2024. augusztus 24., szombat, a háború 323. napja


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>

Cahal támadássorozatot indított Dél-Libanonban, a Hezbollah mintegy 150 rakétát lőtt ki Izraelre – Hírszüret

23:20

Hamasz forrás egy libanoni csatornának: A kairói tárgyalások nem vezettek előrelépéshez, Izrael ragaszkodik a jelenléthez a Philadelphia-folyosón

Egy Hamasz forrás az Al-Mayadeen libanoni csatornának nyilatkozva elmondta, hogy a kairói tárgyalások során a tárgyalófelek nem értek el egyértelmű előrelépést, mivel Izrael ragaszkodik a Philadelphia-folyosón való jelenléthez a megállapodás első szakaszában. A forrás szerint a Hamasz támogatja a július eleje óta javasolt megállapodást, de ellenzi az izraeli jelenlétet a folyosón.


21:15

A Cahal szóvivője: Jelentős hét elé nézünk a kairói csúcstalálkozó, valamint a Gázai övezetben és az északi határon zajló harcok miatt

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője elmondta, hogy a Cahal nagyon jelentős hét elé néz a holnapi kairói csúcstalálkozó, valamint a Gázai övezetben és az északi határon zajló harcok miatt. „Nagyon magas szintű a felkészültségünk mind a támadás, mind a védekezés terén, és továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy elhárítsuk a fenyegetéseket” — mondta Hagari. Hozzátette, hogy „a lakosságnak továbbra is ébernek és készenlétben kell maradnia,” és azt is elmondta, hogy a hadsereg tájékoztatni fog minden fejleményről.


20:41

Kirjat Smona önkormányzata arra kéri a lakosokat, hogy további értesítésig maradjanak az óvóhelyek közelében

Kirjat Smona önkormányzata kéri a lakosokat, hogy további értesítésig maradjanak a védett területek közelében, és kerüljék a felesleges mozgást a városban.


20:25

Több száz tüntető Caesareában, akik Netanjahu miniszterelnök háza felé vonulnak

Elisheva Korlander beszédet mond a Caesareában tartott gyűlésen, ma este – Fotó: Yair Gil

Több százan tüntetnek Caesareában, és Netanjahu miniszterelnök háza felé vonulnak a településen. Az előzőleg tartott gyűlésen beszédet mondott a 13 éves Elisheva Korlander, akit otthonából, Bet Hillelből telepítettek ki. Beszédében Korlander elmondta: „Ő (Netanjahu) tönkreteszi a jövőmet. Tönkreteszi a jövőnket. 13 éves lány vagyok, nem kellene aggódnom amiatt, hogy lesz-e hová hazatérnem vagy sem.”


20:18

Három tartalékos katona meghalt a Gázai övezet középső részén

A három elesett katona (balról): Nitai Metodi, Yaniv Itzhak Oren és Danil Pechenyuk

A Cahal bejelentette, hogy a 26 éves bat jami tartalékos őrmester, Danil Pechenyuk, valamint a 23 éves askeloni tartalékos őrmester, Nitai Metodi, akik a 6310-es felderítő zászlóaljban szolgáltak a Jeruzsálemi Dandárnál, életüket vesztették abban a robbanásban, amelyben a tartalékos őrmester, Evyatar Atuar is meghalt a Gázai övezet középső részén. Egy másik incidensben a 35 éves ein gedi tartalékos őrmester, Yaniv Yitzhak Oren, aki a Jeruzsálemi Dandár 8119-es zászlóaljában szolgált, szintén életét vesztette a Gázai övezet középső részén zajló harcokban.


20:07

Cahal: Két izraeli tévedt be Kalkíliába, palesztinok támadták meg a mentésükre érkező katonákat


19:52

Források: Az aktuális javaslat nem tartalmazza az állandó izraeli jelenlétet a Philadelphia-folyosón, a közvetítők arra számítanak, hogy Izrael később visszavonul

A Philadelphia-folyosóra vonatkozó javasolt terv nem fogalmaz meg egyértelmű álláspontot az izraeli jelenlétről a folyosó mentén — nyilatkozta egy, a túszügyi tárgyalásokban jártas forrás a „Haaretz” számára. A forrás szerint a homályos megfogalmazás lehetővé tenné Benjamin Netanjahu miniszterelnök számára, hogy kijelentse, szándékában áll hosszú ideig fenntartani az izraeli erőket a folyosó mentén, míg a Hamasz azt állíthatja, hogy a megállapodás nem teszi lehetővé az izraeli jelenlétet az egyiptomi határ mentén.

A most tárgyalt kompromisszumos megoldás lehetővé tenné, hogy Izrael csökkentett erőkkel legyen jelen a folyosó mentén az első szakaszban. A forrás szerint az elvárás Izrael felé az, hogy végül határidőn belül vonja vissza az erőit, és biztosítson más megoldást a csempészés megakadályozására a folyosó mentén. A forrás hozzátette, hogy az izraeli erőket a Philadelphia-folyosón nem a palesztin lakott területek közelében, hanem viszonylag elszigetelt pontokon helyeznék el.


19:28

Tüntetők gyűltek össze a Nahallali csomópontnál a túszok szabadon bocsátásáért

Tüntetők a Nahallali csomópontnál, ma este – Fotó: Cvika Golan

19:08

Telepesek bántalmaztak egy palesztin nőt Suszia faluban a Nyugati Parton; A rendőrség: kölcsönös támadások történtek

Egy palesztin nő könnyebben megsérült, amikor telepesek támadták meg a Hebron déli részén található Suszia faluban. Az egyik falusi lakos szerint nyolc, maszkot viselő telepes és több fiatal érkezett a faluba, betörtek házakba, és bottal megverték a faluban élő nőt, valamint egy palesztin férfit, akinek megsérült a keze. A rendőrség közleménye szerint „kölcsönös támadások” történtek a faluban, és minden érintett eltávozott a helyszínről. A lakos hozzátette, hogy a telepesek megrongáltak egy biztonsági kamerát és egy autót, a rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben. A lakos elmondása szerint rendőrök és katonák is megérkeztek a faluba, de rövid időn belül távoztak. Hozzátette, hogy két nappal ezelőtt maszknélküli telepesek megtámadták a falu egyik lakosát a háza mellett, majd elmenekültek.


18:26

Túszügyi megállapodásért és választások megtartásáért tüntetnek ma este országszerte

Ma este országszerte tüntetések lesznek, amelyek célja a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás és a választások időpontjának meghatározása. A főbb tüntetések a szokásos módon az Azrieli csomópontnál Tel-Avivban, a Kirja Begin kapujánál, a Tel-avivi Múzeum előtt, Jeruzsálemben, Haifában, Caesareában, Beer Sevában és más helyszíneken lesznek megtartva.

Tüntetők Netanjahu miniszterelnök háza előtt Caesareában, ma – Fotó: Yair Gil

18:26

Nimrod Kohen elrabolt katona apja: A Philadelphia-folyosón maradás Netanjahu kegyetlen trükkje

Jehuda Kohen, Nimrod Kohen elrabolt katona apja sajtótájékoztatót tartott a Begin kapunál – Fotó: Tomer Appelbaum

Néhány túsz rokona támadta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt az izraeli jelenlét fenntartása miatt a Philadelphia-folyosón. Jehuda Kohen, Nimrod Kohen elrabolt katona apja azt mondta: „A Philadelphia-folyosó Netanjahu kegyetlen trükkje, amely arra irányul, hogy kisiklassák a tárgyalásokat, és felszítsák a biztonsági vezetők elleni kampányt. De ez üres spin. A lakosság többsége, sőt a kormány is megérti, hogy életek megmentése érdekében először megállapodásra van szükség, még ha ez a háború leállításának árán is történik. Mindig visszatérhetünk a harcba, ha szükséges.”

Einav Zangauker, a Matan nevű túsz anyja azt mondta: „Kairóban csúcstalálkozóra készülünk, és úgy tűnik, ez az utolsó esély. Vagy megállapodás lesz, vagy eszkaláció következik. Hallottuk, hogy Netanjahu részéről csökkentek a különbségek vagy rugalmasabb lett. Fontos hangsúlyozni: július eleje óta kész megállapodás vár aláírásra, de Netanjahu új feltételei, elsősorban a Philadelphia-folyosó, ezt meghiúsítják. Hirtelen egy egész nemzet élete a Philadelphia-folyosótól függ.” Zangauker hozzátette: „A biztonsági rendszer, amely támogatja a megállapodást, azt mondja, hogy bármikor visszatérhetünk a Philadelphia-folyosóra.” Ila Metzger, aki a héten Izraelbe visszahozott Joram Metzger menyasszonya, elmondta: „Meglepődtünk, amikor hallottuk, hogy megkérdezted a túlélőket, hogy milyen megállapodás van kilátásban. Az a megállapodás, amelyet te akarsz blokkolni és kisiklatni!” Metzger hozzátette: „Aki valóban vissza akarja hozni a túszokat, nem kérdezne ‘milyen megállapodást’, hanem futna, hogy végrehajtsa azt.”


17:57

A Moszad vezetésével izraeli delegáció indul holnap Kairóba a túszügyi tárgyalások folytatására

Egy izraeli delegáció, David Barnea, a Moszad vezetésével holnap Kairóba utazik, hogy folytassa a túszügyi tárgyalásokat és a tűzszüneti megállapodást. A csúcstalálkozón részt vesz William Burns, a CIA vezetője, Brett McGurk, Biden elnök közel-keleti különmegbízottja, Mohamed Al-Thani, Katar miniszterelnöke és Abbas Kamel, az egyiptomi hírszerzés vezetője. A tárgyalásokon részt vesz Ronen Bar, a Sabak vezetője, valamint Nitzan Alon, a Cahal eltűnt és foglyul ejtett katonáiért felelős nyugalmazott tábornok is.


16:00

Forrás: Katar miniszterelnöke, Al-Thani, várhatóan részt vesz a mai kairói tárgyalásokon


15:57

Az Egyesült Államok hadseregének parancsnoka váratlan látogatást tett a Közel-Keleten, hogy megvitassa a regionális eszkaláció elkerülését

Charles Brown, az Egyesült Államok vezérkari főnöke a napokban Izraelbe érkezik váratlan közel-keleti látogatása keretében. Brown látogatását Jordániában kezdte, majd Kairóba is ellátogat, hogy találkozzon ottani kollégáival és „biztosítsa, hogy minden megfelelő intézkedést meghoznak a szélesebb konfliktus elkerülése érdekében”. Brown azt is elmondta, hogy a tűzszüneti megállapodás és a túszok szabadon bocsátása „segíthet a feszültség csökkentésében”.


14:26

Cahal: Gyanús légi célpontot semmisítettünk meg Nyugat-Galilea légterében


13:53

A Hamasz egészségügyi minisztériuma Gázában: Az elmúlt 24 órában 69 ember halt meg a Gázai övezetben

A gázai Hamasz ellenőrzése alatt álló egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 69 ember halt meg és 212-en megsérültek. Az adatok szerint a háború kezdete óta a halottak száma a Gázai övezetben 40,334, a sérültek száma 93,356, és ezrek vannak még eltűntként nyilvántartva.


13:42

A Cahal arab nyelvű szóvivője felszólította a Gázai övezet több negyedének lakóit, hogy azonnal hagyják el otthonaikat

A Cahal arab nyelvű szóvivője felszólította a Gázai övezet központi részén található több menekülttábor lakóit, hogy azonnal hagyják el otthonaikat. Az érintett területek közé tartoznak az Al-Maazi, Al-Mussader és Deir al-Balah menekülttáborok, valamint a Salah ad-Din útvonalhoz közeli negyedek.


11:55

Hamasz: Delegáció érkezett Kairóba, hogy tájékozódjon a tárgyalások előrehaladásáról, továbbra is elkötelezettek a Biden-terv mellett

A Hamasz bejelentette, hogy delegációja Kairóba érkezett, „hogy meghallgassa a közvetítőktől az utolsó találkozósorozat eredményeit”. A szervezet közleményében hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett amellett, amit július 2-án jóváhagyott az amerikai elnök, Joe Biden javaslatára. A szervezet továbbá közölte, hogy a delegáció Egyiptomba érkezése nem jelenti azt, hogy részt kívánnak venni a közelgő tárgyalási fordulóban.


10:17

Légiriadók szólaltak meg Észak-Galilea legészakibb részén


10:16

Cahal: Az elmúlt 24 órában az izraeli erők több tucat terroristát öltek meg Gáza városában és Rafahban

Az izraeli erők az elmúlt 24 órában több tucat terroristát öltek meg Gáza városában és Rafahban – közölte a Cahal. A hadsereg közleménye szerint a 162-es hadosztály csapatai több tucat terroristát öltek meg Rafah Tel-Szultán körzetében, és számos fegyvert találtak. További csapatok, a 252-es hadosztály Gáza városában tevékenykedtek. A hadsereg közleménye szerint az izraeli légierő egy Taha Abu-Nada nevű Hamasz-aktivistát likvidált, aki katonai felszerelések és fegyverek gyártásával foglalkozott.


09:44

Al-Dzsazíra jelentés: A Hamasz delegációja ma Kairóba érkezik, hogy tájékoztatást kapjon a tárgyalásokról


03:47

Légiriadók szólaltak meg Észak-Galilea legészakibb részén; Cahal: téves riasztás volt


03:29

Biden az egyiptomi elnökkel és a katari emírral tárgyalt az Izrael és Hamasz közötti tűzszüneti megállapodásról

Asz-Szíszi és Blinken Egyiptomban, ezen a héten – Fotó: AFP

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke telefonon beszélt Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnökkel. A két vezető az Izrael és a Hamasz közötti tűzszüneti megállapodás sürgősségéről, a közelgő kairói tárgyalásokról és a megállapodás eléréséhez szükséges akadályok eltávolításáról tárgyalt. Hasonló telefonbeszélgetést folytatott Biden Tamim bin Hamad Al Thani katari emírral is.


01:23

Légiriadók szólaltak meg Alsó-Galileában; Cahal: Elfogtunk egy gyanús légi célpontot

Légiriadók szólaltak meg Tamra és Iblin településeken Alsó-Galileában. A Cahal közölte, hogy egy gyanús légi célpontot sikeresen elfogtak, és a légiriadók az elfogott repülőeszköz törmelékeinek becsapódásának veszélye miatt szólaltak meg.


23:32

Újabb ház rongálódott meg Kirjat Smonában közvetlen találat következtében


22:56

Tűzoltóság: Közvetlen találat érte egy házat Kirjat Smonában, tűz ütött ki a helyszínen

A Kirjat Smona-ban leégett ház, ma – Fotó: Ilja Lektiaunov

Három tűzoltócsapat dolgozik a Kirjat Smonában közvetlen találatot kapott házban keletkezett tűz eloltásán. A Tűzoltóság jelentése szerint a házban nincsenek bent rekedtek. Egy másik tűz is keletkezett nyílt területen egy Libanonból indított lövedék becsapódása következtében.


22:45

Cahal szóvivő: Körülbelül tíz kilövést azonosítottak Kirjat Smona térségére, néhányat elfogtak


22:45

Biden beszélt Asz-Szíszivel: „Fontos, hogy minden fél rugalmas legyen a megállapodás elérése érdekében”

Az Egyesült Államok elnöke telefonon beszélt Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh asz-Szíszivel, és azt mondta neki, hogy „fontos, hogy minden fél rugalmas legyen a megállapodás elérése érdekében” – közölte az egyiptomi elnöki hivatal. (Reuters)


22:34

Jelentés: A Sabak vezetője azt mondta Netanjahunak, hogy „nincs rendőrség Izraelben”

A Sabak vezetője, Ronen Bar, azt mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a Dzsitben történt telepes zavargásokkal kapcsolatos megbeszélésen, hogy a rendőrség nem működik – számolt be róla a 12-es csatorna híradása. A jelentés szerint Netanjahu megkérdezte Bart, hogy hány letartóztatás történt, és Bar válaszolt, hogy két gyanúsítottat tartóztattak le. Amikor Netanjahu megkérdezte, miért csak két gyanúsítottat tartóztattak le, Bar azt válaszolta, hogy ez a rendőrség feladata, és hozzátette: „Nem tudom, ha nem tudod, nincs rendőrség Izraelben.”

Tegnap közzétették Ronen Bar levelét, amelyet Netanjahunak és a minisztereknek küldött, és amelyben figyelmeztetett, hogy a zsidó terror veszélyezteti az állam létét. „A jelenség vezetői arra törekednek, hogy a rendszer elveszítse az irányítást, az Izrael Államnak okozott kár leírhatatlan” – írta.


22:30

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


21:46

Kirjat Smona városa arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak védett helyeken a Libanonban zajló izraeli hadművelet miatt


21:21

Szíria: Izrael libanoni légtérből csapott le célpontokra az ország középső részén, hét civil megsérült

A szíriai állami média jelentése szerint Izrael a libanoni légtérből csapott le célpontokra az ország középső részén, és hét civil megsérült a támadásban. A jelentés szerint anyagi károk is keletkeztek, és a szíriai légvédelem sikeresen elfogott több rakétát.


21:11

A Cahal a nap folyamán körülbelül 100 kilövést azonosított Libanonból az északi területekre


20:19

A találkozó egyik résztvevője a miniszterelnökkel: Azt mondtam neki, hogy ő a felelős az október 7-i eseményekért, Szara Netanjahu azt mondta, hogy a hadsereg is felelős

Az egyik résztvevő a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel ma tartott találkozón, ahol a fogságból visszatért túszok és családtagjaik vettek részt, azt mondta a „Haaretz” újságnak, hogy azt mondta neki, hogy vállalnia kell a felelősséget. Állítása szerint Szara Netanjahu, a miniszterelnök felesége azt válaszolta, hogy a hadsereg is felelős. A résztvevő így felelt: „Ő a felelős a hadseregért.” A 12-es csatorna híradásában közzétett felvételeken Szara Netanjahu azt mondja: „Ha nem mondanak el neki semmit, hogyan várják el, hogy tudjon róla?”

A találkozó résztvevője elmondta, hogy szembesítette a miniszterelnököt azzal a ténnyel, hogy nem hívta fel a fogságból visszatért túszokat és családtagjaikat. Állítása szerint ő és felesége azt válaszolták, hogy nem keresnek meg közvetlenül embereket, de lehetőség van találkozót kérni velük. „Azt mondtam neki: ‘Miért kell nekünk könyörögnünk szeretteink életéért?'” – mondta. „Gal Hirsch azt akarta, hogy mutassam be magam. Azt mondtam a miniszterelnöknek, hogy nem azért jöttem, hogy bemutatkozzam, elég okos ahhoz, hogy ismerje a történetemet, és azért jöttem, hogy válaszokat kapjak.”

A miniszterelnök hivatala reagált: „Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyáltalán nem tett említést telefonos kapcsolatfelvételről. A miniszterelnök elmondta, hogy többször találkozott több száz túsz családtagjaival, valamint a mai találkozón részt vevők többségével már többször találkozott. Ami Szara Netanjahu állítólagos idézetét illeti – Szara Netanjahu azt mondta, hogy operatív és hírszerzési kudarc történt, amit meg kell vizsgálni, és mindenki felelősségét meg kell vizsgálni.”


20:12

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ: Heves robbanások Homsz környékén, Szíria nyugati részén


20:02

Újabb légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


19:39

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és Manárában


19:30

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


18:49

Tüzek keletkeztek a Baal Sem Tov és Biria erdőkben a Cfat környékére irányuló lövések következtében, nyolc tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen

Tüzek Cfat környékén, ma – Fotó: Észak-Izraeli Tűzoltóság és Mentőszolgálat

18:33

Evyatar Atuar tartalékos főtörzsőrmester, egy 24 éves katona Ros Haajinból, meghalt a Gázai övezet középső részén

Evyatar Atuar

Evyatar Atuar tartalékos főtörzsőrmester, egy 24 éves katona Ros Haajinból, ma meghalt a Gázai övezet középső részén. Atuar a 16-os dandár 6310-es felderítő zászlóaljában szolgált. A Cahal szóvivője közölte, hogy az incidens során, amelyben Atuar életét vesztette, négy katona súlyosan, három katona pedig közepesen megsérült.


18:24

Légiriadók szólaltak meg Észak-Galilea legészakibb részén


18:22

Cahal a Cfat környékén megszólaló légiriadókról: 20 kilövést észleltünk, amelyek egy részét elfogtuk, a többi nyílt területen csapódott be


18:03

Légiriadók szólaltak meg Szderotban és környékén; Cahal: két kilövést észleltünk, az egyik rakétát elfogtuk, a másik nyílt területen csapódott be


18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. augusztus 23., péntek >>

Főkép: Tüntetők a túszok szabadon bocsátásáért Karmei Gatban, ma este – Fotó: Ilan Assaig


Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, ynet