Európai nagyhatalmak fordulnak szembe Izraellel

Izraelnek számolnia kell azzal, hogy a nemzetközi diplomáciai porondon olyan országok is cserbenhagyják, amelyek támogatására eddig a zsidó állam számíthatott. A Der Spiegel arról számolt be, hogy Németország feladta az Izrael melletti eddigi feltétlen kiállás politikáját, Franciaország pedig az UNESCO-ban megszavazott egy olyan történelemhamisító határozatot, amely szerint a zsidóknak nincs történelmi közük Jeruzsálemhez, Hebronhoz és Betlehemhez.

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének végrehajtó bizottsága a „Megszállt Palesztina” című határozatában úgy döntött, hogy a jeruzsálemi Templom-hegy (amelyet csak arab nevén említ: Haram al-Sarif), valamint Hebron és Betlehem szent helyei „Palesztina szerves részét képezik”, és Izrael ezeken a helyeken „megszálló hatalomként” van jelen.

Az UNESCO-határozat még a Nyugati falra (más néven: Siratófal) is csak idézőjelek között hivatkozik, kivéve, amikor az arab elnevezést (al-Burak) használja. A határozati javaslatot nyolc muszlim ország – Jordánia, Algéria, Egyiptom, Libanon, Marokkó, Omán, Katar és Szudán – terjesztette be, de a döntést több európai ország (Franciaország, Spanyolország, Szlovénia és Svédország), valamint az Izraellel az utóbbi időben jó kapcsolatokat ápoló India, Kína, Oroszország és Vietnam is támogatta.

Nos, az UNESCO-szavazás eredménye nem tükrözi ezt az optimizmust, legalábbis azt nem támasztja alá, hogy az erősödő gazdasági kapcsolatok egyben diplomáciai támogatást is jelentenek. Az ENSZ-intézmény végrehajtó bizottságának 56 tagjából harminchárman szavaztak a határozat mellett, és csupán hatan ellene, 17 ország pedig tartózkodott.

Az Izrael ellen szavazó országok közül India és Kína mellett különösen Franciaország döntése keltett megütközést, miután a határozat méltán tekinthető az utóbbi idők legdurvább történelemhamisításának.

A jeruzsálemi Szentélyről számos régészeti bizonyíték áll rendelkezésre, csakúgy, mint Hebronból a pátriárkák sírjáról. (Ábrahám és Sára, Izsák és Rebeka, Jákob és Lea nyugvóhelye található itt, míg az egyetlen hiányzó izraeli „ősanyát”, Ráchelt Betlehemben temették el, amit az UNESCO most szintén elperelt Izraeltől.) Ennek ellenére a határozat Izraelt vádolja azzal, hogy „bizánci és iszlám régészeti emlékeket úgynevezett zsidó rituális fürdőhelyként vagy imahelyként” hamisít meg. Elítéli az „illegális” izraeli régészeti ásatásokat, és felszólítja a „megszálló hatalmat”, hogy „vesse magát alá az UNESCO vonatkozó döntéseinek”.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.