2024. október 27., vasárnap, a háború 387. napja


00:00

Véget értek a vasárnapi jelentések

Hétfői jelentések >>

Megkezdődött a tárgyalási csúcstalálkozó Dohában a Moszad vezetőjének, a CIA igazgatójának és Katar miniszterelnökének részvételével – Hírszüret

22:49

A libanoni egészségügyi minisztérium: 12 halott két falu elleni izraeli támadásokban Dél-Libanonban

Izraeli támadás Ain Baalban, Libanonban, ma – Fotó: Kawnat Haju / AFP

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint 12 ember meghalt és legalább 24-en megsérültek izraeli támadásokban, amelyek két falut értek Dél-Libanonban, a Litani folyótól északra. A jelentés szerint öten meghaltak Al-Burj ash-Shamali faluban, Dél-Nyugat-Libanonban, és további heten Ain Baal faluban.


22:33

Körülbelül 300 ember tüntetett a Kirja előtt tűzszünetet követelve, a rendőrök elkobozták és összetépték a táblákat

Mintegy 300 ember tüntetett a tel-avivi Kirja Rabin-kapuja előtt tűzszünetet követelve. A rendőrök elkobozták és összetépték a táblákat, arra hivatkozva, hogy a rajtuk szereplő üzenetek „megsértik a köznyugalmat.” A tüntetés során egy rendőr arra szólította fel a demonstrálókat, hogy ne emeljenek fel táblákat, amelyek „sértőek lehetnek a közérzetre.” Nemrégiben a „Haaretz” beszámolt arról, hogy a rendőrség több alkalommal is utasította a helyszínen szolgáló rendőröket, hogy ne kobozzák el a táblákat, de a jelenség továbbra is folytatódik.

A tüntetést a „Radikális Blokk” nevű, a háború ellen tiltakozó mozgalom szervezte. A tüntetők szerint „ez nemcsak politikai kérdés, hanem élet és halál kérdése is. Hangot kell adnunk azokért, akik nem tudnak megszólalni – férfiakért, nőkért és gyerekekért, akiknek az élete romokban hever a szemünk előtt.”


21:49

Riadók aktiválódtak a Felső-Galileában


21:35

Galant levelet írt Netanjahunak: „A háború iránytű nélkül zajlik, frissíteni kell a célokat”

Joav Galant védelmi miniszter levelet küldött Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és a politikai-biztonsági kabinet tagjainak, amelyben kijelentette, hogy „a háború iránytű nélkül zajlik,” és hogy szükség van a célok frissítésére. A levél röviddel az iráni szombat éjjeli támadás előtt került elküldésre, és tartalmát először a „13-as híradó” tette közzé. A levelet elküldték Ronen Barnak, a Sabak vezetőjének, David Barneának, a Moszad vezetőjének, Herzi Halevi vezérkari főnöknek és a kabinet minisztereinek is.

Galant a levélben azt írta, hogy „a jelenlegi helyzet, amelyben iránytű nélkül, a háború céljainak frissítése nélkül haladunk, rontja a hadjárat irányítását és a kabinet döntéseit. A háború jelentős fejleményei, különösen az Izrael és Irán közötti közvetlen összecsapások növelik annak szükségességét, hogy megvitassuk és frissítsük a háború céljait, figyelembe véve az összes hadszíntér összefüggéseit.”


21:28

A miniszterelnöki hivatal kétmillió sékelt kért a keszariai ház védelmének megerősítésére a dróncsapás után

A miniszterelnöki hivatal biztonsági osztálya kétmillió sékelt kért Benjamin Netanjahu keszariai házának védelmi megerősítésére, miután a hónap közepén drón csapódott be az otthonába. A kérelmet, amelyet először a 12-es csatorna híradója tett közzé, az elmúlt napokban nyújtották be a miniszterelnöki hivatal közbeszerzési bizottságához. Az igényelt összeg a ház sérüléseinek javítására fordított állami költségeken felül értendő, amelyeket az állam az ingatlanadó alapból fedez.

A miniszterelnöki hivatal közölte, hogy „az információ hamis”, és hogy „a keszariai miniszterelnöki rezidencia védelmének finanszírozása még nem lett meghatározva.” Hozzátették, hogy „a miniszterelnöki rezidencia védelmének kérdései – mint minden biztonsági téma – a Sabak (Sin Bet) felelősségi körébe tartoznak, és szakmai irányelveik szerint kezelik őket.”


21:04

Elkezdődött a tárgyalási csúcstalálkozó Katarban a Moszad vezetőjének, a CIA igazgatójának és Katar miniszterelnökének részvételével


20:27

Riadók merénylők behatolása miatt a Givat Aszaf településen, Binjamin körzetben, Ciszjordániában


19:23

Halevi: Irán stratégiai célpontjait támadtuk, és csak képességeink egy részét használtuk

Herzi Halevi vezérkari főnök a tegnapelőtti iráni támadással kapcsolatban ma kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „csak képességei egy részét használta fel, és sokkal többre képes.” Hozzátette továbbá, hogy „stratégiai célpontokat támadtunk Iránban, és most várjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”


19:19

Riasztásokat aktiváltak több településen a Hula-völgyben


18:51

A hátországvédelmi parancsnokság enyhítései ellenére holnap nem lesz tanítás Nahariában és Akkóban

Naharia, Akko és Maalot-Tarsiha városai bejelentették, hogy a tegnap közzétett hátországvédelmi enyhítések ellenére – amelyek lehetővé teszik az oktatás megtartását védett helyiségekben vagy azok közelében – nem újítják fel a tanítást holnap. „Amíg Akko veszélyben van, és a környező településeket közvetlen találatok érik, nem engedhetem meg, hogy városunk gyermekeinek biztonsága veszélybe kerüljön” – közölte Amichai Ben-Salosh, Akko polgármestere.

Karmiel város önkormányzata bejelentette, hogy az óvodák holnap teljes kapacitással újraindulnak, azonban az általános és középiskolákban továbbra is távoktatás lesz. Ezzel szemben Cfatban holnap újraindulnak az iskolák.


17:58

Egyiptom elnöke: Két napos tűzszünetet és palesztin foglyok szabadon bocsátását javasoltuk négy izraeli túszért cserébe

Abdel-Fattah esz-Szíszi, Egyiptom elnöke elmondta, hogy Kairó javaslatot tett négy élő túsz szabadon engedésére két napos tűzszünet és néhány palesztin fogoly szabadon bocsátása fejében. Esz-Szíszi hozzátette, hogy „a tűzszünetet tíz nap intenzív tárgyalás követné a tartós tűzszünet elérése érdekében.”

Az egyiptomi kezdeményezést a Sabak vezetőjének, Ronen Barnak, a múlt héten, kairói látogatása során mutatták be. A tárgyalásokkal kapcsolatban tájékozott források szerint a megállapodás esélyei nem túl magasak, többek között azért, mert mind a Hamasz vezetése, mind pedig Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrics miniszterek ellenezték a javaslatot. Ma várhatóan David Barnea, a Moszad vezetője részt vesz a katari csúcstalálkozón, hogy megpróbálja megújítani a tárgyalásokat a megállapodás érdekében. Ez az első jelentős lépés egy megállapodás előmozdítására Jahja Szinuar, a Hamasz vezetőjének mintegy két héttel ezelőtti meggyilkolása óta.


17:54

Irán elnöke: Nem keresünk háborút, de megfelelő választ adunk az izraeli támadásra


17:52

Harris: Az Egyesült Államok készen áll megvédeni Izraelt, mint korábban, Iránnak tartózkodnia kell az izraeli támadásra adott válaszlépéstől

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke ma kijelentette, hogy a kormány „készen áll megvédeni Izraelt, ahogyan a múltban is tette, és ezt újra meg fogja tenni.” A CBS amerikai televíziónak adott interjúban Harris az Irán elleni izraeli támadásról beszélt, amely két nappal ezelőtt történt, és kijelentette: „Iránnak nem szabad reagálnia erre a támadásra, ez hiba lenne. Dolgozunk a térség feszültségeinek csökkentésén.”


17:02

Újabb tartalékos katona vesztette életét a tegnapi libanoni összecsapásban; Meghalt egy Givati-dandárban szolgáló katona, aki a hónap elején sebesült meg a Gázai övezet északi részén

Az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy Saul Moial főtörzsőrmester, 47 éves, Karni Somron településről, az Alon dandár 8207-es zászlóaljának tartalékos katonája tegnap meghalt egy fegyveresekkel történt összecsapás során Dél-Libanonban. A Moial mellett életét vesztő további négy 8207-es zászlóaljbeli tartalékos katona nevét korábban már nyilvánosságra hozták. A hadsereg azt is közölte, hogy Malachi Jehuda Harari őrvezető, 22 éves, Even Smuelből, aki a hónap elején sebesült meg a Gázai övezet északi részén, belehalt sérüléseibe.

Malachi Jehuda Harari (b) és Saul Moial – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

15:31

Légiriadó volt Nahariában és környékén egy ellenséges légi jármű behatolásának gyanúja miatt


15:27

Nyolc halott egy dél-libanoni támadásban; Jelentések szerint egy lakóházat támadtak meg egy olyan faluban, amelyet először bombáztak a háború során

Izraeli támadás Harat Saida faluban, ma – Fotó: Mahmoud Zayyat / AFP

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint nyolc ember meghalt és 25-en megsérültek Dél-Libanonban egy izraeli támadásban. További jelentések szerint a célpont egy lakóház volt Harat Saida faluban, amelyet először bombáztak a háború során.


15:02

Az Izraeli Védelmi Erők: 15 rakétakilövést észleltünk Libanonból Nyugat-Galilea felé, többségüket elfogtuk


14:59

Légiriadó volt Margaliotban


14:52

Légiriadó volt Slomiban egy légi jármű behatolásának gyanúja miatt


14:50

Az októberi 7-i áldozatok emlékére rendezett megemlékezés résztvevői félbeszakították Netanjahu beszédét, és azt kiáltották: „Az apát meggyilkolták, az árvát eldobták”

Tüntető tiltakozik Netanjahu beszéde közben az októberi 7-ei áldozatok emlékére tartott megemlékezésen, ma – Fotó: Mark Israel

Az októberi 7-i áldozatok emlékére rendezett megemlékezés résztvevői félbeszakították Netanjahu beszédét. Amikor Netanjahu színpadra lépett, hogy beszédet mondjon, a megemlékezés néhány résztvevője félbeszakította őt, és azt kiáltotta: „Az apát meggyilkolták, az árvát eldobták.” Emiatt Netanjahu rövid időre megállt beszédében. A rendzavarókat biztonságiak vezették ki, miközben a megemlékezés más résztvevői arra szólították fel őket, hogy hagyják abba.


14:49

Irán külügyminisztere az ENSZ főtitkárának: Jogunk van válaszolni az izraeli agresszióra


14:38

Légiriadó szólalt meg Nahariában és környékén


14:18

Szaúdi jelentés: A Hamasz olyan megállapodást javasolhat a tárgyalások során, amely minden túsz szabadon bocsátását kéri izraeli kivonulásért és palesztin foglyok szabadon engedéséért cserébe

A Hamasz magas rangú tisztviselői szerint a dohai tárgyalások keretében olyan megállapodást javasolnak, amely a túszok szabadon bocsátását, palesztin foglyok szabadon engedését és Izrael teljes kivonulását tartalmazza a Gázai övezetből – jelentette az Al-Sharq szaúdi csatorna. A szervezet egyik tisztviselője elmondta, hogy meghallgatják a közvetítő országok új javaslatait, de előnyben részesítenek egy átfogó megállapodást, amely a háború befejezéséhez vezethet.


13:58

Légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén


13:42

Légiriadó volt Nyugat-Galileában egy légi jármű behatolása miatt; A hadsereg: Elfogtunk egy Libanonból kilőtt drónt


13:12

Légiriadók voltak Kirjat Smonában és környékén


12:55

Magen David Adom: Egy 57 éves nő súlyosan megsérült Tamrában a Galileát ért rakétazáporban; A hadsereg szóvivője: Mintegy 75 kilövést észleltünk, ezek egy részét elfogtuk

Képfelirat: A becsapódás helyszíne Tamrában, ma – Fotó: Tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője

A Magen David Adom közölte, hogy egy 57 éves nő súlyosan megsérült Tamrában a Nyugat-Galileát ért rakétatámadás következtében. Továbbá két nő, egy 13 és egy 21 éves, füstmérgezést szenvedett egy másik helyszínen Tamrában. A tűzoltóság arról számolt be, hogy a becsapódás tüzet okozott egy épületben, és egy jármű is megsérült. Az Izraeli Védelmi Erők szerint több tucat kilövést észleltek.


12:55

Magen David Adom: Egy súlyos sérült Tamrában a Galileát ért rakétazáporban; Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője: Több tucat kilövést észleltünk


12:40

A rendőrség: Egy palesztint lelőttek, miután megpróbált elgázolni katonákat Hizma közelében, Ciszjordániában

A rendőrség közlése szerint egy palesztin sofőrt lelőttek, miután megkísérelt elgázolni katonákat a Hizma falu közelében történt incidens során. Nem történt sérülés.


12:32

Légiriadó volt Nyugat-Galileában


12:26

Galant: Nem minden célt lehet katonai művelettel elérni, a túszok hazahozatalához fájdalmas kompromisszumokra lesz szükség

Képfelirat: Galant az állami megemlékezésen, ma – Fotó: Ariel Hermoni, Védelmi Minisztérium

Joav Galant védelmi miniszter az állami megemlékezésen elmondta, hogy „a kötelességünk teljesítéséhez, hogy a túszokat hazahozzuk, fájdalmas kompromisszumokra lesz szükség”. Hozzátette: „Nem minden célt lehet kizárólag katonai eszközökkel elérni, az erő nem mindenható.” Galant szerint az államnak el kell fogadnia a szükséges kompromisszumokat „a túszokért, családtagjaikért, az elesett harcosokért, az izraeli hadsereg örökségéért és a zsidó-nemzeti ethoszért. Ez a mi felelősségünk.” Galant megemlítette az iráni támadást is, mondván: „Izrael hosszú keze elér mindenkit, aki ártani próbál nekünk. Számunkra nincs túl távoli hely.”


12:10

Négy tartalékos katona vesztette életét egy összecsapás során Dél-Libanonban

Balról jobbra: Goldberg, Abitbol, Elmaliach és Chayut – Fotó: Izraeli Védelmi Erők szóvivője

Tegnap (szombaton) négy tartalékos katona életét vesztette, amikor az Alon dandár 8207-es zászlóaljának katonái összetűzésbe kerültek fegyveresekkel Dél-Libanonban. Az áldozatok: Avraham Yosef Goldberg százados, 43 éves, Jeruzsálemből; Gilad Elmaliach főtörzsőrmester, 30 éves, Jeruzsálemből; Amit Chayut százados, 29 éves, Haifából; és Eliav Amram Abitbol őrnagy, 36 éves, Eitanból. Az incidens során négy katona és egy tiszt súlyosan megsérült, további kilenc katona pedig könnyebb vagy közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

A kezdeti vizsgálatok szerint a zászlóalj katonái egy határ menti faluban tevékenykedtek, ahol többször megtámadták őket, és mintegy 20 fegyverest öltek meg. A hadsereg közlése szerint, amikor a katonák behatoltak az egyik falusi épületbe, három rejtőzködő fegyveressel kerültek szembe. A támadók gránátokat dobtak és tüzet nyitottak a katonákra, akik viszonozták a tüzet. Ezenkívül egy D9-es buldózer nyitott rést az épületben, amely ennek következtében kigyulladt és összeomlott. A hadsereg szerint a sérültek evakuálása az összeomlás miatt késett.


12:07

Légiriadó volt Metulában


12:06

Netanjahu az iráni támadásról: Súlyos csapást mértünk védelmi képességeikre és rakétagyártási kapacitásukra

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az izraeli támadás kapcsán elmondta, hogy az súlyos károkat okozott Irán védelmi képességeiben és rakétagyártási kapacitásában. A háborús hősök emlékére tartott állami megemlékezésen Netanjahu kijelentette, hogy a támadás „pontos és erőteljes volt, és minden célját elérte”. Netanjahu említést tett a Gázai övezetben 387 napja fogságban lévő túszokról is, és kijelentette: „Elkötelezettek vagyunk mind élve, mind holtan hazahozni őket.”


11:48

Herzog: Szinuár likvidálása és a harcok a Gázai övezetben olyan lehetőséget nyitottak, amelyet nem szabad elszalasztani a túszok kiszabadítására

Jichak Herzog elnök elmondta, hogy a Hamasz vezetője, Jahja Szinuár likvidálása és az izraeli hadsereg harcai a Gázai övezetben „olyan lehetőséget nyitottak, amelyet nem szabad elszalasztanunk” a túszok kiszabadítására. A háborús hősök emlékére tartott állami megemlékezésen Herzog kijelentette: „Még mindig előttünk áll a sürgető feladat, hogy haladéktalanul visszahozzuk a túszokat.” Hozzátette: „Minden erőnkkel, kreativitásunkkal és bátorságunkkal cselekednünk kell a túszok szabadon bocsátása érdekében.”


11:41

A Glilotnál, a Bahad 15 közelében történt merénylet: A teherautó sofőrje egy izraeli, kalanszavai lakos

A teherautó a gázolás helyszínén Glilotnál, ma – Fotó: Moti Milrod

11:14

A libanoni egészségügyi minisztérium: Három ember meghalt egy izraeli támadásban Dél-Libanonban


10:51

A rendőrség: A gázolás Glilotnál merénylet volt; Mentők: 24 sérültet szállítottak kórházba, közülük hatan súlyos állapotban vannak

A gliloti helyszín, ma – Fotó: Magen David Adom operatív szóvivője

10:46

Légiriadó volt Misgav Am-ban egy légi jármű behatolásától tartva


10:15

Merénylet gyanúja Glilot környékén: Több tucat sérült, egy teherautó buszmegállóba hajtott és embereket gázolt

A teherautó sofőrje több tucat embert elgázolt, közülük néhányan még mindig a jármű alá szorultak. Jelentések szerint a sofőrt lelőtték.

A teherautó becsapódása a buszmegállóba Glilotnál – Fotó: Magen David Adom szóvivője
A gliloti helyszín, ma – Fotó: Magen David Adom operatív szóvivője


10:02

Hamenei reagált az iráni támadásra: Izrael hibázott a számításaiban

Hamenei Teheránban, a múlt héten – Fotó: Az iráni legfelsőbb vezető hivatala / WANA / Reuters

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei, reagált a hétvégi támadásra, és kijelentette, hogy „Izrael hibázott a számításaiban.” Elmondása szerint az iráni kormányzat illetékesei döntik majd el, hogyan mutassák meg Izraelnek Irán erejét.


09:42

Légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén egy légi jármű behatolásától tartva


09:16

Légiriadó volt Felső-Galileában


08:34

Két ember megsérült egy védelmi ipari létesítmény elleni dróncsapásban Karmiel közelében

A drón becsapódásának helyszíne, ma – Fotó: 27A szerinti felhasználás

Ma két ember, egy 61 éves férfi és egy 31 éves férfi közepesen és könnyebben megsérült egy drón becsapódása következtében a Bar Lev ipari területen, Karmiel és Akko között – jelentette a Magen David Adom. A szervezet szerint a 61 éves férfi a felsőtestén, a 31 éves férfi pedig a kezén szerzett sérüléseket repeszdaraboktól. Az ipari területen nem hirdettek légiriadót, és hadsereg közölte, hogy vizsgálják az esetet.


08:02

Riasztásokat aktiváltak Nahariában és környékén egy repülőgép behatolásától tartva


07:43

Az izraeli hadsereg: Körülbelül 70 fegyveres halt meg légi csapásokban Libanonban, a Hezbollah több tucat célpontját semmisítették meg

Az izraeli hadsereg közölte, hogy az elmúlt 24 órában körülbelül 70 fegyverest öltek meg légi csapások során Libanonban, és több tucat Hezbollah-célpontot semmisítettek meg. Az éjszaka folyamán támadás érte Bejrút Dahije negyedében a Hezbollah fegyvergyártási és karbantartási létesítményeit, valamint egy fegyverraktárat.


07:21

Műholdfelvételek megerősítik, hogy Izrael csapást mért egy bázisra, amelyről azt állítják, hogy Irán nukleáris kísérleteket végez ott


05:39

Az izraeli hadsereg: Elfogtunk egy drónt, amely kelet felől közeledett, de nem hatolt be az ország területére


04:41

Források: Izrael olajlétesítmények körüli légvédelmi rendszereket semmisített meg, ami komoly aggodalmat kelt Iránban

Izrael több légvédelmi rendszert semmisített meg egy Irán elleni támadás során, amelyek többek között olajlétesítményeket, gázmezőt és kikötőt védtek az ország déli részén – állította három iráni és három izraeli biztonsági tisztviselő a New York Timesnak. Az iráni források szerint a védelmi rendszerek megsemmisítése komoly aggodalmat kelt az országban, mivel az érintett helyszínek mostantól védtelenek a jövőbeli támadásokkal szemben, ha a két ország közötti lövöldözés folytatódik.

A források szerint az izraeli támadás célpontjai között voltak a Bándar Imam Khomeini petrokémiai komplexum és a hozzá kapcsolódó kikötő védelmi rendszerei, valamint az Abadan olajlétesítmény – mindkettő Huzisztán tartományban, Délnyugat-Iránban található. Az egyik forrás, aki az iráni olajminisztériumban dolgozik hozzátette, hogy a nyugati Ilám tartományban található Tang-e Bídzsár gázmező légvédelmi rendszereit is támadás érte.

Bővebben >>


04:21

Irán elnöke: Ellenségeinknek tudniuk kell, hogy minden ostoba cselekedetre bölcsességgel és stratégiával válaszolunk

Maszúd Peszeskján, Irán elnöke először reagált az izraeli támadásra az országában, és kijelentette: „Ellenségeinknek tudniuk kell, hogy megvédjük országunkat, és minden ostoba cselekedetre bölcsességgel és stratégiával válaszolunk.” Peszeskján együttérzését fejezte ki a támadásban elhunyt négy iráni katona családjainak.


01:58

Az izraeli hadsereg a Nyugat-Galileában történt riasztásokról: Két Libanonból átrepült drónt lelőttek nyílt területeken


01:49

Az izraeli hadsereg: Hamasz fegyvereseket támadtunk meg egy korábban iskolaként használt épületben Gáza városában

Az izraeli légierő csapást mért Hamasz fegyveresekre egy épületben, amely korábban a „Szalah al-Din” iskola volt Gáza városában – közölte az izraeli hadsereg. A hadsereg tájékoztatása szerint a támadás előtt intézkedéseket tettek a polgári áldozatok számának csökkentésére, és a csapást „pontos célzással” és hírszerzési információk alapján hajtották végre.


01:45

Az amerikai védelmi miniszter: Hangsúlyoztam Galantnak a diplomáciai lehetőségeket a feszültség csökkentésére a térségben

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere telefonbeszélgetést folytatott Joav Galant izraeli védelmi miniszterrel az Irán elleni izraeli támadásról – közölte a Pentagon. A közlemény szerint Austin világossá tette Galantnak, hogy hiba lenne Irán részéről reagálni a támadásra, és ez legyen a végpont az országok közötti csapásoknak. A védelmi miniszter hangsúlyozta a feszültség csökkentésének meglévő diplomáciai lehetőségeit, beleértve a túszcserét és a tűzszünetet Gázában és Libanonban.


00:31

Libanoni jelentések: Támadás történt Baalbekben; az izraeli hadsereg arab szóvivője felszólította több épület lakóit Dahijában, hogy hagyják el otthonaikat


23:58

Riasztásokat aktiváltak a Golán-fennsíkon


23:47

Riasztásokat aktiváltak Kirjat Smonában és környékén


23:17

Az izraeli hadsereg bejelentette a holnapra tervezett sorozási napok elhalasztását

A Mitav egység Instagram-oldalán, amely a hadsereg sorozási folyamatáért felel, közölték: „A biztonsági helyzetértékelés következtében minden holnapra tervezett sorozás elhalasztásra került.”


21:43

Palesztin jelentések: Több mint 30 halott egy Beit Lahia-i támadásban

Palesztin sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy több mint 30 ember vesztette életét egy izraeli támadásban, amely öt házat célzott Beit Lahiában, a Gázai övezet északi részében.


21:07

Harris: Elkötelezettek vagyunk a feszültség csökkentése iránt a Közel-Keleten

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke és elnökjelöltje kijelentette, hogy az amerikaiak „továbbra is támogatják Izrael jogát az önvédelemhez, és elkötelezettek a régióban tapasztalható feszültség csökkentése iránt.” Harris hozzátette, hogy „Iránnak abba kell hagynia a fenyegetéseit.” Elmondása szerint az Egyesült Államok „meg fogja védeni Izraelt bármilyen iráni támadással szemben.”


20:43

A hátországvédelmi parancsnokság bejelentette, hogy számos északi településen holnaptól újraindulhat az oktatás

A hátországvédelmi parancsnokság bejelentette, hogy számos északi településen holnaptól újraindulhat az oktatás. Felső-Galileában, a Golán-fennsíkon és a Krajotban található településeken, ahol eddig csak védett helyiségekben lehetett tanítani, mostantól olyan helyeken is megtarthatók az órák, ahol a védett helyiségek a közelben vannak – ez lehetővé teszi számos iskola újranyitását. Az Emek régióban, ahol eddig csak olyan helyeken engedélyezték az oktatást, ahol a védett helyiségek a közelben voltak, mostantól korlátozások nélkül folytathatók az oktatási tevékenységek.


20:29

A palesztin egészségügyi minisztérium: 23 éves férfi halt meg az izraeli hadsereg lövései következtében Azun faluban, Ciszjordániában

A ciszjordániai palesztin egészségügyi minisztérium közölte, hogy Szabri Szamer Ahmed, egy 23 éves férfi életét vesztette az izraeli hadsereg lövései következtében a biztonsági kerítés közelében, Azun faluban, amely Kalkíliától délre található.


20:20

Riasztásokat aktiváltak Észak-Galileában


20:17

Szaúdi jelentés: Izrael támadást hajtott végre, és működésképtelenné tette az iráni rakétaipar „gerincét” képező üzemet

Az „Ilaaf” szaúdi hírportál egy „az ügy részleteit ismerő forrásra” hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael támadást hajtott végre egy iráni üzem ellen, amely a rakétaipar „gerincét” képezte, és működésképtelenné tette azt. A jelentés szerint az üzemben gyártott üzemanyag a „Khaibar” és „Qassem” típusú rakéták hajtására szolgál. A támadás során 20 üzemanyag-keverőt semmisítettek meg, amelyek darabja körülbelül 2 millió dollárba került.

Az iráni rakétaipar forrásai szerint legalább két évbe telik majd az üzem teljes helyreállítása. A jelentés szerint Izrael több helyen is támadta az orosz gyártmányú S-300 légvédelmi rendszereket Iránban, és megsemmisítette a radarokat, amelyek ezeket a rendszereket és más légvédelmi rendszereket tápláltak Iránban, Szíriában és Irakban.


20:03

Az iráni hadsereg: Radarállomások rongálódtak meg az izraeli támadás miatt, de egy részük már javítás alatt áll

Az iráni hadsereg elismerte, hogy az izraeli támadás megrongálta a katonai radarállomásokat, de közölték, hogy „egy részük már javítás alatt áll.” Az iráni hadsereg közleménye szerint Izrael Irak légteréből indította a rakétákat a támadás során.


19:38

Légiriadókat aktiváltak Cfatban és környékén


19:37

Ben-Gvir: „Az iráni támadás fontos nyitólépés az ország stratégiai eszközei elleni csapások sorában”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter reagált az Izrael által Iránban végrehajtott támadásra, és azt mondta, hogy ez „fontos nyitólépés” az ország stratégiai eszközei elleni csapásokhoz. Hozzátette, hogy egy ilyen támadásnak „következő lépésként kötelezőnek kell lennie.” A miniszter közleményében kijelentette, hogy továbbra is ezt az álláspontot fogja képviselni a megfelelő fórumokon, és hozzátette: „Történelmi kötelességünk megszüntetni az iráni fenyegetést, amely Izrael elpusztítására irányul.”


19:14

Egy 70-es éveiben járó Beit HaEmek-i nő meghalt, miután elvesztette az eszméletét, miközben az óvóhely felé futott a Nahariya térségét ért rakétatámadás alatt

Az orvosi személyzet, amely ellátta őt, közölte, hogy nem találtak rajta sérülés nyomait, és valószínűleg szívrohamot kapott.


19:05

Az izraeli hadsereg több száz méter hosszú alagutat fedezett fel Libanonban, amely több száz Hezbollah-harcost képes befogadni

Lakószoba egy Hezbollah által Dél-Libanonban ásott alagútban – Fotó: Izraeli hadsereg szóvivője

Az izraeli hadsereg körülbelül két hete fedezett fel egy több száz méter hosszú alagutat Dél-Libanonban, amely több száz harcost tud befogadni, és körülbelül két kilométerre végződik Izrael határától. A hadsereg szerint ez a leghosszabb alagút, amelyet eddig Libanonban találtak, és infrastruktúrával rendelkezik a Radwan egység katonáinak fogadására egy Izrael elleni támadás előkészületeként. A felfedezett komplexumban számos lakószoba és zuhanyzó található, valamint parancsnoki helyiségek és raktárak, ahol sok fegyvert találtak.

Fegyverek és egyéb felszerelések, amelyeket a Hezbollah alagútjában találtak Dél-Libanonban – Fotó: Izraeli hadsereg szóvivője

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a 98. hadosztály erői, amelyek Libanonban tevékenykedtek, hírszerzési információk alapján találták meg az alagutat. A katonák összecsaptak a harcosokkal az alagút bejáratánál, és megölték őket anélkül, hogy az izraeli erők között sérülés történt volna.


19:03

Riasztásokat aktiváltak a Kineret északi részén egy ellenséges repülőgép behatolásától tartva


18:55

Túszok rokonai a Begin-kapunál: Félünk egy regionális eszkalációtól, amely halálra ítéli szeretteinket

Túszok családtagjai gyűltek össze ma este a Kirya bázis Begin-kapujánál – Fotó: Tomer Appelbaum

Yifat Kaldaron, a Gázai övezetben túszul ejtett Ofer Kaldaron unokatestvére nyilatkozatot tett a Kirya bázis Begin-kapujánál: „Aggódunk egy regionális eszkaláció miatt, ami távolabb visz minket egy megállapodástól, és halálra ítéli fogságban lévő szeretteinket.” Elmondása szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem szándékozik visszahozni a túszokat, és a holnap kezdődő katari tárgyalási forduló kudarcra van ítélve. „Ismét látszik a tétovázás… Mi értelme van küldöttséget küldeni teljes mandátum nélkül egy megállapodás megkötésére?” – kérdezte. „Jelek utalnak arra, hogy újabb tárgyalási forduló előtt állunk, amely csak hamis reményeket kelt, és megállapodás nélkül ér véget” – tette hozzá.


18:32

Biden: Remélem, hogy az izraeli támadások Iránban véget értek

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kijelentette, hogy reméli, „az izraeli támadások Iránban véget értek”, és úgy tűnik, hogy csak katonai célpontokat támadtak.


18:22

A libanoni egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 19 ember halt meg és 108-an megsebesültek az izraeli támadásokban

Gyászolók egy bejrúti kórházban, ma – Fotó: Mohammed Yassin / Reuters

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 19 ember vesztette életét, és 108-an megsebesültek az izraeli támadásokban. A minisztérium szerint a tavaly október 8-án kezdődött harcok óta 2,653 ember halt meg és 12,360-an sebesültek meg.


18:00

A szombati hírek folytatása

2024. október 26., szombat >>

Főkép: A teherautó a gázolás helyszínén Glilotnál, ma – Fotó: Moti Milrod

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet