A területek

  “A” területek (A שטחי) – az oszlói egyezményben meghatározott fogalom. Azokra a területekre vonatkozik, melyeken a polgári és biztonsági irányítás a Palesztin Önkormányzaté. Ld. barna színnel jelölve.

  Az “A” területek ma Ciszjordánia területének 18%-át jelentik, beleértve a városokat és a palesztin falvak egy részét, valamint a Gázai Övezetet.

  Az “A” és a “B” területek együtt Ciszjordánia területének 40%-át jelentik, körülbelül 2.3 milliós palesztin lakossággal. Az “A-B-C” területek egészén összesen körülbelül 460 ezer izraeli él, 80%-uk a Zöld Vonal mentén és a településblokkokban (ld. kékkel és rózsaszínnel jelölve), 20%-uk szétszórt, kifejezetten palesztin környezetben levő településeken (ld. zölddel jelölve).

  A második intifáda kezdete óta (2000 október), az izraeli hadsereg központi parancsnokságának rendeletére izraeliek számára tilos a belépés az “A” területekre (a gyakorlatban ez az izraeli zsidó lakosságra vonatkozik). Ezzel együtt az izraeli hadsereg kezdeményez akciókat az “A” területeken, az egyezmények ellenére.

  Lásd még:
  B terület
  C terület

  « Back to Glossary Index