Közvélemény-kutatás: A Likud és a Kék-Fehér kiegyenlített, hét mandátum a Zehut pártnak

Netanjahu pártja erősödik, Ganz pártja pedig gyengül, mindkettő 30 helyet szerezne. Mose Feiglin pártja új rekordot ért el a közvélemény-kutatás szerint.

A 13-as csatorna közvélemény-kutatása megállapítja, hogy ha a választásokat ma (csütörtök) rendeznék, a Kék-Fehér és a Likud is 30-30 mandátumot szerezne. Beni Ganz pártjánál ez egy képviselői hellyel való csökkenést, Benjamin Netanjahu esetében pedig két hellyel való növekedést jelent a csatorna által vasárnap közzétett korábbi felméréshez képest.

A felmérés azt is kimutatja, hogy a Mose Feiglin által vezetett Zehut (Identitás) párt hét helyet foglal el – ami új rekord a jelenlegi választási kampányban. A Geser és a Jiszrael Beiteinu pártok nem lépik át a bejutáshoz szükséges küszöböt.

A megkérdezettek 51%-a szerint Netanjahu a legmegfelelőbb jelölt a miniszterelnöki posztra, szemben a 36%-kal, akik szerint Ganz. 13% nem tudta eldönteni, hogy ki a legjobb jelölt az ország vezetésére.

A felmérésben részt vevők 61%-a véli úgy, hogy helytelen a miniszterelnök politikája a Gázai övezetben, és 51% szerint az izraeli szuverenitás amerikai elismerése a Golán-fennsíkon javítja Izrael státuszát a világban, szemben a 34%-kal, akik azt mondják, hogy nem javítja.

A felmérésben 801 válaszadó vett részt, 601 a zsidó népességből, és 200 a nem-zsidó szektorból. A felmérést Camil Fuchs professzor szerkesztette. A mintavételi hiba 3,6%.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.