Herzog: A megölt Hezbollah vezetők izraeli szárazföldi inváziót terveztek

A Hezbollah hadműveleti vezetője, Ibrahim Akil – Fotó: Nincs feltüntetve

Az elnök a Sky News-nak nyilatkozva elmondta, hogy azon a találkozón, amelyen a Hezbollah hadműveleti vezetője, Ibrahim Akil és további 15 magas rangú tiszt halt meg, egy Galilea elleni inváziós tervet vitattak meg, hasonlót ahhoz, amit a Hamasz október 7-én hajtott végre.

Jichák Herzog elnök ma (vasárnap) a Sky News-nak nyilatkozva elmondta, hogy a pénteken a bejrúti Dahieh negyedben végrehajtott izraeli támadásban megölt Hezbollah vezetők éppen egy olyan támadás tervezésén dolgoztak, amely hasonló lett volna a Hamasz által október 7-én a Gázai övezet környékén végrehajtott akcióhoz. „Az összes vezető, akiket pénteken likvidáltak az izraeli támadás során, azért találkozott, hogy előkészítsen egy olyan borzalmas támadást, amely során a Hamasz polgárokat égetett és mészárolt le, nőket erőszakolt meg, idős embereket, fiatalokat és újszülötteket rabolt el, és hurcolt az övezetbe. Pontosan ezt a tervet dolgozták ki évek óta az iráni gonosz birodalom részeként” – mondta Herzog.

Röviddel Herzog kijelentései előtt az Al-Monitor oldal is arról számolt be, hogy ez volt az oka annak, hogy a szervezet vezetői pénteken a síita negyedben találkoztak.

Mentőalakulatok a pénteken támadott Dahieh helyszínén, tegnap – Fotó: Bilal Hussein / AP

Daniel Hagari, a Cahal szóvivője pénteken elmondta, hogy a Hezbollah elit egysége, a Radwan Erő parancsnoki láncának tagjai „dolgozták ki és vezették a Hezbollah tervét, hogy egy meghatározott időben támadást hajtsanak végre Izrael északi részén, amit ők ‘Galilea elfoglalásának tervének’ neveztek. Azt tervezték, hogy behatolnak Izraelbe, betörnek a településekre, és civileket rabolnak el, illetve gyilkolnak meg.” Hagari hozzátette, hogy a likvidálás során a parancsnokok egy lakónegyed közepén tartózkodtak a föld alatt. A libanoni egészségügyi minisztérium ma reggel közölte, hogy a támadás halálos áldozatainak száma 45-re emelkedett.

Herzi Halevi vezérkari főnök szintén kijelentette, hogy a meggyilkolt parancsnokok évek óta egy „október 7-éhez” hasonló támadást terveztek az északi határon. „Ahogyan elértük őket, úgy elérünk mindenkit, aki fenyegeti Izrael állampolgárainak biztonságát” – mondta. Joav Galant védelmi miniszter ma kijelentette: „A Hezbollah elleni lépéseink addig folytatódnak, amíg biztonságban vissza nem juttatjuk északi lakosainkat otthonaikba.” Hozzátette: „Mindent bevetünk, amit szükséges ennek az eléréséhez.”

Ma Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette: „Eltökélt szándékunk, hogy biztonságban visszajuttassuk északi lakosainkat otthonaikba.” 11 és fél hónappal a háború és a Libanonból indított rakétatámadások kezdete után Netanjahu kijelentette: „Egyetlen ország sem tűrheti el a lakosai, városai elleni támadásokat, és mi, Izrael állama sem fogjuk ezt eltűrni. Mindent meg fogunk tenni a biztonság helyreállítása érdekében.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz