2024. szeptember 15., vasárnap, a háború 345. napja


00:00

Véget értek a vasárnapi jelentések

Hétfői jelentések >>

Cahal: Az elfogórendszer eltalálta a Jemenből indított rakétát, de nem sikerült megsemmisítenie – Hírszüret

21:30

Madzsal Samsz: Az oktatás a következő két napra elmarad a biztonsági feszültségek miatt


21:23

Cahal: Néhány katona könnyebben megsérült drónok becsapódása miatt a Golánon

A Cahal bejelentette, hogy néhány katona könnyebben megsérült két drón becsapódása következtében a Beit Hameches kereszteződésnél, a Golánon. A hadsereg közleménye szerint a katonák helyszíni orvosi ellátásban részesültek, és nem volt szükségük evakuálásra.


19:55

Határőr rendőrt szúrtak meg könnyebb sérülésekkel a Damaszkuszi kapunál, a gyanúsítottat lelőtték

Egy körülbelül 20 éves határőr rendőr könnyebben megsérült, amikor a felsőtestén megszúrták a jeruzsálemi Damaszkuszi kapunál. A gyanúsítottat a helyszínen tartózkodó rendőrök lelőtték, és súlyosan megsebesítették. Palesztin források szerint a gyanúsított, Ziad Abu Szibih, 38 éves izraeli állampolgár, a Negevben található Arara lakosa.


19:44

A Külügyminisztérium véletlenül kiadott egy nyilatkozatot Netanjahu és Galant letartóztatási parancsának elítéléséről, bár a döntés még nem született meg

A Külügyminisztérium véletlenül közzétett egy nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság azon döntésének elítéléséről, hogy letartóztatási parancsot adnak ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Galant védelmi miniszter ellen, annak ellenére, hogy a döntés még nem született meg. Az angol nyelvű nyilatkozat felkerült a Külügyminisztérium weboldalára, de törölték, miután megosztották a közösségi médiában.

A bíróság négy hónapja tárgyalja Karim Khan főügyész kérését, hogy nemzetközi letartóztatási parancsot adjanak ki Netanjahu, Galant és a Hamasz vezetője, Jahja Szinvar ellen, de még nem hoztak döntést az ügyben. A Külügyminisztérium egyik forrása a „Haaretz” újságnak elmondta, hogy emberi hiba történt, de elismerte, hogy a minisztérium készül arra az eshetőségre, hogy a letartóztatási parancsokról szóló döntés hamarosan megjelenhet, ezért előre elkészítették a nyilatkozatot. Izraelben azonban nem tudják megmondani, hogy a bíróság mikor hozza nyilvánosságra a döntését.


19:15

Légiriadó volt Cfat környékén


19:03

Cahal: Az elfogórendszer eltalálta a Jemenből indított rakétát, de nem sikerült megsemmisítenie. Nem hiperszonikus rakétáról van szó

A Cahal szerint a Jemenből kilőtt rakéta ellen indított elfogók eltalálták a rakétát, de nem sikerült megsemmisíteniük, így annak darabjai Modiin térségében zuhantak le. A Cahal hozzátette, hogy a rakétát Jemen északnyugati részéből indították Izrael felé, és nem hiperszonikus rakétáról van szó. A hadsereg közölte, hogy a védelmi rendszer jelenleg vizsgálja a rakéta maradványait, hogy megállapítsák annak típusát és képességeit. A rakéta pontatlan volt, ezért nem lehetett meghatározni a célját.


18:55

Ron Sherman édesanyja: Kilenc nappal a fiam halála előtt üzenetet kaptam a Hamasztól, hogy Netanjahu meg fogja ölni őt; a Cahal pszichológiai hadviselést folytatott ellenünk

Ron Sherman anyja, Maayan, aki fiát elrabolták és megölték a Gázai övezetben, elmondta, hogy kilenc nappal a fia halála előtt üzenetet kapott a Hamasztól. Az üzenetben fia, Nick Beiser, aki vele együtt halt meg, és Tamir Nimrodi, aki még mindig fogságban van, képei szerepeltek. A „Kan B” rádióállomásnak adott interjújában elmondta, hogy az üzenetben az állt: „Netanjahu meg fogja ölni a gyerekeiteket.” A katonai tisztviselők, akik átadták neki az üzenetet, azt mondták, hogy ne vegye komolyan, mert ez csak pszichológiai hadviselés. „A pszichológiai hadviselés, amelyet október 7-e óta elszenvedtünk, nem a Hamasztól származik, hanem a Cahaltól” – mondta. A Cahal ma közzétette a Nick Beiser, Ron Sherman és Elia Toledano halálának körülményeiről szóló vizsgálat összefoglalóját, amely szerint valószínűleg a Hamasz északi hadosztályparancsnoka, Ahmad Randur elleni támadás mellékhatásaként haltak meg 2023. november 10-én.


18:12

Légiriadók voltak egy ellenséges légi jármű behatolásának gyanúja miatt Cfat és Felső-Galilea területén


18:01

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


17:38

Felső-Galilea Regionális Tanácsa az esetről Saar Jeszuvban: Nyílt területen találtak becsapódás nyomokat, sérültek nincsenek


17:19

Edelstein a túszokért szórólapokat osztó nők letartóztatásáról: Támogatom a rendőrséget, amelynek meg kell védenie engem a zavargóktól

Yuli Edelstein ma nyilatkozott a három nő pénteki letartóztatásáról, akik szórólapokat osztottak a túszok támogatására abban a zsinagógában, ahol ő is imádkozik. Elmondta, hogy támogatja a rendőrséget. Köszönetet mondott a rendőrségnek, „hogy minden más feladatuk mellett kénytelenek engem és a zsinagógát is védeni a különböző zavargókkal szemben.” Hozzátette: „Megértem a zsinagóga tagjait, akik feljelentést tettek a rendőrségen, miután reggel, amikor imára érkeztek, betörés nyomaira bukkantak.”

Edelstein hozzátette: „Veszélyes lejtőn haladunk. Ha nem húzunk világos határokat arra, hogy mi számít tüntetésnek és mi tiltakozásnak, nagyon rossz helyekre fogunk eljutni. Nagyon kérem, hogy mindannyian emlékezzünk arra, hogy végső soron egy országunk és egy népünk van.”


17:05

A miniszterelnöki hivatal vezérigazgatója és Eliezer Marom megállapodtak, hogy Marom folytatja munkáját projektvezetőként északon

A miniszterelnöki hivatal vezérigazgatója, Jossi Sheli, és Eliezer (Chayni) Marom, a kormány által kinevezett északi hadműveletek projektvezetője, egy találkozó során megerősítették, hogy folytatják az együttműködést. Ez annak ellenére történt, hogy jelentések szerint a miniszterelnöki hivatal új jelöltet keresett Marom helyére. A miniszterelnöki hivatal forrásai tagadták, hogy az elmúlt napokban Marom lecserélésének lehetősége szóba került volna. A találkozón megvitatták az észak újjáépítésére vonatkozó terveket és célokat is.


16:31

Cahal: A légierő megtámadta a Hamasz egyik létesítményét, amelyet egy iskolában hoztak létre Beit Hanounban

A Cahal bejelentette, hogy harci repülőgépek támadták a Hamasz egyik parancsnoki és irányító létesítményét Beit Hanounban, amelyet egy iskolának használt területen hoztak létre. A hadsereg szerint a létesítmény a Hamasz harcosainak menedékhelyéül és Izrael elleni támadásokra való felkészülési helyszínként szolgált.

A Cahal közölte, hogy „a támadás előtt számos lépést tettek a polgári áldozatok elkerülése érdekében, beleértve a pontos célzást, légi megfigyeléseket és egyéb hírszerzési információkat.”


16:07

Cahal-vizsgálat: Nick Beiser, Ron Sherman és Elia Toledano valószínűleg a Hamasz északi parancsnokának célzott likvidálása miatt haltak meg

A Cahal közzétette a Nick Beiser, Ron Sherman és Elia Toledano túszok halálának körülményeit vizsgáló jelentés összefoglalóját, amely szerint „nagy valószínűséggel Ahmed Randor, a Hamasz északi parancsnokának likvidálásával összefüggésben haltak meg” 2023. november 10-én. A jelentés megállapítása többek között a holttestek helyzetén alapul, amelyeket 2023. december 14-én emeltek ki a Randor által használt alagútból.

Ron Sherman édesanyja, Maayan Sherman januárban a Facebookon arról írt, hogy a katonai képviselők azt mondták neki, hogy „valószínűleg Ron, Nick és Elia a Cahal bombázásai során felszabaduló mérgező gázok miatt haltak meg.” Hozzátette, hogy ellentétben a hadsereg nyilatkozatával, egy magas rangú tiszt azt mondta neki a fia gyászszertartása alatt, hogy „mindig is tudták, hol van Ron és Nick.” Sherman azt írta, hogy fia halálát „nem véletlen lövés, nem baráti tűz okozta, hanem szándékos gyilkosság – bombázások mérgező gázokkal.”


15:22

A hutik figyelmeztették Tel-Aviv lakosait, hogy veszélyes harci övezetben tartózkodnak, és felszólították őket, hogy vonuljanak vissza a „humanitárius zónába” – a Negevbe

A hutik ma közzétett figyelmeztetése

A hutik figyelmeztetést tettek közzé, amelyben kijelentették, hogy Tel-Aviv lakói veszélyes harci övezetben tartózkodnak, és felszólították őket, hogy vonuljanak vissza „délre, a Negev sivatagba – a humanitárius zónába.”


14:20

Karai: Mit teszünk azokkal, akik Hitlernek nevezik a miniszterelnököt?

A kormányülésen Shlomo Karai kommunikációs miniszter Gil Limonhoz, a kormány jogi tanácsadójának helyetteséhez fordult, és megkérdezte: „Mit teszünk azokkal, akik Hitlernek nevezik a miniszterelnököt és Himmlernek a nemzetbiztonsági minisztert, és azt írták a Twitteren, hogy Hitler nevezte ki Himmlert, aki átveszi az irányítást a rendőrség felett?” – mondta egy, az ülést jól ismerő forrás. A forrás szerint Limon azt válaszolta, hogy „nem ismeri ezt a dolgot”, mire Netanjahu így reagált: „Komolyan beszélsz??? Én ismerem, több száz ember keresett meg, mindenki ismeri.”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter hozzátette: „Ha ezt mondták volna Yair Lapidról vagy Gantzról, a jogi tanácsadó már régen utasította volna a nyomozás megindítását,” míg Orit Stroock, a telepes ügyekért és nemzeti feladatokért felelős miniszter így szólt: „Kevesebbért is nyomoztatok már jobboldali aktivisták után.”

Limon hozzátette: „Tisztázzuk, aki a nácikhoz hasonlít, az nem ismeri a történelmet és nem tanult belőle.” Yossi Fuchs, a kormány titkára, kijelentette, hogy a következő hétre várja Gali Baharav-Miara jogi tanácsadótól a tájékoztatást arról, hogy utasította-e a nyomozás megindítását.


14:19

Szilman: Tanuljatok Ben-Gvirtől, hogyan kell kinevezni; Regev: Minden elismerésem, Itamar

Itamar Ben-Gvir miniszter a kormányülésen felszólította Netanjahut, hogy válaszoljon a hat túsz meggyilkolására. „Elsősorban a miniszterelnöknek mondom, aki itt van. Hat túszt gyilkoltak meg. Két hét telt el. Hogyan nem reagál a Cahal?” – kérdezte. Joav Kisch és Miri Regev miniszterek egyetértettek vele.

Később Idit Szilman miniszter azt mondta: „Hallom, hogy Benny Gantz talán ismét védelmi miniszter lesz.” Amichai Eliyahu miniszter így válaszolt: „Talán elhozhatnák már Ahmed Tibit és Manszur Abbaszt is.” Szilman így folytatta: „Minden kezdeményezés egy dologra irányul – Gantz nevezi ki a vezérkari főnököt… ahelyett, hogy mi neveznénk ki. Tanuljatok Ben-Gvirtől, hogyan kell kinevezni.” Miri Regev hozzátette: „Minden elismerésem, Itamar.”


12:55

Cahal: A Jemenből indított rakéta valószínűleg a levegőben szétesett, a rakétaelfogási kísérlet eredményei még vizsgálat alatt állnak

A Cahal közölte, hogy a Jemenből ma reggel indított föld-föld rakéta valószínűleg a levegőben szétesett. A hadsereg hozzátette, hogy még vizsgálják a Nyíl és Vaskupola rendszerek elfogási kísérleteinek eredményeit.


12:51

Netanjahu: Az északi helyzet megköveteli az erőviszonyok megváltoztatását a határon, árat fogunk fizettetni a hutikkal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormányülésen kijelentette, hogy az északi határon fennálló helyzet „nem folytatódhat, és megköveteli az erőviszonyok megváltoztatását.” Hozzátette, hogy Izrael „mindent megtesz, ami szükséges” annak érdekében, hogy biztonságosan hazajuttassa lakosait.

A hutik ballisztikus rakétájának kilövésével kapcsolatban Netanjahu elmondta: „A hutiknak már tudniuk kellett volna, hogy kemény árat fizetünk mindenért, amivel megpróbálnak bántani minket. Aki emlékeztetőt kér, látogasson el Hudayda kikötőjébe.”


12:51

Cahal: Elfogtak egy légi célpontot, amelyet a Felső-Galileában található Dovab felé indítottak


12:18

A dél-libanoni szórólapokat a 769-es hadosztály parancsnokainak utasítására osztották szét, a felsőbb parancsnokság tudta és engedélye nélkül; a Cahal vizsgálatot folytat


11:41

Légiriadók Felső-Galileában


11:37

A jemeni hutik vállalták a felelősséget: Hiperszonikus ballisztikus rakétát lőttünk ki egy katonai célpontra Izrael középső részén, és az nem lett elfogva

A jemeni hutik vállalták a felelősséget a rakéta kilövéséért Izrael felé, és közölték, hogy egy hiperszonikus ballisztikus rakétát lőttek ki, amely egy katonai célpontot célozott meg Izrael középső részén. A huti hadsereg szóvivője, Yahya Saria, azt mondta, hogy „az izraeli légvédelem nem tudta elfogni a rakétát – és az elérte célját,” hozzátéve, hogy a rakéta 2040 kilométert tett meg 11 perc alatt.


11:27

Matan Angrest túsz apja, fia felvételéről: „Netanjahura szavazott – aki most koporsóban hozza vissza a túszokat”

Hagai Angrest, akinek fia, Matan fogságban készült felvételét tegnap tették közzé, a 12-es csatornának adott interjújában elmondta: „Matan a miniszterelnökhöz beszélt, akire szavazott, akiben hitt, és akit tisztelt. Talán ez majd megmozdítja Netanjahut – hogy lássa, mi történik a választóival.” Hozzátette, hogy fia valószínűleg úgy érzi, hogy a miniszterelnök cserbenhagyta őt a fogságban. „A miniszterelnök döntései ahhoz vezetnek, hogy a túszok koporsóban térnek vissza,” mondta az apa. „Nagyon félünk, hogy ő is koporsóban tér vissza.”

Matanról a felvételt néhány hónappal ezelőtt találták meg a Gázai övezetben, de csak tegnap hozták nyilvánosságra. „Bármilyen nehéz is üvegen keresztül látni a saját gyerekedet, és nem tudsz segíteni neki,” mondta Hagai, „ez mégis egy életjel.” Az apa elmondta: „Most már látjuk, hogy a politikai túlélés fontosabb a miniszterelnök számára, mint az, hogy élve visszahozza a túszokat.” Hozzátette, hogy a felvétel közzétételére azért került sor, mert a család már olyan helyzetben van, hogy nincs veszítenivalójuk. „Minden irányba próbálkozunk,” mondta Hagai, „a tárgyalások megrekedtek, a miniszterelnök megpróbálja akadályozni azokat – és ebben nagy sikerrel jár.”

Az apa elmondta, hogy bár Matan kérdéseket kapott, „szabadon beszélt, nem olvasták fel neki. Angolul írta le magát, és egyetlen beszédfolyamban beszélt, nyers formában.” Hozzátette, hogy a felvétel nyilvánosságra hozása, valamint minden, a fogságban lévő fiával kapcsolatos közlés nehéz döntés a család számára. „Nagy előkészületeket kell tennünk előtte, hogy a gyerekeket és a családot felkészítsük arra, amit látni fognak.”


11:03

Jelentés: A Cahal szórólapokat osztott szét Dél-Libanonban, amelyekben arra kérik a lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat


10:12

Tűz keletkezett egy nyílt területen a Golánon rakétabecsapódás következtében

Tűz a Golánon, ma reggel – Fotó: Északi Tűzoltóság

Tűz ütött ki egy nyílt területen a Golán-fennsík északi részén a helyszínen becsapódott rakéták következtében – közölte a tűzoltóság és mentőszolgálat. A Galilea-Golán tűzoltóállomás két csapata a Természetvédelmi és Nemzeti Parkok Hatóságának segítségével már egy órája dolgozik a terjedő tűz megfékezésén. Jelenleg nincs veszély a környező településekre.


09:37

Jemeni vezető az Al-Mayadeen csatornának: Ma felfedjük, mi volt a rakéta célpontja, és folytatjuk a támadásokat Tel-Aviv ellen

Egy jemeni vezető bejelentette, hogy a nap folyamán a hadsereg közleményt ad ki, amelyben részletezi a Jemenből indított rakéta célpontját, valamint a felhasznált fegyvertípust – jelentette a Hezbollahhoz közel álló libanoni Al-Mayadeen csatorna. A vezető kijelentette: „Amíg Izrael folytatja az agressziót a Gázai övezetben és Ciszjordániában, Izrael számíthat a legrosszabbra.”

Hozzátette: „Jemen hosszú háborút ígér az izraeli ellenséggel, más taktikával, és katonai képességeit erre az alapra építi.” A vezető szerint a hutik továbbra is támadni fogják a célpontokat Tel-Avivban és más izraeli területeken, az általuk összeállított célpontlista alapján. „Jemen nem elégedik meg egyetlen célponttal, ami egyértelmű fenyegetést jelent Izraelre nézve” – zárta le nyilatkozatát.


08:59

Cahal: Mintegy 40 rakétakilövést észleltek Libanonból Galilea és a Golán felé, tüzek keletkeztek a térségben


08:56

Nyíl és Vaskupola rendszerek rakétákat indítottak egy Jemenből érkező rakéta ellen; még nem világos, hogy az elfogás sikerült-e


08:26

A védett helyek felé menekülve könnyebben megsérült emberek száma kilencre emelkedett

A Magen David Adom (MDA) közölte, hogy kilencre emelkedett azok száma, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek, miközben a védett helyekre menekültek. Az MDA szerint a szervezet mentősei és ápolói ellátták őket, majd a Tel Hashomer, Asaf Harofeh, Beilinson, Kaplan és Meir kórházakba szállították őket.


08:20

Légiriadók voltak a Golán-fennsíkon és Felső-Galileában


08:14

Tűz keletkezett Lod közelében egy nyílt területen, valószínűleg elfogott rakétadarabok becsapódása miatt

Tűzoltási erőfeszítések a Lod közelében keletkezett tűznél, ma reggel – Fotó: Itai Ron

08:11

Egy drón lezuhant Metula térségében, nem jelentettek sérülteket


07:52

Légiriadók voltak Felső-Galileában egy légi jármű behatolásának gyanúja miatt


07:37

Felső-Galilea Regionális Tanácsa: A lakosok maradjanak a védett helyiségek közelében; az általános iskolák 10:00-kor nyitnak

A Felső-Galilea Regionális Tanács utasította az evakuált településeken – valamint Gonen, Lahavot Habasán, Szemek, Kfar Szald, Szde Nehemia, Amir, Kfar Blum és Neot Mordehai településeken – tartózkodó lakosokat, hogy maradjanak a védett helyiségek közelében, kerüljék a gyülekezést, és minimalizálják mozgásukat a nyílt térben.

A tanács továbbá bejelentette, hogy az összes általános iskola – a Kineret környéki települések iskoláin kívül – 10:00-kor nyit, és a középiskolák nyitása – kivéve az Anna Frank Középiskolát Ravid kibucban – 11:00-ra tolódik. Ezek az iránymutatások a speciális nevelési intézményekre is vonatkoznak.


07:25

A Magen David Adom: Öt ember könnyebben megsérült az óvóhelyekre tartva

A Magen David Adom (MADA) bejelentette, hogy öt ember könnyebben megsérült, amikor úton voltak az óvóhelyek felé. A MADA mentősei és paramedikusai orvosi ellátást nyújtanak nekik, és kórházakba szállítják őket.


07:21

Elfogott rakétadarabok zuhantak le egy Modiin külvárosában található vasútállomáson


06:34

Számos légiriadó szólalt meg a központi régióban; Cahal: Jemenből indított föld-föld rakéta nyílt területen csapódott be

A Cahal jelentése szerint Jemenből indított föld-föld rakéta csapódott be egy nyílt területen Izraelben. A rakétaindítást követően számos légiriadó szólalt meg a központi régió településein – jelenleg nem érkezett jelentés sérültekről vagy károkról.


06:23

Cahal: A légiriadók a Rajar faluban téves riasztás voltak


06:06

Légiriadók szólaltak meg Rajar faluban


05:33

Palesztin jelentések szerint tűzharc alakult ki Dzseninben a Cahal erőivel


03:28

Az USA és az Egyesült Királyság külügyminiszterei közös nyilatkozatban: Aggódnak Irán és Oroszország növekvő együttműködése, valamint az északi határon eszkalálódó helyzet miatt

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken és brit kollégája, David Lammy közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben aggodalmukat fejezték ki Irán és Oroszország növekvő katonai együttműködése, valamint az Izrael és a Hezbollah közötti lehetséges eszkaláció miatt a libanoni határon. A nyilatkozatban Blinken megerősítette az amerikai hírszerzés jelentését, miszerint Irán nemrégiben rakétákat szállított Oroszországnak, amit mindketten elítéltek. Hozzátették, hogy Irán „továbbra is destabilizálja a térséget, fejlett katonai technológiát és fegyvereket, valamint gazdasági és politikai támogatást nyújtva a Hezbollahnak, a Hamasznak, a jemeni hutiknak, valamint egyéb szervezeteknek Irakban és Szíriában.” Mindketten hangsúlyozták, hogy Irán nukleáris programja minden eddiginél fejlettebb állapotban van, és „egyértelmű kockázatot jelent a regionális és globális stabilitásra.”

Emellett a két külügyminiszter kitért a gázai és a libanoni határon zajló háborúra, köszönetet mondtak a tűzszünet és a fogolycsere érdekében tett közvetítői erőfeszítésekért. Kiemelték mindkét ország elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, és figyelmeztettek egy olyan eszkalációra, amely aláásná a kétállami megoldást. Kifejezték reményüket, hogy létrejön egy megállapodás a libanoni határon, amely lehetővé teszi az északi és a dél-libanoni lakosok biztonságos visszatérését otthonaikba.


22:22

Több tucat tüntető, akik a fogolycsere mellett állnak, lezárták az Ayalon déli irányát a Halacha csomópont közelében

Rendőrök összecsapnak tüntetőkkel a Halacha híd közelében, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum
Tüntető Tel-Avivban, ma este. Einav Zangauker a tüntetésen így szólt: „Amíg én Matant neveltem, Netanjahu a Hamaszt nevelte. Mindenkinek megvan a maga ‘bébije’.” – Fotó: Tomer Appelbaum
Tízezrek tüntetnek Tel-Avivban, ma este. Adina Bar Shalom, Ovadia Yosef rabbi lánya, a tüntetésen így szólt: „Mentsétek meg őket Tisri ünnepei előtt, hogy elul hónapban bocsánatot kérhessünk tőlük.” – Fotó: Moti Milrod
Tüntetők tüzet gyújtanak Tel-Avivban, ma este – Fotó: Moti Milrod
Tüntetők a túszok hazatéréséért Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi
Tüntetők a miniszterelnök konvoja mellett Caesareában, ma este. Ron Sheferoni, aki a Beeri kibuc kitelepítettje, Netanjahuhoz fordult: „A fegyver, amellyel a családomat meggyilkolták, abból a pénzből lett megvásárolva, amit te adtál át a Hamasznak.” – Fotó: Daniel Rolider

22:18

Tüntetők gumiabroncsokat égettek a Halacha híd közelében, a rendőrök összecsaptak a tiltakozókkal, köztük túszok rokonai próbáltak áttörni a kordonon

A fogolycsere mellett tartott tel-avivi tüntetés után több száz tüntető vonult fel. A tiltakozók a Halacha híd közelében gumiabroncsokat égettek, és a rendőrség lovas egységekkel próbálta megfékezni őket. Civil ruhás nyomozók is részt vettek az összetűzésekben, és a rendőrök dulakodtak azokkal a tüntetőkkel, köztük Yifat Calderonnal és Sahar Morral (túszok családtagjaival), akik megpróbáltak erővel áttörni a kordonon.

Összecsapások a felvonulók és a rendőrök között, ma este – Fotó: Moti Milrod

Korábban a rendőrség hét tiltakozó aktivistát tartóztatott le, akik táskákat vittek magukkal, amelyekben szétmorzsolt gumiabroncsok és gyúlékony anyagok voltak.


21:54

A Cahal megerősítette: Vadászgépek támadták a Hezbollah fegyverraktárait Libanon mélyén

A Cahal közlése szerint az izraeli légierő vadászgépei fegyverraktárakat támadtak a Hezbollah területén, Libanon belső területein. Az elmondások szerint a támadások célpontjai az Al-Bekaa-völgyben és Baalbekben, valamint további déli célpontokon található Hezbollah létesítmények voltak.


21:05

Einav Zangauker: Dedi Barnea, akárhogy is tagadod, de azt mondtad, hogy a jelenlegi politikai helyzetben nincs esély a fogolycserére

Einav Zangauker a Begin úti tüntetésen, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Einav Zangauker, akinek fia, Matan, a Hamasz fogságában van Gázában, ma este a tel-avivi tüntetésen megismételte azt, amit Dedi Barnea, a Moszad vezetője mondott neki: hogy a jelenlegi politikai helyzetben nincs esély a fogolycserére. „Dedi Barnea, tagadd csak, amennyire tudod, de te mondtad, hogy a jelenlegi politikai helyzetben nincs esély az alkura, és igazat mondtál. Fájó igazság, amit nem változtattál meg” – mondta Zangauker a Begin úton tartott tüntetésen. „Amíg én Matant neveltem, Netanjahu a Hamaszt nevelte. Mindenkinek megvan a saját gyermeke” – tette hozzá.


20:49

Matan Angrest családja nyilvánosságra hozta fogságban készült felvételét; anyja: Testvérei azt kérdezik, vajon visszatér-e, talán Netanjahu tud válaszolni nekik

Matan Angrest testvére, ma este

Matan Angrest, aki jelenleg Gázában van fogságban, családja nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyet hónapokkal ezelőtt találtak meg, de eddig nem tették közzé. A felvételen Angrest Netanjahuhoz fordul, és arra kéri, hogy hajtsa végre a fogolycserét. Anyja, Anat, a tel-avivi tüntetésen beszédet mondott, amelyben azt kérte a miniszterelnöktől, hogy hallgassa meg fiát.

Anat elmondta, hogy Matan fiatalabb testvérei kérdéseket tesznek fel bátyjuk állapotáról, és arra kérte Netanjahut, hogy válaszoljon nekik. „Azt kérdezik, hogy megsérült-e, kínozzák-e, éhes-e vagy szomjas, és vajon ő is egy olyan keskeny, mély és sötét alagútban van-e, ahol nem lehet levegőt kapni. És kik azok Ben-Gvir és Szmotrics, akik miatt Bibi nem engedi szabadon Matant?” – kérdezték.


20:30

Libanoni jelentés: Izrael légi támadást hajtott végre Al-Hermal térségében, mélyen az ország belsejében

A libanoni Al-Mayadeen csatorna jelentette, hogy Izrael légi csapást hajtott végre az ország mélyén, Al-Hermal térségében, amely körülbelül 130 kilométerre található a határtól. Ezzel párhuzamosan más támadásokról is érkeztek jelentések Dél-Libanon több pontján.

Támadás Al-Hermal térségében, mélyen Libanonban, ma este

20:27

Michal Lobanov: Az én Alexem és barátai örökre két méter mélyen maradnak, mások sorsa legyen más

Michal, Alex Lubanov özvegye a tel-avivi tüntetésen, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Michal Lobanov, a két hete visszahozott Alex Lobanov özvegye, aki a Hamasz fogságában vesztette életét, felszólalt a tel-avivi Begin úton tartott tüntetésen. „Mindannyian láttuk a képeket és a videókat az alagutakról, mi lélegeztünk, nekik nem volt levegőjük” – mondta. Hozzátette: „Az én Alexem és a többi fogoly soha nem fog levegőt venni. Soha nem jönnek ki az alagútból, abból a sírból, ahol fogva tartották őket. Örökre két méter mélyen maradnak.” Gyermekeiről beszélve, akik elvesztették apjukat, így kérdezett: „Vajon valaha is biztonságban érzik magukat egy olyan országban, amely nem védte meg az apjukat?”


20:23

Javulás állt be a múlt héten a Filadelfi-tengelynél lezuhant helikopter balesetének sérültjeinél

Javulás tapasztalható annak a hét sérültnek az állapotában, akik a múlt héten a Filadelfi út közelében történt helikopter-balesetben sérültek meg. Négy sérült továbbra is intenzív osztályon van: kettőjük állapota közepesen súlyos, kettőjüké közepes. Két további sérült sebészeti osztályon fekszik, állapotuk közepes. Egy másik sérültet átszállítottak a lakóhelye közelében lévő kórházba további ellátásra.

A balesetben a 669-es mentőegység két tartalékos katonája vesztette életét: a 37 éves Daniel Alush Tel-Avivból és a 38 éves Tom Ish-Shalom Nes Harim-ból.


18:47

Cahal: Két drón hatolt be Libanonból, Kirjat Smonától északra zuhantak le, nincsenek sérültek

A Cahal közlése szerint két drón hatolt be Libanonból, Kirjat Smonától északra zuhantak le. Sérüléseket nem jelentettek.


18:19

A fogvatartottak családjai: Az északi háború kiterjesztése fogolycsere nélkül halálos ítélet számukra

A fogvatartottak családjainak tagjai a tel-avivi Kirya bázis bejárata előtt, ma – Fotó: Moti Milrod

A fogvatartottak családjai ma délután nyilatkozatot adtak ki a sajtónak, az esti tüntetés előtt, amelyet a tel-avivi Begin úton tartanak. Közölték: „Az északi háború kiterjesztése fogolycsere nélkül halálos ítélet számukra.” Einav Zangauker, akinek fia, Matan, a Hamasz fogságában van, azt mondta: „Netanjahu úgy döntött, hogy a háború súlypontját északra helyezi, és elhagyja a halál alagutjaiban rekedt összes foglyot. Ahelyett, hogy visszahozna 101 foglyot, akiket magára hagyott, Netanjahu újabb 101 Ron Aradot hoz ránk.”

Merav Svirsky, akinek két szülője meghalt október 7-én, és testvérét, Itait elrabolták Gázába, ahol néhány hónappal később megölték, testét pedig még mindig az övezetben tartják, az amerikai kormányhoz fordult: „Nyomást kell gyakorolni Netanjahura, hogy megkössön egy megállapodást, ez Izrael érdekét szolgálja.” Omri Lifshitz, akinek édesapja, Oded szintén fogságban van Gázában, a nyilvánossághoz fordult: „Ti vagytok a reményünk. Nektek köszönhetően a fogolycsere nyomása egyre nő. Folytassátok a tüntetéseket az utcákon.” Jehuda Kohen, akinek fia, Nimrod Kohen a Gázai övezetben van fogságban, azt mondta: „A foglyok megmentéséhez Netanjahut el kell távolítani a hatalomból.”


18:00

A szombati hírek folytatása 

2024. szeptember 14., szombat >>

Főkép: Tűz keletkezett egy nyílt területen Kfar Daniel mosávban, ma reggel – Fotó: Itai Ron







Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet