2024. augusztus 23., péntek, a háború 322. napja


00:00

Véget értek a pénteki jelentések

Szombati jelentések >>


23:32

Újabb ház rongálódott meg Kirjat Smonában közvetlen találat következtében


22:56

Tűzoltóság: Közvetlen találat érte egy házat Kirjat Smonában, tűz ütött ki a helyszínen

A Kirjat Smona-ban leégett ház, ma – Fotó: Ilja Lektiaunov

Három tűzoltócsapat dolgozik a Kirjat Smonában közvetlen találatot kapott házban keletkezett tűz eloltásán. A Tűzoltóság jelentése szerint a házban nincsenek bent rekedtek. Egy másik tűz is keletkezett nyílt területen egy Libanonból indított lövedék becsapódása következtében.


22:45

Cahal szóvivő: Körülbelül tíz kilövést azonosítottak Kirjat Smona térségére, néhányat elfogtak


22:45

Biden beszélt Asz-Szíszivel: „Fontos, hogy minden fél rugalmas legyen a megállapodás elérése érdekében”

Az Egyesült Államok elnöke telefonon beszélt Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh asz-Szíszivel, és azt mondta neki, hogy „fontos, hogy minden fél rugalmas legyen a megállapodás elérése érdekében” – közölte az egyiptomi elnöki hivatal. (Reuters)


22:34

Jelentés: A Sabak vezetője azt mondta Netanjahunak, hogy „nincs rendőrség Izraelben”

A Sabak vezetője, Ronen Bar, azt mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a Dzsitben történt telepes zavargásokkal kapcsolatos megbeszélésen, hogy a rendőrség nem működik – számolt be róla a 12-es csatorna híradása. A jelentés szerint Netanjahu megkérdezte Bart, hogy hány letartóztatás történt, és Bar válaszolt, hogy két gyanúsítottat tartóztattak le. Amikor Netanjahu megkérdezte, miért csak két gyanúsítottat tartóztattak le, Bar azt válaszolta, hogy ez a rendőrség feladata, és hozzátette: „Nem tudom, ha nem tudod, nincs rendőrség Izraelben.”

Tegnap közzétették Ronen Bar levelét, amelyet Netanjahunak és a minisztereknek küldött, és amelyben figyelmeztetett, hogy a zsidó terror veszélyezteti az állam létét. „A jelenség vezetői arra törekednek, hogy a rendszer elveszítse az irányítást, az Izrael Államnak okozott kár leírhatatlan” – írta.


22:30

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


21:46

Kirjat Smona városa arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak védett helyeken a Libanonban zajló izraeli hadművelet miatt


21:21

Szíria: Izrael libanoni légtérből csapott le célpontokra az ország középső részén, hét civil megsérült

A szíriai állami média jelentése szerint Izrael a libanoni légtérből csapott le célpontokra az ország középső részén, és hét civil megsérült a támadásban. A jelentés szerint anyagi károk is keletkeztek, és a szíriai légvédelem sikeresen elfogott több rakétát.


21:11

A Cahal a nap folyamán körülbelül 100 kilövést azonosított Libanonból az északi területekre


20:19

A találkozó egyik résztvevője a miniszterelnökkel: Azt mondtam neki, hogy ő a felelős az október 7-i eseményekért, Szara Netanjahu azt mondta, hogy a hadsereg is felelős

Az egyik résztvevő a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel ma tartott találkozón, ahol a fogságból visszatért túszok és családtagjaik vettek részt, azt mondta a „Haaretz” újságnak, hogy azt mondta neki, hogy vállalnia kell a felelősséget. Állítása szerint Szara Netanjahu, a miniszterelnök felesége azt válaszolta, hogy a hadsereg is felelős. A résztvevő így felelt: „Ő a felelős a hadseregért.” A 12-es csatorna híradásában közzétett felvételeken Szara Netanjahu azt mondja: „Ha nem mondanak el neki semmit, hogyan várják el, hogy tudjon róla?”

A találkozó résztvevője elmondta, hogy szembesítette a miniszterelnököt azzal a ténnyel, hogy nem hívta fel a fogságból visszatért túszokat és családtagjaikat. Állítása szerint ő és felesége azt válaszolták, hogy nem keresnek meg közvetlenül embereket, de lehetőség van találkozót kérni velük. „Azt mondtam neki: ‘Miért kell nekünk könyörögnünk szeretteink életéért?'” – mondta. „Gal Hirsch azt akarta, hogy mutassam be magam. Azt mondtam a miniszterelnöknek, hogy nem azért jöttem, hogy bemutatkozzam, elég okos ahhoz, hogy ismerje a történetemet, és azért jöttem, hogy válaszokat kapjak.”

A miniszterelnök hivatala reagált: „Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyáltalán nem tett említést telefonos kapcsolatfelvételről. A miniszterelnök elmondta, hogy többször találkozott több száz túsz családtagjaival, valamint a mai találkozón részt vevők többségével már többször találkozott. Ami Szara Netanjahu állítólagos idézetét illeti – Szara Netanjahu azt mondta, hogy operatív és hírszerzési kudarc történt, amit meg kell vizsgálni, és mindenki felelősségét meg kell vizsgálni.”


20:12

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ: Heves robbanások Homsz környékén, Szíria nyugati részén


20:02

Újabb légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


19:39

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és Manárában


19:30

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


18:49

Tüzek keletkeztek a Baal Sem Tov és Biria erdőkben a Cfat környékére irányuló lövések következtében, nyolc tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen

Tüzek Cfat környékén, ma – Fotó: Észak-Izraeli Tűzoltóság és Mentőszolgálat

18:33

Evyatar Atuar tartalékos főtörzsőrmester, egy 24 éves katona Ros Haajinból, meghalt a Gázai övezet középső részén

Evyatar Atuar

Evyatar Atuar tartalékos főtörzsőrmester, egy 24 éves katona Ros Haajinból, ma meghalt a Gázai övezet középső részén. Atuar a 16-os dandár 6310-es felderítő zászlóaljában szolgált. A Cahal szóvivője közölte, hogy az incidens során, amelyben Atuar életét vesztette, négy katona súlyosan, három katona pedig közepesen megsérült.


18:24

Légiriadók szólaltak meg Észak-Galilea legészakibb részén


18:22

Cahal a Cfat környékén megszólaló légiriadókról: 20 kilövést észleltünk, amelyek egy részét elfogtuk, a többi nyílt területen csapódott be


18:03

Légiriadók szólaltak meg Szderotban és környékén; Cahal: két kilövést észleltünk, az egyik rakétát elfogtuk, a másik nyílt területen csapódott be


17:54

Légiriadók szólaltak meg Cfatban és környékén


17:45

A Fehér Ház szóvivője: A tárgyalások összeomlásáról szóló hírek pontatlanok, a CIA vezetője Kairóba érkezett

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője újságírókkal folytatott beszélgetésében kijelentette, hogy „a tárgyalások összeomlásáról szóló hírek pontatlanok,” és hozzátette, hogy „előrelépés történt.” Elmondása szerint az egyiptomi tárgyalások hasznosak voltak, és a hétvégén folytatódnak. Megerősítette, hogy William Burns, a CIA vezetője Kairóba érkezett, és csatlakozott a tárgyalásokhoz.


17:22

Egyiptom beleegyezett, hogy továbbít egy új izraeli javaslatot a Hamasznak a Philadelphi-folyosó ügyében, miután korábban elutasította az előző javaslatot

Egyiptom és Katar holnap átadják a Hamasznak az új izraeli javaslatot a Philadelphi-folyosóról és a Rafah átkelőhelyről, amelyet tegnap Kairóban nyújtott be David Barnea, a Moszad vezetője, és Ronen Bar, a Sabak vezetője. Egy izraeli forrás szerint „ez viszonylagos előrelépésnek számít, miután Egyiptom korábban elutasította az Izrael által a múlt héten benyújtott javaslatot.” Egy külföldi diplomata az előző izraeli javaslatot úgy minősítette, hogy „nem kiindulópont”.

A közvetítők jelenleg nyomást gyakorolnak Izraelre és a Hamaszra, hogy legyenek rugalmasabbak a tárgyalásokon, hogy vasárnap Kairóban megkezdődhessenek a közvetlen tárgyalások, ahol az izraeli és a Hamasz csapatok külön helyiségekben vagy területeken ülnek, és a közvetítők közvetítenek közöttük gyorsított ütemben. Az ilyen tárgyalások, ha megvalósulnak, jelentős előrelépést jelentenének a tárgyalásokban. Izraelben azonban hangsúlyozzák, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a Hamasz hajlandó részt venni a csúcstalálkozón, vagy elfogadná az új izraeli javaslatot.

Egy izraeli forrás elmondta, hogy „a tárgyalócsoport tegnapi kairói megbeszélései konstruktívak voltak, és csökkentették az Egyiptom és Izrael közötti nézeteltéréseket a Philadelphi-folyosó ügyében. Most várjuk, hogy mi lesz a Hamasz álláspontja.” Egy külhoni forrás, aki ismeri a tárgyalásokat, azt mondta: „Nagy a valószínűsége annak, hogy a jelenlegi csúcstalálkozó nem tudja előrevinni a feleket a megállapodás felé.” Hozzátette: „A Hamasznak nagyon nehéz lesz elfogadni az amerikai-izraeli javaslatot.”


16:38

Libanoni jelentések: Egy ember meghalt egy jármű elleni dróntámadásában az ország déli részén

A szaúdi Al-Hadat csatorna jelentése szerint egy ember meghalt Maáraka faluban, az ország déli részén. A Hezbollahhoz közeli libanoni Al-Majadeen csatorna szerint az áldozat egy dróntámadás következtében halt meg, amikor egy járműben tartózkodott.


15:53

A Ramallah-i Egészségügyi Minisztérium: Befejeztük a gyerekek gyermekbénulás elleni oltási kampányának tervét a Gázai övezetben, tűzszünet szükséges a végrehajtásához

A Ramallah-i Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy befejezték a gyermekbénulás elleni oltási kampány tervét a Gázai övezetben, beleértve az oltóközpontok felállítását és az orvosi csapatok képzését. A minisztérium felszólította a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon be a tűzszünet kikényszerítése érdekében, amely lehetővé teszi az oltások beadását. A cél, hogy a gyerekek több mint 95%-át beoltsák az övezetben.

A közlemény szerint a minisztérium arra törekszik, hogy a lehető legkorábban beoltsa az összes 10 év alatti gyermeket a Gázai övezetben két adagban, egy hónap különbséggel. A minisztériumnak sikerült összegyűjtenie körülbelül 1,6 millió oltóanyagot, amelyek több mint 640 ezer gyermek és csecsemő számára elegendőek az övezetben. Ezt az UNRWA, az Egészségügyi Világszervezet, a UNICEF és más egészségügyi szervezetek segítségével sikerült megvalósítani.


15:27

Egy túsz lánya a Netanjahuval folytatott találkozó után: „Azzal a nehéz és súlyos érzéssel távoztam, hogy ez nem fog hamarosan megtörténni”

Ela Ben Ami, akinek apja, Ohad túsz Gázában, a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott találkozó után azt mondta: „Megértettük, hogy ez valószínűleg az utolsó lehetőség, mielőtt egy nagy háborúba kezdünk, és látni szeretnénk, hogy szeretteink hazatérnek. Nehéz és súlyos érzéssel távoztam, hogy ez nem fog hamarosan megtörténni.” Ben Ami hozzátette, hogy félti apja és a többi túsz életét. „A sok dezinformáció között, amit hallunk, már nem tudjuk, mi igaz és mi nem” – mondta, „meg kell kötni az üzletet.” A miniszterelnökkel folytatott találkozón részt vett a Hamasz fogságából novemberben kiszabadított néhány túsz, valamint más túszok hozzátartozói. A találkozón részt vett a miniszterelnök felesége, Szara Netanjahu is.


14:38

Herzog felajánlotta Netanjahunak, hogy az október 7-i mészárlás emlékére rendezett megemlékezés szervezését bízzák rá, és azt az elnöki rezidencián tartsák meg

Jichák Herzog államelnök Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult a tavalyi október 7-i mészárlás évfordulójára rendezett megemlékezés szervezésével kapcsolatos közéleti viták után, és felajánlotta, hogy az eseményt ő szervezze meg, és azt az elnöki rezidencián tartsák meg. „A múlt héten kialakult nehéz és fájdalmas vita miatt, a nézeteltérések csökkentése és a nép között kialakuló szükségtelen konfliktusok és viszályok elkerülése érdekében, szeretném felajánlani, hogy minden közösség, csoport, település, kibuc, mosav és város a maga módján emlékezzen meg az évfordulóról, ahogy azt az elesett izraeli katonák és a terrorcselekmények áldozatainak emléknapján is szokás. Az állami megemlékezést ebben a különleges évben az elnöki rezidencián tartanánk.”

Herzog hozzátette, hogy a megemlékezést „az elnöki hivatal szervezné, folyamatos és figyelmes párbeszédben az érintett állami és társadalmi-közösségi szereplőkkel egyaránt. Az esemény méltó, egységes, állami és szerény lenne, természetesen politikai szimbólumok nélkül.” Hozzátette, hogy a rendezvényre meghívást kapnának az államhatalom képviselői, valamint az összes település, közösség és csoport képviselői, „akiknek világa összetört az október 7-i mészárlás során.”

Herzog továbbá kijelentette: „Ebben az időszakban nagy felelősség hárul a közszereplőkre. Izrael polgárai remélik, hogy az előttünk álló emléknapok vigaszt, gyógyulást, összeforrást, növekedést, hitet, építkezést és reményt hoznak számukra; és nem szétválást, megosztottságot és szembenállást.”


14:29

Libanoni jelentések: Egy halott és egy súlyosan sérült egy motor elleni támadásban Ajtárunban, az ország déli részén


14:21

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


14:03

A libanoni Egészségügyi Minisztérium: Két halott, köztük egy gyermek, egy izraeli dróntámadásban az ország déli részén


13:28

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


13:19

Végső nyugalomra helyezték Uri Askenazi Nehemiát, aki egy páncéltörő rakéta becsapódása következtében halt meg Rafiahban

Uri Askenazi Nehemia őrmestert, aki Rafiahban egy páncéltörő rakéta becsapódása következtében vesztette életét, ma eltemették az askeloni katonai temetőben. Testvére felolvasott egy levelet, amelyet Nehemia a családjának hagyott: „Azt akartam, hogy legyen valami, amit megtalálhattok. Csodálatos életet éltem megbánás nélkül. Ezt a szolgálatot az országunk iránti hatalmas szeretetből végeztem.”

Uri Askenazi Nehemia temetése Askelonban, ma

Nehemia a 401-es dandár 46-os zászlóaljában szolgált páncélos katonaként, és 19 éves korában esett el. Revital és David fia volt, egy testvére és egy húga maradtak utána. Búcsúlevelében Nehemia ezt írta: „Ha életem áldozatával megszenteltem az emberi életet, akkor semmit sem bánok. Egyszerre voltam sikeres és vallottam kudarcot a küldetésben.”


12:27

Palesztin jelentések: A Cahal behatolt Dzseninbe


10:51

Libanoni jelentés: Két halott egy izraeli támadásban Tir Harfában, az ország déli részén


10:37

Ben-Gvir Galantnak: Ahelyett, hogy engem támadnál a Twitteren, inkább támadd a Hezbollahot

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter élesen bírálta Joav Galant védelmi minisztert, és azzal vádolta, hogy „visszaveti az ország északi részét a kőkorszakba.” Ben-Gvir egy bejegyzésben fordult Galanthoz, és azt írta: „Ahelyett, hogy engem támadnál a Twitteren, inkább támadd a Hezbollahot Libanonban.” Korábban a védelmi miniszter azt mondta, hogy Ben-Gvir tettei, köztük Ronen Bar, a Sabak vezetőjének elbocsátására vonatkozó követelése „veszélyeztetik a nemzetbiztonságot és megosztják a népet.”


10:07

Netanjahu 12:00-kor találkozik hat, a fogságból visszatért nővel jeruzsálemi irodájában

Benjamin Netanjahu miniszterelnök 12:00-kor találkozik irodájában hat olyan nővel, akiket novemberben szabadítottak ki a Hamasz fogságából.


09:41

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


09:35

Galant támadta Ben-Gvirt a Sabak vezetőjének elbocsátására vonatkozó követelése miatt: Cselekedetei veszélyeztetik a nemzetbiztonságot és megosztják a népet

Joav Galant védelmi miniszter élesen bírálta Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert, aki Ronen Bar, a Sabak vezetőjének elbocsátását követelte. Galant kijelentette: „Ben-Gvir miniszter felelőtlen cselekedetei veszélyeztetik Izrael Állam nemzetbiztonságát és belső megosztottságot okoznak a nép között. Ezzel szemben a Sabak vezetője és emberei végzik feladatukat, és figyelmeztetnek ezen cselekedetek súlyos következményeire.”


09:03

Libanonból kilőtt rakéta robbant fel a Meronban található légibázison; két további rakétát elfogtak


08:11

Felső-Galilea több településének lakóit felszólították, hogy maradjanak védett helyek közelében

Felső-Galilea több településének lakóit arra kérték, hogy maradjanak védett helyek közelében, és korlátozzák a szabadban való mozgásukat. A hátország védelmi parancsnoksága és az északi parancsnokság helyzetértékelése után úgy döntöttek, hogy az ajánlás a következő településekre vonatkozik: Jeszod Hamaala, Hulata, Ayelet Hashahar, Mahanaim, Mismar Hajarden és Gadot.


07:10

Harris: Mindig gondoskodni fogok arról, hogy Izrael képes legyen megvédeni magát, itt az ideje a túszmegállapodásnak és a tűzszünetnek

Kamala Harris amerikai alelnök, az Egyesült Államok demokrata párti elnökjelöltje, ma éjjel (pénteken) beszédében a chicagói Demokrata Konferencián az Izrael és a Hamasz közötti háborúval kapcsolatban elmondta: „Biden elnök és én éjjel-nappal dolgozunk, most van itt az idő a túszmegállapodás és a tűzszünet elérésére. Mindig támogatni fogom Izrael jogát, hogy megvédje magát, és mindig gondoskodni fogok arról, hogy meglegyen a képessége ehhez.”

Harris hangsúlyozta: „Izrael állampolgárai nem állhatnak szemben a Hamasz rémuralmával, amivel október 7-én szembesültek, beleértve a zenei fesztiválon elkövetett mészárlást és borzalmas szexuális bűncselekményeket.” Hozzátette: „Ugyanakkor, ami az elmúlt 10 hónapban Gázában történt, az is megdöbbentő. Sok ártatlan ember halt meg. Kétségbeesett és éhes emberek keresnek menedéket. A szenvedés mértéke szívszorító.” Harris elmondta: „Biden elnök és én azon dolgozunk, hogy véget vessünk a háborúnak, hogy az izraeli túszokat szabadon engedjék, és a gázai civilek érvényesíthessék biztonsághoz, szabadsághoz és önrendelkezéshez való jogukat.” Harris Iránra is kitért, és azt mondta: „Tudjátok meg: soha nem fogok habozni lépéseket tenni erőink és érdekeink védelme érdekében Iránnal és szövetségeseivel szemben.”

Bővebben >>


06:53

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


04:27

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


00:12

Galant aláírta négy, a Dzsitben történt zavargásokkal és a Givat Ronenben történt támadással gyanúsított személy közigazgatási letartóztatási parancsát

Joav Galant védelmi miniszter négy közigazgatási letartóztatási parancsot írt alá négy olyan személlyel szemben, akiket a Dzsit (Git) faluban és a Givat Ronenben történt támadásokban való részvétellel gyanúsítanak. Három gyanúsítottat a Dzsit faluban történt razziában való részvétel gyanújával tartóztattak le, míg egy másik személyt azért tartóztattak le, mert gyanú szerint részt vett a Givat Ronen településre tévedt rahati lakosok elleni támadásban.


20:32

Uri Askenazi Nehemia őrmester, egy Askelonból származó 19 éves páncélos katona egy páncéltörő rakéta becsapódása következtében meghalt Rafiahban

Uri Askenazi Nehemia őrmester, egy Askelonból származó 19 éves páncélos katona életét vesztette, amikor egy páncéltörő rakéta becsapódott Rafiahban, a Gázai övezet déli részén. A Cahal közleménye szerint Nehemia a 401-es dandár 46-os zászlóaljában szolgált.


19:45

Noa Argamani külföldi diplomatáknak: Teljes testemben megsérültem a fogságban, a túszok minden nap életükért rettegnek

Noa Argamani a japán külügyminiszter mellett, ma – Fotó: AFP

Noa Argamani, akit október 7-én raboltak el a Gázai övezetbe, majd júniusban egy katonai művelet során szabadítottak ki, elmondta, hogy a fogságban egész testében megsérült. Argamani a G7 szervezet konferenciáján beszélt Japánban, ahol elmondta, hogy megsérült egy házban, amelyet Izrael bombázott, és a lövések során életét vesztette Joszi Serabi túsz. Argamani elmondása szerint a házban, ahol őt tartották, rajta kívül még két túsz volt, és egyiküket a terroristák gyilkolták meg. „Nagyon nehéz volt elveszíteni két barátot, akik mindig itt voltak, két barátot, akik meghaltak a fogságban, és nem tértek vissza családjaikhoz.”

Argamani elmondta, hogy: „A lövöldözés után sebek voltak a fejemen… és senki sem jött, hogy megvizsgáljon, senki sem jött, hogy orvosi segítséget nyújtson.” Elmondása szerint minden túsz „naponta az életéért aggódik. Nem tudják elképzelni, milyen ott lenni 246 napig.” Argamani hozzátette, hogy minden éjszaka azzal a gondolattal aludt el, hogy „lehet, hogy ez az utolsó éjszakám.”

Argamani visszaemlékezett az elrablása pillanatára: „Láttunk egy videót, amin terroristák lépnek be, és akkor megértettük, hogy valami nincs rendben. Ebben a pillanatban próbáltunk menekülni, körülbelül három vagy négy percig, amíg az autó meg nem állt.” Elmondása szerint a terroristák „mindenhová lőttek, mi pedig egyik pontról a másikra futottunk, bárhová mentünk, ránk lőttek.” Ezután, mesélte Argamani, kiszállt az autóból és a fák mögé bújt. A francia hírügynökség hozzátette, hogy Argamani elmondta, gyakran nem volt ivóvíz és étel, és havonta csak kétszer fürdött. „Sokat fogytam” – mondta Argamani –, „napi körülbelül fél liternél kevesebbet ittunk, és voltak napok, amikor egyáltalán nem tudtunk inni.”


19:24

Jelentés: Egyiptom arra kéri az Egyesült Államokat, hogy biztosítsa, hogy ha az alku meghiúsul az első szakasz után, Izrael ne térjen vissza a Philadelphi-folyosóra

Egyiptom arra kérte az Egyesült Államokat, hogy biztosítsa, hogy Izrael ne térjen vissza a Gázai övezetben található Philadelphi-folyosóra, még akkor sem, ha a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló alku az első szakasz után meghiúsul, jelentette a Wall Street Journal. A jelentés szerint Egyiptom elutasította Izrael és az Egyesült Államok két javaslatát is, amelyek a Cahal által a folyosón elhelyezendő őrszemek számára vonatkoztak: Izrael nyolc őrszemet javasolt a folyosó mentén, míg az amerikai javaslatban a szám kettőre csökkent.

A „Gvura” fórum két nappal ezelőtti közleménye szerint Netanjahu azt mondta a családoknak, akikkel találkozott, hogy tájékoztatta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy „Izrael semmilyen körülmények között sem fog visszavonulni a háború során megszerzett stratégiai eszközöktől.” A közleményben az is szerepelt, hogy Netanjahu ígéretet tett a találkozó résztvevőinek, miszerint „Izrael semmilyen körülmények között nem fog kivonulni a Philadelphi-folyosóról és a Necerim-folyosóról, bármennyire is nyomást gyakorolnak rá.”


18:44

Hersh Goldberg-Polin túsz apja a Demokrata Konferencián tartott beszédről: Remélem, hogy az üzenet eljut a hatalomban lévő emberekhez

Miután Hersh Goldberg-Polin szülei, Rachel és John Goldberg-Polin felszólaltak az éjszaka folyamán Chicagóban tartott Demokrata Nemzeti Konferencián, John elmondta, hogy „remélem, hogy valahogy a beszédnek, a fogadtatásnak, amelyben részesültünk, és annak köszönhetően, hogy az amerikai vezetők hallották üzenetünket, az eljut a hatalomban lévő emberekhez a régiónkban, és arra készteti őket, hogy meghozzák a helyes döntést — véget vessenek a szenvedésnek, és minél előbb hazahozzák a túszokat.” A Goldberg-Polin házaspár nagy támogatást kapott a konferencián résztvevő közönségtől, amely „Hozzátok haza őket” kiáltásokkal üdvözölte őket, amikor felmentek a színpadra.

Rachel és John Goldberg-Polin a chicagói Demokrata Konferencián, tegnap éjjel – Fotó: Mike Segar / AP

Hersh szülei kénytelenek voltak átfogalmazni beszédüket a megállapodás esélyeit gyorsan változó előrejelzések hátterében. „Nagyon igyekeztem nem olvasni a híreket” – mondta John az elmúlt hetekről. „Már sokszor átéltük ezt a helyzetet korábban — azt mondják, hogy közel van. De talán mégsem. Ez a hetedik alkalom? Nyolcadik? Kilencedik, hogy ezt halljuk? Már jobban tudjuk annál, hogy megnyugodjunk és letegyük a lábunkat a gázpedálról. Minden olyan törékeny, olyan finom. Minden túsz családja és mindenki, akinek fontosak a túszok és segíteni akar a régió előrelépésében — nem engedhetjük meg magunknak, hogy letegyük a lábunkat a gázpedálról” – hangsúlyozta.


18:43

A Moszad és a Sabak vezetői Kairóba érkeztek a Philadelphi-folyosó és a Rafiah átkelőhelyről szóló tárgyalásokra; Izraeli forrás: Vasárnapra tervezik a csúcstalálkozót, ha a Hamasz rugalmas lesz

David Barnea, a Moszad vezetője és Ronen Bar, a Sabak vezetője Egyiptomba érkeztek a Philadelphi-folyosó és a Rafiah átkelőhelyről szóló tárgyalásokra. Egy izraeli forrás szerint a tárgyalócsoport egy csúcstalálkozóra készül Kairóban vasárnap, „ha a Hamasz mutat némi rugalmasságot.”


18:12

Cahal felszólította a Khan Junisz északra és keletre fekvő részein élő palesztinokat, hogy meneküljenek nyugatra

A Cahal arab nyelvű szóvivője felszólította a Khan Junisz északi és keleti részén tartózkodó palesztinokat, hogy meneküljenek nyugatra.


18:00

A csütörtöki hírek folytatása 

2024. augusztus 22., csütörtök >>

Főkép: Tűz a Baal Shem Tov erdőben Cfat közelében, ma este – Fotó: KKL

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet