2024. október 16., szerda, a háború 376. napja – frissül


12:08

A túszok családjainak központja bejelentette, hogy szombat este tüntetést tartanak a Túszok terén

A túszok családjainak központja bejelentette, hogy szombat este tüntetést tartanak a Tel-Avivi Múzeum terén a túszok hazatéréséért. Az elmúlt hetekben a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításai miatt nem tartottak tüntetést.


11:50

Libanoni jelentések: Nabatieh polgármestere meghalt egy a városháza épülete elleni támadásban

Libanoni források szerint Nabatieh polgármestere, Ahmad Kahil életét vesztette egy az izraeli hadsereg által végrehajtott támadásban. A források szerint a városháza épületét érte a támadás.

Ahmad Kahil

11:16

Bob Woodward újságíró: „Biden azt mondta a Fehér Házban, hogy Netanjahu 19 alkalmazottjából 18 hazudik”

Az amerikai újságíró, Bob Woodward, aki új könyvében feltárja Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel kapcsolatos beszélgetéseit, a Washington Postnak adott interjújában elmondta: „Netanjahu 19 munkatársa közül 18 hazudik.” Woodward szerint Biden a közvetlen tanácsadóinak azt mondta: „Netanjahu egy átkozott hazug.” Woodward szerint Biden kijelentése, miszerint Netanjahu hazudik, mély bizalmatlanságot tükröz az izraeli miniszterelnökkel szemben.

A „War” (Háború) című könyvből idézve, amelynek részleteit a hónap elején a CNN tette közzé, Biden Netanjahut „egy gazembernek” nevezte, és hozzátette: „Ő egy rossz ember, átkozottul rossz ember!” A hónap eleji jelentés szerint a könyvben szerepel egy áprilisi telefonbeszélgetés is Biden és Netanjahu között, amely a Gázai övezetben zajló háborúról szólt. Biden így kérdezte: „Mi a stratégiád, ember?” Netanjahu azt válaszolta: „Be kell mennünk Rafiahba.” Biden erre így reagált: „Bibi, neked nincs semmilyen stratégiád.” Később, amikor Biden tanácsadóival beszélt, kifejezte frusztrációját Netanjahuval kapcsolatban. „Tudom, hogy valamit készül tenni” – mondta Biden, hozzátéve, hogy korlátozza Netanjahut azzal, hogy azt mondja neki: „Ne csinálj semmit.”


10:29

Az izraeli hadsereg négy további Hezbollah-aktivistát fogott el

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy négy további Hezbollah-aktivistát fogtak el a dél-libanoni szárazföldi hadműveletek során. Ezzel a szárazföldi manőverek kezdete óta elfogott Hezbollah-aktivisták száma nyolcra emelkedett.


09:03

Egy Petaḥ Tikva-i lakost azzal vádolnak, hogy Irán felbérelte egy izraeli tudós meggyilkolására 100 ezer dollárért

Egy Petaḥ Tikva-i lakost azzal vádolnak, hogy Irán toborozta, és beleegyezett, hogy 100 ezer dollárért meggyilkol egy izraeli tudóst. Az államügyészség által ma benyújtott vádirat szerint Vlagyimir Verhovszkijt külföldi ügynökkel való kapcsolatfelvétellel, fegyverviseléssel és -szállítással, valamint terrorcselekmény elkövetésére irányuló összeesküvéssel vádolják.

Az ügyészség közleményében szerepel, hogy a 35 éves vádlott már több feladatot is végrehajtott iráni hírszerzési tisztviselők megbízásából – többek között Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen irányuló graffitik festését, valamint műanyag tartályokba rejtett nyomkövetők elhelyezését a Petaḥ Tikva-i Sgula temető közelében. A közlemény szerint Verhovszkij a megbeszélt helyre ment, ahol egy pisztolyt és tárat vett át, hogy végrehajtsa a merényletet a tudós ellen.

A vádirat szerint a vádlott minden korábbi tevékenységéért digitális valutában kapott fizetést. Az iráni kapcsolat azt is felajánlotta, hogy segít Oroszországba menekíteni a merénylet után – áll az ügyészség közleményében. A rendőrség szerint Verhovszkij és az iráni ügynökök közötti kapcsolat angol nyelven zajlott, és arra kérték, hogy vásároljon egy külön telefonkészüléket a kommunikációhoz.


07:43

Az izraeli hadsereg: Fegyvereket támadtunk egy Hezbollah földalatti raktárban Dahiehben

Az izraeli hadsereg közölte, hogy fegyvereket támadott meg, amelyeket egy földalatti raktárban tároltak Dahiehben, Bejrútban. Az izraeli hadsereg szerint a támadás előtt figyelmeztették a környék lakosságát.


07:38

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megölte a Hamasz drónrendszerének parancsnokát az övezet északi részén

Izraeli tank a Gázai övezet határán, tegnap – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Az izraeli hadsereg közölte, hogy megölte a Hamasz drónrendszerének parancsnokát az övezet északi részén. Emellett az izraeli hadsereg frissítette a hírt, miszerint több tucat Hezbollah-aktivistát öltek meg Dél-Libanonban, és megsemmisítettek több fegyvert is. Közölték, hogy a katonai művelet során Dél-Libanonban rakétavetőket, aknavetőket és páncéltörő rakétákat is felfedeztek. Az izraeli hadsereg hozzátette, hogy a légierő több mint 140 Hezbollah-célt támadott, köztük fegyverraktárakat és rakétavetőket.

Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban, a héten – Fotó: Izraeli hadsereg sajtószolgálata

07:02

Jelentés: Izrael támadást hajtott végre a bejrúti Dahieh negyedben, először csütörtök óta

Fekete füst száll fel Bejrút egén az izraeli támadás után, ma – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy az izraeli hadsereg ma reggel támadást hajtott végre a bejrúti Dahieh negyedben. Ez volt az első támadás csütörtök óta. A szemtanúk szerint robbanások visszhangját lehetett hallani a helyszínen.


06:35

Az izraeli hadsereg felszólította a Dahieh egyik épületének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat

Az izraeli hadsereg felszólította a Dahieh egyik épületének lakóit Bejrútban, hogy hagyják el otthonaikat. A hadsereg közleménye szerint az épület a Hezbollah létesítményei közelében található, amelyeket hamarosan támadni fognak.


06:24

A palesztin összekötő hivatal: 20 éves fiatal halt meg az izraeli hadsereg tüzétől Dzseninben

A palesztin összekötő hivatal közölte a palesztin egészségügyi minisztériummal, hogy Karim Jabarin, egy 20 éves fiatal, az izraeli hadsereg Dzseninben végzett tevékenysége során éjszaka meghalt.


05:39

Az ENSZ jemeni különmegbízottja: Az ország katonai eszkalációba sodródhat, amely kicsúszhat az irányítás alól

Hans Grundberg, az ENSZ jemeni különmegbízottja kijelentette, hogy az ország katonai eszkalációba sodródhat a Közel-Keleten, amely tovább fokozódhat és kicsúszhat az irányítás alól. Grundberg felszólította a hutikat, hogy hagyják abba a nemzetközi hajók elleni támadásokat, mondván, ezek „jelentősen növelték a környezeti katasztrófa kockázatát” a Vörös-tengeren.


02:42

Cfat város önkormányzata: Rakéta csapódott egy ház udvarába; kisebb károk keletkeztek, sérültek nincsenek

A becsapódás helyszíne Cfatban, az éjszaka – Fotó: Cfat város önkormányzatának sajtószolgálata

Cfat város önkormányzata jelentette, hogy a legutóbbi rakétazápor során egy rakéta csapódott egy ház udvarába a városban, amely enyhe károkat okozott az épületben a robbanás ereje és a repeszek következtében. A Magen David Adom közölte, hogy sérültekről nem érkezett jelentés.


02:31

Légiriadók voltak Felső-Galileában; Az izraeli hadsereg: öt kilövést azonosítottunk, amelyek nyílt területeken landoltak


01:54

Az izraeli hadsereg a Cfat környéki légiriadókról: körülbelül 50 kilövést azonosítottunk Libanonból, és voltak becsapódások


01:40

Légiriadók voltak Cfatban és környékén


00:55

Izraeli tisztviselő az amerikai vezetők humanitárius segélyekről szóló leveléről: Izrael komolyan veszi az ügyet

Egy izraeli tisztviselő Washingtonban reagált az amerikai vezetők Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyekről szóló levelére, és kijelentette, hogy azt „az izraeli biztonsági szervek alaposan megvizsgálják”. A tisztviselő hozzátette, hogy „Izrael komolyan veszi az ügyet, és szándékozik foglalkozni a levélben felvetett aggodalmakkal”.


00:45

Az izraeli hadsereg Észak-Galileában lévő légiriadókról: két drón hatolt be Libanonból; becsapódásokat azonosítottak, sérültek nincsenek


00:23

Légiriadók voltak Észak-Galileában repülőeszköz behatolásának gyanúja miatt


00:12

Légiriadók voltak Felső-Galileában


23:52

Légiriadók voltak Jaara településen, Nyugat-Galileában


22:44

Légiriadó volt Nirim kibucban, a Gázai övezet környékén; Az izraeli hadsereg: téves riasztás volt


22:43

Biztonsági erők: Két terrortámadási kísérletet hiúsítottunk meg Ciszjordániában

A rendőrség, az izraeli hadsereg és a Sabak közölték, hogy párhuzamosan két terrortámadási kísérletet sikerült meghiúsítaniuk Ciszjordániában. Az első esetben egy fegyveres terroristát tartóztattak le, akinél pisztoly és hosszú fegyver volt Rihan település közelében, északi Ciszjordániában. A második esetben Dzsenin térségében tűzpárbajba keveredtek egy gyanúsítottal, aki közvetlen támadást tervezett, és a biztonsági erők lelőtték.


22:07

Légiriadók voltak Nyugat-Galileában


21:52

Az izraeli hadsereg: A légierő elfogott egy Libanonból átrepülő drónt a Kineret térségében, nem volt légiriadó


21:09

Az izraeli hadsereg: Elfogtunk egy kelet felől indított drónt, ami nem hatolt be Izrael területére


20:58

Légiriadók voltak Ros Hanikra és Slomi környékén


20:01

Légiriadók Felső-Galileában


19:59

Palesztin jelentések: Heves tűzharc alakult ki, miután az izraeli hadsereg erői behatoltak Dzseninbe


19:45

Az izraeli hadsereg további három Hezbollah-terroristát ejtett foglyul Dél-Libanonban

A Goláni-dandár erői ma három Hezbollah-terroristát ejtettek foglyul a Hezbollah Radwan egységéből Dél-Libanonban – jelentette az izraeli hadsereg. A közlemény szerint a három személyt egy olyan épületben találták, ahol egy földalatti aknát is felfedeztek. Miután megadták magukat, helyben kihallgatták őket, majd Izraelbe szállították egy börtönlétesítménybe.


19:25

Az izraeli hadsereg a légiriadókról Alsó-Galileában: 20 kilövést azonosítottunk, amelyek közül néhány nyílt területeken landolt


19:22

A miniszterelnöki hivatal: Netanjahu beszélt Macronnal, és világossá tette, hogy nem fogad el olyan megállapodást, amely lehetővé teszi a Hezbollah újbóli felfegyverzését

Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy Izrael nem fog elfogadni olyan megállapodást, amely lehetővé teszi a Hezbollah újbóli felfegyverzését – jelentette a miniszterelnöki hivatala. A közlemény szerint Netanjahu azt is elmondta Macronnak, hogy „ellenzi az egyoldalú tűzszünetet, amely nem változtatja meg Libanon biztonsági helyzetét, és csak visszaállítaná a korábbi állapotot.” A közleményben még az is szerepel, hogy Netanjahu meglepetését fejezte ki Macron azon szándéka miatt, hogy Libanonról Párizsban konferenciát szervez, amelyen többek között Dél-Afrika és Algéria is részt venne. Netanjahu szerint ezek az országok „Izrael alapvető önvédelmi jogát próbálják elvenni, sőt, létezésének jogát is megkérdőjelezik.”


19:03

Légiriadók Alsó-Galileában


18:53

Légiriadók Saar Jesuvban, Felső-Galileában


18:26

Olaszország miniszterelnöke bejelentette, hogy pénteken Libanonba látogat

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke bejelentette, hogy pénteken Libanonba látogat. Erre azután kerül sor, hogy az izraeli hadsereg tüze két olasz katonát megsebesített, akik az ENSZ UNIFIL-missziójában szolgálnak az országban. Meloni továbbá azt is elmondta, hogy az UNIFIL erőinek egyoldalú izraeli kérésre történő visszavonása Dél-Libanonból „sajnálatos hiba lenne, amely ártana az ENSZ hitelességének.”


18:21

Légiriadók Felső-Galileában


18:14

A Legfelsőbb Bíróság elrendelte, hogy az állam magyarázza meg, miért nem határoz meg szabályos eljárást a gázai sebesültek harmadik országba történő evakuálására

A Legfelsőbb Bíróság felszólította az államot, hogy indokolja meg, miért nem határoz meg olyan eljárást, amely szabályozza a gázai beteg és sebesült civilek harmadik országba történő evakuálását. Az ügyben a bírák úgy döntöttek, hogy az államnak egy hónapon belül, november 11-ig kell válaszolnia.


18:00

A keddi hírek folytatása 

2024. október 15., kedd >>

Főkép: Fekete füst száll fel Bejrút egén az izraeli támadás után, ma – Fotó: Mohamed Azakir / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet