2024. szeptember 27., péntek, a háború 357. napja – frissül


19:27

Naszrallah volt a bejrúti támadás célpontja, az Al-Arabíja szerint nem halt meg


18:52

Libanoni forrás: A bejrúti támadás a háború kezdete óta a legnagyobb volt

Egy libanoni forrás szerint a bejrúti támadás volt a legszélesebb körű a háború kezdete óta, és a Hezbollah vezető tisztségviselői általában az érintett területen tartózkodnak.


18:37

Az izraeli hadsereg támadást hajtott végre Hassan Naszrallah központi parancsnoksága ellen

Az izraeli hadsereg támadást hajtott végre Hassan Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének központi parancsnoksága ellen Bejrút Dahieh negyedében. Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari elmondta, hogy a megtámadott parancsnokság lakóépületek alatt helyezkedik el, és hozzátette, hogy a hadsereg további részletekkel fogja tájékoztatni a lakosságot, amint ismertté válnak a támadás eredményei. Jelenleg nincs változás a hátországvédelmi parancsnokság iránymutatásaiban.


18:24

Izraeli támadásokról szóló jelentések Bejrútban

Erős robbanások hallatszottak Bejrútban, és hatalmas füstfelhő emelkedik a város fölé. A Hezbollah Al-Manar csatornája arról számolt be, hogy több izraeli támadás érte Bejrút egyik külvárosát. A videós felvételek szerint a támadás következtében több épület teljesen összeomlott, az Al-Arabíja csatorna hat épület megsemmisüléséről számolt be.

Netanjahu megszakította a sajtótájékoztatót, amikor a támadásról szóló első hírek megjelentek.

Robbanás Bejrútban, ma

16:40

A hadsereg szerint a Hamaszt legyőzték, és figyelmeztetnek, hogy ha a túszokat nem hozzák vissza hamarosan, lehet, hogy már nem lesz kit visszahozni

A hadsereg állítja, hogy a Hamasz katonai szárnyát legyőzték, és jelenleg csak gerillaszervezetként működik. A hadsereg a katonai szárny felszámolását lehetőségként látja egy túszcsere megállapodás elérésére, és figyelmeztetik a politikai vezetést, hogy ha a túszokat nem hozzák vissza hamarosan, akkor a fogva tartási körülmények és a túszok testi-lelki állapota miatt nem biztos, hogy lesz kit visszahozni.

A hadsereg azt is közölte, hogy vannak tervek szárazföldi manőverek végrehajtására Libanonban, mind a határ közelében, mind Libanon belsejében. Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy az északi biztonsági helyzet lehetőséget kínál a határon túli fenyegetések elleni fellépésre, és a biztonsági tárgyalások során az álláspontjuk az, hogy folytatni kell a támadásokat, és felkészülni a szárazföldi hadműveletekre Libanonban – különösen a határ libanoni oldalán lévő kerítés térségében, a Hezbollah izraeli települések közelében felkészített képességeinek megsemmisítése érdekében.


14:17

A libanoni egészségügyi minisztérium: 25-en haltak meg az izraeli támadásokban ma reggel óta


13:01

ENSZ: Több mint 30 000 ember lépte át a Libanon és Szíria közötti határt az elmúlt három napban

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége jelentette, hogy több mint 30 000 ember, többségük szíriai, lépte át a Libanon és Szíria közötti határt az elmúlt három nap során.


11:47

A hadsereg: Az éjszaka és a reggeli órák során tucatnyi Hezbollah-célt támadtunk

A hadsereg bejelentette, hogy a légierő az éjszaka és a reggeli órák során tucatnyi Hezbollah-célt támadott meg. A támadások katonai infrastruktúrákat, katonai épületeket és terrorista csoportokat értek Libanon különböző területein. A hadsereg közölte továbbá, hogy vadászgépek megsemmisítették azt a kilövőállást, ahonnan reggel rakétákat lőttek ki Haifa környékére.


11:37

Libanoni jelentések: Az izraeli hadsereg támadott a Beka-völgy térségében, Szidón közelében és az ország déli részén

Libanoni médiaforrások szerint az izraeli hadsereg támadásokat hajtott végre a Beka-völgy térségében, Szidón közelében és az ország déli részein. Az Al-Majadin hálózat szerint az izraeli hadsereg az al-Ghaziya település peremén támadott Szidón körzetében, valamint Majdalzun és Burdzs as-Samali falvakat érte támadás Dél-Libanonban. Az Al-Akhbar napilap arról is beszámolt, hogy Izrael a Beka-völgyben található Badna’il település környékén is végrehajtott támadásokat.


10:22

MDA: Egy 25 év körüli férfi közepesen súlyosan megsérült egy elfogott rakéta törmelékétől Tiberias közelében, Kfar Hitim csomópontnál

A rakétaelfogás törmelékének becsapódási helyszíne Kfar Hitimnél, ma – Fotó: Gil Eliyahu

Egy 25 év körüli férfi közepesen súlyosan megsérült az elfogott rakéta törmelékétől a Kfar Hitim csomópontnál, Tiberias közelében. A Magen David Adom mentősök orvosi ellátásban részesítették, majd a tiberiasi Porija kórházba szállították.


10:20

A hadsereg: Négy drónt semmisítettünk meg Libanonból Ros Hanikra partjai közelében


10:16

Szíriai hírügynökség: Öt katona meghalt egy izraeli támadásban Damaszkusz közelében

A szíriai hírügynökség jelentése szerint öt katona meghalt, egy másik pedig megsebesült egy izraeli támadásban, amely a Damaszkusztól északnyugatra fekvő Jabous falut érte, közel a libanoni határhoz.


10:06

Libanoni hírügynökség: Egy izraeli támadásban kilenc családtag vesztette életét Sabaa faluban


10:00

Újabb légiriadók léptek életbe Tiberiasban és környékén


09:47

A hadsereg a tiberiasi és a Kinneret környéki légiriadókról: Öt kilövést azonosítottak Libanonból, amelyek nyílt területeken csapódtak be


09:32

Légiriadók léptek életbe Tiberiasban és a Kinneret környékén

Légiriadók léptek életbe Tiberiasban és a Kinneret környéki településeken, többek között Poria Illitben, Tsemachban és Ein Gevben.


09:29

A hadsereg bejelentette, hogy a Hezbollah rakétarendszerének parancsnokát megölő támadásban helyettese is életét vesztette

A hadsereg bejelentette, hogy a keddi támadásban, amelyben a Hezbollah rakétákért és rakétavetőkért felelős parancsnoka, Ibrahim Mohammed Kabisi meghalt, helyettese, Abbas Ibrahim Sarf ad-Din is életét vesztette. A hadsereg szerint a támadás során a rakétarendszer egy másik magas rangú tisztje, Hasszín Hani is meghalt. Ezen kívül a hadsereg közölte, hogy egy másik támadásban a Hezbollah föld-föld rakétarendszerének egyik magas rangú tisztje, Fuad Shafiq Hazaal Hanafár is életét vesztette.


08:56

A hadsereg a haifai légiriadókról: Körülbelül tíz kilövést azonosítottunk Libanonból, néhányat elfogtunk, míg mások nyílt területen csapódtak be

A hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt órában körülbelül tíz rakétát lőttek ki Libanonból Haifa környékére. A hadsereg szerint néhány rakétát elfogtak, míg mások nyílt területen csapódtak be. A Magen David Adom közölte, hogy elfogott rakétadarabok egy autót találtak el Haifában, míg a rendőrség szerint rakétadarabok hullottak egy nyílt területre Kfar Haszidim közelében. Eddig nem érkezett jelentés sérültekről.


08:34

Légiriadók léptek életbe Haifában és a Krajotban


07:40

A hadsereg a tiberiasi légiriadókról: Rakéta robbant fel egy nyílt területen


07:26

Légiriadók léptek életbe Tiberiasban


05:43

Netanjahu irodája: Értékeljük az Egyesült Államok erőfeszítéseit, és folytatjuk a tárgyalásokat a libanoni tűzszüneti megállapodásról

Benjamin Netanjahu miniszterelnök irodája angol nyelvű nyilatkozatot adott ki, amelyben közölték, hogy izraeli és amerikai tisztviselők találkoztak, hogy megvitassák az északi tűzszüneti javaslatot, és hogy a tárgyalások a következő napokban folytatódnak. „A hét elején az Egyesült Államok megosztott Izraellel egy javaslatot, amelyet több más országgal közösen dolgoztak ki a libanoni tűzszünet érdekében. Izrael osztozik a javaslat céljában, amely az északi lakosok hazatérését segítené elő” – áll a nyilatkozatban. „Izrael értékeli az Egyesült Államok erőfeszítéseit, és a tárgyalások a következő napokban folytatódnak.”

Tegnap a miniszterelnök kijelentette, hogy a közelgő tűzszünetről szóló hírek Izrael és Libanon között nem igazak, és hangsúlyozta, hogy még nem reagált az Egyesült Államok és Franciaország által bemutatott javaslatra. „Az a hír, miszerint állítólag utasítást adott az északi harcok mérséklésére, teljesen ellentétes a valósággal” – közölte Netanjahu irodája. „A miniszterelnök utasította a hadsereget, hogy folytassa a harcot teljes erővel, az előtte bemutatott tervek szerint. A Gázában folyó harcok is addig folytatódnak, amíg a háborús célokat el nem érik.”


04:27

A New York-i rendőrség palesztinbarát tüntetőket tartóztatott le, akik füstbombákat gyújtottak a Netanjahut elszállásoló szálloda előtt

A New York-i rendőrség palesztinbarát tüntetőket tartóztatott le, miután füstbombákat gyújtottak a szálloda előtt, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnök megszállt, aki azért érkezett a városba, hogy részt vegyen az ENSZ közgyűlésén.


04:15

Blinken Dermernek: A túszokkal kapcsolatos egyezmény előmozdítása érdekében nehéz döntéseket kell hozni, az északi eszkaláció nem hozza vissza a lakosokat otthonaikba

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken találkozott Ron Dermer miniszterrel az ENSZ közgyűlésének keretében, és elmondta, hogy a túszügy előmozdításához „minden érintett félnek nehéz döntéseket kell hoznia” – közölte az amerikai külügyminisztérium. Továbbá Blinken arra kérte Dermert, hogy fogadja el az Egyesült Államok 21 napos tűzszüneti javaslatát az északi határon, és kijelentette, hogy a háború eszkalációja megnehezíti az északi lakosok visszatérését otthonaikba.


03:59

Az Európai Unió külügyminisztere, Josep Borrell: Globális szövetség létrehozására szólít fel a palesztin állam megalapítása érdekében


03:16

Libanon külügyminisztere az ENSZ közgyűlésén: Azonnali tűzszünetet és a 1701-es határozat végrehajtását követeljük

Libanon külügyminisztere, Abdullah Bou Habib az ENSZ közgyűlésén felszólalva azonnali tűzszünetre és a 1701-es határozat végrehajtására szólított fel, amely arra kötelezi a Hezbollahot, hogy vonja vissza erőit a Litani folyótól északra. Bou Habib hozzátette, hogy az észak-izraeli lakosok csak tűzszünet által térhetnek vissza otthonaikba, nem pedig háborúval. A külügyminiszter továbbá bejelentette, hogy Libanon 1 000 katonát mozgósított, akik Dél-Libanonban állomásoznak majd, és hogy ez az intézkedés a 1701-es határozat végrehajtását szolgálja. Kijelentette: „A diplomácia az egyetlen módja az ártatlanok megvédésének,” és Libanon lehetőséget lát az amerikai-francia kezdeményezésben a válság megoldásának előmozdítására.


02:44

Németország külügyminisztere az ENSZ közgyűlésén: Támogatjuk a 21 napos tűzszünetet Izrael és Libanon között

Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere felszólalt az ENSZ közgyűlésén, és támogatta a 21 napos tűzszüneti javaslatot Izrael és Libanon között. Baerbock hangsúlyozta Németország elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, valamint felszólított a túszok hazatérésére. Emellett támogatásáról biztosította a kétállami megoldást, és kijelentette, hogy Németország azon dolgozik, hogy növelje humanitárius segítségét Gázának.


03:28

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke az ENSZ közgyűlésén: Azonnali tűzszünetre szólítok fel Gázában és Libanonban, valamint a túszok szabadon bocsátására


01:48

Egy 17 éves lány közepesen súlyosan megsérült, amikor egy autó az út szélére hajtott légiriadó közben, kórházba szállították

A Magen David Adom közölte, hogy egy 17 éves lány közepesen súlyosan megsérült, amikor egy autó légiriadó közben az út szélére hajtott. A lányt kórházba szállították. Az MDA továbbá bejelentette, hogy 17 további személyt kezeltek, akik szorongásos rohamot kaptak, vagy megsérültek, miközben a védelmi területre tartottak a Dan körzetben és a Sfelában beindított légiriadók során.


01:18

A hadsereg: A Jemenből kilőtt rakétát az ország határain kívül semlegesítették, a polgári védelem irányelvei változatlanok

A rakéta elfogása Jemenből, ahogyan Askelonból észlelték az éjszaka – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a Jemenből indított rakéta egy föld-föld típusú rakéta volt, amelyet az ország határain kívül semlegesítettek. A hadsereg hozzátette, hogy nincs változás a polgári védelem irányelveiben.


01:05

Irak miniszterelnöke az ENSZ közgyűlésén: Libanon mellett állunk, „minden segítséget megadunk az izraeli támadások leküzdéséhez”

Mohammed Shia’ Al-Sudani, Irak miniszterelnöke felszólalt az ENSZ közgyűlésén, és kijelentette, hogy országa Libanon mellett áll, és „minden segítséget megad Libanonnak, hogy leküzdje az izraeli támadásokat”. Ezen felül felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy lépjen közbe a gázai háború befejezéséért.


00:54

A hadsereg: A Jemenből kilőtt rakétát a „Hec” rendszerrel semlegesítették, a légiriadók a rakéta törmelékének becsapódásától való félelem miatt indultak be


00:49

A hadsereg: A központi területeken a légiriadókat egy Jemenből kilőtt rakéta miatt indították el


00:42

Légiriadók léptek életbe számos településen Dan körzetben és a Sfelában


00:39

Jelentés: A Hezbollah magas rangú tisztje, akit Izrael meggyilkolt, a héten Jemenben járt, és a hutik rakétakilövéseiért volt felelős

Az Al-Arabiya hálózat forrásai szerint az Izrael által Bejrútban meggyilkolt Mohammed Hasszín Szarúr, a szervezet légvédelmi rendszerének vezetője három nappal ezelőtt tért vissza Jemenből Libanonba. A jelentés szerint Szarúr a huti erők rakétáinak és drónjainak kilövéséért volt felelős.


00:21

A Hezbollah bejelentette a szervezet légvédelmi rendszerének vezetőjének halálát

A Hezbollah bejelentette a szervezet légvédelmi rendszerének vezetőjének, Mohammed Hasszín Szarúr halálát. A hadsereg közleménye szerint Szarúr irányította a Libanonból Izrael felé indított drónok, cirkálórakéták és UAV-ok tevékenységét.


00:19

A libanoni egészségügyi minisztérium: Ma 92 ember halt meg és 153-an megsebesültek a támadásokban


00:03

Macron: Nem hiszem, hogy Netanjahu reakciója a tűzszüneti javaslatra végleges lenne, beszélni fogok Izraellel


23:44

A Fehér Ház: A tűzszüneti javaslat tegnap nem a semmiből jött, konzultáltunk róla Izraellel

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby elmondta, hogy az Egyesült Államok nem dolgozott volna a libanoni tűzszüneti javaslaton, és nem mutatta volna be azt ebben a formában, „ha azt nem támogatták volna a tegnapi izraeli vezetőkkel folytatott tárgyalások”. Ezt válaszul adta azokra a hírekre, amelyek szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem reagált az amerikai-francia tűzszüneti javaslatra Libanonban, valamint arra a kijelentésre, amelyet egy „politikai forrás” tett, miszerint „Izrael tájékoztatást kapott az amerikai javaslatról, de egyértelműen nem adta rá az áldását”. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, valamint Ron Dermer izraeli miniszter jelenleg tárgyalásokat folytatnak a Hezbollahhal kötendő ideiglenes tűzszüneti megállapodásról.

Kirby szerint a Fehér Háznak minden oka megvan arra, hogy komolynak tartsa a tegnapi tárgyalásokat. „Az éjszaka kidolgozott javaslat nem a semmiből jött” – mondta Kirby. „Az egyeztetés nemcsak az aláíró országokkal történt, hanem magával Izraellel is.” Hozzátette, hogy a Fehér Háznak minden oka megvan arra, hogy higgyen abban, hogy „az izraeliek teljesen tisztában voltak a megállapodás minden egyes szavával”.


23:12

A hadsereg: Ma körülbelül 220 Hezbollah-célt támadtunk Libanonban

A hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában mintegy 220 Hezbollah-célt támadtak Libanonban. A hadsereg közleménye szerint a célpontok között katonai épületek, kilövők és fegyverraktárak is voltak Dél-Libanonban és az ország belső területein.


21:26

Túszok hozzátartozói és tüntetők lezárják az északi irányú 4-es főutat Givat Smuel közelében

Az útlezárás a 4-es főúton, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Túszok hozzátartozói és a kormány ellen tüntetők lezárják a 4-es főutat északi irányban Givat Smuel közelében. A tüntetők az útlezárást a Likud aktivisták találkozója közelében kezdték, amelyet Ros Hasana alkalmából tartottak a városban. A rendezvényre előzetesen bejelentkezett Einav Zangauker, de a belépését megakadályozták.

Az útlezárás a 4-es főúton, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

21:33

Cahal közölte, hogy átadja a meggyilkolt megfigyelő lányok szüleinek a lányaik utolsó műszakjának felvételeit

A Cahal bejelentette a Legfelsőbb Bíróságnak (Bágátnak), hogy átadja azoknak a megfigyelő lányoknak a szüleinek a rádiós felvételeit, akiket október 7-én gyilkoltak meg. Az érintett lányok a Nahal Oz bázison estek áldozatul; valamint Noa Marciano, akit elraboltak és meggyilkoltak a fogságban. A szülők három héttel ezelőtt nyújtottak be petíciót a vezérkari főnök és a Cahal vezetői ellen, követelve, hogy adják át nekik a 2023. október 7. előtti nap és az utolsó műszak felvételeit.


20:32

A Fehér Ház: Az északi tűzszüneti javaslatot egyeztettük Izraellel, izraeli tisztviselők tárgyalásokat folytatnak New Yorkban

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre, kijelentette, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti tűzszüneti javaslatot, amelyet tegnap terjesztettek elő, egyeztették Izraellel. Hozzátette, hogy New Yorkban izraeli tisztviselők tárgyalnak amerikai tisztviselőkkel a 21 napos tűzszünet javaslatáról.

Később egy „politikai forrás” közölte, hogy „Izrael tájékoztatást kapott az amerikai javaslatról, de határozottan nem adta rá az egyetértését.”


20:18

Diplomáciai források: Netanjahu visszavonta az USA-val kötött tűzszüneti megállapodást politikai nyomás miatt

Diplomáciai források szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök visszavonta az északi tűzszünetről az USA-val kötött szóbeli megállapodást, miután politikai nyomás nehezedett rá Izraelben. A források szerint Netanjahu és közeli szövetségese, Ron Dermer miniszter folyamatosan tájékoztatást kapott az USA és Franciaország diplomáciai erőfeszítéseiről, és kezdetben jóváhagyta azokat. Azonban az Egyesült Államokba tartó repülőútja során, a kormányon belüli kritikák hatására, Netanjahu ellenállóbb lett a tűzszüneti javaslattal szemben. „Ez hasonló ahhoz, ami a gázai túsztárgyalások során történt” – mondta egy magas rangú nyugati diplomata. „Megijedt a kormánya kritikájától, és visszakozott.”


19:28

A Likud rendezvény szervezői megakadályozták Einav Zangauker belépését, annak ellenére, hogy előzetesen regisztrált

Einav Zangauker a Likud rendezvény bejáratánál Givat Smuelben, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

A Likud rendezvény szervezői megakadályozták Einav Zangauker, az egyik gázai túsz, Matan édesanyjának belépését a rendezvényre, amelyre előzetesen regisztrált. A találkozót Givat Smuelben tartották Ros Hasana alkalmából. Az egyik szervező a bejáratnál azt mondta Zangaukernek: „Azt mondták neked, hogy nem léphetsz be, úgyhogy hagyd el a helyszínt. Ne fojts meg engem.”

19:48

Cahal: Körülbelül 25 rakétát lőttek ki Libanonból Alsó-Galilea felé; Egy férfi közepesen megsérült Kafr Manda területén a rakétaelfogás során keletkezett szilánkoktól


19:10

Cahal: A Hezbollah hamis közösségi média profilokat használt, hogy katonáktól gyűjtsön hírszerzési információkat

A Cahal nyilvánosságra hozott 17 hamis közösségi média profilt, amelyeket a Hezbollah használt hírszerzési információk gyűjtésére izraeli katonáktól. A legtöbb profil női személyazonosságot használt, néhány esetben úgy tettek, mintha Cahal katonák lennének, és személyes kapcsolatokat próbáltak kialakítani katonákkal üzenetküldés és videóhívások révén.


18:48

Cahal: Körülbelül 150 rakétát lőttek ki ma Libanonból Izrael felé


18:46

Közvetlen rakétatalálat ért egy házat Ros Pinában

Ház Ros Pinában, amely közvetlen rakétatalálatot kapott, ma – Fotó: Ros Pina Helyi Önkormányzat

Egy rakéta közvetlen találatot ért egy házat Ros Pinában – közölte a helyi önkormányzat.


18:32

Védelmi Minisztérium: Megállapodás született az amerikai háborús segélycsomagról, amely 8,7 milliárd dollár értékű

A Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy a minisztérium igazgatója, Eyal Zamir Washingtonban megállapodott az amerikai segélycsomag részleteiről, amely 8,7 milliárd dollár értékű. A közlemény szerint 3,5 milliárd dollárt a háborúhoz szükséges vásárlásokra, 5,2 milliárd dollárt pedig a légvédelmi rendszerekre, például a Vaskupolára, Dávid parittyájára és a rakétaelhárításra használt lézeralapú rendszerekre fordítanak.


18:29

Tüzek törtek ki nyílt területeken Cfat, Ros Pina és Biria térségében

Tűz Felső-Galileában, ma – Fotó: Tűzoltóság

18:13

Cahal: Körülbelül 45 rakétát lőttek ki Cfatra és környékére a legutóbbi libanoni támadás során


18:03

A palesztin elnök az ENSZ-közgyűlésen: Hagyják abba a nők és gyermekek megölését, az egész világ felelős a Gázában zajló népirtásért

Mahmud Abbasz palesztin elnök az ENSZ közgyűlésén ma kijelentette: „Hagyják abba a nők és gyermekek megölését, az egész világ felelős a Gázában zajló népirtásért.” Abbasz szerint a világ felelősséggel tartozik a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért is, valamint „a telepes milíciák terrorjáért, amelyet az izraeli kormány támogat és bátorít.”

Abbasz az ENSZ-közgyűlésen, New Yorkban, ma – Fotó: Frank Franklin II / AP

Abbasz ismét kijelentette, hogy a Palesztin Hatóságnak kell ellenőrzése alatt tartania a Gázai övezetet, és kijelentette, hogy „egy centimétert sem enged át Izraelnek” az övezetből. Beszédében Abbasz bemutatta a háború utáni Gázára vonatkozó tervét, amely szerint a Palesztin Hatóság teljes felelősséget vállalna az övezetért, és megvalósítaná szuverenitását, beleértve a határátkelők ellenőrzését is. Ez része annak az átfogó tervnek, amelynek célja a romba dőlt infrastruktúra és gazdaság helyreállítása.

A palesztin elnök továbbá bírálta az izraeli kormányt, amely szerinte „nem hajlandó hallgatni a józan ész szavára, és a 2023. október 7-i eseményeket arra használta fel, hogy átfogó háborút indítson a Gázai övezet teljes megsemmisítésére.” Abbasz arra szólította fel az ENSZ-t, hogy függessze fel Izrael tagságát mindaddig, amíg nem teljesíti az ENSZ összes határozatát és kötelezettségeit.


18:02

Légiriadók Cfatban és környékén


18:00

A csütörtöki hírek folytatása 

2024. szeptember 26., csütörtök >>

Főkép: A bejrúti támadás, ma – Fotó: AFP





Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet