2024. október 13., vasárnap, a háború 373. napja


00:00

Véget értek a vasárnapi jelentések

Hétfői jelentések >>


23:21

Az izraeli hadsereg a haifai légiriadókról: Az izraeli légierő elfogott öt rakétakilövést Libanonból


23:04

Légiriadók szólaltak meg Haifában és környékén

A Haifa elleni rakétatámadás ma este – Fotó: Felhasználás a szerzői jogról szóló törvény 27a. szakasza alapján

22:40

Beeri kibuc: Az október 7-i mészárlás gyásznapját a polgári naptár szerint fogjuk megemlékezni, és nem a kormány által javasolt héber dátum szerint

A Beeri kibuc bejelentette, hogy az október 7-i mészárlás gyásznapját a polgári naptár szerint fogják megtartani, és nem a kormány által javasolt héber dátumon – három nappal a Szimchat Tóra ünnepe után, amikor a Hamasz támadása történt, és amely dátumot a kormány javasolta további megemlékezésekre is az év során. „Nem látunk okot arra, hogy idén újabb ceremóniákkal emlékezzünk meg erről a szörnyű napról” – közölte Beeri kibuc. „Ami a jövő évet és az azt követő éveket illeti, egy olyan héber dátum szerinti gyásznap, amely semmit sem képvisel, eltér a céltól. Számunkra, akik a legnagyobb veszteséget szenvedtük el, ez a nap örökre a legmélyebb gyász napja marad, amelyet jobban átélünk, mint az év többi napján.”


22:17

Jelentés: Az izraeli hadsereg nem hajtott végre támadást Bejrútban csütörtök óta a politikai vezetés utasítására

A politikai vezetés arra utasította az izraeli hadsereget, hogy az elmúlt napokban ne hajtson végre támadást Bejrútban, és a hadsereg három napja nem támadta a várost – számolt be erről ma este a Kan 11 televízió. Egy politikai forrás erre reagálva azt nyilatkozta, hogy a jelentés nem igaz. „Az állítólagos utasítás a politikai vezetés részéről, miszerint az izraeli hadseregnek le kell állítania vagy csökkentenie kell a bejrúti támadásokat, teljesen hamis” – mondta a forrás, és hozzátette: „Izrael fenntartja a szabad cselekvési jogot Libanon bármely részén, a célpontok helyétől függően.”


22:04

Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata: Két drónt azonosítottak, amelyek a tenger felől érkeztek, az egyiket elfogták, de a másik nyomát elvesztették


22:03

Újabb légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


21:23

Légiriadók szólaltak meg Kirjat Smonában és környékén


21:05

A Hezbollah vállalta a felelősséget a drón kilövéséért; a Magen David Adom szerint a sérültek száma meghaladta a 60 főt

A sérültek kimenekítése Binjamina térségéből, ma este – Fotó: Rami Shlush

20:29

A Binjaminában történt robbanás után az izraeli hadsereg közölte, hogy elfogott egy újabb, Libanonból kilőtt drónt a tenger felett

A drónt a Haifai-öböl térségében sikerült elfogni.


20:22

A hadsereg szerint a drónt Libanonból indították, a légierő vizsgálja az útvonalát és azt, hogy miért nem kapcsolt be a légiriadó, illetve miért nem hajtottak végre elfogási kísérleteket


20:18

A Magen David Adom jelentése: 39-en sérültek meg a drón becsapódása miatt, négyen közülük életveszélyes, 12-en közepesen súlyos és súlyos állapotban vannak

A drón becsapódásának helyszíne Binjaminában, ma – Fotó: Amir Levi

19:40

A Magen David Adom igazgatója: Legalább 22 sérült egy drón becsapódása miatt Binjaminában, hárman életveszélyes, öten súlyos állapotban vannak

22 ember sérült meg a drón becsapódása miatt Binjaminában. A Magen David Adom igazgatója, Eli Bin elmondta, hogy hárman életveszélyes, öten súlyos állapotban vannak, és további 14-en közepesen súlyosan sérültek. A becsapódás helyszínén nem volt riasztás.


19:32

Az izraeli hadsereg válasza az UNIFIL vádjára: A tankok hátráltak, és füstgránátokat vetettek be a sebesültek kimenekítésére, az UNIFIL erőit nem fenyegette veszély

Az izraeli hadsereg válaszolt az UNIFIL állítására, miszerint tankok hatoltak be a nemzetközi erők egyik állomására. A hadsereg közlése szerint a tankok hátráltak az UNIFIL állomása felé, hogy kimenekítsék a páncéltörő rakéták tüzében megsérült katonákat. A hadsereg hangsúlyozta, hogy „az egész incidens során nem fenyegette veszély az UNIFIL erőit az izraeli hadsereg tevékenysége miatt.” Azt is hozzátették, hogy füstgránátokat vetettek be a sebesültek kimenekítése során.


19:02

Légiriadók szólaltak meg Hadera körzetében és a nyugat-galileai településeken


18:48

A Pentagon megerősítette, hogy Izraelbe telepíti rakétaelhárító rendszerét az Irán jelentette fenyegetés miatt

A Pentagon megerősítette, hogy rakétaelhárító rendszert és annak működtetésére szolgáló személyzetet telepít Izraelbe az Irán jelentette fenyegetés kapcsán. Egy biztonsági forrás szerint ez lesz az első alkalom, hogy a THAAD típusú rendszer hadműveleti céllal Izraelbe kerül. A rendszert az 1990-es években fejlesztette a Lockheed Martin, és célja, hogy védelmet nyújtson a legfeljebb 5000 km távolságból indított ballisztikus rakéták ellen. A rendszert 2019-ben már felállították Izraelben egy légvédelmi gyakorlat keretében, amelyen az izraeli és az amerikai hadsereg vett részt.


18:43

Légiriadók szólaltak meg Nahariában és környékén légi járművek behatolásának gyanúja miatt


18:38

Légiriadók szólaltak meg a nyugat-galileai térségben


18:01

Jelentés: Izrael már alkalmazza Giora Eiland blokád- és éheztetési tervének egyes részeit

Az AP hírügynökség egy „az ügyet jól ismerő hivatalos forrásra” hivatkozva számolt be arról, hogy Izrael már megkezdte Giora Eiland nyugalmazott vezérőrnagy blokád- és éheztetési tervének egyes részeinek végrehajtását. A jelentésben nem említik, hogy a forrás izraeli-e, de egy másik izraeli forrás elmondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök elolvasta és tanulmányozta a tervet. A terv szerint a Gázai övezet északi részén élő lakosokat a déli humanitárius zónákba telepítenék át, és akik úgy döntenek, hogy az északi területen maradnak, azok Hamasz-tevékenységgel vádolhatóak lesznek, és célpontokká válnak. Emellett, miközben a déli lakosság humanitárius segélyt kap, az északi területen maradóknak az éheztetéssel kell szembenézniük, ha úgy döntenek, hogy ott maradnak.

Ma reggel a Haaretz arról számolt be, hogy a terepen szolgáló parancsnokok szerint a hadsereg döntése, hogy áttér az övezet északi részén történő tevékenységre, nem volt alaposan átgondolt, és úgy tűnik, a lépés célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a gázai lakosságra, akiket ismét arra kérnek, hogy a part menti területre költözzenek a tél közeledtével. Nem kizárt, hogy ez a lépés az Eiland-terv megvalósítására készíti elő az északi övezetet.


17:48

UNIFIL: Két izraeli tank betörte a bázisunk bejáratát és erőszakkal behatolt

Az ENSZ libanoni ideiglenes erői (UNIFIL) bejelentették, hogy két izraeli tank betörte az egyik bázisuk kapuját, majd erőszakkal behatolt a területre. Az ENSZ erői közölték, hogy később az izraeli hadsereg tüzet nyitott a bázis közelében, és 15 katonájuk bőrirritációt és emésztőrendszeri problémákat szenvedett a felszabadult füst miatt, amely a bázis területére jutott. A UNIFIL továbbá jelezte, hogy az izraeli hadsereg tegnap feltartóztatta a szervezet logisztikai erőit, megakadályozva őket feladataik végrehajtásában.

„Ez már a negyedik alkalom az elmúlt napokban” – állt az ENSZ közleményében –, „hogy emlékeztetjük az izraeli hadsereget és minden érintett felet, hogy tartsák be a kötelezettségüket az ENSZ személyzetének biztonságának garantálása érdekében.” Hozzátették, hogy „az ENSZ bázisába való behatolás sérti a nemzetközi jogot és az 1701-es határozatot.”


17:26

25 katona sebesült meg ma Libanonban páncéltörő lövésektől két különböző incidens során

Ma 25 katona sebesült meg Libanonban páncéltörő lövésektől két különböző incidens során. Kettőjük súlyosan, ahogy azt ma korábban a hadsereg szóvivője jelentette, a többiek közepesen és könnyebben sebesültek meg. A sebesülteket a Rambam Kórházba és a Galilea Egészségügyi Központba, Nahariába szállították.


16:45

Miniszteri kérések nyomán Netanjahu a Palesztin Hatóság elleni szankciók bevezetéséről tárgyal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Palesztin Hatóság elleni szankciók bevezetéséről tárgyal a miniszterek ismételt kérése nyomán.

Júniusban Becalel Szmotrics pénzügyminiszter visszavonta döntését, amely szerint befagyasztotta volna a Palesztin Hatóság részére beszedett adók átutalását, mivel Izraelben és a nemzetközi közösségben attól tartottak, hogy a hatóság összeomlik. Korábban Szmotrics bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be a hatóság ellen, válaszul a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének döntésére, miszerint elfogatóparancsot kér Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Galant védelmi miniszter ellen, valamint arra, hogy néhány európai ország elismerte Palesztinát.


16:39

A kormányülésen biztonsági források elmondták a minisztereknek, hogy a Hezbollah közepes és rövid hatótávolságú rakétáinak egyharmada maradt meg

A kormányülésen ma reggel biztonsági források elmondták a minisztereknek, hogy a Hezbollah közepes és rövid hatótávolságú rakétáinak egyharmada maradt meg – közölte egy forrás, aki tájékozott az ülés részleteiről.


16:20

Izraeli hadsereg: Az elmúlt órában 40 rakétát lőttek ki a Felső- és Nyugat-Galilea irányába


16:16

Légiriadók indultak Nyugat-Galileában


15:48

Légiriadó volt Metulában


15:18

Légiriadók indultak Nyugat-Galileában


15:15

Tűz keletkezett nyílt területen Karmiel térségében rakétabecsapódás következtében

Tűz Karmiel térségében rakéták becsapódása miatt – Fotó: Északi Tűzoltóság és Mentőszolgálat

Tűz keletkezett nyílt területen rakétabecsapódás következtében Curittól délre, Karmiel térségében. Tűzoltó repülőgépeket mozgósítottak a tűz megfékezésére, és négy tűzoltóegység dolgozik jelenleg a helyszínen.


15:02

Október 7. óta 24 ezer rakétára és drónra figyelmeztető riasztás hangzott el Izrael-szerte

A Hamasz október 7-i támadása óta, amely nehéz rakétazáporral kezdődött Izrael minden részén, és amelynek leple alatt a Hamasz Nuhba erői be tudtak hatolni Izraelbe, rakéták és drónok indultak Libanonból, Jemenből, Iránból és Irakból is. Az alábbi térkép (héberül) rögzíti az Izraelben a rakéta- és drónkilövések miatt elhangzott összes riasztást. A térkép minden hónapra vonatkozóan megmutatja az egyes izraeli településeken megszólaló riasztások számát (minél több riasztás hangzott el, annál nagyobb a jelzett pont), és minden egyes újabb kilövés után frissül.


14:55

Légiriadók szólaltak meg Nyugat-Galileában


14:46

A Golán-fennsík északi részén, Felső-Galileában és a Merom Hagalilban élő lakosokat felszólították, hogy maradjanak közel az óvóhelyekhez

A Golán-fennsík északi részén, Felső-Galileában és a Merom Hagalilben élő lakosokat felszólították, hogy maradjanak közel az óvóhelyekhez, és csökkentsék a mozgást a településeken. A helyi tanácsok közleményben hívták fel a figyelmet arra is, hogy azoknak a lakosoknak, akik még mindig a többségében evakuált településeken maradtak, kerülniük kell a gyülekezéseket.


14:31

Izraeli hadsereg: Mintegy 30 rakétát lőttek ki Karmiel környékére; éjféltől több mint száz kilövést azonosítottunk Libanonból


14:29

Légiriadók voltak Alsó-Galileában


14:17

Libanoni jelentés: Az izraeli hadsereg csapást mér Ajta al-Saab környékére Dél-Libanonban

Az al-Hadat hírcsatorna jelentése szerint az izraeli hadsereg célpontokat támad Ajta al-Saab falu közelében, Dél-Libanonban, a határ mentén.


14:04

Légiriadók voltak Szachninban, Karmielben és több településen a Misgav Regionális Tanács területén


13:26

Netanjahu felszólította az ENSZ főtitkárát, hogy vonja ki az UNIFIL-erőket a Hezbollah bázisairól Dél-Libanonban

Az Egyesült Államok és Európa részéről érkező bírálatokat követően a Dél-Libanonban tevékenykedő UNIFIL-erők elleni támadás miatt Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította az ENSZ főtitkárát, hogy vonja ki a katonákat a Hezbollah bázisainak közeléből. „Az UNIFIL katonák kivonásának megtagadása túszokká teszi őket a Hezbollah számára” – mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy ezzel az ENSZ főtitkára „a saját katonáink életét is veszélyezteti.” Netanjahu sajnálatát fejezte ki az UNIFIL katonák elleni támadások miatt, és kijelentette: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megelőzzük ezeket a támadásokat. A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás azonban az, ha kivonják őket a veszélyes területről.” A miniszterelnök hozzátette, hogy az izraeli hadsereg többször is kérte az ENSZ-t, hogy vonja ki katonáit a térségből, de kérésüket rendre elutasították, ami „teljes mértékben a Hezbollah terroristáinak nyújt emberi pajzsot.”


13:24

Irán külügyminisztere: „Nincsenek vörös vonalaink a népünk és érdekeink védelmében”

Irán külügyminisztere, Abbasz Arakcsi ma az X közösségi hálón közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „az Egyesült Államok rekordmennyiségű lőszert küld Izraelnek,” és ezzel „veszélybe sodorja katonái életét, amikor rakétarendszereket küld Izrael működtetésére.”

Arakcsi hozzátette, hogy országa „óriási erőfeszítéseket tett az elmúlt napokban, hogy megakadályozza a teljes háború kitörését a régióban,” és kijelentette: „Egyértelműen mondom: nincsenek vörös vonalaink, amikor az embereink és érdekeink védelméről van szó.”


13:13

A Hamasz gázai egészségügyi minisztériuma: Az elmúlt 24 órában 52 ember halt meg a Gázai övezetben

A Hamasz ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium Gázában bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 52 ember halt meg a Gázai övezetben. A minisztérium szerint a tavaly, október 7-én kitört háború óta a Gázai övezetben 42 227 ember halt meg és további 98 464-en sebesültek meg.


12:58

Légiriadót hirdettek Kirjat Smonában és környékén


12:40

A kormány jóváhagyta: A Hamasz október 7-i támadásának évfordulója a héber naptár szerint nemzeti gyásznap lesz, Regev felel a szertartásért

A kormány jóváhagyta azt a javaslatot, amely az október 7-i Hamasz-támadás héber évfordulóját nemzeti gyásznapnak nyilvánítja. A javaslat szerint az idei gyásznap estéje Tisri 24-én, október 26-án kezdődik, és Tisri 25-én, október 27-én ér véget. Ennek keretében az összes kávézó, étterem, mozi és színház bezár; a zászlókat félárbocra eresztik a Herzl-hegyen, az állami intézményekben, az izraeli hadsereg bázisain, a középületeken és a külföldi izraeli képviseleteken; állami megemlékezési ceremóniát tartanak az államelnök, a miniszterelnök, a Kneszet elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke részvételével, amelyet a miniszter, Miri Regev irányít; továbbá az oktatási intézmények és az izraeli hadsereg egységei tevékenységeket tartanak a témában.


12:25

Az állam fő jogi tanácsadója: A miniszterelnök általi köztisztviselői kinevezés politikai irányba tolja a közszolgálatot

Az állam fő jogi tanácsadója, Gali Baharav-Miara a Legfelsőbb Bíróságnak benyújtott nyilatkozatában kijelentette, hogy a kormány azon döntése, miszerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök saját maga nevezheti ki a köztisztviselők vezetőjét, törvénytelen. Baharav-Miara válaszában, amelyet a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott petíciókra adott, kifejtette, hogy ez a döntés új helyzetet teremt, amely lehetővé teszi a miniszterelnök számára, hogy olyan személyt válasszon, akinek nem kell teljesítenie a pozíció minimális szakmai követelményeit, mint a tapasztalat, a képességek vagy az alkalmasság. Baharav-Miara szerint a kinevezés ezen módja „jelentős lépés a szakmai közszolgálat politizálása felé.”


12:16

Herzog: A hamis elrettentés és az arcátlan arrogancia véres árat követelt – gyorsan ki kell vizsgálnunk és tanulnunk kell belőle

Jichak Herzog államelnök kijelentette, hogy gyorsan ki kell vizsgálni az október 7-i támadás kudarcát és tragédiáját, akárcsak a jom-kipuri háború után. „A riasztás hiánya, a hamis elrettentés és az arcátlan arrogancia ismét fájdalmas és súlyos véráldozatot követelt tőlünk. Ezért most is cselekednünk kell, és sürgősen, ugyanúgy, ahogy 51 évvel ezelőtt tettük – alapos, megbízható, könyörtelen és független vizsgálatot kell végeznünk” – mondta Herzog a jeruzsálemi Herzl-hegyen tartott megemlékezésen a jom-kipuri háború elesettjeinek emlékére. „Ez a folyamat időbe telik, fájdalmas és kihívásokkal teli lesz, de ez a kötelességünk mint életre vágyó társadalom és állam.”


12:07

Légiriadó szólalt meg Stulában, Nyugat-Galileában


11:58

Egy tiszt és egy tartalékos katona súlyosan megsebesült egy páncéltörő lövés következtében Dél-Libanonban

Egy tiszt és egy tartalékos katona ma súlyosan megsebesült egy páncéltörő rakétatámadás következtében Dél-Libanonban. A hadsereg közlése szerint a két katona két különböző esemény során sebesült meg: az egyik a 9220-as Ezioni (6-os) dandár tartalékos katonája, a másik pedig egy harcoló tiszt, aki csatlakozott a dandár erőihez. Mindkettőjüket kórházba szállították, és családjaikat értesítették.


11:39

Izraeli hadsereg: Elfogtunk egy Hezbollah-terroristát Dél-Libanonban

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy elfogtak egy Hezbollah-terroristát Dél-Libanonban, kihallgatták, majd izraeli fogdába szállították. A hadsereg szerint a terroristát egy 7 méter mély és 50 méter hosszú alagútban találták meg, ahol fegyverekkel és hosszú távú tartózkodásra alkalmas felszereléssel rejtőzködött.

Az alagút bejárata, ahol a terroristát megtalálták – Fotó: Izraeli Hadsereg szóvivője

11:04

Izraeli hadsereg: Körülbelül 70 rakétát lőttek ki Libanonból éjfél óta


10:16

Légiriadó volt Jiron kibuc térségében, Felső-Galileában


09:46

Izraeli hadsereg: Az elmúlt 24 órában mintegy 240 célpontot támadtunk Gázában és Libanonban

Az izraeli hadsereg ma reggel jelentette, hogy az éjszaka folyamán további célzott támadásokat hajtott végre Dél-Libanonban. A közlemény szerint az izraeli erők, együttműködve a légierővel, körülbelül 200 Hezbollah-célpontot támadtak meg, köztük rakétaindítókat, páncéltörő állásokat és fegyverraktárakat. A műveletek során több tucatnyi terrorista likvidálására került sor, és alagutak nyílásait is felfedezték.

Az izraeli hadsereg erői Dél-Libanonban, ma – Fotó: Izraeli Hadsereg szóvivője

A hadsereg közleménye szerint az erők az éjszaka folyamán a Gázai övezetben is folytatták a műveleteket, ahol mintegy 40 célpontot támadtak, és több tucat terroristát likvidáltak. Az akciók során robbanóeszközöket, gránátokat és más fegyvereket találtak. Emellett a hadsereg támadta azt az indítót, ahonnan tegnap lövéseket adtak le Askelon felé.


09:45

Légiriadók szólaltak meg Akkóban, a Krajotban és számos településen Nyugat-Galileában


09:17

Izraeli hadsereg a Haifában és Galileában megszólaló légiriadókról: Öt rakétakilövést azonosítottunk Libanonból, mindet elfogtuk


09:02

Légiriadót hirdettek Haifán, Akkóban, a Krajotban és további településeken Nyugat- és Felső-Galileában


07:08

Légiriadók voltak Nyugat- és Felső-Galileában; Izraeli hadsereg: Egy rakéta nyílt területen csapódott be


07:08

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


06:26

Jelentés: A Hamasz évekkel október 7. előtt nagyszabású támadást tervezett Izrael ellen, amely tornyok lerombolását is magában foglalta Gus Danban

Az izraeli hadsereg által Gázában talált dokumentumok feltárják, hogy a Hamasz évekkel október 7. előtt nagyszabású támadást tervezett Izrael ellen, amely magában foglalta a tornyok lerombolását Ramat Ganban és Tel-Avivban – számolt be a Washington Post. A jelentés szerint a terv több helyszínről indított, összehangolt támadást tartalmazott. Az újság szerint az izraeli források által a Hamasz gázai parancsnoki központjában talált dokumentumok részletezik a szervezet tervét, amely többek között vasúti, hajós és lovas támadásokat is tartalmazott. Szakértők szerint a tervek egy része nem volt kivitelezhető.

A jelentés szerint a dokumentumok részletes prezentációkat tartalmaztak a lehetséges támadásokról, valamint 2021-es leveleket a Hamasz vezetőitől az iráni vezetéshez, amelyekben több száz millió dollár támogatást kértek a tervhez és további 12 ezer aktivista kiképzéséhez. Néhány megtalált levélben Jahja Szinvar, a Hamasz vezetője írásban fordult több magas rangú iráni tisztviselőhöz, köztük Ali Hamenei legfelsőbb vezetőhöz, katonai és gazdasági támogatást kérve, és megígérte, hogy Irán támogatásával két éven belül elpusztíthatják Izraelt. A levelek azonban nem tartalmaztak részleteket a támadás konkrét tervéről.

A jelentés szerint a Gázai övezet északi részén talált prezentáció több tucat térképet és lehetséges célpontok fotóit tartalmazta. A prezentáció szerint a tervek egy adatbázison alapultak, amely több mint 17 ezer műholdas felvételt és drónokkal, valamint közösségi hálózatokból gyűjtött képeket tartalmazott. A prezentációban lehetséges tervként szerepelt egy Gus Dan-i torony lerombolása, ahol a célpontok között volt a Ramat Gan-i Moshe Aviv-torony és a tel-avivi Azrieli-tornyok.


05:42

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


05:30

Légiriadók voltak Metulában és Radzsarban


03:50

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


03:38

Az izraeli hadsereg: Az izraeli légierő elfogott egy gyanús légi célpontot Nahariától nyugatra, amely Libanon felől érkezett


03:10

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


02:45

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere telefonon beszélt Joav Galanttal

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere telefonon beszélt Joav Galanttal, és aggodalmát fejezte ki az ENSZ UNIFIL-erő katonájának Libanonban történt meglövéséről szóló jelentések miatt. Austin hangsúlyozta a UNIFIL-erők és a libanoni hadsereg biztonságának fontosságát, és megerősítette, hogy a libanoni katonai műveletekről minél hamarabb diplomáciai megoldásra kell váltani. Továbbá beszélt a gázai övezet humanitárius helyzetéről, és biztosította Galantot az Egyesült Államok Izrael iránti elkötelezettségéről.


02:19

Gázai egészségügyi források: Legalább 22 halott két légicsapásban Dzsabaliában

Lakosok hagyják el Dzsabaliát tegnap – Fotó: AFP / Omar Al-Qattaa

Gázai egészségügyi források szerint legalább 22 ember halt meg két légicsapásban Dzsabaliában. A gázai övezet sürgősségi szolgálatai szerint pénteken egy épület központi részén történt légicsapásban legalább 20 ember vesztette életét, köztük hat nő és hét gyermek. Egy másik támadásban Dzsabaliában egy férfi és egy nő halt meg, míg csecsemőjük megsérült.


01:46

Légiriadók voltak Galilea északi részén


01:20

Légiriadó volt Misgav Amban


00:23

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


23:46

Az izraeli hadsereg a Kirjat Smonában és a Felső-Galileában megszólaló légiriadókról: körülbelül 40 kilövést azonosítottunk, ezek egy részét elfogtuk, a többi nyílt területen csapódott be


23:34

A kormány várhatóan holnap jóváhagyja az Al-Dzsazíra és az Al-Mayadeen adásainak szüneteltetésének meghosszabbítását

A kormány várhatóan holnap jóváhagyja az Al-Dzsazíra és az Al-Mayadeen csatornák Izraelből történő adásainak szüneteltetésének meghosszabbítását és irodáik bezárását. A döntést a „nemzetbiztonságra való közvetlen veszély” indoklásával hozzák meg. Az Al-Dzsazíra katari csatorna további 40 napig nem sugározhat, míg a Hezbollahhoz kötődő libanoni Al-Mayadeen csatorna adása 45 napra szünetel.


23:28

Légiriadók voltak Galilea északi részén


23:23

Légiriadók voltak Felső-Galileában


22:12

Légiriadók voltak a Golán-fennsíkon


21:53

Izraeli hadsereg: Egy gyanús légi célpontot azonosítottunk, amely a Vörös-tenger irányából közeledett, de nem lépett be Izrael légterébe


21:38

Légiriadók voltak Galilea északi részén


21:37

NBC jelentés: Az Egyesült Államok szerint Izrael nem fogja megtámadni Irán nukleáris létesítményeit

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izrael nem fogja megtámadni Irán nukleáris létesítményeit az országban, hanem inkább katonai célpontokat és energia-infrastruktúrát fontolgat – jelentette az NBC. A jelentés szerint Izrael további részleteket osztott meg az Egyesült Államokkal a várható válaszlépésről, azonban hangsúlyozták, hogy az amerikai kormányzatnak nincs információja a beavatkozás időpontjáról, és lehet, hogy Izrael maga sem döntött még a cselekvés időpontjáról.


21:35

Libanoni jelentések: Izraeli légicsapások Dél- és Kelet-Libanonban

Nabatijja falu, Dél-Libanon, ma este

Libanoni híradások szerint az izraeli légierő légicsapásokat hajtott végre Nabatijja faluban Dél-Libanonban, valamint Bekaa térségében Kelet-Libanonban.


21:14

Izrael és az Egyesült Államok előrehaladott tárgyalásokban rakétaelhárító rendszer telepítéséről az Irán elleni támadás előtt

Izrael előrehaladott tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal egy ballisztikus rakétaelhárító rendszer telepítéséről, hogy felkészüljön az esetleges Irán elleni támadásra és annak következményeire. Források szerint még nincs végleges időpont a rendszer telepítésére, a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, de még nem zárultak le. Egy biztonsági forrás szerint, ha a megállapodás megszületik, ez lesz az első alkalom, hogy a THAAD rendszer Izraelben működési körülmények között lesz telepítve.


21:08

Légiriadók voltak Galilea északi részén


21:08

Nisan Miram, egy 42 éves thai munkás meghalt egy robbanóeszköz miatt

Nisan Miram

Nisan Miram, egy 42 éves munkás Thaiföld Buri Ram térségéből, kétgyermekes apa, tegnap meghalt egy robbanóeszköz miatt a Jiron kibucban.


20:44

Légiriadók voltak a nyugat-galileai Zrait településen


20:09

Az izraeli hadsereg zárt katonai területté nyilvánította a nyugat-galileai települések egy részét

Az izraeli hadsereg zárt katonai területté nyilvánította Zrait, Somra, Stula, Natoa és Even Menachem településeket Nyugat-Galileában.

Az izraeli hadsereg által zárt katonai területté nyilvánított települések a libanoni szárazföldi művelet kezdete óta

20:03

Légiriadók voltak a Meron környékén


19:41

Egy tiszt és egy tartalékos katona súlyosan megsérült az összecsapásokban Gázában és Libanonban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy tiszt, aki a katonai mérnöki iskolában szolgált, súlyosan megsérült a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Egy másik incidens során egy tartalékos katona, aki a 9203-as zászlóaljhoz tartozik az Alexandroni dandárból, szintén súlyosan megsérült a dél-libanoni összecsapásokban.


19:06

Légiriadók voltak a Golán-fennsíkon


18:56

UNIFIL: Egyik katonánkat meglőtték az izraeli és Hezbollah közötti harcok következtében

Az UNIFIL (ENSZ Békefenntartó Erő) közölte, hogy egyik katonájukat tegnap este meglőtték a békefenntartó erő főhadiszállásán Nakoura városában, Dél-Libanonban, az Izrael és a Hezbollah közötti harcok következtében. Az UNIFIL tájékoztatása szerint nem tudják megállapítani a lövés forrását, és a katonát kórházba szállították, jelenleg stabil állapotban van. Az ENSZ békefenntartói felszólították a harcoló feleket, hogy tartsák tiszteletben az ENSZ erőinek védettségét.


18:39

New York Times: Dokumentumok felfedik, hogy Szinvár megpróbálta rávenni a Hezbollahot és Iránt, hogy csatlakozzanak az október 7-i támadáshoz

A Hamasz vezetője, Jahja Szinvár megpróbálta rávenni a Hezbollahot és Iránt, hogy csatlakozzanak az október 7-i támadáshoz – derül ki azokból a dokumentumokból, amelyek tíz találkozót rögzítenek a szervezet vezetőivel, és amelyek a New York Times birtokába kerültek. A dokumentumok szerint a Hamasz eredetileg 2022 őszén tervezte végrehajtani a támadást, amit „a nagy projekt” néven neveztek el, ám az elhalasztásra került, mivel próbálkoztak Teherán és a Hezbollah bevonásával. Egy magas rangú Hamász-tisztviselő 2023 júliusában találkozott egy iráni tábornokkal Libanonban, és arra kérte Teheránt, hogy segítsen az Izraelben található érzékeny helyszínek elleni támadásokban. A dokumentumok szerint az iráni tisztviselő elvi támogatását fejezte ki a támadás mellett, de jelezte, hogy Teheránnak több időre van szüksége a felkészüléshez.

A Hamasz ezután egy újabb találkozón tervezte tárgyalni a támadást a Hezbollah korábbi főtitkárával, Haszan Naszrallahhal, aki a múlt hónapban egy izraeli támadás során halt meg. A dokumentumokból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy ez a találkozó valóban megtörtént-e. A dokumentumok arra is rávilágítanak, hogy az egyik oka annak, hogy a Hamasz elindította a támadást, az volt, hogy belső konfliktusok uralkodtak Izraelben, amelyeket Benjamin Netanjahu kormányának a jogrendszer meggyengítésére tett próbálkozásai váltottak ki.


18:10

A libanoni egészségügyi minisztérium: A háború halálos áldozatainak száma 2,225-re emelkedett

Füst gomolyog Dél-Libanon felett egy izraeli támadás után, ma – Fotó: Rabih Daher / AFP

18:00

A szombati hírek folytatása 

2024. október 12., szombat >>

Cahal: Éjfél óta 90 rakétakilövést észleltünk Libanonból; hárman könnyebben megsérültek egy becsapódás következtében – Hírszüret

Főkép: A drón becsapódásának helyszíne Binjaminában, ma – Fotó: Amir Levi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet