Nem vagyok halas egyáltalán, pedig tudom, egészséges, tele van omega-3-al, nagyszerűen illeszkedik a low-carb diétámba. Csak egy baj van vele: nem szeretem az ízét, a szagát, az állagát… Nem nem csak az édesvízi halnak, számomra egyre megy, hogy honnan jön, a hal… hogy is mondjam szépen… büdös.

Viszont él a háztartásban egy másik ember, aki megőrül mindenért, amit a tengerből halásznak ki és ehető. Két év alatt jutottam el oda, hogy akkor hajlandó vagyok halat is készíteni neki.

Ez a recept attól nagyszerű, hogy nem kell vele vacakolni, nem lesz utána halszagú egyetlen edény sem, és nagyon gyorsan megvan. Legutóbb hosszú vékony zöldbab került a lazac alá, de sült már spárgával, vagy cukkinivel és répával, és készült brokkolival is (erre tálaláskor kis szójaszószt lögyintettem és durvára vágott földimogyorót szórtam).

Hozzávalók:

  • 2×150 gr lazacfilé
  • 200 g zöldség (zöldbab, cukkini és répa hámozóval vékonyra vágva, spárga, brokkoli külön vagy vegyesen is lehet)
  • friss kapor, vagy bármilyen zöld fűszer
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál majonéz
  • bors

Egy sütőlapra terítek két túlméretezett sütőpapírt, úgy, hogy a fele legyen a sütőlapon. A zöldségeket összekeverem az olívaolajjal, sóval és borssal, és a felét az egyik papíron sütőlap felőli oldalának a közepére helyezem.

A lazacdarabokat bekenem majonézzel, ízlés szerint sózom, borsozom, majd egyesével a zöldség tetejére teszem. A citromot karikákra vágom, és két szelettel befedem a lazacot. A papírt ráhajtom a lazacra, és körben visszahajtva a szélét lezárom.

A másik papírra kerül a zöldség másik fele, és a másik lazacdarab. Előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 30 perc alatt elkészül. (A csomagokat óvatosan kell kinyitni, nehogy a gőzzel leforrázza magát valaki!) A csomagokat bontás után papírral együtt tányérra teszem, és friss kaporral megszórva tálalom.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.