Azt írja az újság… avagy egy csók és más semmi?

Azt írja az újság… avagy egy csók és más semmi?

Azt írja az újság… hogy a tizedik éve polgárháborúban álló Szíriában olyan esemény történt, amely általános közfelháborodást okozott. Nem újabb harci cselekményről, tömeggyilkosságról vagy gáztámadásról van szó, hanem egy tévésorozatról és annak a plakátjáról.

Idén nyáron indult útjára a “Chicago utca” című televíziós dráma sorozat, mely a szíriai polgárháború előtti évtizedekben játszódik. Főhősnője, Miramar fellázad a hagyományok és a családja ellen, Damaszkuszba megy, és ott énekesnő lesz. Miramar a történet szerint eltűnik, az utalások szerint valószínűleg a családja meggyilkolja, mert “szégyent hozott rájuk”.

A film egyik jelenetében a férfi és a női főszereplő pár másodperces csókot vált. Sőt a film plakátján is egy intim pillanat van, melyen a férfi és a nő ajka majdnem összeér. Ez már elég volt arra, hogy a filmet sokan azzal vádolják meg, hogy “nem tiszteli az arab társadalom szokásait és hagyományait”, és hogy az alkotók “erkölcstelenek és szenzációhajhászók”. A főszereplő színésznő, Sulaf Fawakherji az Instagramon közzétette a plakátot, ám kénytelen volt letiltani a hozzászólásokat, miután rengeteg rosszindulatú, sértő kommentárt kapott.

Régebben az arab filmekben ritkán, de előfordultak csókolózós jelenetek. Ám az utóbbi időben az arab világban is gyakori, hogy a modern világ kihívásaira a múltba fordulással igyekeznek válaszolni. A film világában ez a “tiszta”, “erkölcsös” filmek korszakát hozta el. A fiatalabb színésznők között vannak olyanok, akik nem hajlandók olyan filmben játszani, melyben bármilyen testi kontaktus, akár a legkisebb érintés is szerepel.

A világon először 1896-ban vették filmre az első csókot. Ez egy mindössze húsz másodperces kis jelenet, melyben egy korabeli színdarab egyik jelenetét örökítették meg. Az akkori viktoriánus korban persze ez is óriási botrányt okozott: gusztustalannak, pornográfnak tartották, sőt sok helyen a rendőrséget is kihívták a vetítésekre.

Ami érdekes, vagy inkább nagyon is szomorú, hogy a filmekben senkit sem zavar az agresszió, a gyilkosságok, a nők elleni erőszak sokféle formája, ez mind belefér az erkölcsi és a társadalmi normák keretei közé. Ám egy olyan jelenet, melyben két szerető embert látunk, az erkölcstelen és a társadalomra káros.

Mindezek után vigaszul egy habcsók recept:

Hozzávalók

  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. Felverjük a tojásfehérjéket.
  3. Belekeverjük a cukor felét és tovább verjük.
  4. Belekeverjük a maradék cukrot, míg sűrűn folyó masszát nem kapunk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle.
  6. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, 10 percig sütjük, majd további 10 percre a sütőt kikapcsolva  szárítjuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.