Növekszik a házasságkötések száma Gázában

A háború hátterében az elmúlt napokban emelkedett a házasságkötések száma az övezetben, de az okok távol állnak a romantikától. Az északi övezetben a menyasszony családjának fizetendő hozomány magasabb, mint a déli részen. Emellett: egy orvosnő kijelentései a podcastjában felkavarták az arab világot.

A háború és a Gázai övezet nehéz helyzete ellenére jelentős növekedés tapasztalható a házasságkötések számában. Az ok főként nem romantikus, hanem az, hogy a házasság hivatalos bejegyzése lehetővé teszi az ifjú párok számára, hogy élelmiszer- és segélykupont kapjanak. Az övezetben élő források szerint, amint egy pár házasnak van bejegyezve, „lekerülnek” a szülők támogatási listájáról, és külön segélyt kapnak.

Házasságkötés Gázában. Reménykednek, hogy a háború után jogosultak lesznek lakásra

A háború kitörésétől áprilisig mindössze 61 házasságot jegyeztek be Gáza városában és az övezet északi részén, és ezek is nehéz körülmények között, a háború és a jelentős infrastruktúra-pusztulás miatt. Összehasonlításképpen, a háború előtt ugyanebben az időszakban 5 000 esküvőt tartottak.

Jelenleg a helyzet drámaian megváltozott, és a házasságkötések száma növekszik. „Egyetlen nap alatt 50 házassági bejegyzést regisztráltam Khan Junisz menekülttáborában” – mondta a Ynetnek egy gázai ügyvéd, aki intenzíven dolgozik azon, hogy a lakosok családi állapotát megváltoztassa, és frissítse a Hamasz belügyminisztériuma által jelenleg kézzel vezetett lakossági nyilvántartását.

Elmondása szerint „ma egy házasság körülbelül 2 000 sékelbe kerül, és egy matracot meg egy sátrat kell vásárolni. Az emberek azért sietnek összeházasodni, mert ez enyhíti a szülők anyagi terheit. Amint bejegyzik őket házasnak, külön élelmiszer- és segélykupont kapnak, és a háború végével jogosultak lesznek egy közös lakásra. Ez így volt más háborúk után is, és ez vonzó a pároknak, különösen a szülőknek. Sok unokatestvér, fiúk és lányok, sietve házasodnak, már 15 éves korban is, míg mások második feleséget vesznek feleségül.”

Házasságkötők Gázában. A szülők szeretnék enyhíteni a terheket

Az iszlám jog szerint a menyasszony családjának hozományt, azaz „mohart” kell fizetni a házasságért, és a háború hatására ezek az összegek is változtak. „Az övezet északi részén kevesebb a nő, ezért aki ott akar megházasodni, 1 000 és 4 000 jordániai dínár között fizet (1 000 dínár körülbelül 5 285 sékel). Dél-Gázában, ahol több a nő, mindössze 150 dínárt (792 sékelt) kell fizetni” – írta le a helyzetet az ügyvéd.

Isra Szalah gázai orvosnő az arab világot felpörgető podcastban azt mondta, hogy Gázában van egy szoba vagy sátor a párok számára, ahol várólista alapján létesítenek házaséletet (szexelnek). „A háború elhúzódott, és az emberek kezdtek beletörődni a helyzetbe. Akik eddig halogatták a házasságot és a gyermekvállalást, most már nem halogatják, sőt, többen házasodnak és vállalnak gyereket a nehézségek ellenére” – mondta.

A párok már nem várnak a háború végéig

Samah al-Bayk (19), aki a háború alatt házasodott, így írta le a helyzetét: „Régebben kényelmes körülmények között éltem, most minden megváltozott, és az aranyam is eltűnt. A beleegyezésünk nélkül, öröm nélkül házasodtunk.” Samah az unokatestvéréhez, Vaszimhoz ment feleségül, aki öt évvel idősebb nála. Esküvőjüket eredetileg tavaly novemberre tervezték.

Samah kénytelen volt ebben az időszakban megházasodni, mert apja úgy döntött, hogy enyhít a terheken, miután házukat lebombázták. „Apám kérte a vőlegényemet, hogy házasodjunk össze, mert nem tudta viselni a kitelepítésem és a holmim szállításának költségeit” – mondta egy palesztin médiumnak. Jelenleg harmadik gyermekét várja, és reméli, hogy ezúttal sikerül a terhessége, miután kétszer is elvetélt.

A Hamasz belügyminisztériuma szerint a háború előtti években Gázában évente átlagosan 20 ezer házasságot regisztráltak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet