Izraelnek nincs jó választása

Izraeli léggömbök - fotó: Metazin

Egy tekintélyes izraeli politológus szerint Izraelnek belátható időn belül nincs esélye arra, hogy rendezze viszonyát a palesztinai arabokkal. A tartósnak ígérkező konfliktushelyzet kezelésére ötfajta lehetséges politikát vázol fel, de egyik megoldás sem éppen szívderítő.

Ha majd a nyolcvanegy éves Mahmúd Abbász visszavonul a Palesztin Hatóság éléről, Izraelnek stratégiai döntéseket kell hoznia. Öt lehetséges megközelítés kínálkozik, de ezek egyike sem ideális” – írja a Begin-Szadat Stratégiai Kutatóközpont lapjában, a World Affairs Journalben Hillel Frisch izraeli politológia-professzor.

A Hamász irányítása alatt lévő Gázai övezet ügyével Frisch professzor nem is foglalkozik, csak a Fatah vezette Palesztin Hatóság és Izrael kapcsolatát tárgyalja, vagyis Ciszjordánia és Jeruzsálem ügyét, s ebből a szempontból is igen ingatagnak látja a helyzetet a stratégiai tervezéshez. Éspedig egyrészt azért, mert nem szűnnek, bár ritkulnak az izraeliek elleni terrortámadások, másrészt pedig mert a palesztin oldalon már az utódlás előcsatározásai zajlanak.

Az a bizonyos változat, amely pedig a legnépszerűbb lenne Nyugaton, hogy tudniillik azonnal kezdjenek tárgyalásokat a palesztin állam létrehozásáról, Frischben fel sem merül, mivel Izraelben csak egészen marginális támogatásra számíthat: az öt mandátummal rendelkező baloldali Merec párton, illetve a palesztin koalíción kívül nincs híve.

Az öt vizsgált megoldás közös kiindulópontja, hogy a béke a közeljövőben nem lehetséges. Az első modell lényegében a mai állapotok befagyasztásából állna, s az lenne a lényege, hogy Izrael a mai konfliktusokat igyekezzék a lehető legjobban kezelni. Ez az újabb zsidó telepek létesítésének leállítását is jelentené, amivel demonstrálni lehetne, hogy nyitva marad a két önálló állam lehetősége. Legfőbb előnye, hogy Izraelnek nem kellene nyugati támogatói elfordulásától tartania. Hátránya viszont, hogy így nem lehet nyomást kifejteni a palesztin félre annak érdekében, hogy komolyan tárgyaljon, ugyanakkor a már fennálló izraeli telepek lakóit bizonytalanságban hagyja jövőjük felől.

folytatás a Metazin-en

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.