A túszok megmentéséért azon a nyelven kell beszélni a kormánnyal, amit megért: az erő nyelvén

A Haaretz szerkesztőségi véleménycikke szerint a hat túsz kivégzése után újból fellángolt polgári tiltakozás az egyetlen esély arra, hogy a még fogságban lévő túszok megmeneküljenek a hasonló sors elől. A lap úgy véli, az egyetlen mód arra, hogy élve visszahozzuk a túszokat, egy megállapodás megkötése. Ez nem könnyű, de nincs alternatíva. A probléma az, hogy a politikai tárgyalások megrekedtek, és nem csak a Hamasz miatt. A megállapodás aláírása nem szerepel a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu elsődleges érdekei között. A cikk szerint a kormány és vezetője politikai számításokat végez, amelyek eredménye azt mutatja nekik, hogy egy ilyen megállapodás politikailag nem kifizetődő számukra.

Ezt gondolja az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is. Elmondása szerint „nagyon közel vagyunk a túszok szabadon bocsátásáról szóló végső megállapodáshoz”, de amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte Netanjahu elég erőfeszítést tesz-e egy ilyen megállapodás eléréséhez, azt válaszolta: „Nem.” Biden ezzel azt az érzést fejezte ki, ami az utcákon tüntető közvéleményben is megvan. Netanjahu tegnap élő adásban tartott földrajzleckéje csak tovább erősítette azt a meggyőződést, hogy a miniszterelnök nem halad a megállapodás felé. Világossá tette, hogy a Philadelphi-folyosó fontosabb számára, mint a túszok élete.

Netanjahu a sajtótájékoztatón, tegnap – Fotó: Ohad Zwigenberg / Reuters

A Haaretz hangsúlyozza, hogy amikor a hadsereg nem képes élve visszahozni a túszokat, és a kormány nem hajlandó megállapodás útján visszaszerezni őket, az egyetlen lehetőség, ami az állampolgárok számára marad az, hogy megpróbálják megváltoztatni Netanjahu szándékait. A közvélemény feladata, hogy a szégyenteljesen spekulánsokból álló, cinikus kormányzattal a számukra egyetlen érthető nyelven beszéljen: az erő nyelvén. Az embereknek egyértelművé kell tenniük, hogy milyen súlyos politikai árat fizetnek majd, ha továbbra is részt vesznek a túszok egymás utáni kivégzésében.

A lap szerint a tiltakozásnak folytatódnia és erősödnie kell, napról napra, amíg a kormány nem lesz kénytelen aláírni a megállapodást. Azok, akik korábban a jogállamiság elleni támadások ellen tüntettek, most félnek visszatérni az utcára. Van, aki azt mondja nekik, hogy a tiltakozás „megdrágítja a túszok árát,” ezért azoknak, akik támogatják a megállapodást, inkább otthon kellene maradniuk és a tévé előtt tiltakozniuk. Azonban ez a „tanács” figyelmen kívül hagyja, hogy az egyetlen módja annak, hogy csökkentsük az emberéletek árát az, ha kevesebbet érnek. És pontosan ezt teszi ez a kormány.

A tiltakozás az emberi élet elértéktelenedésére adott válaszként lángolt fel újra, amit ez a kormány idézett elő. Az emberek újra az utcára vonultak, mert az egyetlen módja annak, hogy megőrizzük az emberi élet értékét Izraelben az, ha készek vagyunk áldozatokat hozni érte.

A cikk figyelmeztet arra, hogy nem szabad bedőlni Netanjahu és kormánya spinjeinek, és továbbra is feláldozni a túszokat a Philadelphi-folyosó miatt. Joav Galant védelmi miniszter és Herzi Halevi vezérkari főnök világossá tették, hogy nincs biztonsági akadálya a megállapodás aláírásának. A Haaretz úgy véli, hogy a közvéleménynek folytatnia kell a tiltakozást a háború befejezése és a túszok szabadon bocsátása érdekében, és remélhetőleg az üzleti szféra, az önkormányzati vezetők, és mindenki, aki képes befolyásolni a helyzetet, csatlakozik, amíg a kormány meg nem érti, hogy nincs közfelhatalmazása a túszok cserbenhagyásának folytatására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz