Elhunyt Zvika Pick, az izraeli popzene királya

Pick egy koncerten 2005-ben – Fotó: Wikipedia

A “Ma’ala Ma’ala“, “Nyárvégi szerelem“, “Mary Lou” című klasszikus izraeli popszámokat jegyző zenészt 72 éves korában ragadta el a halál. Pick együttműködött Izrael legendás szerzőivel és énekeseivel: Ehud Manorral, Ofra Hazával, Mirit Shem Orral, Ricky Gal-lal, DJ Ofer Nissimmel, Szarit Haddaddal és még sokakkal.

Zvika Pick, 1974. – Fotó: Sami Ben Gad

Két nőtől öt gyermeke született. 1975-ben vette feleségül Mirit Shem-Or dalszerzőt, aki a legtöbb slágerszövegét írta. Három gyerekük lett: Ben-li – aki orvos lett –, valamint Sharona és Daniela – akik a Pick Sisters című zenei duót alkották. (Daniela Quentin Tarantino felesége, akivel eddig két közös gyermekük született). 1995-ben a Pick – Shem-Or házaspár elvált, de továbbra is együtt dolgoztak. 2004-ben Pick összejött a nála 36 évvel fiatalabb Shira Manor divattervezővel, akivel két gyermeket neveltek, de 2021 májusában bejelentették, hogy elváltak.

1998-ban ő komponálta Dana Internationalnak a „Diva” dallamát, amellyel Dana International megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.

2018-ban egy Londonba tartó repülőgépen sztrókot kapott, és hosszú időre kórházba került. Újra kellett tanulnia beszélni és járni, de a következő évben már ismét fellépett.

Zvika még Henryk Pick néven 1949. október 3-án a lengyelországi Wroclawban született, nyolc éves korában vándorolt ​​ki családjával Izraelbe. Már fiatal korában is tagja volt a “The Fat and the Thin” és a “The Chocolat” együtteseknek Gabi Shoshan oldalán. Amikor 21 éves volt, az 1970-es évek elején megkapta a “Hair” című musical főszerepét, mint Claude. A szerep nyomán jelentős rajongótábora lett. Az 1970-es években Pick nyolc albumot adott ki, és háromszor nyerte el a “Gimmel” rádió Év énekese díjat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.