Amerikai előválasztás – Donald Trump: az amerikai külpolitika totális katasztrófa

Katasztrofálisnak minősítette a jelenlegi amerikai külpolitikát a jelenlegi legesélyesebb republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump szerdán, beleértve Hillary Clinton, a várható demokrata elnökjelölt által képviselt külpolitikát is.

Egy nappal az öt államban aratott előválasztási győzelme után Trump a washingtoni Capitoliumban tartott beszédet, amelyben egy esetleges Trump-kormányzat külpolitikai elképzeléseit vázolta.

A New York-i milliárdos élesen kritizálta Barack Obama jelenlegi elnök külpolitikáját és egykori külügyminisztere, Hillary Clinton egyes konkrét külpolitikai döntéseit. “Nincs vízió, nincs cél, nincs stratégia” – fogalmazott Trump. Új irányt, koherens külpolitikát és erős, szövetségesei számára megbízható Egyesült Államokat ígért arra az esetre, ha ő lesz elnök.

“Az arrogancia rossz külpolitikai döntésekhez vezetett” – vélte a legesélyesebbnek tartott republikánus pályázó, Irak példáját hozva fel. Szerinte minden azzal az – ő megfogalmazása szerint veszélyes – elképzeléssel kezdődött, hogy az Egyesült Államok mindenáron nyugati típusú demokráciát akart felépíteni más kultúrájú és más történelmű országokban. “Ezermilliárd dollárokat veszítettünk, s külpolitikánk totális katasztrófa lett” – fogalmazott Trump. S hozzátette: az Egyesült Államoknak sürgősen “ki kell szállnia a nemzetépítési bizniszből”.

Kárhoztatta az Obama-adminisztrációt, mert szerinte az Egyesült Államok teljesen kimerítette erőforrásait, hagyta, hogy szövetségesei ne járuljanak hozzá megfelelő mértékben a biztonsági kiadásokhoz. Ezzel összefüggésben megismételte korábban hangoztatott álláspontját, miszerint az európai NATO-tagállamoknak a korábbinál nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az észak-atlanti szövetség kiadásaihoz.

“Azoknak az országoknak, amelyeket megvédünk, fizetniük kell a védelemért. Nincs más választásunk” – hangsúlyozta.
Ugyanígy Kínát is kárhoztatta, mert “gazdaságilag lerohanta” az Egyesült Államokat. “Kína az erőt tiszteli, és miután Obama elnök hagyta, hogy gazdaságilag kihasználjon bennünket, elveszítettük az irántunk érzett tiszteletét” – mondta. Egyúttal kilátásába helyezte, hogy Washington rábírja majd Pekinget Észak-Korea féken tartására.

Trump megítélése szerint az Obama-kormányzat külpolitikája zűrzavart és káoszt okozott a Közel-Keleten is. Példának hozta fel az Egyesült Államok főkonzuljának és munkatársainak meggyilkolását a líbiai Bengáziban. Kaotikusnak nevezte Obama Izraellel kapcsolatos politikáját is. “Obama nem barátja Izraelnek” – mondta Trump, aki az izraeli-palesztin konfliktusban a kétállami megoldás híve, vagyis szerinte zsidó és palesztin államra egyaránt szükség van.

Egy leendő Trump-kormányzat külpolitikai prioritásaként az iszlám radikalizmus és a terrorizmus elleni harcot jelölte meg. Kormányzása esetén “az Iszlám Állam napjai meg vannak számlálva”, mondta, de leszögezte: nem mondja meg, hogyan és mikor számolnak le a terrorszervezettel. Az iszlám radikalizmus megfékezése szerinte filozófiai csata is. “Együtt kell dolgoznunk minden nemzettel, amelyet fenyeget a radikális iszlám, de ezt a harcot itthon is meg kell vívnunk, s be kell fejezni az értelmetlen bevándorlási politikát, amellyel importáljuk a radikalizmust is” – hangsúlyozta. Hozzátette: meg kell előzni egy újabb San Bernardinót vagy akár egy újabb 2011. szeptember 11-ét.

Az iszlám terrorizmus leküzdésében Trump együttműködne Oroszországgal is. “Vannak, akik azt mondják, hogy az oroszokkal nem lehet ésszerűen beszélgetni. Majd én megnézem” – mondta.

A republikánus elnökjelölt a beszédében többször is említette, hogy szeretne együttműködni az Egyesült Államok szövetségeseivel és barátaival – például külön csúcsértekezletet hívna össze NATO-partnereivel és ázsiai szövetségeseivel -, de fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nemzetállam híve. “Csakis nemzetállami keretek között lehet boldogan élni” – szögezte le.

MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.