Peszach utolsó napjaira

Szédereste a hazatért túszokkal – Illusztráció: Bea Bar Kallos / AI
Szédereste a hazatért túszokkal – Illusztráció: Bea Bar Kallos / AI

Idén valahogy nincs kedvem készülni az ünnepre. Folyton csak a túszok járnak a fejemben, és hogy vajon a két kis vöröshajú kisfiú él-e még. Most nem küld senki sáskajárást Gázára, nem öntik el békák az utcákat és nem fog jégeső sem hullani. Nem fogja az Örökkévaló senki szívét meglágyítani, és most Mózesnek is más dolga akadt, nem vezeti ki a népet sehonnan.

Ha nekem kéne főznöm az ünnepi vacsorát a hazaérkezőknek, azt hiszem csupa előételt adnék. Ezerféle apró falatot, amiben mindenki megtalálja a kedvére valót, amiben egyszerre van benne az évezredek hagyománya és a modern zsidóság. Ahol a szekularitás és vallás találkozik.

Az igazi kalsszikus, ami nem hiányozhat egyetlen családi összejövetelen sem az asztalról, a tojáskrém. Pontosan ugyanolyan jó friss kovászos kenyérrel, mint macesszal. Nagyanyám receptje alapján 5 nagyobb keménytojáshoz 1 evőkanál libazsír dukál, só, bors, és 2 szál újhagyma. Semmi faxni. Ez a fogás a maga egyszerűségében tökéletes.

Izraelben a padlizsán olyan alaphozzávaló, mint Magyarországon a zöldpaprika. Ezt a ropogós padlizsán-snacket nem csak peszachra ajánlom, hanem bármilyen baráti, családi összejövetelen a vacsora egyik sztárja lesz. Egyszerű, az air fryerben 22 perc alatt készül el 200 Celsius-fokon, összesen kb. 2 perc munka van vele. Egy nagyobb padlizsánt kb. 1×1 cm-es kockára vágok, összeforgatom 1 evőkanál sóval, 1 evőkanál olívaolajjal, 2 evőkanál burgonyakeményítővel és egy kis fokhagymaporral, az airfryer kosarába szórom és megsütöm. Félidőben nem árt megrázogatni a kosarat, hogy ne süljenek össze a darabok. Forrón tálalom. És rögtön be is dobom az airfryerbe a következő adagot.

Apukám gyerekkoromban sokszor csinált majonézes salátákat. Akkoriban még virágzott a Mézes Mackó, és gyakran vettek az emberek az ünnepi alkalmakra hidegtálakat. Ez a tojássaláta eszembe juttatja, amikor még jó volt vele a viszony gyerekkorunkban, amikor még érdekelték a dolgok. Apu tojássalátájának a titka a sós vizes (amikor nincs peszach, ecetes) savanyú almapaprika, amiből 4 tojáshoz egy egész paprika dukál. A recept végtelenül egyszerű: a tojásokat megfőzöm, megpucolom, majd karikákra vágom. Egy tálban majonézt készítek, amihez hozzáadok 4-5 evőkanálnyit az almapaprika levéből, egy fél finomra vágott paprika is megy bele, majd fél doboz joghurt és fél doboz tejföl, ezután sóval, borssal ízesítem és simára keverem, majd hozzáadom a felkarikázott keménytojásokat. Behűtve tálalom.

Beteavon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.