2024. szeptember 13., péntek, a háború 343. napja


00:00

Véget értek a pénteki jelentések

Szombati jelentések >>

Cahal: Körülbelül öt rakétát lőttek ki Libanonból, légi célpontot fogtunk el Nyugat-Galileában

21:19

Alex Lobanov családja engedélyezte a Hamasz által készített fogságbeli videójának közzétételét

Alex Lobanov családja, akit október 7-én raboltak el a Gázai övezetbe, és később a fogságban meggyilkoltak, ma (pénteken) engedélyezte a Hamasz által készített fogságbeli videójának közzétételét. Lobanov holttestét körülbelül két hete hozták vissza Izraelbe, öt másik túsz holttestével együtt, és a szervezet szeptember 4-én tette közzé a videót.

„A nevem Alexander Lobanov, 32 éves vagyok Askelonból,” mondja Lobanov a videóban. „Október 7-én raboltak el a Reim parkolóban tartott buliból, munka közben. Nagyon-nagyon nehéz körülmények között tartanak minket fogva. Nincsenek alapvető feltételek, mint víz, étel, áram, higiénia. Folyamatos bombázások vannak. Félünk. Nem tudunk aludni. Tíz helyszínre vittek, hogy megőrizzék az életemet.”

Lobanov így folytatja: „Benjamin Netanjahuhoz és az izraeli kormányhoz fordulok: kudarcot vallottatok, október 7-én magatokra hagytatok minket. Most pedig továbbra is kudarcot vallotok minden kísérletben, hogy élve szabadítsatok ki minket. Csak megpróbáltok megölni minket, hogy ne kelljen semmilyen üzletet kötnötök.

„És itt kérem a barátaim és az izraeli nép segítségét. Otthon hagytam egy terhes feleséget, egy két éves gyermeket és két beteg szülőt. Segítsetek nekik kiáltani az én kiáltásomat. Menjetek az utcákra, tüntessetek, tegyetek meg mindent, hogy élve kijussunk innen. Emlékeztetlek titeket, hogy a Shalit-ügy során több mint 1000 terrorista szabadult.”

Lobanov végül hozzáteszi: „Családom, Michal, Tom, anya, apa, Anton. Maradjatok erősek és egységesek. Jól vagyok. Hiányoztok, és szeretlek titeket.”

Felesége, Michal, így nyilatkozott: „Az én Alexem és a többi hat túsz holokauszton mentek keresztül. Így néz ki egy holokauszt. Nem felejtem el és nem bocsátom meg.”


20:04

Cahal: A légierő fegyverraktárt és Hezbollah-létesítményeket támadott Dél-Libanonban

A Cahal közölte, hogy harci repülőgépek támadást intéztek egy épület ellen, amelyben Hezbollah-aktivisták tevékenykedtek a dél-libanoni Kawkaba térségében. Emellett a Cahal bejelentette, hogy a légierő megtámadott egy fegyverraktárt, ahonnan kilövések indultak Izrael felé, valamint további épületeket Majdal Zun, Al-Jabin és Bleda térségeiben.


19:20

Cahal: Több rakétát lőttek ki a Shaar Yishuv térségére, néhányat elfogtak, a többi nyílt területen landolt


18:57

Légiriadók Shaar Yishuvban, Felső-Galileában


18:18

Jelentés: A Cahal megtámadott egy épületet egy dél-libanoni faluban, egy ember meghalt, négyen megsebesültek

Egy ember meghalt, és négyen megsebesültek, amikor egy épületet megtámadtak az Al-Hamadiya faluban, Dél-Libanonban, egy Izraelnek tulajdonított támadás során – jelentette az Al-Mayadeen libanoni csatorna és a libanoni egészségügyi minisztérium.


16:02

Cahal: Két drón hatolt be Libanonból, az egyik Nyugat-Galileában zuhant le, a másikat elfogták

Két drón hatolt be Libanonból, az egyik lezuhant Nyugat-Galileában, a másikat elfogták, személyi sérülés nem történt – közölte a Cahal. A hadsereg hozzátette, hogy a korábban Felső-Galileában megszólaló légiriadót téves azonosítás okozta.


14:25

Légiriadók voltak Galileában egy ellenséges légi jármű behatolása miatt


13:33

Libanonból indított drón zuhant le Rosh Pinától délre és tüzet okozott

Egy Libanonból indított drón zuhant le Rosh Pinától délre, és tüzet okozott, de a Cahal szerint nem történt személyi sérülés. A hadsereg továbbá közölte, hogy három rakéta lépte át a libanoni határt, kettőt elfogtak, egy pedig nyílt területen zuhant le.


13:05

Légiriadók Cfatban és környékén egy ellenséges repülőgép behatolása miatt


12:37

Légiriadók Galilea északi részén


12:12

Matan Angrest túszul ejtett katona édesanyja holnap nyilvánosságra hoz egy felvételt fiáról a fogságból

Matan Angrest túszul ejtett katona édesanyja, Anat Angrest holnap közzétesz egy felvételt fiáról, amelyben a túszul ejtett katona Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordul segítségért – jelentette be a túszok családjainak központja. A központ tájékoztatása szerint az anya beszédet fog mondani a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást támogató tüntetésen, ahol Matan hangját először hallhatják nyilvánosan a fogságból. Matan Angrestet október 7-én ejtették túszul, miközben Nahal Ozban harcolt. A felvétel egy videó része, amelyet néhány hónappal ezelőtt találtak meg a Gázai övezetben.


09:48

A nemzetbiztonsági miniszter részt vett egy rendőrségi rajtaütésen Ramlában és Lodban

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ma reggel részt vett egy rendőrségi rajtaütésen a ramlai Dzsuarish negyedben és Lodban. A rendőrség közölte, hogy körülbelül 500 rendőr vett részt az akcióban, amely során letartóztatásokat és előállításokat hajtottak végre, valamint több tucat illegálisan tartózkodó Júdea és Szamáriából származó palesztint fogtak el, és fegyvereket foglaltak le.


09:17

Szinvár irodája levelet küldött Naszrallának: „Köszönjük a szolidaritásotokat”

Jahja Szinvar, a Hamasz vezetője levelet küldött a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallának, amelyben köszönetet mondott neki azért, hogy részvétet nyilvánított Iszmail Hanije halála miatt. Szinvár irodája köszönetet mondott Naszrallának és a Hezbollahnak a „szolidaritásért,” amely szerintük Naszralla „az ellenállási tengely frontvonalain végzett tevékenységeiben és a harc támogatásában” nyilvánul meg.


08:33

Több tucat tüntető a túszok szabadon bocsátásáért lezárta a Namir utat

Túszok családtagjai a Namir úton, ma – Fotó: Itai Ron
Tüntetők a túszok szabadon bocsátásáért a Namir úton, ma – Fotó: Itai Ron

Több tucat tüntető lezárta Tel-Avivban a Namir utat mindkét irányban, a Jarkon-híd közelében, a túszok szabadon bocsátásáért folytatott harc jegyében. A tüntetők hordókat és füstgránátokat gyújtottak, és a sárga szalagot festették az útra, amely a túszok hazahozataláért folytatott küzdelem szimbóluma. Jehuda Cohen, Nimrod Cohen túszul ejtett katona édesapja a tüntetésen kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök pszichológiai terrorral fenyegeti a túszok családjait. „Az elmúlt héten Netanjahu, Sára és Gal Hirsch pszichológiai terrort alkalmazott velünk szemben, történetekkel arról, hogy a Hamasz elmenekíti a túszokat. Ez az álmuk, így akarnak megszabadulni tőlük” – mondta Cohen.


08:07

Cahal: Két izraeli állampolgár átlépett egy határkapun a Gázai övezetnél, és letartóztatták őket

A Cahal közölte, hogy két izraeli állampolgár átlépett egy kapun a Gázai övezet határánál, és a Cahal letartóztatta őket. Az esetet a rendőrség vizsgálja.


07:54

Légiriadók voltak Felső-Galileában, egy órán belül harmadszor


07:19

Tüntetők sárga szalagot festettek fel az ország útjaira a túszok hazahozatalának jeléül

Tüntetők festik fel a túszok hazahozataláért folytatott harc jelét a 4-es úton, ma reggel

Tüntetők az ország különböző útjaira festették fel a sárga szalagot, amely a túszok hazahozataláért folytatott harcot szimbolizálja. A tüntetők felszólítottak a túszok szabadon bocsátására irányuló megállapodásra, és hozzátették: „Izrael polgárai nem hajlandók elfogadni testvéreik elhagyását, megerőszakolását, éheztetését és meggyilkolását a Hamasz alagútjaiban.”


07:17

Légiriadók Felső-Galileában


03:21

Attól tartanak, hogy terroristák hatoltak be Almon zsidó előőrsre Ciszjordániában


01:56

Körülbelül 20 rakétát lőttek ki Cfat térségére; tűz tört ki Biria erdejében

A tűz Biria erdejében a rakétatámadás után – Fotó: Északi tűzoltóság

A Cahal közölte, hogy körülbelül 20 rakétát lőttek ki Libanonból Cfat térségére. A legtöbb rakétát elfogták, a többi nyílt területekre esett. A rakétazápor tüzet okozott Biria erdejében, és rakétatörmelékek zuhantak Dalton településre, amelyek károkat okoztak egy épületben.

Fotó: Északi tűzoltóság

01:13

Légiriadók Cfatban és környékén


23:24

A Merom Galil Regionális Tanács felszólította több település lakóit, hogy maradjanak a védett területek közelében

A Merom Galil Regionális Tanács arra utasította több település lakóit, hogy maradjanak a védett területek közelében, korlátozzák mozgásukat a nyílt tereken, kerüljék a csoportosulásokat, és tartsák be a polgári védelem riasztásait.

Az utasításokat a következő településeknek adták: Avivim, Dovav, Alma, Rachania, Kerem Ben Zimra, Dalton, Dalton Park, Safsufa, Meron, Or HaGanuz, Bar Jochaj, Kadita Amuka és Biria.


22:16

Az állam a Legfelsőbb Bíróságnak: Izraelnek nem kell növelnie a segélyeket a Gázai övezet számára, mert a Cahal nem gyakorol „hatékony ellenőrzést” az övezet felett

Az állam válaszolt a Legfelsőbb Bíróság előtt benyújtott keresetekre, amelyeket emberi jogi szervezetek nyújtottak be, követelve, hogy Izrael bővítse a humanitárius segélyek mértékét a Gázai övezet számára. A felperesek azzal érveltek, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság szerint Izrael megszálló hatalomként felelős a lakosság ellátásáért. Az állam válaszában közölte, hogy Izrael nem gyakorol „hatékony ellenőrzést” a terület felett, ezért nem köteles növelni a humanitárius segélyeket.

Az állam azzal érvelt, hogy a Cahal nem tartózkodott, és jelenleg sem tartózkodik azokon a területeken, ahol a lakosság él; hogy az izraeli erők még mindig terroristák ellen harcolnak, és az állam nem képes kormányzati feladatokat ellátni a területen; és hogy bár a Hamasz jelentős veszteségeket szenvedett, még mindig működik, és fenntartja kormányzati funkcióit. Az állam szerint a hadseregnek vissza kell térnie azokra a területekbe, ahonnan kivonultak, beleértve Gáza városát, a központi táborokat és Khan Juniszt, mivel a Hamasz megpróbálja újjáépíteni képességeit. „Ezeken a területeken a Hamasz politikai szervei, a polgári szolgáltatásokat nyújtó szervezetek és a szervezet végrehajtó erői működnek” – áll a közleményben.

A Gisha szervezet, amely az egyik felperes, közölte: „Az állam válasza azt bizonyítja, hogy Izrael továbbra is tagadja kötelezettségeit a Gázai övezet lakosságával szemben. A Hágai Nemzetközi Bíróság egyértelműen kimondta, hogy Izrael megszálló hatalom a Gázai övezetben, az állam pedig elutasítja a felelősségét, és tagadja cselekedeteinek katasztrofális következményeit az övezetben.”


21:35

Cahal: Három iszlám dzsihádista harcost likvidáltunk Tulkarm közelében egy légicsapással

A Cahal és a Sabak közölték, hogy tegnap éjszaka egy légicsapás során likvidáltak három fegyveres terroristát, akik autóval utaztak, részeként egy átfogó hadműveletnek Ciszjordánia északi részén. A közlemény szerint az áldozatok az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak, és izraeli települések, valamint biztonsági erők elleni terrortevékenységekben vettek részt. A biztonsági erők szerint közülük ketten, Imad Sahade és Szalah Elbado, az iszlám dzsihád vezetői voltak a Nur as-Szamsz menekülttáborban Tulkarem közelében, míg a harmadik, Mohamed Abu Atiya, részt Makszim Rizskov harcos meggyilkolásában októberben.


20:24

Több száz tüntető a túszok szabadon bocsátásáért időnként lezárja a Begin utat Tel-Avivban

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Jair Bril

Több száz tüntető vonult a tel-avivi Begin útra, a Kirya elé, hogy a túszok szabadon bocsátását követeljék, időnként lezárva az utat. A tüntetők között túszok családtagjai is jelen vannak.

Túszok hozzátartozói és a szabadon bocsátásukért tüntetők a Begin úton, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron
Egy rendőr eloltja a tüntetők által gyújtott tüzet a Begin úton, ma – Fotó: Itai Ron

19:34

Szaúdi jelentés: Három halott, köztük egy gyermek, egy dél-libanoni motor elleni támadásban

A támadás helyszíne Dél-Libanonban, ma – Fotó: nincs adat

A jelentések szerint három ember, köztük egy gyermek, meghalt, amikor támadás ért egy motorkerékpárt Nabatijja területén, Dél-Libanonban.


19:00

A Cahal kilenc alagutat talált, amelyek Gázából a Fildelfi-tengely alatt Egyiptomba vezettek, és mindet lezárták az egyiptomi oldalról még a háború előtt

Kilenc alagutat találtak, amelyek a Filadelfi-tengely alatt vezetnek Gázából Egyiptomba, és mindet lezárták az egyiptomi oldalról még a háború előtt. A Cahal szerint a legtöbb alagútban folyó tevékenység a volt egyiptomi elnök, Mohamed Murszi uralma alatt, 2012 és 2013 között zajlott, majd Abdel Fattah al-Sziszi hatalomra kerülésével lezárták őket, ami megnehezítette a Hamasz számára a fegyverek csempészetét a Gázai övezetbe.

A Cahal szerint alacsony a valószínűsége annak, hogy az alagutakat fegyvercsempészetre használnák. A hadsereg úgy véli, hogy a legtöbb fegyvert Gázában gyártották, és a Hamaszhoz kerülő anyagokat föld feletti útvonalakon, vagy a Rafahi átkelőn és Kerem Salomnál csempészték be.


18:18

Légiriadó Zeraat településen, Nyugat-Galileában


18:04

Cahal: Likvidáltuk a Hezbollah egyik harcosát Szíriában, néhány robbanó drón zuhant le Galileában

A Cahal közölte, hogy likvidálták a Hezbollah egyik harcosát Kunajtra körzetében, Szíriában. A hadsereg közleménye szerint Ahmed al-Dzsabr a „Golán-dosszié” egységhez tartozott, és egy másik, iráni irányítás alatt álló személyt is támadás ért Ráfid közelében, Szíriában. A hadsereg továbbá közölte, hogy néhány robbanó drón, amely Libanonból érkezett, lezuhant Keren Naftali közelében, Galilea északi csücskében.


18:00

A csütörtöki hírek folytatása 

2024. szeptember 12., csütörtök >>

A Cahal kilenc alagutat talált, amelyek a Filadelfi út alatt vezetnek, és mindet lezárták az egyiptomi oldalról még a háború előtt – Hírszüret

Főkép: Alex Lobanov a Hamasz által közzétett fogságbeli videóban – Fotó: képernyőkép

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.