Mostanában – a Jói_ten tudja miért – folyton töltött dolgokat ennék. Az egyik egy töltött paprika és cukkini. Pofonegyszerű. Tudom, tudom, mindig ezt mondom, és aztán megkapom, hogy egyáltalán nem harminc perc az a harminc perc, mert amíg nekem két perc felszecskázni egy halom cukkinit, másnak pont egy nullával több. De a lényeg: ez a töltött cukkini és paprika egy maradék felhasználás eredményeképpen született.

Ha jönnek az unokatestvéremék, imádott nénikém annyit főz, hogy egy hadseregnek elég. Legutóbb is készített gulyást, pizzát, kétféle tésztát, mini fasírtokat, rizst és megkért, hogy dobjak össze gyorsan két salátát. Erre a rengeteg dologra voltunk heten. Mint a gonoszok. A hétből a legkisebb épp csak eszik valamit, a kamasz lány vegetáriánus, a sógorom és én pedig csökkentett szénhidrát mennyiséget eszünk. Képzelhetitek mennyi minden maradt.

Másnap reggel elkezdtük a maradékfelhasználást. A rizzsel kezdtem, mert a nénikém töltött paprikát akart, és ha már ott árválkodott a hűtőben pár cukkini, meg némi túró – az el nem készült sütihez –, akkor azt is el kellett használni. Eszembe is jutott egy szuper kis iraki recept, amit valamelyik blogban olvastam. Persze nem találtam meg, de emlékeztem, hogy volt benne menta, labane – ezt cseréltem túróra –, rizs és paradicsom. Nekem most paprika meg cukkini volt itthon, de abszolút el tudom képzelni, hogy finom lehet mini padlizsánokból is, vagy kis patisszonokkal, vagy bármilyen tölthető zöldséggel.

Szóval az én receptem:

Hozzávalók:

  • 3 világos zöld vagy sárga kaliforniai paprika (ez fő meg a leggyorsabban)
  • 3 kisebb (max 10-12 cm) cukkini
  • 100 gr főtt rizs
  • 200 gr túró (gviná ruszit)
  • 2 kis sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 nagy csokor menta
  • bors
  • olaj

A paprikák tetejét levágom, a belsejükből kiszedem a magokat. A cukkinik egyik végét levágom, kivájom a belsejét, hogy a vége zárva maradjon, és a paprikákkal együtt félreteszem. A cukkini belét összevágom és pici olajon megpirítom, majd a megfőtt rizzsel, a menta finomra vágott háromnegyedével, sóval, kis borssal és a túróval összekeverem. Ezt a paprikákba, illetve cukkinikbe töltöm, melyeket egy mélyebb lábos aljára helyezek, ha lehet úgy, hogy a cukkinik se boruljanak fel (be lehet őket szorítani két paprika közé).

A paradicsompürét vízzel, cukorra, sóval, borssal kikeverem, hogy sűrű paradicsomlé állagú legyen, és a megtöltött zöldségekre öntöm, hogy nyakig álljanak benne. Közé teszem a durvára vágott maradék mentát, és fedő alatt körülbelül 30-40 perc alatt alacsony lángon megfőzöm. Hűtő-hidegen, másnaposan a legjobb – főleg ebben a forróságban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.