2024. szeptember 5., csütörtök, a háború 335. napja


00:00

Véget értek a csütörtöki jelentések

Pénteki jelentések >>


22:57

A jeruzsálemi körzeti bíróság felfüggesztette egy tüntetők bántalmazásával vádolt rendőrtiszt előléptetését

A jeruzsálemi körzeti bíróság, közigazgatási ügyekben eljárva, határozatot hozott, amely szerint Meir Suissa rendőrtiszt, akit a múlt héten Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter előléptetett alezredesi rangra és kinevezett a tel-avivi rendőrkapitányság vezetőjévé, nem léphet be új tisztségébe, és marad őrnagyi rangban. Nimrod Flax bíró kijelentette, hogy „mivel az előléptetésre árnyék vetül, különösen azért, mert Suissa ellen vádemelés folyik civilek testi sértése miatt, ez a döntés alááshatja az izraeli rendőrség iránti közbizalmat.” A bíró elrendelte, hogy Suissa fizessen 2500 sékel perköltséget a kinevezés ellen tiltakozó felpereseknek.

A bíró hozzátette, hogy a fellebbezés elfogadásának esélyei jók, és azt is megjegyezte, hogy Suissa előléptetése látszólag „egyértelműen eltér a rendőrségi szabályoktól, amelyek előzetes szakmai és jogi felülvizsgálatot követelnek meg.” Hozzátette: „Ez még inkább érvényes, ha egy olyan rendőrtiszt előléptetéséről van szó, aki ellen büntetőeljárás folyik, hiszen a rendőrségi szabályok szerint nem léptethető elő olyan tiszt, akivel szemben vádemelés van folyamatban.”


22:15

Trump a republikánus zsidó koalíció konferenciáján: Ha Kamala Harris nyer, Izrael többé nem létezik

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump ma kijelentette, hogy ha Kamala Harris alelnök nyeri meg a választásokat, „terrorhadseregek örök háborút hirdetnek, ami kiűzi a zsidókat a Szentföldről.” Trump a közönséghez fordult: „El kell magyaráznotok az embereiteknek, mert nem tudják. Fogalmuk sincs, hogy mibe keverednek, ha ő lesz az elnök. Izrael többé nem létezik.”

Trump hozzátette, hogy biztosítja „Izrael létezését további ezer évre.” Azt is mondta, hogy ha Harris megválasztásra kerül, „elfelejthetitek Izraelt, ez fog történni.”


22:08

Trump megemlítette Goldberg-Polin halálát, hozzátéve: Csak erkölcsileg romlott elnök és alelnök vádolhatja Izraelt az állampolgárai elleni terrorizmusért

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump reagált Hersh Goldberg-Polin holttestének visszaszállítására, aki amerikai állampolgár volt, és a Hamasz fogságában halt meg. Trump azt mondta: „Mindenkit megrázott a szörnyű halála.” Hozzátette, hogy Goldberg-Polin „barbár módon végezték ki. Imádkozunk Istenhez, hogy adjon békét és gyógyulást a családjának. Azok a vadállatok, akik felelősek ezekért a gyilkosságokért, soha nem ismerhetik meg a békét.”

Trump a republikánus zsidó koalíció konferenciáján kijelentette, hogy nem érti, hogyan „támogathatná bárki őket,” majd hozzátette, hogy „csak egy erkölcsileg romlott elnök és alelnök vádolhatja Izraelt az állampolgárai elleni terrorizmusért.”


21:07

Németország külügyminisztere bejelentette a Gázai övezet humanitárius segélyének növelését

Németország 55 millió dollárral növeli a Gázai övezet humanitárius segélyét – jelentette be Annalena Baerbock, az ország külügyminisztere egy találkozón Ayman Safadi jordániai külügyminiszterrel Ammánban. A Gázai övezet segélyezése mellett a német külügyminisztérium bejelentette, hogy 12,7 millió dollárral növelik a Jordániában élő szíriai menekültek támogatását is.


19:46

Tömegek tüntetnek a Kirya mellett Tel-Avivban; Jeruzsálem több pontján is tiltakozások zajlanak a foglyok szabadon bocsátásáért

Tüntetők Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Ezrek tüntetnek Tel-Avivban a Begin kapu közelében a foglyok szabadon bocsátásáért, míg Jeruzsálemben több helyszínen, köztük Cion téren, Oranim kereszteződésénél Hersh Goldberg-Polin családjának házához közel, Nir Barkat miniszter házánál, és Arie Deri háza előtt is zajlanak demonstrációk. Deri háza előtt a tiltakozók gyászsátrakat állítottak a hat túsz emlékére, akiknek a holttesteit a héten hozták vissza. A rendőrség készültségben van Ron Dermer miniszter háza környékén is, ahol szintén várható tüntetés.

A Cion téren zajló tüntetésen egy üvegbot palackot dobtak a tiltakozókra, de senki nem sérült meg.


19:01

Százak vonulnak Tel-Avivban az egyezményért; Carmel Gat unokatestvére: „A kormány hagyta őt meghalni, amely visszahozhatta volna”

Koporsókat vittek a tüntetők Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Százak tüntetnek ma este a Habima térről Tel-Avivban a Begin kapu felé haladva, ahol a hatodik egymást követő napon demonstrációt tartanak. A tüntetők 27 koporsót visznek magukkal, a 27 meggyilkolt túsz emlékére.

Gil Dikman, Carmel Gat unokatestvére, akinek a holttestét vasárnap hozták vissza Gázából, azt mondta, hogy Carmel „meghalt egy kormány miatt, amely visszahozhatta volna.” Azt is hozzátette: „A miniszterelnök halálra ítélte Carmel unokatestvéremet és a túszokat. A kabinet úgy döntött, hogy vannak fontosabb dolgok, mint a túszok élete. Aki ezt teszi, aki hajlandó feláldozni a túszokat, az gyilkos.”

Roni Eder, Tamir Eder testvére, akinek a holtteste még mindig Gázában van, azt mondta: „Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy több sorsközösségi társam haljon meg, mint ahogy a testvérem. Nem vagyok hajlandó koporsóban látni a barátaimat. Ők élnek, és élve kell hazatérniük.” Eder Netanjahuhoz fordult, és azt mondta: „Csak egy mód van a túszok megmentésére, mégpedig az, hogy aláírják az egyezményt.”


18:46

A Fehér Ház: A Hamasz a legnagyobb akadály a foglyok szabadon bocsátásához; Egy mindkét fél számára megfelelő tervet dolgozunk ki

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby kijelentette, hogy a legnagyobb akadály a foglyok szabadon bocsátásához a Hamasz. Hozzátette: „Ha a döntéshozók vezetői hajlandóak kompromisszumokra, még mindig elérhető az egyezség.” Elmondta továbbá, hogy „az Egyesült Államok jelenleg egy olyan terv kidolgozásán dolgozik, amely figyelembe veszi, amit a Hamasz akar, és amire Izraelnek szüksége van.”

Kirby azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok Izraellel együttműködve dolgozik a biztonság fenntartásán a Gázai övezetben zajló UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet által vezetett gyermekbénulás elleni oltási kampányban részt vevő segélycsapatok védelme érdekében. Eddig 189 ezer gyermeket oltottak be, három nappal a kampány megkezdése után. Mindazonáltal, Kirby szerint „a legjobb módja a probléma megoldásának és más kihívások leküzdésének a tűzszünet.”


18:35

Légiriadó Nyugat-Galileában


17:30

A gázai egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 17 ember halt meg, a háború kezdete óta 40 878 halottat jelentettek


17:16

Netanjahu Gallant javaslatáról, hogy vonuljanak ki a Philadelphi-folyosóról: A Hamasz túszokat csempészhetne Iránba és Jemenbe

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Fox News csatornának adott interjújában kijelentette, hogy ha Izrael kivonulna a Philadelphi-folyosóról, a Hamasz ezt kihasználva túszokat csempészhetne Egyiptomba, Jemenbe és Iránba. Netanjahut a védelmi miniszter, Joav Gallant kijelentéséről kérdezték, miszerint Izrael szükség esetén visszatérhetne a Philadelphi-folyosóra. Netanjahu erre azt válaszolta: „Mi egy ország vagyunk, amelynek van hadserege, nem pedig egy hadsereg, amelynek van egy országa. A kabinet úgy döntött, hogy ott maradunk, mert ha egyszer kivonulunk, hatalmas nyomás lesz, hogy ne térjünk vissza.” Amikor a túszcsere mellett tüntetőkről kérdezték, Netanjahu azt mondta: „Ez demokrácia, és az emberek tüntethetnek. Azonban az izraeli közvélemény a kabinet által képviselt álláspont mögött áll.”

Az interjú során Netanjahu a héten másodszor tévedett a mészárlás időpontjával kapcsolatban. A miniszterelnök azt mondta, hogy a Hamasz „meg akarja ismételni a november 7-i mészárlást,” miután hétfőn azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy az október 9-én történt. Mindkét alkalommal anélkül folytatta a beszédet, hogy észrevette volna a hibát és korrigálta volna magát.


17:12

Riasztások a nyugat-galileai területeken


17:00

A hágai főügyész Netanjahu és Gallant elleni letartóztatási parancs iránti kérelméről: Ellentétben a kritikusaimmal, nekem bizonyítékaim vannak

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan kijelentette, hogy a Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Gallant védelmi miniszter ellen benyújtott letartóztatási parancsok iránti kérelme olyan bizonyítékokon alapul, amelyeket személyesen látott. A BBC-nek adott interjújában Khan üdvözölte a brit kormány új döntését, miszerint visszavonja a letartóztatási parancsok elleni fellebbezését. Khan elmondta, hogy a világ több vezetője megpróbálta meggyőzni őt, hogy vonja vissza a kérelmet. „Ellentétben a kritikusaimmal, én láttam a bizonyítékokat, amelyek alapján a letartóztatási parancsokat kértük” – mondta Khan. Hozzátette, hogy bár a benyújtott kérelem még mindig titkos, reméli, hogy a kritikusai egyetértenek vele, amikor a bizonyítékok nyilvánosságra kerülnek.


15:37

Englman Lapid kritikájáról: Az állami ellenőr elleni támadás aláássa a demokratikus rendet

Matanyahu Englman, Izrael Állami Számvevőszékének vezetője reagált Jair Lapid ellenzéki vezető bírálatára, és kijelentette, hogy az Állami Számvevőszék elleni támadások veszélyesek, és károsítják a demokratikus rendet. Englman egy északi településen tartott látogatása során elmondta, hogy a vizsgálat minden szintet, beleértve a politikai, polgári és katonai vezetést is, érint. Minden vizsgált szerv köteles teljes mértékben együttműködni a vizsgálattal az alaptörvény előírásai szerint. „Folytatjuk munkánkat félelem nélkül” – mondta.


15:17

Az egyiptomi hadsereg vezérkari főnöke váratlan látogatást tett a Gázai övezet határán

Az egyiptomi hadsereg vezérkari főnöke, Ahmed Fathi Khalifa tábornok ma váratlan látogatást tett a Gázai övezet határán. Az egyiptomi hadsereg szóvivője szerint a vezérkari főnök a biztonsági helyzetet kívánta felmérni a térségben.


15:14

Németország: A müncheni lövöldöző célpontja az izraeli konzulátus volt

Bajorország belügyminisztere bejelentette, hogy a lövöldöző, akit a müncheni izraeli konzulátus előtt lőttek agyon, azt tervezte, hogy megtámadja az épületet. A helyi rendőrség szerint a lövöldöző egy 18 éves osztrák állampolgár volt, és indítékait még vizsgálják.


14:44

Cahal: Nyolc drónt és rakétát lőttek ki Galilea különböző területeire, többet közülük sikerült elfogni

Az izraeli hadsereg közleménye szerint nyolc drónt és rakétát lőttek ki a Galilea felső, alsó és nyugati területeire, és a katonai erők több célpontot is sikeresen elfogtak. A támadásokban nem érkeztek jelentések áldozatokról.


14:24

Lapid: Englman ellenőrzése Netanjahunak segít elkerülni az állami vizsgálóbizottságot

Jair Lapid, az ellenzék vezetője találkozott Matanyahu Englman csapatával, akik megkezdték az október 7-i támadás előkészítésének vizsgálatát. Lapid kijelentette, hogy nem hisz az ellenőrzés tisztaságában, és úgy véli, hogy az csak arra szolgál, hogy segítsen Benjamin Netanjahunak elkerülni az állami vizsgálóbizottság létrehozását. Hozzátette, hogy az ellenőrzés „csak egy színjáték,” amelyet Netanjahu érdekében terveztek.


13:44

Az Egyesült Államok nagykövete: A túszok meggyilkolása után nincs idő késlekedni, el kell kezdeni az üzlet első fázisát

Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete kijelentette, hogy a túszok meggyilkolása után azonnal el kell kezdeni az üzlet első fázisát, amely nem foglalja magában a Cahal teljes kivonulását a Gázai övezetből, és a Philadelphi-folyosót sem említi. Lew szerint az Egyesült Államok megpróbálja nyomás alá helyezni a feleket, hogy megállapodjanak a tűzszünetről és a túszok elengedéséről.


13:40

Légiriadók a nyugat-galileai területeken egy esetleges ellenséges repülőgép behatolása miatt


13:36

Légiriadók az északi Galileában


13:34

A Hamasz egészségügyi minisztériuma szerint Izrael megtagadja az orvosi csapatok belépését a gyermekbénulás elleni oltási kampány végrehajtására

Gázaiak állnak sorban a gyermekbénulás elleni oltásra Khan Juniszban, a Gázai övezet déli részén, ma – Fotó: AFP

A Hamasz által irányított Gázai egészségügyi minisztérium szerint Izrael nem hajlandó együttműködni a gyermekbénulás elleni oltási kampány végrehajtásával Délkelet-Gázában. Az egészségügyi minisztérium felszólította az összes érintett intézményt, hogy sürgősen lépjenek közbe.


13:18

Cahal: Elfogtunk két gyanús légi célpontot Libanonból

Az izraeli hadsereg közleménye szerint két gyanús légi célpontot fogtak el, amelyeket Libanonból indítottak. Nem érkeztek jelentések sérültekről, és figyelmeztetések sem léptek életbe. Az izraeli erők válaszul katonai infrastruktúrát támadtak Dél-Libanonban, Kána területén.


12:03

Al-Majadin: Egy Hezbollah-harcos meghalt egy izraeli támadásban Dél-Libanonban

A libanoni Al-Majadin hírcsatorna arról számolt be, hogy egy Hezbollah-harcos meghalt egy izraeli támadásban Kafra faluban, Dél-Libanonban. A helyi hatóságok szerint a támadásban egy másik személy is megsebesült.


10:51

A müncheni rendőrség lelőtt egy embert az izraeli konzulátus közelében

A müncheni rendőrség közölte, hogy lövést adott le egy gyanús személyre a Karolinenplatz környékén, amely az izraeli konzulátus közelében található, és a gyanúsított megsérült. Korábban médiabeszámolók szerint lövések hallatszottak a náci mozgalom történetét bemutató központ közelében, amely szintén a konzulátus közelében van.

A rendőrség felszólította a lakosokat, hogy kerüljék el a területet. Egy helyi lakos a Süddeutsche Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy lövéseket és rendőrségi szirénákat hallott, valamint a „Fussatok! Fussatok!” kiáltásokat.

Ma van a müncheni olimpiai játékokon, 1972-ben elkövetett mészárlás évfordulója. Az emlékünnepség miatt az izraeli konzulátus ma zárva tart. A külügyminisztérium megerősítette, hogy a konzulátus személyzetének egyetlen tagja sem sérült meg.


09:57

Jelentés: A Biden-kormányzat egyoldalú megállapodást fontolgat a Hamasszal

A Hamasz fogságában lévő amerikai túszok családjai nyomást gyakorolnak a Fehér Házra, hogy fontolja meg egy egyoldalú megállapodás megkötését a terrorszervezettel, a túszok szabadon bocsátása érdekében — áll a NBC News jelentésében. Öt, az ügyet ismerő forrás szerint ez a lehetőség a Biden-kormányzatban tárgyalás alatt áll. A Fehér Ház azonban tagadta ezt az értesülést.

Egy vasárnapi találkozón, amelyen a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan is részt vett, a Hamasz által kivégzett amerikai túsz, Hersh Goldberg-Polin családja nyomást gyakorolt a kormányzatra, hogy vizsgáljon meg olyan lehetőségeket is, amelyek nem kapcsolódnak Izraelhez. A források szerint Sullivan és más kormányzati tisztviselők jelezték, hogy „minden lehetőséget” megvizsgálnak, de továbbra is hangsúlyozták, hogy egy, Izraellel közösen kötött megállapodás a Hamasszal a legjobb megoldás.

A tárgyalások egy egyoldalú megállapodásról akkor kerültek előtérbe, amikor az amerikai túszok családjai és néhány kormányzati tisztviselő egyre inkább arra a következtetésre jutottak, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem hajlandó egy olyan megállapodásra, amely tűzszünetet eredményezne Gázában a túszok szabadon bocsátása érdekében.

Bővebben >>


08:35

Légiriadót rendeltek el Nahal Ozban; Az izraeli hadsereg szerint téves riasztás volt


08:32

Amerikai tisztviselők: Benjamin Netanjahu nem őszinte, időt próbál húzni a novemberi választásokig

Benjamin Netanjahu miniszterelnök sajtótájékoztatón a külföldi médiának Jeruzsálemben, tegnap – Fotó: Abir Sultan / Reuters

Az amerikai New York Times értesülései szerint az Egyesült Államok tisztviselői úgy vélik, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem őszinte a tárgyalások során, és időt próbál húzni a november 5-i amerikai elnökválasztásokig. Úgy vélik, hogy ha Donald Trump visszatérne a Fehér Házba, Netanjahu kevesebb nyomással szembesülne Washington részéről a tárgyalásokban való engedményekkel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok és a közvetítők, Egyiptom és Katar, azt várják, hogy ma végleges ajánlattal állnak elő, de washingtoni források szerint korábban is voltak már ilyen végső ajánlatok, amelyeket később módosítottak. A fő vitás kérdések a túszok és a palesztin foglyok cseréje, valamint az, hogy Izrael milyen gyorsan vonul vissza a Philadelphia-tengelyről.


07:41

Cahal: Megöltünk két terroristát, akik a humanitárius zónából tevékenykedtek Dir al-Balakhban

Az izraeli légierő harci helikopterei ma éjjel terroristákat támadtak a Hamasz és az Iszlám Dzsihád parancsnoki és irányítási központjában, amelyet a humanitárius zónában rejtettek el Dir al-Balakh városában, Gáza középső részén – közölte a Cahal. A közlemény szerint a komplexumot terrorista infrastruktúraként használták. A támadást megelőzően lépéseket tettek a civil áldozatok számának csökkentésére, beleértve a precíziós fegyverek és hírszerzési adatok használatát.


07:28

A palesztin egészségügyi minisztérium: Hat halálos áldozata van a Cahal támadásának Tubaszban

Legalább hat palesztin vesztette életét, és három másik megsérült egy izraeli légitámadásban Tubászban, Ciszjordániában – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium és a Vörös Félhold. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint három célzott légicsapást hajtottak végre fegyveresek ellen, akik veszélyt jelentettek az izraeli katonákra.


06:49

Cahal az Északnyugat-Galileában megszólalt légiriadókról: téves riasztás miatt aktiválódtak


06:34

Légiriadók aktiválódtak Északnyugat-Galileában


05:17

Légiriadó Észak-Galileában; A Cahal szerint hamis riasztás miatt szólaltak meg


04:21

Cahal: Légierő csapást mért fegyveresekre Tubasz környékén; palesztin jelentések: legalább öten meghaltak egy jármű elleni támadásban

A Cahal közölte, hogy légicsapásokat hajtottak végre Tubasz környékén a Nyugati Parton lévő fegyveresek ellen. A hadsereg szerint a fegyveresek veszélyt jelentettek az ottani katonai erőkre. Palesztin források szerint legalább öten meghaltak, és egy további személy megsérült egy jármű elleni támadásban a városban.


02:03

Cahal: Légicsapást mértünk a katonáinkra lövő fegyveresekre a Fara környéki művelet során


00:57

Hamasz: Netanjahu döntése a Filadelfi-folyosóról meghiúsítja a megállapodást; itt az ideje nyomást gyakorolni Izraelre

A Hamasz közölte, hogy nincs szükség új tűzszüneti javaslatokra, és most van az ideje, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre, hogy elfogadja a javasolt megállapodást. Továbbá a szervezet hivatalos nyilatkozatában azt írták, hogy Benjamin Netanjahu döntése, miszerint nem vonulnak vissza a Filadelfi-folyosóról, a megállapodás megakadályozására irányul.


23:46

Carmel Gat családja engedélyezte egy videó közzétételét a fogságból: „Netanjahu halálra ítélte őt”

Hamasz videót tett közzé az elrabolt Carmel Gatról, akinek holttestét vasárnap hozták vissza a Hamasz fogságából. Gat családja engedélyezte a videó közzétételét. A videóban Carmel hallható, amint ezt mondja: „Október 7-én engem, a családomat és Beeri többi lakóját sorsunkra hagytak. Könyörgök és kérem Izrael kormányát és vezetőjét, Benjamin Netanjahut, kérem, hagyják abba a cserbenhagyást, hagyják abba a bombázásokat, és vigyenek minket haza.”

Carmel a családjához is fordult, és ezt mondta: „Drága családom. Remélem, hogy van még család, ahová visszatérhetek. Erős maradok miattatok is, amíg ez a rémálom véget nem ér. Szeretlek benneteket.”

Gat unokatestvére, Gil Dikman, kijelentette: „Júliusban Netanjahu nemet mondott egy olyan megállapodásra, amely megmenthette volna Carmelt a gyilkosságtól – és ezzel halálra ítélte őt. Az ő teljes kudarcai további túszok meggyilkolásához vezetnek. Azonnal szükség van egy megállapodásra, mielőtt túl késő lesz.”


23:41

A Biden-kormányzat magas rangú tisztviselője: Biztosak vagyunk abban, hogy garantálni tudjuk Izrael biztonságát, ha kivonul a Philadelphi-folyosóról

A Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője kijelentette, hogy az Egyesült Államok biztos abban, hogy garantálni tudja Izrael biztonságát, ha az kivonul a Philadelphi-folyosóról – még akkor is, ha nem lesz más erő, amely belépne a területre, ahogy azt Benjamin Netanjahu miniszterelnök követeli.


22:50

Légiriadók szólaltak meg a Gázai övezet környékén


22:28

Rendőrök összecsapnak a túszokért tartott tüntetők egy csoportjával Tel-Avivban; öt embert letartóztattak

Több száz ember tüntet Tel-Avivban a túszok visszahozatalát célzó megállapodásért a Begin utcában. Néhányan tüzet gyújtottak az úton. Több tucat rendőr van a helyszínen, akik megpróbálják elkobozni a tüntetők hangosbeszélőit és dobfelszerelését, valamint feloszlatni a demonstrációt. Az egyik rendőr még dobfelszerelést is eltört a tüntetők előtt, amit korábban elkobzott. A tüntetésen jelen lévő rendőrtiszt azt mondta: „A dobok és a hangosbeszélők zavart okoznak a közrendben.”


21:31

Netanjahu áprilisi kijelentéséről, miszerint Izrael a teljes győzelem küszöbén áll: arra gondoltam, hogy Rafah bevételével elérhetjük a győzelmet

Benjamin Netanjahu miniszterelnök tagadta, hogy áprilisban azt mondta volna, hogy Izrael a teljes győzelem küszöbén áll a Gázai övezetben. „Amit mondtam, vagy amit mondani akartam, az az, hogy nagyon közel vagyunk ahhoz a kritikus lépéshez, ami elvezet minket a győzelemhez. Nem gondoltam, hogy győzhetünk anélkül, hogy ne lépnénk be Rafahba” – mondta Netanjahu egy külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatón. „Ezt a feladatot most teljesítettük, és most olyan helyzetben vagyunk, ahol katonailag le tudjuk győzni a Hamaszt. De még sok munka van hátra, hogy megsemmisítsük a kormányzati képességeit… Jelentős előrelépést tettünk a győzelmi tervünkben ahhoz képest, ahol néhány hónappal ezelőtt voltunk. És amikor azt mondtam, amit mondtam, igazam volt.”


21:25

Netanjahu nem sorolta a háborús célok közé az északi lakosok visszatelepítését

Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem említette az északi lakosok visszatelepítését a háborús célok között, amikor külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta, a háborúnak három célja van: a Hamasz legyőzése, a túszok hazahozatala és a Gázai övezetből Izraelre leselkedő fenyegetés megszüntetése. A hét elején, egy izraeli közönségnek tartott héber nyelvű sajtótájékoztatón viszont még negyedik célként említette az északi evakuáltak hazatérését.


20:55

Cahal: Hezbollah-aktivistákat támadtunk meg egy épületben Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy vadászgépek támadtak egy épületet, amelyben Hezbollah-aktivisták tartózkodtak a dél-libanoni Hula faluban. A hadsereg szerint az este folyamán megszólaló légiriadókra az a mintegy 30 rakéta volt az ok, amelyek Libanon területéről indultak el. Néhány rakétát elfogtak, mások nyílt területeken csapódtak be. A hadsereg hozzátette, hogy a tűzoltóság dolgozik a tűz megfékezésén, amely a rakéták becsapódása után keletkezett a Kfar Blum környékén.


20:21

Netanjahu: Csak akkor vonulhatunk vissza Filadelfi-tengelyről a megállapodás második szakaszában, ha valaki megakadályozza a csempészetet – de nem látom ennek esélyét

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael csak akkor tárgyalhat a Filadelfi-tengelyről való visszavonulásról a Hamaszszal kötött megállapodás második szakaszában, ha valaki bebizonyítja, hogy képes megakadályozni a csempészetet rajta keresztül. Hozzátette azonban, hogy „nem látom, hogy ez megvalósulna.” Egy külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatón Netanjahu azt mondta, hogy a Filadelfi-tengely „nem lehet átjárható, valakinek ott kell lennie… Nem érdekel, bárkit hozhatnak, de valaki bizonyítsa be a helyszínen – nem papíron, hanem napról napra –, hogy képes megakadályozni a csempészetet. Akkor készen állunk a visszavonulás mérlegelésére. Most nem látom, hogy ez megtörténhetne, és amíg ez meg nem történik, ott maradunk.”

Netanjahu azt is állította, hogy ha Izrael elhagyná a Filadelfi-tengelyt, akkor a túszok nem térnének vissza élve. „Ha elmegyünk a Filadelfi-tengelyről, nem fogjuk visszakapni a túszokat. Néhányukat kihozhatjuk, ők ezt adják nekünk, de sokan közülük ott maradnak” – mondta. Hozzátette, hogy „nem lesznek meg azok a nyomáspontjaink, és valami más is történik – nem tudunk visszatérni (a Filadelfi-tengelyhez). Ez a helyzet: nem szabadítjuk ki a túszokat, és nem szerezzük meg azt a védelmet, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy megakadályozzuk egy újabb október 7. bekövetkeztét.”


20:07

A hadsereg közzétett egy fotót az alagútaknáról, ahol megtalálták a hat elrabolt holttestét

Az alagút bejárata, ahol a holttesteket megtalálták – Fotó: Cahal szóvivő

A Cahal közzétette az alagút bejáratának képét, ahol a hétvégén megtalálták a hat túsz holttestét – Carmel Gat, Eden Yerushalem, Hersh Goldberg-Polin, Alex Lubanov, Almog Sarusi és Uri Danino főtörzsőrmester maradványait. Az alagút bejárata mellett gyerekek udvarában rajzolt figurák láthatók a falon.


20:00

A szerdai hírek folytatása 

2024. szeptember 4., szerda >>

Főkép: „A cserbenhagyás menete” Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet