint a kijelölt napokon eddig mintegy 70 ultraortodox jelent meg a szükséges eljárások lefolytatására. Azokat a jelentkezőket, akik nem jelentek meg, újra behívják, hogy befejezzék a besorozásuk előkészítéséhez szükséges eljárásokat.


22:39

Cahal: Több kilövést észleltünk a Golán északi részére, nincs sérülés és károk sem keletkeztek

A Cahal közölte, hogy több kilövést észleltek a Golán-fennsík északi irányába, amelyek nyílt területeken csapódtak be. Sérülés és anyagi kár nem történt. Ezzel egyidejűleg a Felső-Galileai Regionális Tanács arra utasította a lakosokat, hogy maradjanak közel az óvóhelyekhez, korlátozzák a mozgást a településeken belül, és zárják le a kapuikat.


22:16

Cahal: Hezbollah terroristákat támadtunk meg, akik rakétákat lőttek ki Dél-Libanonból Zera’it környékére

A Cahal közölte, hogy izraeli vadászgépek támadták a Hezbollah egy terroristacsoportját, amely rakétákat lőtt ki Dél-Libanonból Zerait térségére. A hadsereg közölte, hogy a Hezbollah által használt katonai létesítményeket is támadták Kila falu környékén Dél-Libanonban, valamint tüzérségi támadásokat hajtottak végre Ajta al-Shaab és Alma al-Shaab térségében.


22:11

Cahal: Meghalt a Balata menekülttáborban múlt héten dróntámadásban megsebesült Hamasz-parancsnok

A Cahal közölte, hogy a Balata menekülttáborban dróntámadásban múlt héten megsebesült Dzsamal Szaudi, a Hamasz balatai szervezetének vezetője belehalt sérüléseibe. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a 26 éves Szaudi a Gázai Iszlám Dzsihád katonai szárnyának, a Nablus-i Zászlóaljnak a parancsnoka volt.


22:04

A Fehér Ház: Biden Netanjahuval tárgyalt az egyezségről, Harris is csatlakozott a beszélgetéshez

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden amerikai elnök tárgyalt Netanjahu miniszterelnökkel a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló egyezségről, valamint a térség eszkalációjának megakadályozásáról. Az is kiderült, hogy az elnökjelölt Kamala Harris alelnök is csatlakozott a beszélgetéshez.


21:54

Ofakim: Ha nálunk tartják a hivatalos megemlékezést, szívesen megszervezzük; Szderot: Nem utasítjuk vissza a részvételt

Ofakim város önkormányzata ma este bejelentette, hogy ha „a várost választják a hivatalos megemlékezés helyszínéül, Ofakim önkormányzata nagy tisztelettel fogja azt megszervezni az elhunyt hősök, mind Ofakim, mind Izrael állam hőseinek emlékére.” Szderot város önkormányzata közölte, hogy ha meghívást kap a részvételre, nem fogja visszautasítani azt.


19:58

Biden és Netanjahu ma egyeztetnek a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, és Izrael miniszterelnöke, Netanjahu, ma beszélnek a túszok szabadon bocsátásáról és a Gázai övezetben bevezetendő tűzszünetről szóló megállapodásról. A beszélgetés középpontjában azok a nehézségek állnak, amelyek még mindig akadályozzák az egyezség elérését, különösen az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, a hét eleji közel-keleti látogatása nyomán.


19:12

Légiriadók szólaltak meg Galilea északi részén


19:10

Keren Munder édesapja, Abraham, akinek holttestét Gázából hozták vissza, a temetésen: „Naivan hittük, hogy van, aki megvéd minket, és elkötelezett a biztonságunk mellett”

Keren Munder, akinek édesapját, Abrahamot, élve rabolták el Gázába, és akinek holttestét tegnap egy katonai akció során hozták vissza, a temetésén azt mondta, hogy vigaszt talál abban, hogy apját végre örök nyugalomra helyezhetik. Keren, akit szintén elraboltak Gázába fiával, Ohaddal, és akit a Hamaszszal kötött novemberi egyezség keretében szabadítottak ki, elmondta, hogy minden este imádkozott azért, hogy apja csak sérült legyen, és talán egy kórházban várja őket. Keren a kormányt is bírálta, mondván, ha a miniszterelnök és a miniszterek becsületesen jártak volna el, apját élve lehetett volna visszahozni. „Követeljük, hogy még ma tegyék meg a legfontosabbat és legsürgetőbbet – hozzák haza azokat, akik még mindig ott vannak” – mondta a temetésen. „Bár nem hallhatjuk, ahogy kiabálnak hozzánk, de néhányuk még mindig életben van.”

Abraham Munder, akit élve raboltak el, és akinek holttestét tegnap hozták vissza Gázából, temetése ma a Nir Oz kibucban. Lánya, Keren azt mondta a gyászbeszédében, hogy ha a kormány becsületesen cselekedett volna, apját élve lehetett volna visszahozni – Fotó: Moti Milrod

Keren elmesélte, hogy milyen érzések kerítették hatalmába, amikor a Nir Oz kibucban található szülői házból elrabolták. „Teljes csendben rejtőztünk a sötét biztonsági szobában, miközben kívülről hallottuk, ahogy a terroristák arabul kiabálnak, lövöldöznek, belépnek a házba, és mindent tönkretesznek benne” – mondta. „Éreztük, ahogy a rettegés eluralkodik rajtunk, amikor közeledtek felénk.” Elmondása szerint apja mindvégig fogta a kezét, és bár botra volt szüksége a járáshoz, felállt, hogy tartsa a biztonsági szoba ajtajának kilincsét, így védve a családját. Keren hozzátette, hogy a család úgy gondolta, csak idő kérdése, míg apját kiszabadítják. „Még egy hullám, kettő, három, hat – és te is visszatérsz” – mondta. „Milyen naivak voltunk, hogy azt hittük, van, aki gondoskodik rólunk, és elkötelezett a biztonságunk mellett.”


18:55

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában, egy ellenséges repülőeszköz behatolásának gyanúja miatt


18:35

Netanjahu a Ramat David támaszponton: Ha szükséges, a légierő újra lesújt ellenségeink gyenge pontjára – még erőteljesebben

Netanjahu látogatása a Ramat David légierő bázison, ma – Fotó: Haim Zach / GPO

Netanjahu miniszterelnök a Ramat David légierő bázison tett látogatása során kijelentette: „A légierő a mi vasöklünk, amely tudja, hogyan kell ellenségeink gyenge pontjára lesújtani. Ha szükséges – újra bizonyítani fogjuk, még erőteljesebben.” A látogatás során Netanjahu találkozott a légierő magas rangú tisztjeivel, és tájékoztatást kapott a légierő felkészüléséről, különös tekintettel az északi front helyzetére, valamint a támaszponton állomásozó harci helikopterek és vadászgépek harci feladatairól.


18:31

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


18:03

Jelentések: Egyiptom szkeptikus a Hamasz közvetítői javaslatának elfogadásával kapcsolatban

Egyiptomi hivatalos források az AP hírügynökségnek nyilatkozva kifejezték szkepticizmusukat azzal kapcsolatban, hogy a Hamasz elfogadja a közvetítői javaslatot. Az egyik forrás, aki jól ismeri a tárgyalásokat, elmondta, hogy a javaslat első szakasza szerint a Hamasznak szabadon kellene engednie a legsebezhetőbb civil túszokat anélkül, hogy Izrael vagy a közvetítők garanciákat nyújtanának. „Az amerikaiak ígéreteket tesznek, de nem adnak garanciákat” – mondta a forrás, „a Hamasz ezt nem fogja elfogadni, mert ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a civil túszokat hathetes tűzszünetért cserébe engedik szabadon, anélkül, hogy állandó tűzszüneti garanciát kapnának.” A forrás hozzátette, hogy Izrael csapatainak visszavonására vonatkozó kötelezettségvállalás hiánya, és csupán ígéretek nem fogadhatók el sem Egyiptom, sem a Hamasz részéről.

Egy másik egyiptomi forrás, aki a legutóbbi tárgyalások fejleményeiről kapott tájékoztatást, szintén alacsony esélyeket lát az áttörésre, mivel Izrael nem hajlandó teljes kivonulást vállalni Gázából az egyezség második szakaszában.


17:58

Galant a Gázai övezetben: A Rafah-dandárt legyőztük, a megmaradt alagutak könnyen felfedezhetők és megsemmisíthetők

Joav Galant védelmi miniszter ma meglátogatta a Filadelfi-folyosót, és elmondta a katonáknak, hogy a Hamasz Rafah-dandárját legyőzték, és a megmaradt alagutak könnyen felfedezhetők és megsemmisíthetők. „Az ellenség Rafah-dandárját a 162. hadosztály legyőzte” – mondta. „Az alagutak ügyében eljutottunk oda, hogy 150 alagutat megsemmisítettünk. Ebből körülbelül 100 olyan alagút volt, amelyeket a felszínen, mérnöki eszközökkel ástak, és földdel takartak be. Ezeket könnyű megtalálni, mert fotók is készültek róluk, és könnyű megsemmisíteni őket, ha már megtaláltuk. A megmaradt kevés alagutat is megsemmisítjük, erre azonnali utasítást adtam.”

Galant hozzátette: „A legfontosabb számomra, hogy emlékezzünk a háború céljaira, és teljesítsük az összes célt – mind a Hamasz, mind a túszok ügyében, és most tekintsünk északra, értjük, miért. Ez a helyzet.”


17:46

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


17:36

Gantz: Az október 7-i mészárlás évfordulójának megemlékezését azoknak kell meghatározniuk, akik átélték a borzalmakat

A Nemzeti Tábor párt elnöke, Beni Gantz, felszólította Netanjahu miniszterelnököt, hogy álljon el attól a szándékától, hogy Miri Regev miniszternek engedje megszervezni az október 7-i mészárlás évfordulójának megemlékezését. „Miniszterelnök úr, az október 7-i mészárlás évfordulójának megemlékezését nem én, nem ön, és nem Regev miniszter kell hogy meghatározza” – mondta Gantz. „E nap jellegét azoknak kell meghatározniuk, akik átélték a borzalmakat: a nyugat-negevi települések lakóinak, a túszoknak és családjaiknak, az elesett katonák családjainak és a sérülteknek.”

Gantz arra kérte Netanjahut: „Még nem késő felébredni és megtenni a helyes lépést – átadni a ceremónia szervezését a kulturális miniszternek, létrehozni egy közös irányító bizottságot a nyugat-negevi közösségek vezetőivel és a gyászoló családokkal, és meghallgatni őket, egyszerűen meghallgatni, mielőtt döntéseket hoznak. Ez nem az öné, ez elsősorban az övék.”


17:17

A túszok családjainak bizottsága nem vesz részt a kormány által szervezett megemlékezésen: „A kormány kudarcot vallott a túszok visszaszerzésében, és nem zárhatja le a kört”

A túszok családjainak bizottsága bejelentette, hogy nem vesznek részt a kormány által szervezett október 7-i mészárlás megemlékezésén. „A kormány hangos kudarca a túszok visszaszerzésében nem teszi lehetővé számukra, hogy lezárják a kört, miközben a helyzet azóta sem változott, és a kitelepített családok még mindig érzik a következményeket, mivel közösségeik elpusztultak és otthonaik megsemmisültek” – áll a bizottság közleményében.

Hozzátették, hogy a Gázai övezet környéki közösségekkel és a déli településekkel együtt fognak megemlékezni az október 7-i mészárlásról, „és követelik a biztonság visszaállítását, a túszok visszaszerzését, a közösségek újjáépítését és a mulasztások kivizsgálását, amelyek a 2023. október 7-i szörnyű tragédiához vezettek.”


16:55

Jad Mordechai kibuc sem vesz részt a kormány ceremóniáján: Meghívjuk a Gázai övezet környéki településeket, hogy együtt tervezzünk egy saját megemlékezést

Jad Mordechai kibuc bejelentette, hogy „nem áll szándékában részt venni semmilyen politikai célú rendezvényen. A kibuc megvizsgál minden meghívást, de nem tervez politikai jellegű ceremóniákat tartani.” A kibuc hangsúlyozta, hogy jelenleg egy állami megemlékezést szerveznek „a cionizmus és a szolidaritás értékei szellemében, és meghívják az összes Gázai övezet környéki települést, hogy csatlakozzanak hozzájuk a saját szervezésű megemlékezési esemény előkészületeiben, amely Jad Mordechai kibucban kerül megrendezésre.”


16:21

A kormány jogtanácsosa engedélyezte a kormánynak a külön jogi képviseletet a Közszolgálati Bizottság vezetőjének kinevezése ügyében benyújtott petícióban

Baharav-Miara a leköszönő rendőrfőkapitány búcsúztatóján Beit Semesben, a múlt hónapban – Fotó: Olivier Fitoussi

Gali Baharav-Miara, a kormány jogtanácsosa engedélyezte a kormánynak, hogy magánügyvéd által képviseltethesse magát a Legfelsőbb Bíróság (Bagac) előtt azon petíciók ügyében, amelyek a kormány azon döntése ellen irányulnak, hogy a miniszterelnök, Netanjahu, saját maga nevezze ki a Közszolgálati Bizottság vezetőjét. Ezzel Baharav-Miara eleget tett Jariv Levin igazságügyi miniszter kérésének. Ugyanakkor a jogtanácsos elutasította Levin kérését, hogy a kormánynak külön képviselete legyen két másik petícióban.


16:16

Nir Oz: Nem veszünk részt az éves megemlékezésen, akik elvesztették a bizalmat, nem tudják azt ceremóniákkal helyrehozni

Nir Oz kibuc lakói bejelentették, hogy nem vesznek részt az október 7-i mészárlásra emlékező állami ceremónián. „Miközben a Hamasz fogságában meggyilkolt halottainkat temetjük, nem meglepő, hogy Izrael kormánya és annak vezetője, akik eddig elkerülték Nir Oz meglátogatását, a teljesen magára hagyott kibucot, nem hívták meg a kibuc tagjait és lakóit a ceremóniára” – áll a kibuc közleményében. „Szeretnénk tisztázni, hogy még ha meghívnának is, visszautasítanánk a részvételt egy politikai ceremónián, amelyet a kormány vezet. Azok, akik teljesen elvesztették a bizalmat, nem tudják azt ceremóniákkal helyrehozni, és nem használhatnak minket statisztaként.”

A kibuc lakói javasolták, hogy „Izrael kormánya adja át a megemlékezésre szánt költségvetést egy civil szervezetnek, amely az izraeli társadalom minden rétegének képviselőit magában foglalja, és teljes felelősséget vállal az emléknap eseményeinek lebonyolításáért, politikusok nélkül. A ceremóniák szervezése helyett a kormánynak először el kellene látogatnia arra a helyre, ahol a lakosság egynegyedét meggyilkolták vagy elrabolták. Haladjanak előre a túszcsere ügyében. Nézzenek a szemébe annak a közösségnek, amely tegnap ismét megtudta, milyen nagy árat fizet az elhanyagolásért, amellyel már több mint tíz hónapja szembesül. Ma olyan embereket temetünk el, akiket élve raboltak el, és a fogságban meggyilkoltak. Azokat az embereket, akiket a kormány megmenthetett volna – de ismét kudarcot vallott. A Nir Oz közösségéből még mindig 29 túsz van fogságban. Összesen 109 túsz. Az idő nem az ő javukra játszik. Foglalkozzanak a lényeggel és azzal, amit még meg lehet és meg kell javítani.” Nir Oz ezzel csatlakozik a Kfar Aza, Beeri, Nirim és Nahal Oz kibucokhoz, amelyek már bejelentették, hogy nem működnek együtt a Miri Regev közlekedési miniszter által szervezett kormányzati megemlékezéssel.


16:10

A Cahal: Terroristákat támadtunk meg egy korábban iskolaként működő komplexumban Gázavárosban

A Cahal közölte, hogy olyan terroristákat támadtak meg, akik egy korábban iskolaként működő komplexumban tevékenykedtek Gázavárosban. A hadsereg szerint az izraeli légierő vadászgépei hajtották végre a támadást az Aman és a Sabak hírszerzési irányítása alatt, miután számos intézkedést tettek a civil áldozatok kockázatának minimalizálása érdekében.


16:04

A Szamáriai Dandár távozó parancsnoka: „Ez kihívásokkal teli időszak volt, számos terrortámadást és összetett katonai műveletet éltünk át”

A Szamáriai Dandár távozó parancsnoka, Simeon Sisszu ezredes elmondta, hogy „az elmúlt két év kihívásokkal teli és összetett volt, mely során a dandár számos terrortámadást és összetett katonai műveletet élt meg.” A parancsnokváltási ceremónián, amelyet a Nablusztól délre fekvő Grizim-hegyen tartottak, Sisszu megemlítette a hadsereg számos támadó és védekező intézkedését a régióban, de nem tért ki a növekvő telepes erőszakra, a palesztin közösségek zaklatására, ami egészen a kitelepítésükig fajult, valamint a zsidó terrorista csoportok tagjainak ritka letartóztatásaira. Sisszut Ariel Gonen ezredes váltja a poszton, akit Jaki Dolf dandártábornok, a Júdea és Szamária Divízió parancsnoka nevezett ki.

Sisszu (jobbra), Dolf és Gonen a Szamáriai Dandár parancsnokváltási ceremóniáján, ma. Sisszu nem említette a növekvő telepes erőszakot, a palesztin közösségek kitelepítését és a zsidó terroristák ritka letartóztatását – Fotó: Cahal szóvivője

A múlt év során, Sisszu parancsnoksága alatt zajlott a Hawarában történt zavargás, amelynek során több tucat telepes vonult be a faluba, felgyújtva házakat és autókat, kövekkel dobálva, és egy palesztint lőttek agyon a katonák jelenlétében. Az áprilisi esetben, egy nappal azután, hogy megtalálták Benjamin Ahimeir, a „Málaki ha-Salom” előőrs fiataljának holttestét, több tucat telepes támadt a Morir faluban élő palesztinokra, több mint húsz házat és több tucat autót gyújtottak fel, és lövöldöztek rájuk, miközben a palesztinok falvaikat, családjaikat és barátaikat védték. A lövések két palesztin fiatal halálát okozták. Két hónappal ezelőtt több tucat telepes garázdálkodott az Umm Safa falu környékén, a Nyugati Part középső részén, könnyű sérüléseket okozva néhány palesztinnak, és felgyújtottak négy házat és 20 járművet.


15:46

A Cahal szóvivője: Az elmúlt órákban hamis pletykák terjedtek túszokról, kérjük a közvéleményt, tartózkodjon a hamis hírek terjesztésétől


14:41

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


14:35

A Cahal: Likvidáltunk Libanonban egy Forradalmi Gárda aktivistát, aki pénzt és fegyvereket továbbított terrorista szervezeteknek a Nyugati Parton

A Cahal megerősítette, hogy a libanoni Szidón város térségében likvidáltak egy Al-Aksza Mártírjai Brigádok aktivistát, Khalil Almakdahot, az izraeli légierő légicsapása által, a Sabak és az AMAN közös irányítása alatt. A Cahal közleménye szerint az áldozat és testvére, Munir Almakdah, az iráni Forradalmi Gárda szolgálatában álltak, és részt vettek terrortámadások irányításában, valamint pénz és fegyverek átadásában a Nyugati Part terrorista infrastruktúráinak.

A közlemény szerint azok a személyek, akik irányítják és végrehajtják az Izraelbe irányuló fegyverátadásokat és a terrortámadások irányítását – iráni tisztviselők, köztük Dzsavad Gafari, a Forradalmi Gárda hírszerzési szervezetének 4000-es különleges műveleti osztályának vezetője, valamint Azar Bakri, a Kudz erők 840-es különleges műveleti egységének parancsnoka.


12:30

Cahal: Több légi célpont átlépte Libanonból a határt, egy részüket megsemmisítettük

A Felső-Galileában és a Kineret-tó északi környékén megszólaló légiriadókat követően a Cahal közölte, hogy több gyanús légi célpont átlépte Libanonból a határt. A hadsereg szerint egy részüket megsemmisítették, mások lezuhantak, és nem okoztak károkat. A Hezbollah közölte, hogy több drónt indított a Cahal északi bázisai felé.


12:08

A Cahal szóvivője a Golánra irányuló támadásról: A Hezbollah válogatás nélkül lövi az izraeli civileket, ennek megfelelően fogunk cselekedni

A Cahal szóvivője, Daniel Hagari, az X hálózaton azt írta: „A Hezbollah ma reggel körülbelül 50 rakétát lőtt ki Katzrin város központjára. A Hezbollah ismét válogatás nélkül támad izraeli civileket. Mint minden ország, amely megvédi polgárait – ennek megfelelően fogunk cselekedni.”


11:55

A túszok családjainak bizottsága: Netanjahu a felelős a tárgyalásokért. A tárgyalócsapatok és a családok hibáztatása a közvélemény félrevezetése

Plakát Netanjahu képével a hétvégi kaiszáriai tüntetésen – Fotó: Jair Gil

A túszok visszaszerzéséért küzdő családok bizottsága élesen bírálja a miniszterelnököt, Netanjahut, és a Hamaszszal kötendő megállapodás körüli tárgyalások kezelését. A bizottság közleményében kijelentette: „A tárgyalások teljes felelőssége a miniszterelnöké. A folyamatos kísérletek a tárgyalócsapatok, a közvetítők, a média, a túszok családjai és maguk a túszok hibáztatására mind a közvélemény félrevezetésére irányulnak. A miniszterelnök a felelős, és ha valóban olyan sikeres a tárgyalásokban, ahogy azt állítja, tisztelje meg magát azzal, hogy személyesen repül a tárgyalások lefolytatására, és cselekedjen a túszok visszaszerzéséért, akiket az ő hivatala alatt hagytak magukra több mint tíz hónapig.”


11:31

Jelentés: Légi csapás ért egy járművet Szidón közelében, Nyugat-Libanonban

A Szidónban megtámadott jármű, ma

A szaúdi Al-Hadath csatorna jelentése szerint légi csapás ért egy járművet Szidón közelében, Nyugat-Libanonban.


11:25

Légiriadók Felső-Galileában ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


11:18

A megfigyelő katonalányok családjai tüntetnek a Kirya előtt az AMAN főnökcsere előtt: „Binder kinevezése bűn a bűnre”

A felderítő katonák családjainak tiltakozása a Kirya bázis mellett Tel-Avivban, ma – Fotó: Moti Milrod

A Nahal Oz-i támaszponton 2023. október 7-én meggyilkolt megfigyelő katonanányok családtagjai tüntetnek a tel-avivi Kirya bázis előtt, az AMAN (Katona Felderítési Igazgatóság) új vezetőjének esti kinevezése előtt. A családok tiltakoznak Slomi Binder vezérőrnagy kinevezése ellen, aki a Műveleti Osztály vezetőjeként felelt a csapatok bevetéséért a mészárlás napján és az azt megelőző időszakban. Szerintük Binder kinevezése, amellyel a távozó Aharon Haliva vezérőrnagyot váltja, „bűn a bűnre”. A családok azt is sérelmezik, hogy még mindig nem állítottak fel állami vizsgálóbizottságot a mulasztások kivizsgálására. Szerintük még mindig nem kaptak választ a Haliva leköszönő AMAN-vezetőnek feltett kérdéseikre.

Noa Marziano, a Nahal Oztól elrabolt és a Hamasz fogságában meggyilkolt megfigyelő katonalány apja elmondta: „Még ha a legszigorúbb izraeli börtönökben is keresnénk, nem találnánk ott senkit, akit olyan súlyos vádakkal illettek, mint Aharon Halivát. Ő a fő felelős. És ami a legfájóbb számomra, hogy én és Izrael állama fogjuk finanszírozni a nyugdíját és kényelmes életét, mert még mindig nem alakult meg az állami vizsgálóbizottság.”

Jigal Kohen, a bunkerban rejtőző és meggyilkolt Hadar Miriam Kohen megfigyelő katonalány apja azt mondta: „Binder vezérőrnagy, aki Halivát váltja, szintén része a mulasztásnak és lányaink bűnös cserbenhagyásának. Számunkra elképesztő, hogy ő váltja most az AMAN vezetőjét. Nem hiányoznak a tehetséges és jó emberek. Nem lehet egy mulasztásért felelős személyt egy másik, mulasztásért felelős személyre cserélni – ez egy botrány.”


09:32

A közepesen sérült személynek egy rakéta találta el közvetlenül a házát Katzrinban

A Katzrinban közepesen sérült személynek a házát közvetlen rakétatalálat érte. Muhammad Hoszni, a Magen David Adom (MADA) mentőszolgálat mentőse, aki a sérült, körülbelül 30 éves férfit kezelte, elmondta, hogy a becsapódás után a férfi saját maga jött ki a lángoló házából teljes tudatában. „A saját lábán jött ki, miközben üvegszilánkok és lökéshullám okozta sérülésektől szenvedett. Elmondása szerint egyedül volt otthon, és közvetlenül a becsapódás után kijött” – írta le Hoszni. A MADA közölte, hogy a környék további vizsgálata során nem találtak más sérülteket.


09:21

Összecsapások szélsőséges ultraortodoxok tüntetésén a jeruzsálemi sorozási hivatal előtt; több százan tiltakoznak a helyszínen

Ultraortodoxok összecsapása a rendőrökkel a jeruzsálemi sorozási hivatal előtt, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Több száz szélsőséges ultraortodox tüntető tiltakozott ma reggel a jeruzsálemi sorozási hivatal előtt a jesiva diákok besorozása ellen. A tüntetők összecsaptak néhány demonstrálóval, akik a jesiva diákok besorozása mellett érkeztek támogatásukat kifejezni, és erőszakosan megtámadták, illetve szidalmazták őket. A helyszínen nagy létszámú rendőri erő van jelen, és az összes utat, amely a sorozási hivatalhoz vezet, lezárták a forgalom elől.

A jesiva diákok besorozása mellett tüntetők táblákat tartanak, amelyeken az alábbi feliratok olvashatók: „Meghalunk, ha nem soroznak be minket,” „Tanulunk, imádkozunk és védünk,” valamint „Köszönjük, hogy aggódtok az ország biztonságáért.” Lea, az ultraortodoxok besorozása mellett tüntetők egyike, a „Haaretz” napilapnak elmondta: „Nem azért jöttünk, hogy ellenük tüntessünk, hanem hogy hallassuk a hangunkat, és megmutassuk, hogy más hangok is vannak az ultraortodox társadalomban. Igaz, hogy modern ultraortodoxoknak számítunk, és nem tartozunk a főáramlatba, de a szélsőséges tüntetők sem a főáramlatot képviselik.”


09:07

Cahal: 50 kilövést észleltek Katzrin felé, egy részük megsemmisült

A Cahal közölte, hogy ma reggel 50 rakétát lőttek ki Libanonból Katzrin irányába a Golán-fennsíkon, amelyek egy részét elfogták. A hadsereg közleményében szerepelt, hogy korábban a Felső-Galilea több településén is riadó volt, mivel attól tartottak, hogy egy ellenséges repülőeszköz hatolt be, de kiderült, hogy ez téves riasztás volt. Ezzel párhuzamosan a Cahal közölte, hogy az izraeli légierő éjszaka egy Hezbollah aktivistát ölt meg a dél-libanoni Beit Lif térségében.


08:36

Több tucat kilövés Katzrin környékére; két ház közvetlen találatot kapott a településen, egy ember közepesen megsérült a repeszek miatt

Találat egy épületben Katzrinben, ma reggel – Fotó: A szerzői jogról szóló törvény 27A szakaszának megfelelő használat

Több tucat rakétát lőttek ki ma reggel Libanonból Katzrin környékére a Golán-fennsíkon, közölte a hadsereg. Két ház közvetlen találatot kapott a településen, és az egyikben egy körülbelül 30 éves férfi közepesen megsérült. Jelenleg tűzoltók, rendőrség és a MADA mentőszolgálat erői dolgoznak a helyszínen, és további becsapódási helyeket keresnek a településen, ahol egyes helyeken tüzek is keletkeztek. A lakosokat arra utasították, hogy maradjanak biztonságos helyeken.


08:30

A Kfar Aza kibuc is bejelentette, hogy nem vesz részt a kormány által szervezett október 7-i megemlékezésen

A Kfar Aza kibuc bejelentette, hogy nem vesz részt a Hamasz október 7-i támadására emlékező kormányzati megemlékezésen, hanem saját, privát eseményen emlékeznek meg a tragédiáról, „abban a reményben, hogy addigra megölelhetjük barátainkat, akik visszatérnek a fogságból.”

A kibuc közleményében ez áll: „A Kfar Aza kibuc közössége csalódott Izrael kormányának jelenlegi tevékenysége miatt, amely egy állami megemlékezést szervez az október 7-i tragédiára, miközben 109 túsz, köztük öt Kfar Aza közösségi tag, még mindig a Hamasz fogságában van, katonáink a fronton harcolnak, és az északi és a Gázai övezet környéki lakosokat kitelepítik otthonaikból.” A közleményben továbbá szerepel, hogy „helyénvalóbb lenne, ha a kormány minden erőfeszítést a túszok megmentésére fordítana, és csak a zászlókat félárbocra eresztené, nem pedig grandiózus eseményeket szervezne.”

Ezzel Kfar Aza csatlakozik a Beeri, Nirim és Nahal Oz kibucokhoz, amelyek már korábban bejelentették, hogy nem vesznek részt a kormány által szervezett megemlékezésen, amelynek felelőse Miri Regev közlekedési miniszter. A Beeri kibuc tegnap kiadott közleményében azt írta, hogy a kormánynak a „Gázában lévő túszok életére kellene összpontosítania, nem pedig azokéra, akiket halálra hagyott.”


08:25

Légiriadók szólaltak meg a Golán-fennsíkon és Felső-Galileában


07:45

Jelentés: Izraeli és amerikai források szerint a tárgyalások összeomlás szélén állnak

Izraeli és amerikai hivatalos források szerint a Hamasz és Izrael közötti megállapodásról folyó tárgyalások összeomlás szélén állnak, számolt be az amerikai Politico hírportál. Az USA, Egyiptom, Katar és Izrael által közösen kidolgozott javaslat Izrael és a Hamasz által támasztott követelményeknek megfelelően készült. Miközben Izrael bejelentette, hogy elfogadja az ajánlatot, a Hamasz visszautasította azt.

A jelentés szerint az amerikai tisztviselők, akik részt vesznek a tárgyalásokban, sokkal pesszimistábbak, mint ahogy azt nyilvánosan bemutatták. Néhány héttel ezelőtt a Biden-kormányzat még optimista volt, amikor a Hamasz jelezte, hogy szándékában áll elfogadni az új megállapodást. A Fehér Házban még mindig vannak olyanok, akik optimisták, de mások frusztráltak a Hamasz nyilatkozatai miatt, és nem biztosak abban, hogy a szervezet valóban ellenzi az ajánlatot, vagy csak taktikai lépésről van szó.

A közvetítők, köztük Biden közel-keleti tanácsadója, Brett McGurk, a héten Kairóba utaznak, hogy megpróbálják véglegesíteni a megállapodás részleteit. Ha nem sikerül meggyőzniük a Hamaszt, hogy fogadja el, megnőhet a valószínűsége az eszkalációnak Izrael és a Hezbollah, valamint Irán közötti közvetlen konfliktusnak.

„Nem tudjuk, hogy Szinuár hajlandó-e megállapodni” – mondta az egyik tárgyaló fél, „de ha nem sikerül megállapodni, előfordulhat, hogy Irán megtámadja Izraelt, és a regionális konfliktus eszkalálódik.”


06:41

Cahal: Az izraeli légierő fegyverraktárat támadott meg Libanon belsejében

A Cahal közölte, hogy az izraeli légierő az éjszaka folyamán fegyverraktárat támadott meg a libanoni Bekaa-völgy mélyén. A hadsereg arról is beszámolt, hogy ugyanebben a térségben egy másik, a Hezbollah légvédelmi rendszeréhez kapcsolódó célpontot is támadtak. Emellett a Cahal közölte, hogy csapást mértek több célpontra Dél-Libanonban, köztük arra a helyre, ahonnan tegnap rakétákat lőttek ki Yaara település felé.


02:45

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


02:44

Blinken a katari miniszterelnökkel tárgyalt az egyezményről

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken a katari miniszterelnökkel, Mohammed al-Tanival tárgyalt a tűzszüneti megállapodás és a túszok szabadon bocsátásának elérésére tett erőfeszítésekről. A beszélgetés során a felek hangsúlyozták, hogy a jelenlegi javaslat áthidalja a felek közötti különbségeket, és lehetővé teszi a megállapodás gyors végrehajtását.


00:22

Libanoni jelentések: Izraeli csapások az ország mélyén

A Hezbollah-közeli libanoni al-Miaddin újság arról számolt be, hogy Izrael csapásokat mért Baalbek és a Bekaa-völgy térségére, amelyek mintegy száz kilométerre vannak a határtól.


23:14

A libanoni egészségügyi minisztérium: Három ember meghalt egy izraeli támadásban az ország déli részén

A libanoni egészségügyi minisztérium közölte, hogy három ember meghalt, és egy megsebesült egy izraeli támadásban Dél-Libanonban, Deira faluban. Emellett a szaúdi al-Hadath hálózat arról számolt be, hogy a Cahal légicsapásokat hajtott végre Ramiah és Talousa falvakban Dél-Libanonban.


23:00

Blinken: Az egyezséget a következő napokban le kell zárni, mindent megteszünk, hogy a Hamasz beleegyezzen

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken kijelentette, hogy az egyezséget a következő napokban le kell zárni, és hogy az USA mindent megtesz, hogy áthidalja a különbségeket a Hamasz és Izrael között. Elmondása szerint a miniszterelnök, Netanjahu azt mondta, hogy Izrael beleegyezett az új ajánlatba. „Közvetlenül Netanjahutól hallottam, hogy Izrael elfogadta a közvetítési javaslatot” – mondta Blinken, és hozzátette, hogy reméli, a Hamasz is ugyanígy fog cselekedni. Emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fogad el hosszú távú megszállást a Gázai övezetben.


22:23

A Likud képviselői holnap látogatást terveznek a Gázai övezet környéki településeken; Beeri kibuc tiltakozását fejezte ki

Néhány Likud képviselő holnap látogatást tervez a Gázai övezet környéki településeken, és többek között ellátogatnak a szderoti rendőrőrsre, a Beeri kibucba és a Nova fesztivál helyszínére. A Beeri kibuc lakói tiltakozásukat fejezték ki a tervezett látogatás miatt, mivel szerintük azt nem egyeztették velük.


21:12

Több száz tüntető Tel-Avivban az Ajalon útra vonult, ahol a rendőrség visszaszorította őket; Két embert letartóztattak a jeruzsálemi tüntetésen

Több száz tüntető Tel-Avivban a túszok szabadon engedéséért az Ajalon útra vonult, ahol a rendőrség visszaszorította őket. Jeruzsálemben tüntetők elzárták a Párizs teret és mécseseket gyújtottak a kereszteződésben. A rendőrség erővel eltávolította őket, és két tüntetőt letartóztattak.

Tüntetők Tel-Avivban, ma – Fotó: Hadas Paroush
Tüntetők a Párizs téren, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

21:00

Noa Argamani: Mindenkit vissza kell hozni, mielőtt túl késő lenne

Noa Argamani, akit júniusban a biztonsági erők egy művelet során mentettek ki a Gázai övezetből, azt írta: „Hat embert élve raboltak el, de holtan tértek vissza. Ez arra figyelmeztet, hogy fogy az idő.” Argamani ezt az Instagram-fiókjában írta. „Mindenkit haza kell hoznunk, mielőtt túl késő lenne” – tette hozzá.


20:55

Izraeli forrás: Még nem tűztek ki időpontot a holnapra tervezett kairói csúcstalálkozóra; várhatóan a hétvégén kerül rá sor


20:51

Cahal az északi légiriadókról: Körülbelül 40 kilövést észleltünk a Felső-Galilea irányába, néhány drón behatolt a Golán-fennsíkra

A Cahal bejelentette, hogy körülbelül 40 kilövést észleltek Libanonból a Felső-Galilea felé, és néhány drón behatolt a Golán-fennsíkra. A hadsereg közleménye szerint néhány drónt megsemmisítettek, a többi nyílt területen zuhant le. Egy helyi forrás azt mondta, hogy egy házat eltaláltak Metat településen.


20:45

Jelentés: Netanjahu azt mondta, hogy „jól tud tárgyalni”, és a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokat az általa a szakszervezettel folytatott tárgyalásokhoz hasonlította

Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy jól tud tárgyalni, és a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokat az általa korábban a Hisztadrut szakszervezettel folytatott tárgyalásokhoz hasonlította, számolt be róla a 13-as csatorna. A jelentés szerint a biztonsági vezetők felháborodtak Netanjahu kijelentésén, és azt mondták: „A Hisztadrut esetében van időnk, míg a túszok meghalhatnak.” A jelentés szerint Netanjahu irodája nem kívánt reagálni a hírre.


20:32

A Cahal szóvivője: A hat túsz holttestének mentése túl késő volt számukra; nem tudjuk visszahozni az összes túszt mentési műveletekben

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője elmondta, hogy a hat túsz holttestének mai mentése „túl késő volt számukra”, és hangsúlyozta, hogy a Cahal nem tudja visszahozni az összes túszt mentési műveletekben. A ma esti nyilatkozatában Hagari elmondta, hogy a Cahal nem mond le egyik túszról sem a 109 közül, és továbbra is megpróbálják kihasználni a mentési lehetőségeket. Hozzátette, hogy a Cahal tudta, hogy túszainkat megölték, miközben erőik Khan Juniszban tevékenykedtek.


20:07

Több száz tüntető blokkolja a Begin úton mindkét irányt Tel-Avivban a túszok szabadon engedéséért

Tüntetők a túszok szabadon engedéséért a Kirya előtt, ma – Fotó: Hadas Paroush

Több száz tüntető blokkolja a Begin úton mindkét irányt Tel-Avivban a túszok szabadon engedéséért. A túszok családtagjai festékkel írják a nevüket az útra, akiknek halálhírét jelentették, és olyan feliratokat, mint „Azonnal egyezség” és „109-en szenvednek és halnak meg”. Eközben Haifában is tüntetés zajlik a Szefer térnél a túszok szabadon bocsátása érdekében.


19:56

Egy „kormányzati forrás” arra szólította fel a túszokról szóló tárgyalások kiszivárogtatóit, hogy mondják el véleményüket közvetlenül, és ne rejtőzzenek névtelenség mögé

Egy „kormányzati forrás” botránynak nevezte a túszokról szóló tárgyalások kiszivárogtatásait, és felszólította a kiszivárogtatókat – akik szerinte azt is mondták, hogy az amerikai függőség miatt nem lehet bevonulni Rafahba – hogy lépjenek elő és beszéljenek nyíltan. A forrás azt mondta a kiszivárogtatóknak: „Mondják el véleményüket közvetlenül, és ne rejtőzzenek névtelenség mögé. Lépjenek elő és mondják meg a népnek, hogy hajlandóak elhagyni a Filadelfi-folyosót, elfogadni kevesebb mint 20 túszt, és lemondani minden fegyver- és terrorista-átvitel ellenőrzéséről a Necerim útvonalon.” A forrás szerint a kiszivárogtatások „nagy kárt okoznak a tárgyalásoknak, a családoknak és a nemzeti ellenálló képességnek.”


19:41

Einav Zangauker: Barnea fél Netanjahutól, amit elmondanak a túszok családjainak, azt nyilvánosan is ki kellene mondani

Einav Zangauker, a Hamasz fogságában lévő Matan anyja, a Moszad tagadásával kapcsolatban, amely szerint nem mondták el neki az általa David Barneának tulajdonított kijelentéseket, azt mondta: „Ő fél a miniszterelnöktől. Ezért tagadja le határozottan azt, amit nekem mondott, de az igazság velem van.” Korábban Zangauker azt állította, hogy Barnea azt mondta neki, hogy „a jelenlegi politikai konstellációban nem lehetséges a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás.” Zangauker hozzátette: „A Moszad vezetője tudta, miért mondta ezt nekem, és az én erkölcsi kötelességem, hogy ezt nyilvánosságra hozzam. Ezért kritizálom őt, hogy hagyja abba a kettős beszédet. Azt kérem, hogy amit a túszok családjainak mondanak a zárt ajtók mögött, azt nyilvánosan is el kellene mondani.”

A kijelentései után a miniszterelnöki hivatal a Moszad nevében közölte, hogy a Zangauker által Barneának tulajdonított kijelentések „egyáltalán nem hangzottak el.” A közlemény szerint „a Moszad vezetője nem tett politikai vonatkozású megjegyzéseket a tárgyalások kapcsán, ahogyan azt állították.”


19:27

Légiriadók Kacrinban és más Golan-vidéki településeken egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


19:15

Légiriadók a Észak-Galileában több településen egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


18:47

Libanoni jelentés: Motorkerékpárt ért légitámadás Szadzsaijában, az ország déli részén


18:16

Jelentések a Gázai övezetből: Nyolc halott egy dír al-balah-i piacon történt támadásban, szemtanúk szerint többségük gyerek


18:11

Galant: A súlypont délről északra tolódik, a libanoni műveleteink felkészülést jelentenek minden eshetőségre

Galant egy északi helyzetértékelésen, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant védelmi miniszter elmondta: „Fokozatos változás történik, a súlypont délről északra tolódik.” Hozzátette: „Még vannak feladataink délen, túszaink vannak, vissza kell őket hoznunk, tárgyalásokat folytatunk erről, és bízom benne, hogy sikerül eredményeket elérnünk.” A 36-os hadosztály északi műveleti helyzetértékelésén Galant hangsúlyozta, hogy „figyelembe kell venni minden operatív lehetőséget” egy esetleges eszkalációra. „Minden éjjel támadunk Libanonban, és ezek a műveletek egyrészt a harcok rutinját képezik, másrészt felkészülést jelentenek minden lehetséges eshetőségre” – mondta. Galant azt is megjegyezte: „Szeretnénk biztonságban visszatelepíteni az északi lakosokat. Ha van rá mód, hogy ezt megállapodás útján érjük el, meg fogjuk tenni. Ha nincs ilyen mód, mi magunk fogjuk megteremteni ezt az utat – ez a ti feladatotok.” Hozzátette: „Ez rövid időn belül megtörténhet.”


18:00

A keddi hírek folytatása 

2024. augusztus 20., kedd >>

Főkép: Galant a Filadelfi-folyosónál, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet