2024. szeptember 6., péntek, a háború 336. napja


00:00

Véget értek a pénteki jelentések

Szombati jelentések >>

Cahal: Harci repülőgépek több mint 15 kilövőállást és Hezbollah infrastruktúrákat támadtak Dél-Libanonban – Hírszüret

23:24

Cahal: Több mint 15 Hezbollah-indítóállást és infrastruktúrát bombáztunk Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy a légierő vadászgépei több mint 15 indítóállást és Hezbollah-infrastruktúrát támadtak meg Dél-Libanonban. A hadsereg szerint néhány indítóállás készen állt arra, hogy rakétákat lőjön ki Izraelre, de a csapások következtében ezek a rakéták Libanon területén csapódtak be.


21:55

A Ben-Gvir felé homokot dobó gyanúsított éjszakára őrizetben marad; anyja: „Ez fentről jött utasítás”

A gyanúsított, aki homokot dobott a nemzetbiztonsági miniszterre, Itamar Ben-Gvirre a tel-avivi tengerparton, az éjszakát őrizetben tölti. A gyanúsított édesanyja az X hálózaton írt: „A diktatúra rendőrsége indokolatlanul úgy döntött, hogy veszélybe sodorja a krónikus beteg lányom életét – és őrizetben tartja, ami az ő számára életveszélyes lehet. Nincs priusza, nulla veszélyesség. De ez egy fentről jövő utasítás. Ha valakinek mégis lenne szíve és esze ott, kérem, engedjék szabadon a lányomat.”


20:09

Cahal az észak-galileai riadóról: Elfogórakétát lőttünk ki egy gyanús célpontra, ami hamis célpontnak bizonyult


19:57

Amerikai források: A Hamasz új követeléseket tett a palesztin foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatban az alku első szakaszában

A Hamasz az elmúlt napokban új követeléseket fogalmazott meg a palesztin foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatban az alku első szakaszában – mondta két amerikai forrás a New York Times-nak. A források szerint, miután ezen a héten visszakerült Izraelbe hat meggyilkolt túsz holtteste, a katari közvetítőcsoport igyekszik nyomást gyakorolni a Hamaszra, hogy mondjon le az új követelésekről, és csökkentse a szabadon engedendő foglyok számát.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint, miután július végén meghalt a Hamasz vezetője, Iszmail Hanije, a Hamasz tisztviselői új követeléseket támasztottak a túszok szabadon bocsátása és a tűzszünet megállapodásával kapcsolatban a katari közvetítők felé.


19:18

Légiriadókat aktiváltak Felső-Galileában


18:08

A palesztin egészségügyi minisztérium: egy 13 éves lányt lőtt le az izraeli hadsereg Kariat faluban, Ciszjordánia középső részén

Bana Labum

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az izraeli hadsereg lelőtt egy 13 éves lányt, Bana Labumot, Kariat faluban, Ciszjordánia középső részén. Bana apja, Amjad, a palesztin hírügynökségnek elmondta, hogy lánya a családi ház egyik szobájában tartózkodott testvéreivel, amikor a lövés érte. Szemtanúk szerint a helyszínen összecsapások törtek ki a hadsereg részvételével, miután telepesek köveket dobáltak és földeket gyújtottak fel a faluban.

Az izraeli hadsereg erői Kariat faluban, ma – Fotó: Yesh Din

17:52

A vezérkari főnök: Az izraeli hadsereg a Hezbollah elleni harcra összpontosít, és támadó akciókra készül

Herci Halevi vezérkari főnök ma helyzetértékelést tartott és körutat tett a 210. hadosztálynál a Golán-fennsík szíriai határán, Uri Gordin északi parancsnok, Jair Flai dandártábornok, a 210. hadosztály parancsnoka és más parancsnokok kíséretében.

Fotó: Cahal szóvivő

A Cahal szóvivője szerint a hadosztály parancsnokai bemutatták a határnál végzett újabb támadó és védelmi intézkedéseket, többek között a mérnöki akadály megerősítését és a hírszerzési elemek bevezetését. Halevi kijelentette: „A Cahal nagyon fókuszált a Hezbollah elleni harcra. Az elmúlt hónapban végrehajtott csapások száma, az elpusztított rakéták, megölt aktivisták és megsemmisített infrastruktúrák száma nagyon jelentős. Az északi parancsnokság, a Cahal minden képességével, Libanon területén belül támadja a Hezbollah számos képességét, mielőtt azok elérnének minket. Ezzel egyidejűleg offenzív lépésekre is készülünk a terepen. Ez a kombináció, hogy nagyon jelentős csapásokat mérünk a Hezbollahra, hogy csökkentsük az északi lakosokat fenyegető veszélyeket, beleértve a Golán-fennsíkot is, nagyon fontos, és előkészít minket a jövőbeni támadásokra is, amelyeken jelenleg is dolgozunk.”

Fotó: Cahal szóvivő
Fotó: Cahal szóvivő

17:00

Izraeli hadsereg: Légi célpontok lépték át Libanon területét, majd Galilea nyugati részén zuhantak le, az izraeli légierő válaszul támadást hajtott végre Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több légi célpont lépett át Libanonból, majd Abirim térségében zuhantak le, Nyugat-Galileában. A hadsereg jelentése szerint a zuhanások nem okoztak sérüléseket, de tüzet okoztak a területen. A hadsereg hozzátette, hogy egy rakéta Manara környékén, Felső-Galileában is leesett, ahol szintén nem jelentettek sérüléseket.

Ezenkívül az izraeli légierő vadászgépei a Hezbollah épületeit támadták Dél-Libanonban, és katonai infrastruktúrát is támadtak a szervezet bázisain Bait Lif körzetében.


15:35

Letartóztattak egy nőt, aki homokot dobott Ben-Gvir felé a tel-avivi tengerparton

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a családjával érkezett a tel-avivi tengerpartra, ahol helyiek kiabáltak rá, többek között azt mondva: „Gyilkos, a túszok Gázában miattad halnak meg.” A rendőrség tájékoztatása szerint egy 27 éves tel-avivi lakost letartóztattak, mert homokot dobott a miniszterre. A gyanúsított a rendőrség szerint a vízbe menekült, és rendőrök üldözték.

A gyanúsított ügyvédje közölte, hogy védence tagadja a vádakat. Elmondása szerint „a nő éppen fürdött a tengerben és játszott a homokban, miközben a miniszter a helyszínen volt, és nem vett részt a fürdőzők miniszter elleni kiáltásaiban.” Hozzátette: „Letartóztatása ismét bizonyítja, hogy a rendőrség könnyedén letartóztat törvénytisztelő polgárokat, ahelyett, hogy a bűnözők ellen küzdene. Az egész letartóztatás nagy felhajtás a semmiért.”


15:15

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


15:04

A palesztin hírügynökség szerint amerikai állampolgárságú emberi jogi aktivistát lőttek agyon katonák Nablusz közelében

Egy 26 éves amerikai állampolgárságú emberi jogi aktivistát lőttek le katonák egy tüntetésen Beita faluban, Nablusz közelében – jelentette a palesztin hírügynökség. A nabluszi Rafidia kórház igazgatója szerint az aktivistát, Isenor Azagi Igit élő lövedékkel fejbe lőtték. Egy mentős azt mondta, hogy vele együtt egy könnyebben megsérült palesztin fiatalt is kórházba szállítottak. Az izraeli hadsereg szóvivője még nem reagált az esetre.

Nablusz kormányzója a kórházba érkezett, és felszólította az Egyesült Államokat és a világ országait, hogy avatkozzanak be. „Bidennek azt mondjuk – az általad biztosított golyók a saját népedet is ölik. A világnak azt mondjuk – állítsátok meg a palesztin nép elleni bűnös háborút.”

Beitában 2021 óta hetente tartanak tüntetéseket, amikor megalapították a telepes települést, Eviatárt. Tavaly júniusban a kormány jóváhagyta a település rendezését. Az évek során a faluban tartott tüntetések során hét ember halt meg.


14:08

Netanjahu részvétet nyilvánított Eden Yerushalmi és Uri Danino gyászszertartásain


13:13

A Bild: Egy Szinvár számítógépén talált dokumentum részletezi a Hamasz tárgyalási stratégiáját Izraellel

A német Bild újság közzétett egy dokumentumot, amely a Hamasz stratégiájával foglalkozik az Izraellel való háború és tárgyalások kapcsán, és amelyet az újság szerint Jahja Szinvár (Yahya Sinwar), a Hamasz vezetőjének számítógépén találtak. A dokumentum, amely 2024 tavaszára datálható, részletezi, hogy a Hamasz meggyengült, és a tárgyalások célja Izraellel az, hogy fenntartsák a szervezet cselekvési képességét vele szemben, miközben kimerítik és fokozzák a nemzetközi nyomást.

Gyakorlati szempontból a dokumentum azt javasolja, hogy „továbbra is pszichológiai nyomást kell gyakorolni a foglyok (túszok – a szerk.) családjaira,” mind most, mind az első szakaszban (a tűzszünet első szakaszában – a szerk.), hogy növeljék a közvélemény nyomását az ellenség kormányára. A tűzszünet második szakaszáról szóló tárgyalások során a Hamasz felajánlaná a Vöröskeresztnek, hogy látogasson meg néhány túszt, és továbbítson üzeneteket a rokonaiknak, jó szándékú gesztusként.

A Hamasz által felállítandó feltételek között szerepel száz életfogytiglanra ítélt terrorista szabadon bocsátása az izraeli börtönökből, valamint „arab erők” felállítása a Gázai övezet és Izrael közötti határra, amelyek pufferként szolgálnának, hogy megakadályozzák Izrael belépését Gázába, amíg a Hamasz katonai képességei helyreállnak. Továbbá, ha a tárgyalások kudarcot vallanak, a dokumentum szerint hangsúlyozni kell, hogy kizárólag Izrael felelős a kudarcért. „Az kell hogy legyen a Hamasz kommunikációs üzenete, hogy Izrael elutasította az Egyesült Államok által közvetített megállapodást,” áll a dokumentumban. „Egyértelművé kell tenni a médiának, hogy a Hamasz beleegyezett, de a megállapodás az izraeli ‘makacsság’ miatt hiúsult meg. A Hamasznak nem szabad felelősnek lennie a megállapodás kudarcáért.”


12:40

Libanoni jelentések: Izraeli támadások sora az ország déli részén

A Kfar Kila falucska az izraeli támadás után, ma

Az Al-Mayadeen és a Sky News Arabia jelentései szerint Izrael támadásokat hajtott végre az al-Dhahira, Kafr Kila és Marun al-Ras településeken Dél-Libanonban.


12:08

Cahal: Két páncéltörő rakéta csapódott be Metulla térségében; a tanács elnöke: Egy szállodába csapódott be rakéta, sérülés nem történt

Két páncéltörő rakéta csapódott be Metulla térségében a Cahal szerint. David Azulai, Metulla tanácsának elnöke szerint az egyik rakéta egy helyi szállodát ért, de sérülés nem történt.


11:57

Telepesek felgyújtottak járműveket és graffitiket festettek két palesztin faluban Ramallah közelében

Lángoló autó a Dir Dibwan faluban, ma – Fotó: AFP

Telepesek két palesztin faluban felgyújtottak járműveket és graffitiket festettek a Ramallah közelében fekvő településeken ma reggel – közölte egy biztonsági forrás. A Dir Dibwan faluban két járművet gyújtottak fel, míg a közeli Hirbet Abu Falah faluban a graffitikre a következő feliratot fújták: „Igazgatási bosszú” – utalva a hét folyamán néhány telepes ellen elrendelt igazgatási letartóztatásokra és kitiltásokra.


09:01

Az ENSZ: A humanitárius helyzet Gázában „katasztrofálisabb, mint valaha”

Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben a humanitárius helyzet „katasztrofálisabb, mint valaha”, és hogy augusztusban több mint egymillió ember nem kapott élelmiszersegélyt a segélyszervezetektől. „A humanitárius helyzet továbbra is rendkívül kritikus a térségben, és nincs elegendő forrásunk ahhoz, hogy megfelelő mértékben támogassuk a lakosságot” – mondta Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője. Hozzátette, hogy az izraeli hadsereg által időnként kiadott evakuálási parancsok mintegy 70 segélykonyha bezárását vagy áthelyezését kényszerítették ki.


08:41

Omer Neutra szülei: Frusztráltak vagyunk, emlékeztetnünk kell Izrael vezetőit a túszok kiszabadításának fontosságára

Omer Neutra túszul ejtett izraeli állampolgár szülei, Ronen és Orna Neutra kifejezték frusztrációjukat amiatt, hogy „Izrael politikai vezetése nem mutat akkora elkötelezettséget a túszok kiszabadítása iránt, mint ahogy azt az Egyesült Államokban tapasztaljuk”. A szülők a Las Vegasban tartott Republikánus Zsidó Koalíció konferenciáján beszéltek, ahol Orna Neutra elmondta: „Mint túszok családjai, nem csak szeretteinkért harcolunk, hanem azért is, hogy emlékeztessük vezetőinket Izraelben és itt az Egyesült Államokban, mennyire fontosak ezek az értékek számunkra, a gyógyulásunkhoz és jövőnkhöz.” Hozzátette: „Ebben a geopolitikai rémálomban találjuk magunkat, ahol úgy érezzük, hogy fiunk és a túszok nem élveznek elsőbbséget.”

A konferencia épülete előtt Ronen Neutra azt nyilatkozta a Haaretznek, hogy „értik, hogy ez egy politikai esemény, de ez nem politikai téma – ez sürgős humanitárius kérdés, és mindenki részvételére szükség van.” Elmondása szerint „az egyetlen jelenleg rendelkezésre álló megoldás, amely minden túsz hazatérését biztosíthatja, egy megállapodás. Ezt láthattuk már akkor is, amikor közel egy éve, novemberben, száz túsz tért haza egy megállapodás eredményeként.”

Neutra Long Islanden, New Yorkban született és nőtt fel, majd 2020-ban egyedülálló katonaként csatlakozott a Cahalhoz, miután egy évet Izraelben töltött és elhalasztotta tanulmányait a Binghamtoni Egyetemen. A Hamasz által közzétett videóban látható volt, ahogy a támadás napján elhurcolták őt a Gázai övezetbe, és azóta szülei semmilyen információt nem kaptak állapotáról.


07:13

A palesztinok: Az izraeli erők tíz nap után kivonultak Dzseninből

A palesztin hírügynökség jelentése szerint az izraeli erők tíznapos művelet után kivonultak Dzsenin városából és annak menekülttáborából. A palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint a Dzsenin régióban zajló műveletek során augusztus 28. óta 21 palesztin vesztette életét.


06:40

Az izraeli légierő fegyverraktárakat és katonai épületeket támadott Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a légierő Hezbollah fegyverraktárát támadta a déli Balida faluban, valamint katonai épületeket a dél-libanoni Jarin és Ajta a-Shaab falvakban. A hadsereg arról is beszámolt, hogy az elmúlt 24 órában tüzérségi támadások során több Hezbollah célpontot is elért Dél-Libanonban.


06:30

Trump egyik főtanácsadója: Az FBI küldjön erőket Izraelbe a túszok kiszabadítása érdekében

Robert O’Brien, Trump egyik főtanácsadója és korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója felszólította az FBI-t, hogy küldjön különleges erőket Izraelbe a túszok kiszabadításának elősegítése érdekében. O’Brien az X (korábban Twitter) közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: „Nehezen lehet továbblépni Hersh Goldberg-Polin és ártatlan izraeli civilek meggyilkolása után. Már az első naptól mondtam, hogy különleges műveleti egységeket kell küldenünk, hogy kimentsék az amerikai állampolgárokat Gázából.”

02:27


Blinken: Az üzlet megkötésének 90%-ában megállapodás van, a fennmaradó probléma a Philadelphi-folyosó

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy „a javasolt egyeszség 90%-ában megállapodás született Izrael és a Hamasz között, de még mindig vannak nézeteltérések, különösen a Philadelphi-folyosó ügyében.” Blinken hozzátette, hogy a következő napokban a közvetítők javaslatokat fognak tenni Izraelnek és a Hamasznak, és megjegyezte, hogy „még mindig van lehetőség” Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációra, amennyiben tűzszünet jön létre a Gázai övezetben.


02:09

Tim Walz: Itt az ideje, hogy Netanjahu elkezdje előmozdítani a kétállami megoldást

Tim Walz, az Egyesült Államok Demokrata Pártjának megválasztott alelnöke, egy interjúban kijelentette: „Eljött az ideje, hogy Netanjahu elkezdje előmozdítani a kétállami megoldást,” és figyelmeztetett, hogy az izraeli–palesztin konfliktus kritikus ponton van. A nyilatkozatot a WCMU amerikai rádiócsatorna műsorában tette, és hozzátette, hogy „a palesztinoknak joguk van az élethez és a szabadsághoz. Folytatnunk kell a nyomásgyakorlást, hogy biztosítsuk a haladást ezen megoldás felé.”


00:51

A Hamasz közzétett egy felvételt Hersh Goldberg-Polinról a fogságból; A család: Ez egy ébresztő kiáltás a világnak

A Hamasz közzétett egy videót a fogságban lévő Hersh Goldberg-Polinról, akit meggyilkoltak, majd holttestét vasárnap visszahozták Izraelbe. A videóban Hersh angolul beszél: „Mióta megérkeztem Gázába, túléltem orvosi ellátás nélkül, kevés étellel és vízzel. Nem emlékszem, mikor láttam utoljára napfényt, és mikor lélegeztem friss levegőt.” Hozzátette: „A legrosszabb az, hogy az országom folyamatosan bombáz minket,” és elmondta, hogy az izraeli támadások célja, hogy „elkerüljék a felelősségvállalást és a megállapodást a hibáik miatt, mert engem hátrahagytak.”

A család közölte, hogy engedélyezi a videó közzétételét, és azt mondta, hogy a felvétel „ébresztő kiáltás kell, hogy legyen a világ számára, hogy cselekedjenek a Gázában megmaradt 101 túsz megmentése érdekében, mielőtt túl késő lenne. Egyetlen másik családnak sem szabadna átélni azt, amit mi (és az utóbbi időben meggyilkolt öt másik túsz családja) átéltünk.”


22:57

A jeruzsálemi körzeti bíróság felfüggesztette egy tüntetők bántalmazásával vádolt rendőrtiszt előléptetését

A jeruzsálemi körzeti bíróság, közigazgatási ügyekben eljárva, határozatot hozott, amely szerint Meir Suissa rendőrtiszt, akit a múlt héten Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter előléptetett alezredesi rangra és kinevezett a tel-avivi rendőrkapitányság vezetőjévé, nem léphet be új tisztségébe, és marad őrnagyi rangban. Nimrod Flax bíró kijelentette, hogy „mivel az előléptetésre árnyék vetül, különösen azért, mert Suissa ellen vádemelés folyik civilek testi sértése miatt, ez a döntés alááshatja az izraeli rendőrség iránti közbizalmat.” A bíró elrendelte, hogy Suissa fizessen 2500 sékel perköltséget a kinevezés ellen tiltakozó felpereseknek.

A bíró hozzátette, hogy a fellebbezés elfogadásának esélyei jók, és azt is megjegyezte, hogy Suissa előléptetése látszólag „egyértelműen eltér a rendőrségi szabályoktól, amelyek előzetes szakmai és jogi felülvizsgálatot követelnek meg.” Hozzátette: „Ez még inkább érvényes, ha egy olyan rendőrtiszt előléptetéséről van szó, aki ellen büntetőeljárás folyik, hiszen a rendőrségi szabályok szerint nem léptethető elő olyan tiszt, akivel szemben vádemelés van folyamatban.”


22:15

Trump a republikánus zsidó koalíció konferenciáján: Ha Kamala Harris nyer, Izrael többé nem létezik

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump ma kijelentette, hogy ha Kamala Harris alelnök nyeri meg a választásokat, „terrorhadseregek örök háborút hirdetnek, ami kiűzi a zsidókat a Szentföldről.” Trump a közönséghez fordult: „El kell magyaráznotok az embereiteknek, mert nem tudják. Fogalmuk sincs, hogy mibe keverednek, ha ő lesz az elnök. Izrael többé nem létezik.”

Trump hozzátette, hogy biztosítja „Izrael létezését további ezer évre.” Azt is mondta, hogy ha Harris megválasztásra kerül, „elfelejthetitek Izraelt, ez fog történni.”


22:08

Trump megemlítette Goldberg-Polin halálát, hozzátéve: Csak erkölcsileg romlott elnök és alelnök vádolhatja Izraelt az állampolgárai elleni terrorizmusért

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump reagált Hersh Goldberg-Polin holttestének visszaszállítására, aki amerikai állampolgár volt, és a Hamasz fogságában halt meg. Trump azt mondta: „Mindenkit megrázott a szörnyű halála.” Hozzátette, hogy Goldberg-Polin „barbár módon végezték ki. Imádkozunk Istenhez, hogy adjon békét és gyógyulást a családjának. Azok a vadállatok, akik felelősek ezekért a gyilkosságokért, soha nem ismerhetik meg a békét.”

Trump a republikánus zsidó koalíció konferenciáján kijelentette, hogy nem érti, hogyan „támogathatná bárki őket,” majd hozzátette, hogy „csak egy erkölcsileg romlott elnök és alelnök vádolhatja Izraelt az állampolgárai elleni terrorizmusért.”


21:07

Németország külügyminisztere bejelentette a Gázai övezet humanitárius segélyének növelését

Németország 55 millió dollárral növeli a Gázai övezet humanitárius segélyét – jelentette be Annalena Baerbock, az ország külügyminisztere egy találkozón Ayman Safadi jordániai külügyminiszterrel Ammánban. A Gázai övezet segélyezése mellett a német külügyminisztérium bejelentette, hogy 12,7 millió dollárral növelik a Jordániában élő szíriai menekültek támogatását is.


19:46

Tömegek tüntetnek a Kirya mellett Tel-Avivban; Jeruzsálem több pontján is tiltakozások zajlanak a foglyok szabadon bocsátásáért

Tüntetők Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Ezrek tüntetnek Tel-Avivban a Begin kapu közelében a foglyok szabadon bocsátásáért, míg Jeruzsálemben több helyszínen, köztük Cion téren, Oranim kereszteződésénél Hersh Goldberg-Polin családjának házához közel, Nir Barkat miniszter házánál, és Arie Deri háza előtt is zajlanak demonstrációk. Deri háza előtt a tiltakozók gyászsátrakat állítottak a hat túsz emlékére, akiknek a holttesteit a héten hozták vissza. A rendőrség készültségben van Ron Dermer miniszter háza környékén is, ahol szintén várható tüntetés.

A Cion téren zajló tüntetésen egy üvegbot palackot dobtak a tiltakozókra, de senki nem sérült meg.


19:01

Százak vonulnak Tel-Avivban az egyezményért; Carmel Gat unokatestvére: „A kormány hagyta őt meghalni, amely visszahozhatta volna”

Koporsókat vittek a tüntetők Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Százak tüntetnek ma este a Habima térről Tel-Avivban a Begin kapu felé haladva, ahol a hatodik egymást követő napon demonstrációt tartanak. A tüntetők 27 koporsót visznek magukkal, a 27 meggyilkolt túsz emlékére.

Gil Dikman, Carmel Gat unokatestvére, akinek a holttestét vasárnap hozták vissza Gázából, azt mondta, hogy Carmel „meghalt egy kormány miatt, amely visszahozhatta volna.” Azt is hozzátette: „A miniszterelnök halálra ítélte Carmel unokatestvéremet és a túszokat. A kabinet úgy döntött, hogy vannak fontosabb dolgok, mint a túszok élete. Aki ezt teszi, aki hajlandó feláldozni a túszokat, az gyilkos.”

Roni Eder, Tamir Eder testvére, akinek a holtteste még mindig Gázában van, azt mondta: „Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy több sorsközösségi társam haljon meg, mint ahogy a testvérem. Nem vagyok hajlandó koporsóban látni a barátaimat. Ők élnek, és élve kell hazatérniük.” Eder Netanjahuhoz fordult, és azt mondta: „Csak egy mód van a túszok megmentésére, mégpedig az, hogy aláírják az egyezményt.”


18:46

A Fehér Ház: A Hamasz a legnagyobb akadály a foglyok szabadon bocsátásához; Egy mindkét fél számára megfelelő tervet dolgozunk ki

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby kijelentette, hogy a legnagyobb akadály a foglyok szabadon bocsátásához a Hamasz. Hozzátette: „Ha a döntéshozók vezetői hajlandóak kompromisszumokra, még mindig elérhető az egyezség.” Elmondta továbbá, hogy „az Egyesült Államok jelenleg egy olyan terv kidolgozásán dolgozik, amely figyelembe veszi, amit a Hamasz akar, és amire Izraelnek szüksége van.”

Kirby azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok Izraellel együttműködve dolgozik a biztonság fenntartásán a Gázai övezetben zajló UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet által vezetett gyermekbénulás elleni oltási kampányban részt vevő segélycsapatok védelme érdekében. Eddig 189 ezer gyermeket oltottak be, három nappal a kampány megkezdése után. Mindazonáltal, Kirby szerint „a legjobb módja a probléma megoldásának és más kihívások leküzdésének a tűzszünet.”


18:35

Légiriadó Nyugat-Galileában


18:00

A csütörtöki hírek folytatása 

2024. szeptember 5., csütörtök >>

Főkép: Felgyújtott fák a palesztin Kariat faluban, ma – Fotó: Yesh Din

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet