2024. október 17., csütörtök, a háború 377. napja


00:00

Véget értek a csütörtöki jelentések

Pénteki jelentések >>


23:54

Az elnöki hivatal: Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette Herzognak, hogy tervezi közel-keleti látogatását

Az elnöki hivatal közölte, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt Jichak Herzog államfővel, és gratulált neki a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár likvidálásához. A hivatal közleménye szerint Herzog „hangsúlyozta, hogy a túszok hazatérése prioritást kell, hogy élvezzen, és most egy arany lehetőség kínálkozik arra, hogy minden erőforrást és erőfeszítést a túszok hazahozatalára összpontosítsanak”. Az elnök szerint Blinken azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok megkétszerezi a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseit, és megjegyezte, hogy fontolgatja a térségbe való utazást.


23:19

Az izraeli hadsereg bemutatta Szinvár utolsó pillanatainak drónfelvételeit

Az izraeli hadsereg közzétett egy drón által készített felvételt, amely a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár utolsó pillanatait rögzítette. A hadsereg elsődleges vizsgálata szerint tegnap reggel az egyik katona gyanús alakot észlelt, aki a Tel al-Szultánban lévő épületben mozgott. Körülbelül öt órával később egy katonai drón három alakot látott kijönni az épületből, és házak között mozogni a környéken. Ekkor a katonák felismertek, hogy terroristákról van szó, és tüzet nyitottak rájuk, akik viszonozták a tüzet. Az első jelentések szerint a terroristák megsérültek az összecsapásban, és külön épületekbe menekültek – ketten egybe, míg Szinvár egy másikba.

Ezt követően egy tank és további erők érkeztek a helyszínre. Szinvár ekkor a rejtekhelyéül szolgáló épület második emeletére ment fel, ahol a tank lövést adott le rá. Szinvár feltehetően megsérült a tanklövésekben, és elvesztette a kezét. Miután a katonák beléptek az épületbe, két gránátot dobott rájuk, amelyek a lépcsőn gurultak le. A katonák visszavonultak, és drónt használtak az épület átvizsgálására, amely egy maszkos, sérült kezű alakot azonosított. Szinvár észrevette a drónt, és egy fadarabot dobott felé. Ekkor a tank újabb lövést adott le, ami feltehetően halálos sérülést okozott neki. Közben lövöldözés folyt abban az épületben, ahová a két másik terrorista menekült, és a 450-es dandár egyik katonája súlyosan megsérült.

Ezután a katonák drónok segítségével átvizsgálták az épületeket, és megtalálták a holttesteket. A katonák észrevették, hogy a maszkos alak holtteste hasonlít Szinvárra. A holttesteken pénzt, azonosító dokumentumokat és fegyvereket találtak. Az épületben robbanószerkezeteket rejtettek el, és harci mérnöki egységek érkeztek a helyszínre azok hatástalanítására. A hadsereg még nem tudja pontosan, kik voltak a két másik terrorista, akik szintén életüket vesztették az összecsapásban.


22:31

A miniszterelnöki hivatal: Netanjahu és Biden beszéltek, és egyetértettek abban, hogy most lehetőség nyílik a túszok szabadon bocsátásának előmozdítására

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közölte, hogy Netanjahu beszélt Joe Biden amerikai elnökkel. A beszélgetés során Biden gratulált neki Jahja Szinvár halálához, áll a közleményben. „A két vezető egyetértett abban, hogy most lehetőség nyílik a túszok szabadon bocsátásának előmozdítására, és hogy együtt fognak dolgozni ennek az eléréséért” – áll a nyilatkozatban.


22:16

Szinvár halála után Blinken beszélt Katar miniszterelnökével és Szaúd-Arábia külügyminiszterével

Matt Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője közölte, hogy Antony Blinken külügyminiszter Katar miniszterelnökével és Szaúd-Arábia külügyminiszterével beszélt, miközben az Air Force One fedélzetén Berlinbe tartott.


21:43

Öt Golani-elitkommandós vesztette életét a Hezbollah terroristáival történt összecsapásban Dél-Libanonban

Az öt elesett katona

A Golani-elitkommandó öt katonája halt meg tegnap, amikor összetűzésbe kerültek a Hezbollah harcosaival Dél-Libanonban. Az áldozatok: Ofek Bachar őrnagy, 24 éves, Nesz Cionából; Elad Siman Tov százados, 23 éves, Tzofimból; Elyashiv Eitan Wieder őrmester, 22 éves, Jeruzsálemből; Jakov Hilel őrmester, 21 éves, Jeruzsálemből; és Jehuda Dror Jalom őrmester, 21 éves, Hebronból. Az incidensben három katona súlyosan, kettő közepesen sérült meg, és őket három helikopterrel szállították el a helyszínről, légi tűztámogatás mellett. Emellett további hat katona is súlyosan megsebesült több incidensben Libanonban és a Gázai övezetben.


21:38

Harris: A háborúnak úgy kell véget érnie, hogy Izrael biztonságban legyen, a túszok kiszabaduljanak, és véget érjen a szenvedés Gázában

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és demokrata elnökjelöltje elmondta: „Izraelnek joga van megvédeni magát, és meg kell semmisíteni a Hamasz által Izraelre jelentett fenyegetést. Ma már egyértelmű előrelépést látunk ennek a célnak az elérése felé. A Hamasz súlyos csapást szenvedett, és a vezetése likvidálásra került. Ez a pillanat lehetőséget nyújt arra, hogy végre véget vessünk a gázai háborúnak.”

Harris hozzátette: „A háborúnak úgy kell véget érnie, hogy Izrael biztonságban legyen, a túszok kiszabaduljanak, a gázai szenvedés véget érjen, és a palesztin nép megvalósíthassa szabadságát, biztonságát, méltóságát és önrendelkezési jogát. Itt az ideje, hogy elkezdődjön a Hamasz nélküli ‘utáni nap’, és nem mondunk le ezekről a célokról. Mindig azon fogok dolgozni, hogy mindenki számára békés, méltóságteljes és biztonságos jövőt biztosítsak.”


21:31

Légiriadók léptek életbe a Golán-fennsíkon; az izraeli hadsereg szerint téves riasztás volt


21:13

Biden: Ez egy jó nap Izrael és a világ számára, hamarosan beszélni fogok Netanjahuval a túszok visszatéréséről és a háború befejezéséről

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nyilatkozatot adott ki a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár haláláról. „A DNS-vizsgálatok most megerősítik, hogy Szinvár meghalt. Ez egy jó nap Izrael, az USA és a világ számára. A Hamasz terrorszervezet vezetőjeként Szinvár felelős volt több ezer izraeli, palesztin, amerikai és több mint 30 ország polgárainak haláláért. Ő felelt az október 7-i támadásokért, gyilkosságokért, nemi erőszakokért és túszejtésekért. Parancsára a Hamasz terroristái betörtek Izraelbe, és szándékos, kegyetlen mészárlást hajtottak végre civilek ellen – köztük holokauszt-túlélők, gyerekek szüleik előtt és szülők gyermekeik előtt” – írta Biden.

„Barátaim Izraelben, kétségtelen, hogy ez a megkönnyebbülés napja, amely örökre emlékezetes marad, hasonlóan ahhoz, amit 2011-ben láttunk az Egyesült Államokban, miután Obama elnök elrendelte Oszama bin Laden likvidálását. Izraelnek minden joga megvolt arra, hogy elpusztítsa a Hamasz vezetését és katonai struktúráját. A Hamasz már nem képes olyan támadásra, mint amilyen október 7-én történt. Hamarosan beszélni fogok Netanjahu miniszterelnökkel és más izraeli vezetőkkel, hogy gratuláljak nekik, megvitassuk a túszok visszajuttatásának módját, és végleg befejezzük ezt a háborút, amely annyi ártatlan ember pusztulását okozta” – tette hozzá Biden.

Az amerikai elnök szerint most lehetőség nyílik a „Hamasz utáni napok” elérésére Gázában, Hamasz nélkül, „és egy politikai megoldásra, amely jobb jövőt biztosít mind az izraeliek, mind a palesztinok számára. Jahja Szinvár egy áthághatatlan akadály volt ezen célok elérésében. Ez az akadály már nincs többé, de még rengeteg munka áll előttünk.”


21:04

Libanoni egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 45 ember halt meg és 179-en megsérültek izraeli támadásokban

A libanoni egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 45 ember vesztette életét és 179-en megsérültek izraeli támadásokban. A minisztérium szerint a tavaly október 8-án kezdődött harcok óta összesen 2412 ember halt meg és 11 285-en sebesültek meg.


20:59

Netanjahu túszok visszaadását ajánlotta a Hamasz harcosainak cserébe a Gázából való távozásukért; egy tárgyalási forrás szerint „ki kell használni a vákuumot a gyors megállapodás érdekében”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök sajtótájékoztatójában felajánlotta a Hamasz terroristáinak, hogy túszok visszaadásáért cserébe távozhatnak a Gázai övezetből. Egy, a tárgyalásokban jártas forrás szerint „ki kell használni a jelenlegi vákuumot a gyors megállapodás előmozdítására.”


20:39

Netanjahu: „Aki leteszi a fegyvert és visszaadja túszainkat – engedélyt kap arra, hogy távozzon és éljen.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Szinvár haláláról szóló sajtóközlemény során kihasználta az alkalmat, hogy a háborút „A Felemelkedés Háborúja” néven nevezze el, ahogyan azt nemrégiben a kormányülésen javasolta. „Ez a Hamasz utáni napok kezdete, és ez egy lehetőség számotokra, gázai lakosok, hogy végre megszabaduljatok az elnyomástól” – mondta Netanjahu a nyilatkozatában. Hozzátette: „Aki leteszi a fegyvert és visszaadja túszainkat – engedélyt kap arra, hogy távozzon és éljen.”


19:55

Az izraeli hadsereg és a Sabak: megöltük a Hamasz vezetőjét, Jahja Szinvárt

Az izraeli hadsereg és a Sabak bejelentették, hogy Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője tegnap életét vesztette a Gázai övezet déli részén zajló művelet során. Elmondásuk szerint az elmúlt hetekben a csapatok azon a területen tevékenykedtek, ahol Szinvár meghalt, és tevékenységükkel fokozatosan korlátozták a mozgásterét, ami végül a halálához vezetett.


19:45

Izrael Kac külügyminiszter bejelentette: Szinvárt izraeli katonák megölték

Izrael Kac külügyminiszter közleményében megerősítette, hogy Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője, az izraeli katonák által meghalt. Kac hozzátette: „Ez Izrael számára nagy katonai és erkölcsi győzelem, valamint az egész szabad világ győzelme az Irán által vezetett szélsőséges iszlám gonosz tengelye ellen.” Elmondása szerint „Szinvár likvidálása lehetőséget teremt a túszok azonnali szabadon bocsátására, és egy olyan változás elérésére, amely új valóságot hozhat Gázában, Hamasz és iráni befolyás nélkül.”


18:47

A túszok családjainak törzskara: követeljük, hogy a katonai sikert váltsák megállapodásra

A túszok családjainak törzskara reagált a védelmi minisztérium becslésére, miszerint Jahja Szinvár, a Hamasz vezetője meghalt Gázában, és közölte, hogy miközben elismerik a katonai sikert, a családok „súlyos aggodalmukat fejezik ki a Hamasz által Gázában még mindig fogva tartott 101 túsz sorsát illetően, és követelik, hogy a katonai sikert egy azonnali megállapodásra váltsák a visszatérésük érdekében.” A törzsközpont hozzátette: „Már több mint egy éve az izraeli kormánynak nem sikerült kihasználni a gázai harcok során elért példa nélküli biztonsági eredményeket a túszok szabadon bocsátására.” Véleményük szerint az ország vezetésének és Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek „utasítaniuk kellene a tárgyalócsoportot, hogy azonnal érjenek el egy megállapodást minden túsz hazahozatalára. Nincs és nem lesz teljes győzelem mindaddig, amíg a 101 túsz nincs szabadon engedve.”


17:33

Einav Zangauker: Soha nem volt ennyire közvetlen veszélyben a fiam, Matan, és a többi túsz élete

Einav Zangauker, a túszként fogva tartott Matan Zangauker édesanyja reagált a Jahja Szinvár halálára vonatkozó hírekre, és kijelentette: „Bár lezártuk a számlát a fő gyilkossal, most jobban, mint valaha, Matan fiam és a többi túsz élete közvetlen veszélyben van.” Felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt: „Ne temesd el a túszokat. Lépj most kapcsolatba a közvetítőkkel és a nyilvánossággal, és hozz létre egy új izraeli kezdeményezést. Matanomnak és a többi túsznak az alagutakban már nincs ideje. Megkaptad a győzelmi képet, most hozd meg az üzletet.”

Hozzátette: „Ha Netanjahu nem használja ki a pillanatot, és nem lép most egy új izraeli kezdeményezéssel, még a háború befejezése árán is, az azt jelenti, hogy úgy döntött, hogy magára hagyja Matan fiamat és a többi túszt, hogy meghosszabbítsa a háborút, és megszilárdítsa hatalmát.”


17:09

Légiriadók léptek életbe Kirjat Smonában és környékén


16:12

Metula tanácsának elnöke: Az egész településen áramszünet van nagyfeszültségű vezetékeket ért rakétatalálat miatt


15:48

Cahal: Három terrorista meghalt a Gázai övezetben, vizsgálják annak lehetőségét, hogy egyikük Jahja Szinvár volt

Jahja Szinvár a Gázai övezetben, 2022-ben – Fotó: Mahmud Hams / AFP

A Cahal bejelentette, hogy három terrorista meghalt a Gázai övezetben, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy egyikük a Hamasz vezetője, Jahja Szinvár volt. A hadsereg szerint egyelőre nem tudják megerősíteni a terroristák személyazonosságát, és a helyszínen, ahol meghaltak, nem találtak jeleket túszok jelenlétére. A védelmi rendszer úgy véli, hogy Szinvár nagy valószínűséggel halott.

A halott terroristák holttestein pénzt, személyazonosító iratokat és fegyvereket találtak. A hadsereg nem végzett célzott likvidálási műveletet, és nem volt hírszerzési információ Szinvár jelenlétéről a helyszínen.


15:26

Al-Jazeera: Dolgozóink elhagyták a hálózat bejrúti irodáját a kapott figyelmeztetések miatt

A katari Al-Jazeera hálózat jelentette, hogy a hálózat dolgozói és két nagykövetség alkalmazottai elhagyták irodáikat Bejrút központjában a kapott figyelmeztetések után.


14:59

Oroszország: Figyelmeztettük Izraelt, hogy ne támadja meg Irán nukleáris létesítményeit

Szergej Rjabkov, Oroszország külügyminiszter-helyettese kijelentette, hogy Moszkva figyelmeztette Izraelt minden Irán nukleáris létesítményei elleni támadásra – jelentette az orosz TASS hírügynökség. A jelentésben nem részletezték, hogyan adta át Oroszország a figyelmeztetést Izraelnek.

A héten a Washington Post arról számolt be, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte az Egyesült Államokkal, hogy Izrael kész katonai célpontokat támadni Iránban, nem pedig olaj- vagy nukleáris létesítményeket. Két forrás szerint Netanjahu ezt az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel folytatott szerdai beszélgetésében mondta, amely az első volt több mint hét hét után.


14:04

Cahal: A légierő célzott támadást hajtott végre egy Hamasz- és Iszlám Dzsihád-komplexum ellen, amely korábban iskolaként működött; a palesztinok 19 halottról, köztük gyerekekről számoltak be

A Cahal közölte, hogy a légierő célzott és pontos támadást hajtott végre az Aman, a Sabak és a déli parancsnokság hírszerzési irányítása alapján egy Hamasz- és Iszlám Dzsihád-komplexum ellen, amely korábban az „Abu Hassan” iskola udvaraként működött a Dzsabalija menekülttáborban, a Gázai övezet északi részén. A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium 19 halottról, köztük gyerekekről, és több tucat sebesültről számolt be. A Cahal közleménye szerint 12 terrorista neve ismert, akik a támadás során a komplexumban tartózkodtak, és rakétatámadásokban és terrorcselekményekben vettek részt.


13:53

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


13:42

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


12:44

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


12:27

Légiriadók léptek életbe a Golán-fennsíkon légi jármű behatolásának gyanúja miatt


12:26

A Cahal felszólította több épület lakóit Türoszban, hogy azonnal hagyják el otthonaikat


12:22

A német haditengerészet hajója elfogott egy drónt Libanon partjainál

A német haditengerészet egyik hajója, amely részt vesz az UNIFIL-misszióban, elfogott egy drónt Libanon partjainál, körülbelül 30 kilométerre az UNIFIL szervezet központjától, An-Nakuránál – közölte a német hadsereg szóvivője.


12:16

Netanjahu: Macron kijelentései „történelmi tudatlanságot” tükröznek; 40 ezer teherautónyi segélyt juttattunk a Gázai övezetbe

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael az elmúlt háborús év során lehetővé tette 40 ezer teherautónyi humanitárius segély bejuttatását a Gázai övezetbe. A francia „Le Figaro” lapnak adott interjúban Netanjahu elmondta, hogy Izrael mintegy 800 ezer tonna élelmiszert juttatott el Gázába ebben az időszakban, és élesen bírálta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének azon kérését, hogy elfogatóparancsot adjanak ki ellene és Joav Galant védelmi miniszter ellen azzal a váddal, hogy szándékosan éheztetik a gázai lakosságot. Netanjahu emellett bírálta Emmanuel Macron francia elnök kijelentését, miszerint Izrael az ENSZ döntése alapján jött létre, és ezeket a kijelentéseket „történelmi tudatlanságnak” nevezte.


12:12

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


11:46

A palesztin egészségügyi minisztérium: Egy 59 éves nő meghalt a Cahal lövése nyomán, miközben olajbogyót szedett a biztonsági kerítés közelében

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint egy 59 éves nő, Hanán Abd Rahman Abu Szalame, aki a Dzseninhez közeli Fakua faluból származott, életét vesztette, miközben olajbogyót szedett a biztonsági kerítés közelében, amikor a Cahal tüzet nyitott.


11:44

Légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


11:37

Az EU külügyminisztere: Az Egyesült Államok döntése, hogy egy hónapot ad Izraelnek a válság megoldására, „nem elegendő”

Josep Borrell, az Európai Unió külügyminisztere kijelentette, hogy az Egyesült Államok döntése, miszerint egy hónapot ad Izraelnek a Gázai övezetben kialakult humanitárius válság megoldására, „nem elegendő,” mivel „túl sok ember hal meg ezalatt az idő alatt.” Borrell hozzátette, hogy reméli, az Európai Unió határozottan elítéli majd a Cahal UNIFIL-erők elleni támadásait Dél-Libanonban.


11:26

Németország kancellárja: Továbbra is szállítunk fegyvereket Izraelnek, de be kell tartania a nemzetközi jogot és törekednie kell a kétállami megoldásra

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy országa továbbra is fegyvereket fog szállítani Izraelnek, de felszólította, hogy tartsa be a nemzetközi jogot, és törekedjen a kétállami megoldás elérésére. „Számomra Izrael támogatása azt jelenti, hogy biztosítjuk, hogy Izrael meg tudja védeni magát, például fegyverekkel és biztonsági felszerelésekkel” – mondta Scholz az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója során.


10:41

Cahal: Éjféltől körülbelül 50 rakétakilövést azonosítottak Libanonból

Libanonból indított rakéták ma – Fotó: Kawnat Haju / AFP

10:39

Cahal: Az elmúlt 24 órában a légierő csapásai során egy ezredparancsnok és több tucat Hezbollah-aktivista halt meg

Izraeli katonák Dél-Libanonban – Fotó: A Cahal szóvivője

A Cahal jelentése szerint az elmúlt 24 órában a légierő csapásai során egy ezredparancsnok és körülbelül 45 Hezbollah-aktivista vesztette életét. A hadsereg tájékoztatása szerint a megölt ezredparancsnok, Huszein Mohamed Awatsa, a Bint Jebel környéki falvakból indított rakétatámadásokért volt felelős. A jelentés szerint több mint 150 Hezbollah-célpontot támadtak, köztük fegyverraktárakat és rakétaindítókat. Emellett a hadsereg közölte, hogy az elmúlt 24 órában műveleteket indítottak a Gázai övezet központi részén található el-Bureidzs és Nuszeirat menekülttáborok szélén, valamint északon és Rafahban több fegyverest megöltek, fegyvereket és terrorista infrastruktúrát találtak.


10:09

Cahal felszólította több épület lakóit a Bekaa-völgyben, hogy azonnal hagyják el otthonaikat

A Cahal figyelmeztette, hogy támadást indít egy épület ellen a Bekaa-völgyben, és felszólította a környékbeli lakosokat, hogy azonnal hagyják el a területet. „Önök a Hezbollah létesítményei mellett tartózkodnak, amelyeket a Cahal hamarosan megtámad. Azonnal el kell hagyniuk a térképen megjelölt épületet és a környező épületeket” – írta a Cahal arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee, az X hálózaton.


09:03

Cahal a nyugat-galileai légiriadókról: Körülbelül 30 kilövést azonosítottunk, néhányat elfogtunk


08:31

A Biden-kormány tisztviselője augusztusban: Nem vezetünk be fegyverembargót Izrael ellen, túlságosan közeli szövetséges

A Biden-kormány egy magas rangú tisztviselője, aki az Egyesült Államok Gázai övezettel kapcsolatos humanitárius ügyekért felelős megbízottja, augusztusban azt mondta segélyszervezetek képviselőinek, hogy az Egyesült Államok nem fog fegyverembargót fontolgatni Izrael ellen amiatt, hogy megakadályozza az élelmiszer- és orvosi felszerelések bejuttatását az övezetbe – jelentette a „Politico” több résztvevőre hivatkozva.

Gyerekek várakoznak ételért Khan Juniszban, tegnap – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A jelentés szerint a washingtoni találkozón, amely augusztus 29-én zajlott, Liz Grande, az amerikai tisztviselő, elmondta a segélyszervezetek vezetőinek, hogy az Egyesült Államok más módokon fog nyomást gyakorolni Izraelre, például az ENSZ-en keresztül, hogy humanitárius segítséget juttassanak az övezetbe, de hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja Izraelt, és nem fogja késleltetni vagy megállítani a fegyverszállítmányokat. Az egyik résztvevő szerint Grande kijelentette, hogy Izrael „az Egyesült Államok szoros szövetségesei közé tartozik”, és nem lépnek fel ellene, illetve „nem késleltetnek semmit, amit kér.”


08:13

Légiriadók léptek életbe Nyugat- és Felső-Galileában


08:00

Cahal: Az északi légiriadókat követően két kilövést azonosítottak; MADA: Sérültekről nincs jelentés

A Cahal közölte, hogy az északi légiriadók után két Libanonból indított rakétát azonosítottak, az egyiket elfogták, a másik nyílt területen csapódott be. A MADA (Vörös Dávid-csillag) közölte, hogy egyelőre nincs jelentés sérültekről.


07:32

Légiriadók léptek életbe számos településen a Jezréel-völgyében és Galileában


07:29

Légiriadók léptek életbe Haifán és a Krajot településein


06:20

Az Egyesült Államok: Öt földalatti fegyverraktárat támadtunk Jemenben, amelyek a hutik tulajdonában voltak

A Pentagon bejelentette, hogy az amerikai hadsereg öt földalatti fegyverraktárat támadott Jemenben, amelyek a hutik tulajdonában voltak. Az amerikai Középső Parancsnokság közölte, hogy a támadás eredményeit még vizsgálják, és nincs jelzés arról, hogy civilek sérültek volna. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy a támadást B2-es lopakodó bombázókkal hajtották végre. Hozzátette, hogy az elpusztított raktárak olyan fegyvereket tartalmaztak, amelyeket a hutik polgári és katonai hajók ellen használtak.

Austin hangsúlyozta, hogy a támadás egyedülálló bemutatása volt annak, hogy az Egyesült Államok képes precízen támadni azokat a létesítményeket, amelyeket az ellenségei megpróbálnak védeni, függetlenül attól, hogy milyen mélyen vannak eltemetve. Hozzátette, hogy a B2-es bombázók használata „bemutatja az Egyesült Államok képességét arra, hogy szükség esetén bárhol és bármikor fellépjen ezek ellen a célpontok ellen.”


05:04

Jelentések: Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság támadást indított jemeni célpontok ellen

A B2 lopakodó bombázó, amellyel az Egyesült Államok éjszaka támadást hajtott végre Jemenben – Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Arab médiák jelentették, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság támadásokat hajtott végre a jemeni fővárosban, Szanaában, valamint az északi Szadában. Az amerikai ABC csatorna szerint az amerikai hadsereg huti tulajdonban lévő fegyverraktárakat támadott.


03:28

Légiriadók léptek életbe Karmielben és több Felső- és Alsó-Galileai településen


03:10

Szíria állami televíziója: Izrael támadást hajtott végre Latakia kikötővárosában, az ország északi részén

A szíriai állami hírügynökség szerint Izrael támadást hajtott végre Latakiában, az ország északnyugati részén található kikötővárosban. A jelentések szerint a támadás egy fegyverraktárra irányult. Egy szíriai katonai forrás szerint a támadásban két civil megsérült és anyagi kár keletkezett.


02:20

Cahal: A légierő elfogott egy Izrael felé tartó légi járművet a Földközi-tenger felett; A légiriadók miatti aggodalmak az Aravában és a Negevben megszűntek


02:08

Az amerikai védelmi miniszter beszélt Galanttal a libanoni manőverek és a Gázai övezet északi részébe irányuló segély kapcsán

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt Joav Galant izraeli védelmi miniszterrel. A beszélgetés a libanoni manőverekre és az UNIFIL állások elleni feltételezett támadásokra, valamint a Gázai övezet északi részébe irányuló humanitárius segélyek bejuttatására vonatkozott.


01:23

Légiriadók léptek életbe Felső-Galileában


01:15

Légiriadók léptek életbe a Negevben légi jármű behatolásának gyanúja miatt


00:55

Légiriadók léptek életbe az Aravában légi jármű behatolásának gyanúja miatt; Cahal: Légi célpont érkezett keletről


00:54

Libanonból kilőtt rakéta csapódott be egy lakóházba Kirjat Smonában, sérültekről nincs jelentés


00:51

További légiriadók léptek életbe Észak-Galileában


00:03

Légiriadók léptek életbe Kirjat Smonában és környékén


23:43

A libanoni egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 17 ember halt meg és 182-en megsérültek az izraeli támadások során

A libanoni egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 17 ember vesztette életét és 182-en megsérültek az izraeli támadások következtében. A minisztérium szerint a tavaly október 8-án kezdődött harcok óta összesen 2367 ember halt meg, és 11 088-an sebesültek meg.


22:19

Légiriadók Metulában és Kfar Giladiban


21:54

Katar miniszterelnöke: Legalább három hete nem folytak tűzszüneti és túszcserére vonatkozó tárgyalások


21:38

Cahal: Éjféltől körülbelül 95 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre


21:16

Légiriadók Felső-Galileában és Észak-Galileában; Cahal: Öt rakétát indítottak Libanonból, néhányat elfogtunk, míg a többi nyílt területen landolt


21:15

Cahal a Gázai övezet környéki légiriadókról: A légierő két rakétát elfogott, amelyeket a Gázai övezet északi részéből lőttek ki

A Cahal közleménye szerint a Gázai övezet környéki légiriadók két, az övezet északi részéről kilőtt rakéta miatt léptek életbe. A légierő mindkét rakétát elfogta, és Szderot városi tanácsa közölte, hogy sérültekről nincs információ.


21:10

Légiriadók Zraitban


21:04

UNIFIL: A Cahal harckocsija tüzet nyitott egyik megfigyelőtornyunkra

Az UNIFIL közölte, hogy a Cahal Merkava harckocsija tüzet nyitott az egyik megfigyelőtornyukra, amely egy bázis mellett, a dél-libanoni Kfar Kila közelében található. A jelentés szerint a torony megrongálódott, és a benne elhelyezett kamerák megsemmisültek.


21:01

Légiriadók a Gázai övezet környékén


20:59

Az Egyesült Államok fegyverembargóval fenyegetése közepette Netanjahu rendkívüli ülést hívott össze a Gázának nyújtott segély növeléséről

Egy humanitárius segélyszállító teherautó a Rafahi átkelőnél múlt hónapban – Fotó: Amr Nabil / AP

Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államok fegyverembargóval való fenyegetése miatt rendkívüli ülést hívott össze a Gázai övezetnek nyújtott segély növeléséről. Egy izraeli forrás szerint a kabinet várhatóan vasárnap folytatja a téma megvitatását.


20:42

Tűzoltóság: Erdőtűz tört ki Slomi közelében libanoni rakétatámadások miatt

Az erdőtűz Slomi közelében ma este – Fotó: Tűzoltóság és Mentőszolgálat szóvivője

A tűzoltóság közölte, hogy erdőtűz keletkezett Slomi közelében libanoni rakétatámadások következtében. A jelentés szerint jelentős méretű tűzről van szó, amelyet nyolc tűzoltócsapat és két önkéntes egység próbál megfékezni a lakóépületek közelében.


20:31

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete: Az éheztetés politikája elfogadhatatlan Gázában, és következményei lesznek

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy Izrael Gázában folytatott éheztetési politikája elfogadhatatlan, és következményei lesznek. Hozzátette, hogy az izraeli kormány jelezte, nem kíván ilyen politikát alkalmazni. „Meg fogjuk vizsgálni, hogy Izrael tettei összhangban lesznek-e a nyilatkozataival” – mondta, és hangsúlyozta, hogy Izraelnek több segélyt és élelmiszert kell bejuttatnia a Gázai övezetbe. Emellett humanitárius tűzszünetet kell biztosítani, hogy lehetővé tegyék a lakosság beoltását és a segélyek kiosztását.


19:41

Cahal a nyugat-galileai légiriadókról: Elfogtunk egy gyanús légi célpontot, de nyomát vesztettük további célpontoknak

A hadsereg közölte, hogy a nyugat-galileai légiriadók több gyanús légi célpont miatt léptek életbe, amelyek Libanonból hatoltak be. A hadsereg szerint az egyik célpontot elfogták, de a többi célpont nyomát elvesztették.


18:53

Légiriadókat rendeltek el Észak-Galileában


18:47

További légiriadók Nyugat-Galileában és Felső-Galileában ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


18:41

Légiriadók Nyugat-Galileában ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


18:17

Légiriadókat rendeltek el Felső-Galileában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


18:06

Cahal: Éjféltől körülbelül 90 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre

Rakétaelfogások Izrael északi légterében ma – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

18:04

Légiriadókat rendeltek el Cfatban és környékén


18:00

A szerdai hírek folytatása 

2024. október 16., szerda >>

Főkép: Az öt elesett katona

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet