The Bibi Files film plakátja – Fotó: Alex Levac
The Bibi Files film plakátja – Fotó: Alex Levac

Egy új dokumentumfilm, amelyet az Oscar-díjas amerikai producer, Alex Gibney készített, és amelyet a torontói filmfesztiválon mutatnak be, tartalmazza a Netanjahu rendőrségi kihallgatásairól készült felvételeket a 2016 és 2018 közötti időből, melyek új megvilágításba helyezhetik a miniszterelnök jellemét és a neki tulajdonított korrupciót. Gibney szerint: „Az ő kétségbeesett vágya, hogy hatalmon maradjon, szörnyű dolgokra késztette őt, aminek most vagyunk a tanúi.” Izraelben a magánélet védelméről szóló törvények miatt, melyek megtiltják a kihallgatási felvételek közzétételét bírósági engedély nélkül, felmerülhet a kérdés, hogy engedélyezett lesz-e a film vetítése az országban.

Egy új dokumentumfilm, The Bibi Files címmel, melyet az Oscar-díjas amerikai producer, Alex Gibney készített, politikai bombát ígér, ami megrázhatja a Balfour folyosóit. A kétórás film, melynek premierje a jövő héten lesz a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), eddig nem látott rendőrségi kihallgatási felvételeket mutat be a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu elleni eljárásból, akit korrupció, csalás és bizalommal való visszaélés vádjával vizsgáltak. Mint ismeretes, az izraeli törvények szerint a kihallgatási felvételek közzététele bírósági engedély nélkül tilos. Mivel a film külföldön készült és kerül bemutatásra, kérdéses, hogy a törvény hatályos-e, azonban Izraelben jogi kérdésként merül fel, hogy engedélyezett lesz-e a film sugárzása.

Benjamin Netanjahu – Fotó: Alex Kolomoisky

A 2016 és 2018 között készült, és csak 2023-ban Gibneyhez került felvételeken Netanjahu, felesége Sara, fia Yair, a miniszterelnök barátai és közeli munkatársai, valamint a Balfour háztartás alkalmazottai is szerepelnek. Gibney és a rendező, Alexis Bloom szerint ezek a „politikai robbanóanyagok” új és meglepő fényt vethetnek Netanjahu személyiségére és az őt ért korrupciós vádakra – olyan korrupcióra, amely állításuk szerint hatással volt az ország vezetésére, és hozzájárult ahhoz a bonyolult politikai helyzethez, amelyben Izrael most van. Elmondásuk szerint a felvételek több ezer órányi interjút tartalmaznak – mindegyik héber nyelven készült, és több mint nyolc éve rögzítették azokat. Az izraeli magánéletvédelmi törvények miatt azonban ezek a felvételek mindeddig nem kerültek nyilvánosságra.

Gibney, akit korábban az Esquire magazin „korunk legfontosabb dokumentaristájának” nevezett, a Variety magazinnak elmondta, hogy a film célja Netanjahu alakját úgy bemutatni, ahogyan azt még soha nem láthattuk: „Ezek a felvételek erőteljes tanúságot tesznek korrumpálódott jelleméről, és arról, hogyan vezetett minket arra a pontra, ahol most vagyunk” – mondta Gibney. Szerinte a film valami shakespeare-i elemet tár fel Netanjahuval kapcsolatban, mivel jellemének lassú korrumpálódása és kétségbeesett vágya a hatalom megtartására olyan szörnyű tettek elkövetéséhez vezetett, aminek most vagyunk tanúi. Bloom a filmet úgy jellemezte, mint „egy ember és tetteinek következményeit bemutató portré,” amely Netanjahut nemcsak vezetőként, hanem tragikus hősként is ábrázolja, aki saját csapdájába esett. Szerinte Netanjahu növekvő korrupciójának és kimeríthetetlen hatalomvágyának köszönhetően olyan súlyos tetteket hajtott végre, amelyek továbbra is hatással vannak Izraelre. „A munkánk ebben a filmben az volt, hogy összekapcsoljuk ezeket a vizsgálatokat és a korrupciós pereket mindazzal, ami ezután következett” – tette hozzá.

A készítők szerint a film célja, hogy felfedje a „keserű igazságot” Netanjahu politikai álarca mögött, és figyelmeztetésként szolgáljon Izrael jövőjére nézve. A film többek között mélyebben foglalkozik azokkal a jogi reformokkal is, amelyeket Netanjahu kezdeményezett, és amelyek az alkotók szerint előkészületként szolgáltak a jelenlegi politikai válsághoz. Bloom elismeri, hogy a reform volt az egyik ok, amiért elkészítették a filmet. Szerinte Netanjahu kormánya „megpróbálja megváltoztatni a Legfelsőbb Bíróságot, majd úgy vezetni a háborút, ahogyan az soha nem történhetett volna meg, ha nem lett volna ilyen szélsőséges koalíciója”.

Alex Gibney – Fotó: Tristan Fewings/Getty Images for BFI

Ez nem az első alkalom, hogy a film készítői együtt dolgoznak, korábban már együttműködtek a „Divide and Conquer: The Story of Roger Ailes”, és a „We Steal Secrets: The Story of Wikileaks” című dokumentumfilmeken. Gibney Oscar-díjat nyert a 2007-ben rendezett „Taxi to the Dark Side” című filmjéért, amely egy afgán taxisofőr kínzások közbeni haláláról szólt az amerikai invázió után bekövetkezett változások tükrében, a szeptember 11-i terrortámadásokat követően. Gibney emellett dokumentumfilmeket készített az opioidválságról, és Emmy-, Grammy-, Peabody-díjakat, valamint az Írószövetség díjait is elnyerte. Korábban sem kímélte Netanjahut a kritikáktól, és történelmileg támogatta azt az „évszázad alkut”, amely Netanjahut és szélsőjobboldali partnereit eltávolítaná a hatalomból. Továbbá, megosztotta azokat a vádakat is, miszerint a Cahal „kirívó háborús bűncselekményt” követett el, amikor a gázai alagutak ellenőrzésére palesztin civileket használtak élő pajzsként.

Bloom, akinek édesapja zsidó, elmondta, hogy céljuk egy olyan dokumentumfilm készítése volt, ami nem „a meggyőzötteket próbálja meggyőzni”, hanem egy olyan film, amely tiszteletben tartja az igazságot, és az emberi jogokra összpontosít, nem csak az izraeli-palesztin jogokra. „Valóban próbáltam megtalálni a közös nevezőt ebben a filmben – valamit, amiben mindannyian egyetérthetünk” – mondta Bloom. „Netanjahu hatalomhoz való túlzott ragaszkodása olyan dolog, amiben sok izraeli és sok palesztin is egyetérthet. Lehet, hogy nem értenek egyet a közel-keleti válság megoldásában, de azt gondolom, hogy a legtöbb ember – a kemény Netanjahu-hívőket kivéve – egyetért abban, hogy Netanjahunak távoznia kell.”

Alexis Bloom

A készítők elmondták, hogy sürgető szükségét érezték a film elkészítésének, különösen a gázai háború hátterében. „Van egyfajta sürgősség Netanjahu jellemének számbavételében, miközben azt mondják nekünk: ‘Ó, ezek a viták egy másik napra valók’, mert Netanjahu éppen háborúban van'” – mondta Gibney. „Úgy éreztük, hogy fontos és kötelességünk, mint a világ polgárainak, hogy a történetünket a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozzuk, mert minden nap emberek halnak meg.”

A The Bibi Files premierje szeptember 9-én és 10-én lesz a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Ha hinni lehet a készítőknek és a körülötte lévő hírverésnek, ez a film politikai földrengést hozhat, amit Netanjahu sem látott előre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.