Több mint 100 ezer palesztin dolgozik Izraelben

Százezernél több palesztin dolgozik Izraelben és a Ciszjordániában épült zsidó telepeken – derül ki a palesztin statisztikai hivatal szombati közleményéből, amely szerint ez a szám csaknem minden hatodik palesztin munkavállalót magában foglal.

Izrael területén mintegy 83 ezer, a közel fél évszázada megszállva tartott palesztin területeken épült zsidó telepeken pedig 22 ezer palesztin dolgozik.

A hivatalos számok szerint ugyanakkor Ciszjordániában és a Gázai övezetben 26 százalékra rúg a munkanélküliség összesített aránya. A világbank adatai szerint ez az érték a Gázai övezetet külön tekintve eléri a 45 százalékot is. Az intézmény szerint ezzel a Gázában uralkodó munkanélküliség aránya a világon az egyik legmagasabb.

Tekintettel a gyenge palesztin gazdaságra és a politikai stabilitás hiányára, az Izrael által kiadott munkavállalási engedélyek fontos bevételi forrást jelentenek az érintett területek, főként a lassan tíz éve izraeli blokád alatt tartott Gázai övezet lakói számára.

Az elmúlt fél évben izraeliek ellen elkövetett számtalan palesztin késes támadás miatt az izraeli hatóságok átmenetileg megvonták az engedélyeket több olyan helységtől, ahonnan az egyes merénylők származtak. A lépés következtében több száz palesztin család maradt bevétel nélkül.

Mindemellett palesztin alkalmazottak ezrei dolgoznak Izraelben munkavállalói, illetve tartózkodási engedély nélkül.

InfoRádió / MTI