2024. szeptember 7., szombat, a háború 337. napja – frissül


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>


21:06

Andrej Kozlov a tel-avivi tüntetésen mesélt az Alex Lobanovval töltött fogságról: „Azt mondták, hogy hazamegy”

Andrej Kozlov, akit júniusban mentettek ki a Gázai övezetből, beszédet mondott a tel-avivi Begin kapunál tartott tüntetésen, és mesélt arról, hogyan volt fogságban Alex Lobanovval, akit a múlt hétvégén meggyilkoltak. „Elvitték, és azt mondták nekünk, hogy haza fog menni” – mesélte Kozlov, „de már soha nem kapja meg az esélyt, hogy megölelje a családját, ahogy én megöleltem az enyémet.” Hangsúlyozta, hogy sokaknak még „megvan az esélyük arra, hogy átéljék ezt az örömet,” és sürgette minden túsz mielőbbi hazatérését. Kozlov azt is elmondta, hogy bár látszólag nyugodtnak tűnik, „nem tudok nyugodt lenni, amíg nem hozzuk vissza az összes túszt a Gázai övezet alagútjaiból.”


20:31

Tömegek tüntetnek országszerte a túszok szabadon bocsátásáért

Tömegek tüntetnek országszerte a túszok családtagjaival együtt, követelve a szabadon bocsátásukat szolgáló megállapodást Tel-Avivban, a katonai támaszpont Begn kapuja előtt, a jeruzsálemi Párizs téren, Binjamin Netanjahu miniszterelnök keszariai otthona mellett, Haifán a Hurva központban, Beer-Sevában a Művészeti Központban, a Saar Ha-Negev csomópontnál, Karmei Gatban és számos további helyszínen az országban. Egy hétig tartó, heves tüntetések után, amelyek a Hamasz fogságában lévő hat túsz meggyilkolásának hírére kezdődtek, először került sor a túszok családjainak központi megemlékezésére a Begin kapu előtt, a katonai támaszpont mellett.

Tömegek tüntetnek ma este a Begin úton Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum

20:24

Cahal az északi határon lévő riasztásokról: Drónok lépték át a libanoni határt, és több becsapódást azonosítottak, de sérültek nincsenek


20:10

A rendőrség üzenete a volt Sabak-főnöknek: „Vedd le a cipődet, mielőtt Izrael rendőrségéről beszélsz”

A rendőrség bírálta a volt Sabak-főnököt, Nadav Argamant, válaszul a tegnapi interjújára, amit a 12-es csatornának adott, ahol azt mondta: „A rendőrség egyre gyengül, a miniszter kezére játszik, és az ő irányítása alatt működik.” A rendőrség reagált: „Vedd le a cipődet, mielőtt Izrael rendőrségéről beszélsz, amelynek rendőrei megmentették Izrael államát az október 7-i eseményektől, és éjjel-nappal dolgoznak Izrael biztonságáért az összes rendőri körzetben, beleértve a Judea és Szamária körzetet is. A kérdés az, hogy Argaman valaha nyilvánosan bírálta-e azt a szervezetet, amelyet vezetett?”

Az interjúban Argaman kritikát fogalmazott meg az új rendőrfőkapitány, Dany Levi kinevezése és a rendőrség tüntetőkhöz való hozzáállása kapcsán is. „Nézzük meg, mi történt Izrael rendőrségében, nézzük meg az új rendőrfőkapitány kinevezését, nézzük meg a rendőrség felsővezetését” – mondta Argaman. „A jelenlegi rendőrségi működés olyan, hogy minél inkább hízelegsz, annál jobban sikerül… Nézd meg, hogyan bánnak a tüntetőkkel és a tüntetésekkel Izraelben – normalizáltuk ezt az őrületet. Ha megnézed az egész képet, megérted az irányt.”


19:57

Újabb riasztásokat adtak ki az északi határon, egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


19:27

A libanoni egészségügyi minisztérium: Három mentőszolgálati munkatárs halt meg egy izraeli támadásban az ország déli részén

Három mentőszolgálati dolgozó halt meg, és kettő megsérült egy izraeli támadásban Firun faluban, Dél-Libanonban – közölte az ország egészségügyi minisztériuma.


19:22

Riasztásokat adtak ki Felső-Galileában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


18:48

Riasztásokat adtak ki az északi határnál egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt; a Cahal szerint téves riasztás volt


18:47

Libanoni jelentések: Két halott egy tűzoltóautót ért támadásban Firun faluban, Dél-Libanonban


17:47

Erdogan iszlám ellenállási szövetség létrehozására szólított fel Izrael „terjeszkedési” törekvései ellen

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan felszólította az iszlám országokat, hogy hozzanak létre egy szövetséget Izrael „egyre növekvő terjeszkedési fenyegetése” ellen. Erdogan ezt azután mondta, hogy az amerikai-török emberi jogi aktivista, Aizenur Azgi Igi (26 éves) meghalt egy tüntetésen Beita faluban, Nablusz közelében. A palesztinok az izraeli hadsereget teszik felelőssé a tüntető haláláért, míg a hadsereg szerint az eset körülményeit vizsgálják.

„Az egyetlen lépés, amely megállítja Izrael arroganciáját, erőszakosságát és állami terrorizmusát, egy iszlám országokból álló szövetség” – mondta Erdogan egy iszlám iskolák szövetségének rendezvényén Isztambul közelében. Hozzátette, hogy Törökország legutóbbi lépései az Egyiptommal és Szíriával való kapcsolatok megerősítésére arra irányulnak, hogy „szolidaritási vonalat hozzanak létre Izrael egyre növekvő terjeszkedési fenyegetésével szemben”, amely szerinte Libanont és Szíriát is fenyegeti.

Júliusban Izrael a NATO-tagországokhoz fordult, és kérte, hogy határolódjanak el Erdogan kijelentésétől, miszerint a török hadsereg esetleg megszállhatja Izraelt.


17:34

Cahal és Sabak bejelentette, hogy megölte az Iszlám Dzsihád két zászlóaljparancsnokát Dir el-Balahban


17:29

Cahal: Elfogórakétákat indítottunk egy gyanús légi célpont ellen Libanon felett, amely nem lépte át Izrael határát


16:23

Cahal: A légierő támadást hajtott végre egy Hamasz-komplexum ellen, amely korábban iskolaként szolgált; A palesztinok legalább négy halottról számolnak be

A légierő támadást hajtott végre a Hamasz egyik észak-gázai komplexuma ellen, amely korábban iskolaként működött – jelentette a Cahal. Az övezet egészségügyi forrásai szerint négyen meghaltak és 25-en megsérültek. A Cahal közleménye szerint a helyet a Hamasz parancsnoki és irányító központként használta, ahol fegyveresek tartózkodtak. A hadsereg közleménye hozzátette, hogy a támadást vadászgépek hajtották végre célzottan, és lépéseket tettek a civil áldozatok elkerülése érdekében, például pontos irányított fegyvereket használtak.


15:57

A brit hírszerzés vezetője: Továbbra is úgy véljük, hogy Irán megtámadja Izraelt a Hanije elleni merényletre válaszul

Richard Moore, a brit hírszerzés vezetője elmondta, hogy Irán még mindig tervezi Izrael megtámadását, válaszul a Hamasz politikai vezetője, Iszmail Hanije júliusi teheráni meggyilkolására. „Nem lazíthatunk a védelmünkön az irániak által esetleg végrehajtani kívánt akciókkal szemben” – mondta Moore.


14:46

A CIA vezetője: A megállapodás tervezetének kidolgozása folyamatban van, reméljük, hogy a következő napokban jóváhagyják, ez politikai akarat kérdése

William Burns, a CIA vezetője kijelentette, hogy a közvetítő országok dolgoznak egy megállapodás tervezetén, „reméljük, hogy a következő napokban jóváhagyják”. Burns szerint „ez politikai akarat kérdése”. Egy londoni konferencián hozzátette: „A megállapodás kidolgozása folytatódik, mert nincs más alternatíva.”

„Bármennyi tapasztalatot szereztem a közel-keleti tárgyalások során, ez sosem lehet tökéletes” – mondta Burns. „De elég jó ajánlatot lehet tenni ahhoz, hogy mindkét fél vezetői felismerjék annak értékét. Nem tudom megmondani most, hogy sikerülni fog-e, de 90%-ban egyetértünk a szöveggel, ám a maradék 10% mindig a legnehezebb.”

Barnes így folytatta: „Hirsch Goldberg-Polin szüleire gondolok, akik a legbátrabb emberek közé tartoznak, akiket ismerek. Ugyanakkor gondolok a Gázában élő rengeteg édesanyára és édesapára is, akik saját szörnyű veszteségükkel küzdenek, miközben a humanitárius helyzet egyre romlik. Emberek élete forog kockán. Bármennyire is nehéz megtalálni a megfelelő megállapodás formuláját, emlékeznünk kell arra, hogy ez végső soron politikai akarat kérdése — vajon a két oldal vezetői hajlandók-e végre elismerni, hogy elég volt, és eljött az ideje a nehéz döntések és kompromisszumok elfogadásának.”


14:08

Cahal: Öt rakétát lőttek ki Libanonból Cfat felé, de nyílt területekre estek; Hezbollah célpontokat támadtunk válaszul

A Cahal közleménye szerint öt rakétát lőttek ki Libanonból Cfat felé, amelyek nyílt területeken landoltak. Válaszul az izraeli hadsereg katonai létesítményeket és rakétaindítókat támadott meg a Hezbollah állásai között.


13:31

Légiriadók Cfatban és környékén


13:21

Einav Zangauker: „Netanjahu politikai túlélésének oltárán áldozza fel a fiamat”

Einav Zangauker, az egyik fogvatartott, Matan édesanyja, azzal vádolta Netanjahut, hogy politikai megfontolásokból hagyja magára a túszokat. „Netanjahu lemondott a túszokról, és a fiamat a föld alá temeti politikai túlélése érdekében” – mondta egy videóüzenetben. „Spineket szór a Filadelfi-folyosóról és a gonosz tengelyről, de mindannyiunk számára világos, hogy az egyetlen tengely, ami érdekli, az Ben-Gvir és Szmotrics tengelye” – mondta a videóban. Felszólította a közvéleményt, hogy csatlakozzon a „hosszú éjszakai tiltakozáshoz” a kirjai Begin kapuja előtt, Tel-Avivban.


13:16

Cahal: Nyolc rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára, legalább kettőt elfogtak; Megsérült egy épület Slomitban, de nincs áldozat

A hadsereg jelentése szerint nyolc rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára, ebből legalább kettőt elfogtak. Slomit helyi tanácsa közölte, hogy egy rakéta becsapódott egy épületbe, de személyi sérülés nem történt. Egy másik rakéta Liman közelében landolt, tüzet okozva.


12:52

Légiriadók Nyugat-Galileában


12:05

Palesztin sofőr nekihajtott egy rendőrautónak és letartóztatták; a rendőrség gyanúja szerint szándékos gázolási kísérlet történt

A balesetet okozó jármű, ma – Fotó: Rendőrségi Sajtószolgálat

Egy 42 éves palesztin sofőr ütközött bele egy rendőrségi járműbe a 60-as úton, az Áli település közelében, majd az izraeli hadsereg erői letartóztatták – közölte a hadsereg és a rendőrség. A hatóságok vizsgálják, hogy az eset szándékos gázolási kísérlet volt-e, és megerősítették, hogy sérültek nincsenek.


11:11

A Felső-Galilea regionális tanács arra utasította a lakókat, hogy maradjanak az óvóhelyek közelében

A Felső-Galileai Regionális Tanács utasította a hatáskörébe tartozó települések lakóit a Hula-völgy középső részén, hogy maradjanak a védett helyek közelében. Emellett arra is felszólították a lakosokat, hogy kerüljék a gyülekezéseket, és minimalizálják a mozgásukat a környéken. Az érintett települések közül néhány, mint Mismar Hajarden, Gadot és Amuka, viszonylag távol helyezkedik el a határtól.


10:53

A kiszabadult túsz, Sapir Kohen: „Amikor láttam a tüntetéseket a tévében, reményt adott nekem”

Sapir Kohen, aki október 7-én került fogságba és 55 nap után szabadult egy megállapodás révén, elmondta, hogy a fogságban reményt kapott, amikor a túszok kiszabadításáért tartott tüntetéseket látta a televízióban. „Emlékszem azokra a nehéz és sötét napokra, amikor összegörnyedve feküdtem az alagútban az éhségtől” – mesélte. „De egy nap reményt kaptam… amikor megláttalak titeket a tévében – több tízezer ember – mind együtt, és mindannyian ugyanazt a célt tűztétek ki: hogy hazahozzatok minket élve.” Elmondása szerint a tüntetők adták neki az erőt a folytatáshoz. „Arra kérlek titeket, hogy menjetek ki az utcára, és folytassátok a megmaradt túszok támogatását” – tette hozzá Kohen.


10:13

Légiriadók Felső-Galileában, feltételezhetően ellenséges repülőgép hatolt be a térségbe


07:40

Cahal: Körülbelül 30 rakéta csapódott be nyílt területeken Felső-Galileában

A Cahal közölte, hogy ma reggel körülbelül 30 rakéta csapódott be nyílt területeken Felső-Galileában, Metet környékén. A hadsereg azt is hozzátette, hogy a korábban bejelentett figyelmeztetés egy ellenséges repülőgép behatolásáról téves riasztás volt, és éjszaka a Hezbollah egy rakétakilövőjét támadták Dél-Libanonban.


07:25

Riasztás volt Rosh HaNikrában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


06:06

Légiriadók Felső-Galileában


05:06

Az amerikai központi parancsnokság: Megsemmisítettük a hutik drónját és járművét


01:18

A bíróság elfogadta a rendőrség álláspontját: a Ben-Gvirre homokot dobó gyanúsított ma éjszaka őrizetben marad

A tel-avivi körzeti bíróság ügyeletes bírája, Roi Peri helybenhagyta a rendőrség döntését, és a Ben-Gvirre homokot dobó gyanúsítottat ma éjszaka a Neve Tirca női börtönben tartják előzetes letartóztatásban. A bíró elfogadta a rendőrség állítását, miszerint fennáll a „nyomozási cselekmények akadályozásának” veszélye, amelyeket a rendőrség végrehajtani szándékozik. A gyanúsított csak a szombat kimenetele után jelenhet meg a bíróság előtt.


00:53

Az USA letartóztatott egy pakisztáni állampolgárt, aki a zsidó közösség elleni terrortámadást tervezett New Yorkban október 7. körül

Az Egyesült Államok és Kanada letartóztatott egy pakisztáni állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást tervezett New York zsidó közössége ellen az október 7-i évforduló körül. A gyanúsítottat, a 20 éves Mohammed Shahzeb Khant, aki Kanadában él, azzal vádolják, hogy anyagi erőforrásokat próbált biztosítani a támadáshoz. A gyanú szerint Khan az ISIS nevében cselekedett, és Kanadából New Yorkba akart utazni, hogy lövöldözést hajtson végre egy brooklyni zsidó központban.


00:33

Cahal: Hamasz fegyvereseket támadtunk egy gázai iskolában; 8 halott

A Cahal bejelentette, hogy légicsapásokat hajtottak végre Hamasz fegyveresek ellen egy korábbi iskola komplexumában Gázában. A hadsereg hozzátette, hogy a támadás előtt lépéseket tettek a polgári áldozatok számának minimalizálására, beleértve a pontos fegyverek használatát és további hírszerzési információk felhasználását. A palesztin Wafa hírügynökség jelentése szerint a támadásban nyolc ember vesztette életét, akik a korábbi iskolában felállított menekülttábor sátraiban tartózkodtak.


23:24

Cahal: Több mint 15 Hezbollah-indítóállást és infrastruktúrát bombáztunk Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy a légierő vadászgépei több mint 15 indítóállást és Hezbollah-infrastruktúrát támadtak meg Dél-Libanonban. A hadsereg szerint néhány indítóállás készen állt arra, hogy rakétákat lőjön ki Izraelre, de a csapások következtében ezek a rakéták Libanon területén csapódtak be.


21:55

A Ben-Gvir felé homokot dobó gyanúsított éjszakára őrizetben marad; anyja: „Ez fentről jött utasítás”

A gyanúsított, aki homokot dobott a nemzetbiztonsági miniszterre, Itamar Ben-Gvirre a tel-avivi tengerparton, az éjszakát őrizetben tölti. A gyanúsított édesanyja az X hálózaton írt: „A diktatúra rendőrsége indokolatlanul úgy döntött, hogy veszélybe sodorja a krónikus beteg lányom életét – és őrizetben tartja, ami az ő számára életveszélyes lehet. Nincs priusza, nulla veszélyesség. De ez egy fentről jövő utasítás. Ha valakinek mégis lenne szíve és esze ott, kérem, engedjék szabadon a lányomat.”


20:09

Cahal az észak-galileai riadóról: Elfogórakétát lőttünk ki egy gyanús célpontra, ami hamis célpontnak bizonyult


19:57

Amerikai források: A Hamasz új követeléseket tett a palesztin foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatban az alku első szakaszában

A Hamasz az elmúlt napokban új követeléseket fogalmazott meg a palesztin foglyok szabadon bocsátásával kapcsolatban az alku első szakaszában – mondta két amerikai forrás a New York Times-nak. A források szerint, miután ezen a héten visszakerült Izraelbe hat meggyilkolt túsz holtteste, a katari közvetítőcsoport igyekszik nyomást gyakorolni a Hamaszra, hogy mondjon le az új követelésekről, és csökkentse a szabadon engedendő foglyok számát.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint, miután július végén meghalt a Hamasz vezetője, Iszmail Hanije, a Hamasz tisztviselői új követeléseket támasztottak a túszok szabadon bocsátása és a tűzszünet megállapodásával kapcsolatban a katari közvetítők felé.


19:18

Légiriadókat aktiváltak Felső-Galileában


18:08

A palesztin egészségügyi minisztérium: egy 13 éves lányt lőtt le az izraeli hadsereg Kariat faluban, Ciszjordánia középső részén

Bana Labum

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az izraeli hadsereg lelőtt egy 13 éves lányt, Bana Labumot, Kariat faluban, Ciszjordánia középső részén. Bana apja, Amjad, a palesztin hírügynökségnek elmondta, hogy lánya a családi ház egyik szobájában tartózkodott testvéreivel, amikor a lövés érte. Szemtanúk szerint a helyszínen összecsapások törtek ki a hadsereg részvételével, miután telepesek köveket dobáltak és földeket gyújtottak fel a faluban.

Az izraeli hadsereg erői Kariat faluban, ma – Fotó: Yesh Din

18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. szeptember 6., péntek >>

Főkép: Tűz Dél-Libanonban Metula közelében, ma – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet