2024. szeptember 28., szombat, a háború 358. napja


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>


23:56

Szaúd-Arábia külügyminisztere az ENSZ-ben: Izrael évtizedek óta bűncselekményeket követ el a palesztinok ellen

Fajszal bin Farhan, Szaúd-Arábia külügyminisztere az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy Izrael bűncselekményeket követ el a palesztinok ellen. „Elítéljük az összes bűncselekményt, amit Izrael elkövet a palesztinok ellen. Ez csak egy kis része annak a szenvedésnek, amit a palesztinok már évtizedek óta elszenvednek” – mondta. „Ez több ezer életet követelt.”


23:51

Libanoni jelentések: Az izraeli légierő Türoszban támadott


23:34

Libanon egészségügyi minisztériuma: 33 halott és 195 sérült az izraeli támadások során ma az országban


23:05

Légiriadók Nahariában és Nyugat-Galilea településein egy repülő eszköz behatolása miatt


22:43

Szíriai ellenzék: Robbanások hallatszottak Homsz városának környékén, Nyugat-Szíriában


22:19

Libanoni miniszter: Egymillió ember menekült el otthonából az izraeli bombázások miatt

Nasszer Jasszin, a libanoni kormány vészhelyzeti reagálásért felelős minisztere elmondta, hogy egymillió lakos hagyta el otthonát az izraeli bombázások miatt, közülük több százezren csak tegnap. Libanon lakossága körülbelül 5,5 millió fő.


22:18

Izraeli hadsereg: Egy Libanonból kilőtt rakéta a Binjamin körzetben csapódott be és tüzet okozott


21:41

Netanjahu: Naszralla meggyilkolása elősegíti az északi lakosok hazatérését és az elraboltak visszatérését

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszralla elleni merénylet előmozdítja az északi lakosok hazatérését és az elrabolt személyek visszatérését. Elmondása szerint: „Minél inkább látja Szinvár, hogy a Hezbollah már nem fogja megmenteni, annál nagyobb az esélyünk az elraboltak hazahozatalára.” Netanjahu hozzátette: „Nincs olyan hely Iránban vagy a Közel-Keleten, ahová Izrael hosszú keze ne érne el, és ma már tudják, mennyire igaz ez.”


21:30

Szemtanúk: Emberek édességet osztogattak Teherán utcáin Naszralla halála után

Iránban vegyes volt a reakció Naszralla halálára az egyszerű polgárok körében. A kormány támogatói nyilvános gyászt tartottak az utcákon – sírtak, Hezbollah-zászlókat lengettek, és „Halál Izraelre” kiáltásokat hallattak. Ezzel szemben a kormány és a rezsim ellenzői örömükben édességet osztogattak Teherán néhány kereszteződésében a szemtanúk szerint.


21:05

A hutik szóvivője: Rakétát lőttünk ki a Ben Gurion repülőtérre, amikor Netanjahu visszatért Izraelbe


20:53

Amerikai forrás az ABC News számára: Izrael korlátozott szárazföldi hadműveletre készül Libanonban

Izrael korlátozott szárazföldi hadműveletre készül Libanonban – mondta egy magas rangú amerikai forrás az ABC News csatornának. A forrás szerint Izrael elutasította a Libanonra vonatkozó tűzszüneti ajánlatot – még korlátozott formában is –, és folytatja a hosszú hatótávolságú rakéták feltételezett helyszíneinek bombázását. Izrael nem hallgat a Biden-kormány ismételt diplomáciai megoldásra irányuló felszólításaira.

A forrás hozzátette, hogy a Hezbollah parancsnoki és irányítási rendszere teljes káoszba került Haszan Naszrallah meggyilkolása után. Az Egyesült Államok és Izrael szerint az elmúlt hetekben körülbelül 30 magas rangú Hezbollah-vezető vesztette életét, ami jelentősen meggyengítette a szervezetet. A forrás továbbá rámutatott, hogy a megmaradt vezetők körében mély gyanakvás és aggodalom van a lehetséges kémek jelenléte miatt.

Emellett a Hezbollah kommunikációs rendszere is drámai csapást szenvedett el, miután Izrael felrobbantotta azokat a bipereket és rádiós adóvevőket, amelyeket a szervezet kommunikációs célokra használt. Ezzel párhuzamosan a francia külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben határozottan ellenzi Izrael szárazföldi bevonulását Libanonba.


20:00

Jelentés: Izraeli támadás Bejrút repülőtere közelében


19:42

Lavrov az ENSZ-ben: A „biperek” támadása terrorcselekmény volt

Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere, az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy a Libanonban történt „biperek támadása” politikai célok elérésére használt „terrorista módszereket” tartalmazott. Továbbá azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy „közvetlenül részt vett, vagy legalábbis tudott” a támadás előkészületeiről. Hozzátette: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az amerikaiak mindig mindent tagadnak, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy elhallgattassanak minden felmerülő tényt.”


19:37

Biden: Naszrallah halála igazságot szolgáltat sok áldozatának; itt az ideje egy túszcserének

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke közleményt adott ki a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak meggyilkolása kapcsán, amelyben kijelentette, hogy Naszrallah és szervezete „több száz amerikai haláláért volt felelős négy évtizednyi terror során. Halála az izraeli légitámadás következtében igazságot szolgáltat számos áldozatának, köztük több ezer amerikai, izraeli és libanoni civilnek.”

Biden hozzátette: „Az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja Izrael jogát, hogy megvédje magát a Hezbollah, a Hamasz, a hutik és minden más, Irán által támogatott terrorszervezet ellen.” Kiemelte, hogy „tegnap utasítottam védelmi miniszteremet, hogy tovább erősítse az amerikai katonai jelenlétet a Közel-Keleten, hogy elrettentsük az agressziót, és csökkentsük egy regionális háború kockázatát.”

Végezetül Biden hangsúlyozta: „Célunk a gázai és libanoni tartós konfliktusok diplomáciai úton történő megoldása. Gázában az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatásával dolgozunk egy tűzszüneti megállapodás elérésén és a túszok kiszabadításán. Libanonban pedig tárgyalásokat folytatunk egy olyan megállapodásról, amely biztonságosan hazajuttatja az embereket Izraelbe és Dél-Libanonba. Itt az ideje, hogy megkössük ezeket a megállapodásokat, és megszüntessük Izrael fenyegetettségét, stabilitást hozva a Közel-Keletre.”


19:26

Izrael Katz: Az október 11-i mérlegelt megelőző csapás Naszrallah, a Hezbollah vezetői és iráni vezetők ellen irányult

Izrael Katz külügyminiszter felfedte, hogy az október 11-én mérlegelt megelőző csapás a libanoni Shura Tanácsot célozta, amely magában foglalta a Hezbollah vezetőit, élén a tegnap meggyilkolt főtitkárral, Haszan Naszrallahhal, valamint iráni vezetőket is. Katz hozzátette, hogy ő ellenezte a támadást. „Ez azt jelentette volna, hogy előre megtervezett háborút indítunk Irán és a Hezbollah ellen” – magyarázta.


19:16

Az izraeli hadsereg merényletet hajtott végre a Hezbollah hírszerzési főhadiszállásának egyik vezetője ellen Dahijeh-ben, Bejrútban

Izraeli támadás Bejrútban, ma reggel – Fotó: Hussein Malla / AP

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a légierő merényletet hajtott végre Haszan Khalil Jaszín, a Hezbollah hírszerzési főhadiszállásának magas rangú vezetője ellen a körülbelül egy órával ezelőtti támadás során Dahijeh-ben, Bejrútban.


19:02

A hadsereg szerint Naszrallah megölése nyomást gyakorolhat Szinvárra, hogy visszatérjen a túszcseréről szóló tárgyalásokhoz

A hadsereg szerint Naszrallah, a Hezbollah főtitkára elleni merénylet nyomást gyakorolhat Jahja Szinvárra, a Hamasz vezetőjére, hogy visszatérjen a túszcseréről szóló tárgyalásokhoz. A hadseregben hozzátették, hogy a Hezbollah jelenleg a tervezett rakétamennyiség mintegy tizedét lövi ki, mivel az izraeli támadások súlyosan megrongálták a szervezet parancsnoki és irányítási szintjét, valamint fegyverraktárait. Az elmúlt napokban az izraeli hadsereg rendszeresen támadta a fegyverszállítmányokat és a Szíria-Libanon határ menti átkelők útvonalait, és megakadályozta az iráni repülőgépek leszállását a bejrúti repülőtéren. Ennek ellenére a hadsereg hangsúlyozza, hogy a Hezbollah képes nagyszámú rakétát kilőni Izraelre. „Az izraeli lakosságnak tudnia kell, hogy nehéz napok következhetnek” – közölte a hadsereg.


19:01

Jelentés: A bejrúti támadás célpontja Nabil Kawak, a Hezbollah végrehajtó tanácsának tagja volt


19:00

Abbasz részvétét fejezte ki a libanoni népnek és a Hezbollahnak

Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke részvétét fejezte ki a libanoni népnek és a Hezbollahnak az izraeli merénylet után, amely Haszan Naszrallahot, a szervezet főtitkárát célozta.

A Hamasz politikai irodájának helyettes vezetője, Halil al-Hajja, szintén elítélte a merényletet, és „aljas terrorcselekménynek” nevezte, amely súlyosan megsértette Libanon szuverenitását. Al-Hajja beszélt a szervezet folytatódó harcáról a Gázai övezetben, és kijelentette, hogy Naszrallah meggyilkolása „nem töri meg az Izrael elleni ellenállás tengelyét, hanem egy újabb szakaszt nyit a bosszú folyamatában.”


18:54

Hamenei öt napos gyászt hirdetett Naszrallah halála miatt: „Megbosszuljuk a vérét”


18:43

Szaad al-Hariri: Voltak nézeteltéréseink Naszrallahhal, a merénylet gyáva tett

Szaad al-Hariri, Libanon volt miniszterelnöke elítélte Izrael merényletét a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah ellen, és kijelentette, hogy ez egy „gyáva tett, amelyet határozottan elítélünk, mi, akik szeretteink életével fizettünk, amikor a merényletek a politika helyébe léptek”.

Al-Hariri apját, Rafiq al-Haririt, szintén egy, a Hezbollahnak tulajdonított merényletben ölték meg. Rafiq al-Hariri halála olyan tiltakozó mozgalmat indított el, amely végül Szíria csapatainak Libanonból való kivonulásához vezetett.

„Isten nyugodtassa Seyed Haszant, és őszinte részvétemet küldöm családjának és harcostársainak. Sokszor voltak nézeteltéréseink az elhunyttal és pártjával, és csak néhány alkalommal találkoztunk, de Libanon mindannyiunk közös sátra volt. Ebben a nehéz időszakban különösen, az egység és szolidaritás alapvető fontosságú számunkra.”


18:39

Rendőrség: A Jemenből kilőtt rakéta elfogásából származó törmelék a 375-ös út közelében, Tzur Hadasza mellett esett le

Az elfogott rakéta egyik törmeléke Tzur Hadasza közelében, ma – Fotó: Rendőrségi szóvivő

18:20

Oroszország: Izrael teljes felelősséggel tartozik a várható eszkalációért

Oroszország élesen elítélte a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak meggyilkolását, és a lépést „újabb politikai merényletként” jellemezte. Az orosz külügyminisztérium közleményében az áll, hogy „ez az erőszakos cselekedet még drámaibb következményekkel járhat Libanon és az egész régió számára”.

A közlemény továbbá így szól: „Az izraeli fél nem hagyhatta figyelmen kívül ezt a veszélyt, ám úgy döntött, hogy libanoni civileket gyilkol, ami szinte biztosan új erőszakhullámot vált ki. Ezért teljes mértékben felelős a következő eszkalációért.” A nyilatkozatban Oroszország felszólította Izraelt, hogy azonnal hagyja abba a harcot Libanonban.


18:10

Kína: A kétállami megoldás az egyetlen út a regionális feszültség enyhítésére

Kína külügyminisztere, Wang Yi az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy nem szabad késlekedni a Közel-Keleten egy „átfogó tűzszünet” elérésével, és hangsúlyozta, hogy a kétállami megoldás Izrael és a palesztinok között továbbra is a legjobb módja a térség feszültségeinek feloldására. Wang hozzátette, hogy Kína az ukrajnai békéért is dolgozik, és nem „önt olajat a tűzre”, illetve nem használja ki Oroszország háborúját saját előnyére.


17:50

Az izraeli hadsereg: A Jemenből kilőtt rakétát az ország határain kívül fogtuk el

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy egy föld-föld rakétát, amelyet Jemenből lőttek ki, az ország légvédelmi rendszerei az állam határain kívül semlegesítettek. Az ilyen típusú rakéták nagy magasságban kerülnek elfogásra, néha még az atmoszférán kívül is. Az elfogáskor a rakéta darabjai széles területen szóródnak szét, ezért nagy területen figyelmeztető jelzések léptek életbe.


17:47

Az izraeli hadsereg: Az Izrael központi részén a légiriadók egy Jemenből indított rakéta miatt szólaltak meg

Fürdőzők futnak a menedékhelyekre Tel-Aviv egyik tengerpartján, ma – Fotó: Itai Ron

17:41

Légiriadók szólaltak meg Gus Dan és a Sfela területén


17:33

Szaúdi jelentés: Izrael újabb támadást hajtott végre Bejrút Dahiyeh negyedében


17:23

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


17:20

Az izraeli hadsereg Hezbollah gyártási helyszíneket támadott

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az éjszaka során támadta a Hezbollah fontos gyártási helyszíneit, köztük egy rakétaindítók és rakéták gyártására és összeszerelésére szolgáló létesítményt Dél-Libanonban, valamint egy másik helyszínt, amely a szervezet megerősítési projektjének részét képezte a Bekaa-völgyben.


17:10

Netanjahu visszatért Izraelbe, és ma este helyzetértékelést és biztonsági konzultációkat tart

Benjamin Netanjahu miniszterelnök visszatért Izraelbe az Egyesült Államokban tett látogatásáról, és ma este helyzetértékelést, valamint biztonsági konzultációkat tart.


17:05

Az elrabolt családok képviselete: A kormánynak ki kell nyilvánítania, hogy a katonai sikereket politikai lépésekre használja fel az elraboltak hazahozataláért

Az elrabolt családok képviselete felszólította az izraeli kormányt, hogy azonnal nyilvánítsa ki: „a déli és az északi hadműveletek katonai sikereit politikai lépésekre használja fel a 101 elrabolt személy hazahozataláért.” A képviselet a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah elleni merénylet hátterében közzétett nyilatkozatában Netanjahuhoz fordult, és azt mondták: „Kijelentetted, hogy a gázai háború intenzívebb szakasza véget ért. Most elérkezett az ideje annak, hogy teljesítsük a háború fő célkitűzését – az elraboltak hazahozatalát.”


16:58

Izraeli tisztviselők: Hónapok óta tudtuk, hol rejtőzik Naszrallah, több mint 80 bombát dobtak le

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint hónapok óta ismerték a Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak rejtekhelyét, aki a merénylet során életét vesztette. Három magas rangú izraeli tisztviselő közölte, hogy a merényletet azért hajtották végre most, mert úgy vélték, hogy egy szűk időkeret állt rendelkezésre, mielőtt Naszrallah megváltoztatta volna búvóhelyét.

Két tisztviselő elmondta, hogy a merénylet során több mint 80 bombát dobtak le néhány perc alatt, de nem közöltek információt a bombák gyártójáról vagy súlyáról. Hozzátették, hogy a Hezbollah csak reggel ismerte fel Naszrallah holttestét, valamint Ali Karaki, a szervezet déli frontparancsnokának holttestét.

A három tisztviselő azt is közölte, hogy Haszam Szafi Ad-Dín, a Hezbollah végrehajtó tanácsának elnöke és Naszrallah unokatestvére nem tartózkodott a támadás helyszínén. Szafi Ad-Dín már régóta Naszrallah lehetséges utódjaként van számon tartva, és a tisztviselők szerint a Hezbollah hamarosan bejelentheti, hogy ő lesz a szervezet új főtitkára.


16:50

A vezérkari főnök: „Elkötelezettek vagyunk a Hezbollah terrorszervezet megsemmisítése mellett”

Herzi Halevi vezérkari főnök kijelentette, hogy az izraeli hadsereg elkötelezett amellett, hogy „megsemmisítse a Hezbollah terrorszervezetet.” Halevi, aki a vezérkar északi parancsnokságán helyzetértékelést tartott, hangsúlyozta, hogy a hadseregnek „még sok feladata van minden fronton – a terrorszervezetek képességeinek megsemmisítése, az elrabolt személyek hazahozatala, valamint az északi és déli lakosok visszatérése.”

Ezzel egyidejűleg a hadsereg bejelentette, hogy Hezbollah rakétakilövőket, fegyverraktárakat és a szervezet infrastruktúráját támadták, amelyek Izrael hátországára voltak irányítva.


15:55

Irán: A Kudsz-erők szíriai és libanoni parancsnoka életét vesztette az izraeli bejrúti támadásban


15:46

Izraeli hadsereg: Követjük Irán és szövetségesei tevékenységét Irakban, Szíriában és Jemenben; bonyolult napok várnak az izraeli hátországra

Joav Galant védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg bejrúti Dahieh negyedben végrehajtott támadása, amelyben a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah meghalt, „Izrael történetének egyik legfontosabb megelőző akciója.” Elmondta, hogy a támadás „lezárt egy évek óta fennálló számlát” Naszrallahhal, akinek „kezei több ezer civil és katona vérében áztak.” Hozzátette, hogy Izrael egyértelmű üzenetet küldött: „Aki háborút kezd Izrael ellen, és megpróbálja bántani az állampolgárait, a legsúlyosabb árat fogja fizetni.”

Az izraeli hadsereg szerint a támadás „megváltoztathat bizonyos dolgokat a Közel-Keleten.” Felkészültek a Hezbollah válaszcsapására, valamint arra is, hogy más frontokon is érkezhetnek reakciók. A hadsereg közölte, hogy a bejrúti akciót a légierő „Bunker” parancsnoki központjában irányították, ahol Galant és Herzi Halevi vezérkari főnök is jelen volt, és pontos hírszerzési információkkal rendelkeztek. Amichai Levin, a Hacerim légibázis parancsnoka elmondta, hogy a bejrúti támadást megelőző napokban szigorú titoktartást tartottak fenn, és csak órákkal a támadás előtt tudták meg a résztvevők a célpont kilétét.

Az izraeli hadsereg kiemelt prioritásként kezeli a Hezbollah fegyverraktárainak és további értékeinek megsemmisítését Bejrútban. Hozzátették, hogy nem fogják engedélyezni a bejrúti polgári repülőtér katonai célokra való használatát vagy fegyverek szállítására, és ezt az üzenetet nemzetközi közvetítőkön keresztül juttatták el Libanonhoz. A hadsereg azt is közölte, hogy figyelemmel kísérik a Hezbollah új katonai vezetésének kialakítását, valamint Irán és szövetségeseik tevékenységét Irakban, Szíriában és Jemenben.


15:45

Szaúdi jelentés: Naszrallah helyettesét, Naim Kaszemet nevezik ki a Hezbollah vezetőjévé

A szaúdi al-Hadath hírcsatorna jelentése szerint Naszrallah helyettese, Naim Kaszem váltja majd a Hezbollah vezetőjeként.


15:15

Az Európai Unió a légitársaságoknak: Kerüljék el Izrael és Libanon légterét

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) bejelentette, hogy javasolja minden típusú járatnak, hogy ne használja Libanon és Izrael légterét az Izrael és a Hezbollah közötti fokozódó légi csapások miatt. Az ajánlás október 31-ig lesz érvényben, de az ügynökség jelezte, hogy frissíti vagy visszavonja, amennyiben a biztonsági helyzet változik.


15:09

Izraeli hadsereg: Tilos több mint 1000 fős gyülekezéseket tartani néhány központi izraeli területen

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy a következő óráktól kezdve tilos lesz 1000 főnél nagyobb gyülekezést tartani Izrael központi területein. Hagari hozzátette, hogy a polgárvédelemre vonatkozó utasításokban nincs további változás, és a tanítás holnap a megszokott rendben zajlik.


14:32

A Hezbollah megerősítette, hogy a szervezet főtitkára, Naszrallah meghalt a bejrúti támadásban

A Hezbollah szervezet megerősítette, hogy a főtitkár, Haszan Naszrallah tegnap életét vesztette az izraeli hadsereg bejrúti támadása során. A szervezet által kiadott közleményben elmondták, hogy folytatják a harcot Izrael ellen, és részvétüket fejezték ki Irán legfelsőbb vezetőjének, Hameneinek.


14:07

Izraeli hadsereg: Körülbelül 40 rakétát lőttek ki Libanonból; A rendőrség: Elfogott rakéta- és lövedékdarabok hullottak Maalot-Tarsicha területére, sérülés nem történt

Rakétalfogások Galilea felett, ma – Fotó: Fadi Amun

Az izraeli hadsereg közölte, hogy körülbelül 40 rakétát észleltek, amelyeket Libanonból lőttek ki Nyugat-Galilea felé. A rendőrség tájékoztatása szerint elfogott rakéta- és lövedékdarabok hullottak Maalot-Tarsicha területére, súlyos károkat okozva, de személyi sérülés nem történt. A robbanás következtében tűz ütött ki Kafr Kana területén.


14:01

Légiriadót rendeltek el Cfatban és más, Felső-Galileában lévő településeken


13:58

Galant helyzetértékelést tartott a vezérkari főnökkel és a Moszad vezetőjével

Galant és Halevi a Kirjában, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Joav Galant védelmi miniszter helyzetértékelést tartott a kirjai parancsnoki központban, ahol jelen volt Herzi Halevi vezérkari főnök, David Barnea, a Moszad vezetője, valamint a biztonsági rendszer további magas rangú tisztviselői.


13:42

Légiriadót rendeltek el a Golan-fennsíkon, Nyugat-Galileában és Felső-Galileában


13:41

Szaúdi jelentés: Izrael támadást indított Bejrút Dahieh negyedében


13:32

Jelentés: Irán a következő napokban jóváhagyja csapatok küldését Libanonba

Az NBC híradása szerint egy iráni tisztviselő kijelentette, hogy Irán a következő napokban jóváhagyja katonák küldését Libanonba. A jelentés szerint az iráni külügyminisztérium egyik forrása elmondta, hogy „a vezetők jóváhagyják a csapatok áthelyezését Libanonba és a Golan-fennsíkra”. Hozzátette, hogy Irán „katonákat küldhet Libanonba, hogy harcoljanak Izrael ellen, ahogy azt 1981-ben is tettük.”


13:16

Légiriadót rendeltek el Nyugat-Galileában


13:12

Hamenei: A Hezbollah mellett állunk, a régió sorsát az ellenálló erők fogják meghatározni

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei kijelentette, hogy Izrael „nem képes ártani a Hezbollah Libanonban lévő erős infrastruktúrájának”. Ezt az izraeli hadsereg bejelentésére reagálva mondta, miszerint a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah tegnap Bejrútban egy izraeli légicsapásban életét vesztette. Hamenei szerint a régió sorsát „az ellenálló erők fogják meghatározni, és a Hezbollah lesz az élen”. Hozzátette, hogy az ellenálló erők a Hezbollah mellett állnak és támogatják a szervezetet.


13:00

Izraeli hadsereg: Több mint 140 Hezbollah-célt támadtunk meg az éjszaka óta, tucatnyi rakétaindítót semmisítettünk meg

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az éjszakai órák óta több mint 140 Hezbollah-terrorista célpontot támadtak meg, köztük tucatnyi rakétaindítót és fegyverraktárakat. A hadsereg hozzátette, hogy néhány támadott célpont lakóépületek alatt helyezkedett el Bejrút térségében.


12:46

Einav Zangauker és Yifat Kaldron: Megértjük, ha a közösség otthon marad, de nincs lehetőségünk leállítani a küzdelmet

Einav Zangauker, a foglyul ejtett Matan Zangauker édesanyja, és Yifat Kaldron, a foglyul ejtett Ofer Kaldron unokatestvére nyilatkozatot tettek közzé az esti tüntetés előtt, melyben elmondták, hogy „megértik és tisztelik a közösség döntését, ha ma otthon maradnak”, de szerintük „a családoknak nincs lehetőségük egy pillanatra sem leállítani a küzdelmet”. Közölték, hogy este 20:00-kor tiltakozást tartanak Tel-Avivban a Begin kapu előtt.


12:39

Nahariyai önkormányzat: Két épület megsérült elfogott rakétadaraboktól; egy jármű károsodott Ain Yaakovban, Nyugat-Galileában

A Nahariai önkormányzat tájékoztatása szerint két épület megsérült a városban elfogott rakétadarabok következtében. A Nyugat-Galileában található Ein Yaakov településen egy jármű károsodott a lövések következtében, személyi sérülés nem történt. Emellett a rendőrség közölte, hogy Harduf településen egy épület könnyebb sérüléseket szenvedett.


12:15

Légiriadót rendeltek el Cfatban és környékén


12:12

Irán forrásai a Reutersnek: Hamenei megerősített védelem alatt biztonságos helyre lett áthelyezve

Irán forrásai a Reuters hírügynökségnek arról számoltak be, hogy Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vezetője megerősített biztonsági védelem mellett biztonságos helyre lett áthelyezve, miután az izraeli hadsereg bejelentette, hogy Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára életét vesztette.


12:07

Irán forrásai a Reutersnek: Kapcsolatban állunk a Hezbollahhal és más szövetségesekkel a következő lépés meghatározása érdekében Naszrallah halála után


11:44

Jelentés: Izrael behatolt a bejrúti repülőtér rendszereibe, és megakadályozta egy iráni repülőgép légterébe való belépését

A libanoni MTV hírhálózat arról számolt be, hogy Izrael behatolt a bejrúti repülőtér légiforgalmi irányító rendszereibe, és azokon keresztül fenyegetett egy iráni utasszállító repülőgépet, hogy ne landoljon. A jelentés szerint a fenyegetések hatására a libanoni hatóságok megakadályozták, hogy a repülőgép belépjen az ország légterébe.


11:18

Légiriadót rendeltek el a Szamária központi részén lévő településeken


11:16

Izraeli hadsereg: Bejrútban hat épület alatt rejtett partvédelmi rakétaraktárakat támadtunk meg

Izraeli támadás Bejrútban, ma reggel – Fotó: Hussein Malla / AP

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az éjszaka folyamán partvédelmi rakétaraktárakat támadtak meg Bejrút Dahieh negyedében, amelyek hat lakóépület alatt voltak elrejtve. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a Hezbollah évek óta fejlesztette az Iránból származó rakétarendszert, amely azzal a céllal készült, hogy veszélyeztesse a nemzetközi hajózás szabadságát és Izrael stratégiai érdekeit. A rakéták több száz kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek.

Az izraeli hadsereg magyarázata szerint a Hezbollah partvédelmi rakétaegysége egy titkos egység, amely néhány tucat főből áll. A hadsereg hozzátette, hogy a fegyvereket sűrűn lakott területeken, iskolák és mecsetek közelében rejtették el, ami megnehezítette a raktárak elleni támadást.


11:08

Herzi Halevi a Naszrallah halála után: Aki Izrael állampolgárait fenyegeti, megtaláljuk – északon, délen és távolabb is

Herzi Halevi vezérkari főnök Haszan Naszrallah, a Hezbollah főtitkárának halála után nyilatkozott: „Aki Izrael államát fenyegeti, megtaláljuk – északon, délen, sőt távolabbi helyeken is”. Hozzátette: „Ez nem a szerszámosláda vége, még vannak eszközeink, amelyekkel tovább haladhatunk”. Halevi elmondta, hogy Naszrallah halálát okozó támadást hosszú ideje tervezték, és „nagyon pontosan hajtották végre a megfelelő időben”. A vezérkari főnök hozzátette, hogy az izraeli hadsereg „további előkészületeket is végez a jövőbeli lépésekre”, és hogy „a legmagasabb szintű készenlét van érvényben minden fronton”.


10:57

A Hezbollah főtitkárának, Haszan Naszrallahnak az életét kioltották

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy tegnap Bejrútban, a szervezet parancsnoksága elleni támadásban megölték a Hezbollah főtitkárát, Haszan Naszrallahot. Az izraeli hadsereg közleménye szerint Naszrallah mellett életét vesztette Ali Karaki, a Hezbollah déli frontjának parancsnoka, valamint további vezetők. Az izraeli hadsereg hozzátette, hogy a parancsnokságot akkor támadták meg, amikor a Hezbollah vezetősége éppen terrorcselekményeket egyeztetett Izrael állampolgárai ellen.

Becslések szerint mintegy 300 ember halt meg a légierő támadásában, amely a parancsnokságot érte. A halottak között voltak olyanok is, akik a szomszédos épületekben tartózkodtak. Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari tegnap elmondta, hogy a megtámadott parancsnokság lakóépületek alatt helyezkedett el.

A bejrúti robbanás tegnap


10:44

Légiriadót rendeltek el Nahariában, Akkóban és további Galilea-szerte található településeken


10:28

Izraelben egyre nagyobb esélyt adnak annak, hogy a Hezbollah főtitkára, Naszrallah meghalt a tegnapi támadásban

Izraelben egyre inkább úgy vélik, hogy a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah meghalt a tegnapi támadásban a szervezet Dahiehben található központi parancsnokságán Bejrútban. Külföldi hírek szerint a Hezbollah déli frontjának parancsnoka, Ali Karaki és a Kudsz-erők parancsnoka Szíriában és Libanonban, Nilferuisián szintén meghaltak a támadásban. Becslések szerint mintegy 300 ember halt meg a légierő által végrehajtott légicsapás során, köztük olyanok is, akik a szomszédos épületekben tartózkodtak. Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari elmondta, hogy a támadás során megtámadott parancsnokság lakóépületek alatt helyezkedett el, és jelenleg nincs változás a hátország védelmi utasításaiban.


10:15

Izraeli hadsereg: Reggel óta körülbelül 30 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre; rakéta-szilánkok estek Huwara és Kaabia területére

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy reggel óta körülbelül 30 rakétát észleltek, amelyeket Libanonból lőttek ki Izraelre. Többek között a hadsereg arról is tájékoztatott, hogy egy föld-föld rakétát is elfogtak, amelyet Libanonból lőttek ki. Rakéta-szilánkok estek Huwarára és Kaabiára Alsó-Galileában, és károkat okoztak egy járműben. Elfogott rakéta-szilánkok estek Hurfeisre és Kisra-Samiyára Felső-Galileában.


09:57

Izraeli hadsereg: Három tartalékos zászlóaljat mozgósítottak a Központi Parancsnokság feladataira

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a helyzetértékelést követően három tartalékos zászlóaljat mozgósítottak a Központi Parancsnokság feladataira és a „védelem erősítésére” a régióban, mivel aggodalmak merültek fel az ünnepi időszakban történő eszkaláció miatt, és hogy lehetővé tegyék a csapatok átcsoportosítását az északi határhoz.


09:56

Izraeli hadsereg: A légierő több tucat Hezbollah-célt támadott meg a Bekaaban és Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a reggeli órákban több tucat Hezbollah-célt támadott meg a Bekaaban és Dél-Libanonban. A hadsereg tájékoztatása szerint többek között fegyverraktárakat, katonai létesítményeket és Izrael ellen irányított rakétaindítókat támadtak meg.


09:50

Légiriadót rendeltek el Cfatban és Felső-Galileában


09:09

Izraeli hadsereg: Megöltük a Hamasz dél-szíriai terrorinfrastruktúrájának vezetőjét

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megölte a Hamasz dél-szíriai terrorinfrastruktúrájának vezetőjét. A hadsereg közleménye szerint Ahmed Mohamed Fahd felelős volt az izraeli hadsereg és Izrael elleni támadásokért Dél-Szíriából, beleértve a Golán-fennsíkra irányuló rakétatámadásokat. Az izraeli hadsereg közölte, hogy Fahd akkor vesztette életét, amikor egy azonnali merényletre készült.


09:02

Légiriadók szólaltak meg Krajot térségében, Jezréel-völgyben és Alsó-Galileában


08:56

Robbanásokat hallottak Izrael központjában; Cahal: Libanonból kilőtt föld-föld rakéta nyílt területen csapódott be


08:30

Izraeli hadsereg: Öt rakétakilövést azonosítottunk Libanonból, ezek többségét elfogtuk


08:05

Újabb légiriadók szólaltak meg a Karmel-hegységben, Jezréel-völgyben, a Nyugati-part középső részén és Vadi Ara térségében


08:01

Légiriadók szólaltak meg számos településen Galileában


07:36

Légiriadók Ciszjordánia középső részén lévő telepes közösségekben; Az izraeli hadsereg: egy rakétát azonosítottunk Libanonból, amely nyílt területen csapódott be


06:37

Az izraeli hadsereg: Vadászgépek folytatják a támadásokat Libanonban; a felső-galileai légiriadók tíz rakéta kilövése miatt szólaltak meg


06:19

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


04:46

Izraeli hadsereg: Hezbollah célpontokat támadunk Bejrútban

Izraeli támadás Bejrút Dahieh negyedében, ma éjjel – Fotó: Hassan Ammar / AP

03:59

Az izraeli hadsereg: Támadásokat hajtottunk végre Hezbollah célpontok ellen a Bekaa-völgyben

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt órában Hezbollah célpontokat támadtak a Bekaa-völgyben.


03:22

Az izraeli hadsereg felszólította Bejrút Dahieh negyedének lakóit, hogy további épületeket hagyjanak el


02:59

Izraeli hadsereg: Hezbollah stratégiai célpontjait támadjuk Bejrútban

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vadászgépei stratégiai célpontokat támadnak a Hezbollah szervezet ellen Bejrútban. A célpontok között fegyvergyártó létesítmények, fegyverraktárak és a szervezet főhadiszállásai szerepelnek.


02:33

Netanjahu: „Ellenségeink azt mondták, hogy mi csak pókhálók vagyunk – de nekünk acél inaink vannak”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az éjszaka folyamán a bejrúti támadásokra utalt, amelyek Hassan Naszrallah, a Hezbollah főtitkára ellen irányultak, Ros Hasana köszöntőbeszédében, mielőtt visszaindult New Yorkból Izraelbe. „Ellenségeink azt hitték, hogy mi csak pókhálók vagyunk, ahogy egyikük szokta mondani” – utalt Netanjahu Naszrallah 2006-os beszédére. „Miféle pókhálók? Nekünk acél inaink vannak, mind az akaraterő, mind az erő terén” – tette hozzá.


02:11

Az izraeli hadsereg likvidálta a déli-libanoni rakétaegység parancsnokát és helyettesét

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vadászgépei támadást hajtottak végre, amelyben megölték Mohammed Ali Ismailt, a Hezbollah déli-libanoni rakétaegységének parancsnokát és helyettesét, Hussein Ahmed Ismailt. A hadsereg közölte, hogy a támadás során további Hezbollah-aktivisták és parancsnokok is életüket vesztették.


02:03

Hezbollah: Nincs igazság Izrael állításában, miszerint fegyvereket rejtettünk a bejrúti támadott civil épületekben

A Hezbollah közleménye szerint „nincs igazság Izrael hamis állításaiban”, miszerint a szervezet fegyvereket rejtett a Bejrút Dahieh negyedében található civil épületekben, amelyeket az éjszaka során támadtak meg. Az izraeli hadsereg korábban bejelentette, hogy célzottan támadta a Hezbollah által civil épületek alatt tárolt fegyvereket.


01:54

Izraeli hadsereg: Hezbollah célpontokat támadtunk Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vadászgépei támadást hajtottak végre Hezbollah célpontok ellen Dél-Libanonban. A támadás célpontjai olyan épületek voltak, amelyekben a szervezet fegyvereket tárolt.


01:48

Magen David Adom: Nincsenek sérültek az utolsó rakétasorozat következtében


01:39

Izraeli hadsereg: Három rakétát lőttek ki Libanonból, kettőt elfogtunk, a harmadik valószínűleg nyílt területen csapódott be


01:27

Légiriadók szólaltak meg Felső-Galileában


01:25

Izraeli hadsereg: Jelenleg a libanoni Tzor térségében támadjuk a Hezbollah célpontjait


01:24

Légiriadók szólaltak meg Cfat környékén


01:18

Irán külügyminisztere: Izraelt meg kell büntetni agressziójáért; nem lehet figyelmen kívül hagyni az Egyesült Államok támogatását


01:08

Izraeli hadsereg: Az izraeli légierő tucatnyi kilövőt támadott Dél-Libanonban; folytatjuk a Hezbollah célpontok támadását az országban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vadászgépei az elmúlt órákban több tucat rakétakilövőt támadtak, amelyek Izrael felé irányultak, valamint olyan épületeket, amelyekben a Hezbollah fegyvereket tárolt Dél-Libanonban. A hadsereg hozzátette, hogy folytatják a Hezbollah célpontok támadását Libanonban.


01:07

Fehér Ház: Biden utasította a Pentagont az amerikai erők felkészültségének módosítására a térségben

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke utasította a Pentagont, hogy igazítsa az amerikai erők felkészültségét a Közel-Keleten – közölte a Fehér Ház. Ezenkívül Biden arra utasította csapatát, hogy biztosítsa, hogy az amerikai nagykövetségek a térségben minden szükséges biztonsági intézkedést megtegyenek. A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy Kamala Harris alelnök tájékoztatást kapott a libanoni eseményekről.


00:41

Izraeli forrás: Netanjahu ENSZ-ben mondott beszédét „a megszokott üzletmenet látszatának fenntartása” érdekében tartotta, miközben a bejrúti hadműveletet már szerdán jóváhagyták


00:38

Izraeli hadsereg: Jelenleg „célzottan” támadjuk a Hezbollah fegyvereit Bejrút Dahieh negyedében

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy célzottan támadja a Hezbollah fegyvereit, amelyeket civil épületek alatt tároltak Bejrút Dahieh negyedében.


23:57

Az izraeli hadsereg szóvivője: Az elkövetkező órákban Hezbollah föld alatti stratégiai képességeit támadjuk Bejrútban

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari bejelentette, hogy a hadsereg a következő órákban olyan föld alatti stratégiai képességeket fog támadni, amelyeket a Hezbollah rejtett el Bejrút Dahieh negyedében, beleértve a szervezet birtokában lévő part- és tengeri rakétarendszert. „Évek óta veszélyezteti a Hezbollah a hajózási útvonalakat” – mondta Hagari. „A második libanoni háború során a szervezet part menti rakétákat indított, amelyek négy katonát öltek meg az Achi Eilat hadihajón. Egy másik rakéta egy egyiptomi kereskedelmi hajót is eltalált és elsüllyesztett.”

Hagari felszólította Dahieh három épületének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat, mivel támadás alatt állnak majd.

Hagari emellett az izraeli légierő tevékenységére is kitért, mondván, hogy izraeli vadászgépek járőröznek a bejrúti nemzetközi repülőtér környékén. Hangsúlyozta: „Nem fogjuk megengedni, hogy ellenséges járatok fegyverekkel leszálljanak a bejrúti polgári repülőtéren, mert ez egy polgári repülőtér.”

Hozzátette, hogy a hadsereg még mindig vizsgálja a bejrúti támadás eredményeit, és megerősítette, hogy az precíz volt. Jelenleg nincs változás a polgárvédelmi parancsnokság utasításaiban.


23:10

Blinken: Az érintett felek döntései mélyreható következményekkel járnak a régióra nézve, talán évekre előre

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az ENSZ-ben tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a közel-keleti felek most hozott döntései mélyreható következményekkel járhatnak a régióra, akár hosszú évekre is. Hozzátette: „Izraelnek joga van megvédeni magát a terrorizmussal szemben. Az viszont számít, hogyan teszi ezt.” Szerinte az északi lakosok otthonaikba való visszatérése legitim és fontos cél, a kérdés pedig az, mi a legjobb módja ennek elérésére.


23:10

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője felszólította Bejrút Dahieh negyedének lakosait, hogy hagyják el otthonaikat


22:56

Az izraeli hadsereg: Az utóbbi sorozatokban 65 rakétakilövést azonosítottunk Galilea felé; a Hezbollah vállalta a felelősséget, de Naszrallah állapotáról nem nyilatkozott


22:48

Hamenei tanácsadója: Izrael átlépi Teherán vörös vonalait, a megölt emberek helyettesíthetők


22:45

Cfat városa: Két ház közvetlen találatot kapott a Libanonból érkező lövedékekben

Cfat város önkormányzata közölte, hogy két ház közvetlen találatot kapott a Libanonból indított lövedékekben, és egy további lövedék egy épület közelében csapódott be. A Magen David Adom szerint egy 68 éves nő könnyebben megsérült a robbanás következtében, és a Ziv kórházba szállították.

David Amiel, a város egyik lakója a Haaretznek elmondta: „Ma este olyan támadások értek bennünket, amilyeneket eddig nem tapasztaltunk Cfatban a háború kezdete óta. Én személy szerint először mentem óvóhelyre október 7-e óta.” Hozzátette, hogy a város lakói attól tartanak, hogy a ma esti bejrúti támadás eszkalációhoz vezet a háborúban, és „amit Cfat ma este elszenvedett, az csak a kezdet.” Ezen kívül megjegyezte: „Még olyan emberekről is hallok, akik már ma este tervezik, hogy autóba ülnek és elhagyják a várost.”


22:26

Légiriadók szólaltak meg Nahariában

A Vaskupola rakétaelhárító rendszer elfogásai Naharia felett, ma este – Fotó: Rami Shlush

22:22

Légiriadók szólaltak meg Karmielben, Szachninban és Galilea több településén

A Vaskupola rakétaelhárító rendszer elfogásai Karmiel felett, ma este – Fotó: Rami Shlush

22:20

Egy cfati házat közvetlen találat ért a legutóbbi Libanonból érkező lövedék miatt

Egy cfati házat közvetlen találat ért a legutóbbi Libanonból érkező lövedék miatt. Tűz ütött ki, és négy tűzoltócsapat dolgozik a tűz megfékezésén. További tüzek keletkeztek a környező nyílt területeken. Személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Nagy károk Cfatban a Libanonból érkező lövedékek következtében – Fotó: Észak-Izraeli Tűzoltóság

22:18

New York Times: Hamenei rendkívüli ülést hívott össze otthonában a bejrúti támadás megvitatására


22:05

Először a bejrúti bombázás óta: légiriadók szólaltak meg Cfatban és Meron környékén


22:02

Biden: Az USA nem tudott a bejrúti támadásról és nem vett részt benne


21:59

A biztonsági rendszer becslése szerint körülbelül 300 ember halt meg a bejrúti támadásban

A becslések szerint a bejrúti izraeli támadásban körülbelül 300 ember halt meg. A sérültek egy része a közeli épületekben tartózkodott.

Fotó: Emilie Madi / Reuters


21:54

Izraeli becslés: Naszrallah a főhadiszálláson tartózkodott és megsérült a bombázásban, mellette a déli front vezetője és a Kudsz-erő libanoni és szíriai parancsnoka is megsérült


21:50

A biztonsági rendszer vizsgálja, hogy Naszrallah meghalt-e; becslések szerint a helyszínen tartózkodott a támadás idején


21:43

Az Al-Hadat szaúdi csatorna: A libanoni hadsereg megerősíti az USA nagykövetsége körüli biztonságot az országban


21:16

Libanoni jelentés: Izrael három támadást hajtott végre Al-Hermel térségében, az ország északi részén

A Hezbollahhoz kötődő libanoni „Al-Majadin” csatorna szerint Izrael három támadást hajtott végre Al-Hermel térségében, az ország északi részén.


21:13

Az iráni nagykövetség Libanonban: a bejrúti izraeli támadás bűncselekmény, amely megfelelő büntetést igényel

Az iráni nagykövetség az X hálózaton (korábban Twitter) kijelentette, hogy a bejrúti izraeli támadás bűncselekmény, amely megfelelő büntetést követel, és veszélyes eszkaláció, amely megváltoztatja a játékszabályokat.


21:07

Cfat, Katzrin és más északi települések lakóit arra kérték, hogy maradjanak a védett helyek közelében


20:20

A Pentagon: Izrael nem tájékoztatott minket előre a támadásról, Austin már a támadás megkezdése után beszélt Galanttal

A Pentagon közölte, hogy Izrael nem tájékoztatta előre az Egyesült Államokat a bejrúti támadásról, és hogy Lloyd Austin védelmi miniszter csak a támadás megkezdése után beszélt izraeli kollégájával, Joav Galanttal. Egy izraeli forrás azonban azt állította, hogy „az amerikaiakat néhány perccel az akció előtt tájékoztatták.” A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh úgy nyilatkozott: „Nem nevezném ezt előzetes figyelmeztetésnek, ha a dolog már zajlik.”


20:07

Netanjahu bejelentette, hogy 03:00-kor indul vissza Izraelbe


20:05

A biztonsági rendszer vizsgálja, hogy Naszrallah megsérült-e a bejrúti támadásban

A biztonsági rendszer még mindig vizsgálja, hogy Naszrallah megsérült-e a támadásban, annak ellenére, hogy jelentések szerint biztonságos helyen tartózkodik. Valószínű, hogy a bejrúti támadás, amely különösen nagy hatóerejű fegyvereket alkalmazott, pontos hírszerzésen alapult, amely a szervezet vezetőinek parancsnokságon való jelenlétét igazolta.


19:49

Hezbollah-közeli forrás: Naszrallah életben van


19:42

Egy magas rangú iráni forrás a Reutersnek: Teheránban vizsgálják Naszrallah állapotát


19:27

Naszrallah volt a bejrúti támadás célpontja, az Al-Arabíja szerint nem halt meg


18:52

Libanoni forrás: A bejrúti támadás a háború kezdete óta a legnagyobb volt

Egy libanoni forrás szerint a bejrúti támadás volt a legszélesebb körű a háború kezdete óta, és a Hezbollah vezető tisztségviselői általában az érintett területen tartózkodnak.


18:37

Az izraeli hadsereg támadást hajtott végre Hassan Naszrallah központi parancsnoksága ellen

Az izraeli hadsereg támadást hajtott végre Hassan Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének központi parancsnoksága ellen Bejrút Dahieh negyedében. Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari elmondta, hogy a megtámadott parancsnokság lakóépületek alatt helyezkedik el, és hozzátette, hogy a hadsereg további részletekkel fogja tájékoztatni a lakosságot, amint ismertté válnak a támadás eredményei. Jelenleg nincs változás a hátországvédelmi parancsnokság iránymutatásaiban.


18:24

Izraeli támadásokról szóló jelentések Bejrútban

Erős robbanások hallatszottak Bejrútban, és hatalmas füstfelhő emelkedik a város fölé. A Hezbollah Al-Manar csatornája arról számolt be, hogy több izraeli támadás érte Bejrút egyik külvárosát. A videós felvételek szerint a támadás következtében több épület teljesen összeomlott, az Al-Arabíja csatorna hat épület megsemmisüléséről számolt be.

Netanjahu megszakította a sajtótájékoztatót, amikor a támadásról szóló első hírek megjelentek.

Robbanás Bejrútban, ma

18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. szeptember 27., péntek >>

Főkép: Izraeli támadás Dahijeh-ben, Bejrútban, ma – Fotó: AFP / Joseph Eid

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet