Szemérmességi okokból nem viselhetnek fürdőruhát a lányok egy gyermek-parkban

A tilalom a “Chavat Etgarim” (Kihívások Farm) nevű üdülőfaluban lépett életbe annak ellenére, hogy a működtető cég egyetlen reklámanyagában sem jelölte meg, hogy csak vallásosokat fogadna, vagy, hogy létezik ez a tilalom.

Csak a kislányok nem viselhetnek fürdőruhát a felfújható csúszdákon, míg a fiúgyermekeknek megengedett az alsóneműs, vagy fürdőruhás szörfözés.

A kisgyermekes családok körében népszerű park sehol nem hirdeti magáról, hogy csak vallásos látogatókat szolgálna ki. A weboldalakon úgy reklámozzák magukat, mint peszahi gyermek szórakozó hely, de nincs jelezve, hogy a lányok nem viselhetnek fürdőruhát. A park évente kétszer nyit ki, Peszahkor és Szukotkor, egy magáncég működteti, ami a Tel Aviv-hoz közeli zöldfalutól bérli a komplexumot, és belépődíjat szed.

Mikor egy – nem hagyományőrző – anyuka tiltakozott a nemi diszkrimináció miatt, azt a választ kapta a vezetőség képviselőitől, hogy az öltözködési előírások célja, a szerénységi szabályok lányokkal való betartatása. “Láttam egy kilenc-tíz éves lánykát bikiniben csúszkálni,” mondta. “Odajött valaki a vezetésből, és közölte a csúszda alján ülő fiatal munkással, hogy tilos fürdőruhában csúszdázni. Mivel csak fiaim vannak, megkérdeztem, hogy a tilalom a fiúkra is érvényes-e, mire ő azt felelte, hogy nem, a fiúkkal nincs gond. Teljesen le voltam döbbenve.” tette hozzá. Elmondta, hogy bár aznap a legtöbb látogató vallásos volt, akik közül sokan bérelt buszokkal érkeztek, de bőven akadtak hozzá hasonló nem vallásos látogatók is.

Egy másik – névtelensége megőrzését kérő – szemtanú elmondása szerint ő is hasonlót tapasztalt. “Azt mondták egy bikinis lánynak, hogy ruhát kell felvennie, mert ez sérti a vallásosokat, miközben a fiúk úgy öltözhettek, ahogy akartak”, mondta a külföldről idelátogató nő. “Ezt roppant nevetségesnek tartottam”.

Sagi Bar-Noy,  a “Kihívások Farm” igazgatója szerint a cég telefonon értesítette a közönséget, hogy a területen tilos a fürdőruha. A kérdésre, hogy a weboldalakon miért nem jelenik meg a tilalom, azt felelte a Haaretz-nek: ” A  vízi csúszda behelyezéséről szóló döntés a meleg időjárás miatt az utolsó pillanatban, született, így nem volt ideje, hogy frissítse az internetes információkat.” Bar-Noy hozzátette, hogy “ez nem egy nyilvános strand, és mi ragaszkodunk az erkölcsösség fenntartásához”, és hangsúlyozta, hogy “ennek nincs semmi köze a valláshoz”. A kérdésre, hogy a fiúknak miért engedik, hogy alsónadrágban csúszdázzanak, miközben a lányoknak tilos, azt felelte: “Aki ezt mondta, az hazudik.”

Yoram Lavi, a Green Village Látogatóközpont igazgatója, aki a park bérleti ügyeiért is felel, azt mondta:” Mi a diszkrimináció minden formáját ellenezzük. Ha öltözködési korlátozások vannak életbe léptetve, erről az embereknek előre tudniuk kell, hogy még a jegyvásárlás előtt eldönthessék, nekik ez megfelel-e. Ha “Chavat Etgarim” nem tud ezen szabályok szerint működni, akkor a továbbiakban nem adjuk nekik bérbe a komplexumot.”

forrás: Haaretz

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.