Gideon Szaár csatlakozik a kormányhoz: „Kötelességem megpróbálni hozzájárulni a döntéshozatalhoz”

Szaár és Netanjahu közös nyilatkozata ma este.
Szaár és Netanjahu közös nyilatkozata ma este. "Jelenleg koalíciós megállapodás nélkül csatlakozom a kormányhoz – de egy határozott világnézettel" – mondta Szaár – Fotó: Haim Zach / GPO

Szaár, aki esélyes volt arra, hogy Joáv Galant védelmi minisztert váltsa, csatlakozik a politikai-biztonsági kabinethez. „Ebben az időszakban fontos megerősíteni Izraelt, a kormányát, valamint az egységet és összetartást” – mondta Szaár Netanjahuval közösen tett nyilatkozatában. A koalíciós megállapodás aláírásáig Szaár szabadon szavazhat a Kneszetben.

A Nemzeti Egység Párt vezetője, Gideon Szaár, aki ebben a hónapban esélyesként szerepelt arra, hogy Joáv Galant védelmi minisztert váltsa, ma (vasárnap) bejelentette, hogy csatlakozik a kormányhoz, és tárca nélküli miniszterként fog tevékenykedni. Szaár várhatóan csatlakozik a politikai-biztonsági kabinethez is. A Kneszetben szabadon szavazhat majd, így nem lesz köteles a koalíció álláspontját követni, amíg meg nem köt egy koalíciós megállapodást a Likuddal. A kormány tegnap (vasárnap) este jóváhagyta Szaár kinevezését miniszternek, és ma 12 órakor várhatóan leteszi az esküt a Kneszetben.

A Likuddal folytatott tárgyalások során Szaár jelezte, hogy továbbra is igényt tart a védelmi miniszteri posztra. Netanjahu miniszterelnök még mindig tervezi Galant menesztését, és a politikai körök szerint a jövőben visszatérhetnek a Szaár kinevezéséről szóló tárgyalások. Szaár bejelentésével egy időben pártja tagjai az ellenzékkel együtt szavaztak az állami költségvetés kiegészítéseiről szóló törvényjavaslatról, amelyet a Kneszet plenáris ülésén tárgyaltak.

„Szaár eleget tett a kérésemnek, és ma beleegyezett abba, hogy visszatérjen a kormányba” – mondta Netanjahu közös nyilatkozatuk során. „A politikai-biztonsági kabinet ülésein nagy benyomást tett rám Gideon Szaár széles látóköre, valamint képessége arra, hogy kreatív megoldásokat találjon összetett problémákra. Nem egyszer egyetértettünk a végrehajtandó lépésekben. Nem titok, hogy korábban voltak nézeteltéréseink, de október 7-e óta mindketten magunk mögött hagytuk a múlt sérelmeit” – tette hozzá a miniszterelnök.

Szaár nyilatkozata szerint a kormányhoz való csatlakozása a hazafias lépés most. „Ebben az időszakban fontos megerősíteni Izraelt, a kormányát, valamint az egységet és összetartást. Ezért beleegyeztem Netanjahu miniszterelnök kérésébe, hogy csatlakozzak a kormányhoz, és tapasztalataimmal és képességeimmel hozzájáruljak a döntéshozatal munkájához. Ez most a hazafias és helyes lépés” – mondta. „Jelenleg koalíciós megállapodás nélkül csatlakozom a kormányhoz – de egy határozott világnézettel és erős hazafias elkötelezettséggel népünk érdekében” – tette hozzá.

Szaár szerint: „Arra a következtetésre jutottam, hogy nincs értelme tovább az ellenzékben maradni, amikor a legtöbb tagjának álláspontja a háború kérdésében eltér, sőt távol áll az enyémtől. Most az a kötelességem, hogy megpróbáljak hozzájárulni a döntéshozatalhoz”. Szaár hozzátette: „Az elmúlt napokban a Netanjahu vezette kormány figyelemre méltó eltökéltséget mutatott. Az izraeli hadsereg tökéletesen működött.”

Amikor kiderült, hogy Netanjahu Szaárt tervezi Joáv Galant helyére, a túszok családjainak bizottsága azt mondta, hogy ez a döntés halálos ítéletet jelent a túszok számára. „Szaár kinevezése, aki minden javasolt megállapodás ellen van, beleértve Netanjahu tervét is, egyetlen dolgot jelent, ami kiemelkedik a sorból: ez halálos ítélet a túszokra és mindannyiuk fogságban hagyása” – közölték a bizottságból. A bizottság szerint Szaár világosan és nyilvánosan kifejezte, hogy ellenzi az egyezséget, és „megadással” jellemezte azt. Így a kinevezése „halálos ítélet lenne a túszokra és mindannyiuk fogságban hagyása.”

Az ellenzék vezetője, Jair Lapid szerint Szaár csatlakozása a kormányhoz nem fogja meghosszabbítani a koalíció mandátumát. Lapid kijelentette: „Gideon Szaár csatlakozása egyike azoknak a pillanatoknak, amikor az ember undorodik a politikától. Ez nem fogja megerősíteni a koalíciót, és nem hosszabbítja meg a fennállását, sőt, talán éppen az ellenkezője lesz igaz.” Lapid szerint: „A problémájuk nem az ujjak száma, hanem a valóság. Elkin nem tudja előteremteni a költségvetéshez hiányzó több tízmilliárdot, Szaár nem fog előállítani 15 hiányzó zászlóaljat az izraeli hadsereg számára, és Sharren Haskel sem fogja megmenteni Netanjahut a bírósági tanúvallomásától.”

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter üdvözölte Szaár csatlakozását a kormányhoz, ahogyan több más koalíciós tag is. „Az izraeli népnek most egységre van szüksége a teljes győzelemhez vezető úton” – írta X-fiókjában. Amichai Shikli miniszter szerint a lépés „az egységet tükrözi a nemzet nagy része között.” Yuli Edelstein, a Likud képviselője, felszólította a többi pártot is, hogy csatlakozzanak a koalícióhoz. „Üdvözlök minden pártot, amely csatlakozik és részt vesz az ország vezetésében ebben a kihívásokkal teli időszakban. Felszólítom a többi cionista pártot is – csatlakozzanak az erőfeszítéshez. Most van itt az ideje a vezetésnek, most van itt az ideje az egységnek” – írta az X közösségi platformon.

A hónap elején politikai források arról számoltak be, hogy Netanjahu fontolgatja Galant menesztését azzal az ürüggyel, hogy Galant akadályozza a Libanon elleni támadást. A források szerint Netanjahu akkor előkészítette a talajt Galant menesztéséhez, függetlenül a biztonsági lépések megvalósításától – inkább Gideon Szaár kormányhoz való csatlakozására irányuló tárgyalások előrehaladása miatt. Szaár és Netanjahu egy ideje tárgyaltak arról a lehetőségről, hogy a Nemzeti Egység Párt csatlakozzon a kormányhoz. A tárgyalások során felmerült többek között a jesiva tanulók katonai szolgálat alóli mentességéről szóló törvény kérdése is. Ma a Nemzeti Egység Párt közleményében leszögezte: „Nincs megállapodás a jesiva tanulók katonai szolgálatának mentességéről szóló törvény ügyében. Valójában nem is folytak tárgyalások erről a kérdésről.”

Körülbelül egy héttel ezelőtt Szaár bejelentette, hogy lemond a védelmi miniszteri poszt betöltésére vonatkozó ajánlatról, de nem jelezte, hogy az ellenzékben kíván maradni, vagy folytatni akarja a tárgyalásokat a Likuddal. Nyilatkozatában Szaár azt írta: „Az északi határon történt legutóbbi fejlemények és azok következményei miatt nem helyes, hogy a hivatalban lévő védelmi miniszter mellett legyen egy ‘tartalék’ védelmi miniszter is, határozatlan időre, amit csak felhasználnak majd egy korlátlan lejárató kampányra.”

Egy 2020-as beszédében, amikor bejelentette, hogy kilép a Likudból, Szaár azt mondta, hogy „a Likud személyes eszközzé vált a vezetőjének személyes érdekei, köztük a büntetőperével kapcsolatos ügyek szolgálatára”, és hogy „Netanjahu nem képes, és nem is lesz képes egységet és stabilitást biztosítani Izraelnek. A helyzet megoldása az ő hatalmának leváltása.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.