A holokauszt túlélők egyharmada nyomorog Izraelben

"A holokauszt (túlélők) még itt van(nak)" - fotó: Gil Yohanan / Ynet

Az utóbbi évek reformjai ellenére is hatvanezer idős holokauszt-túlélő – az érintettek egyharmada – él Izraelben a szegénységi küszöb alatt. Reuven Rivlin köztársasági elnök az izraeli holokauszt-emléknap megnyitó eseményén, tegnap este önvizsgálatra szólította fel az izraeli államot és társadalmat, egyúttal bocsánatot kért a Soát átélt „fivéreitől és nővéreitől”.

Izrael államában jelenleg valamivel több, mint 200 ezer holokauszttúlélő lakik, szűk harmaduk súlyos szegénységben, alapvető szükségleteik kielégítésével küszködve és elhagyatottan kénytelen tengődni.

Sokaknak nehézséget okoz húst vásárolni, fűteni, orvosi ellátáshoz jutni és megfelelő lakókörülményeket teremteni vagy fenntartani is: az idős és jó részben beteg emberek kevéssé is tudják képviselni az érdekeiket, nem képesek küzdeni az állam bürokráciával sem. „A legtöbben rémes magányban élnek, messze a nyilvánosság figyelmétől, egymagukban kell küzdeniük rémes emlékeikkel, veszteségeikkel és azzal az érzéssel, hogy senki sem törődik velük” – mondta Yechiel Eckstein rabbi, egy keresztény-zsidó nemzetközi segélyszervezet vezető rabbija a ynetnewsnak.

A cikkben megszólaló túlélők egyike, Shmuel Steiner nem tudja fűteni a lakását, télen két kabátba bújva alszik és attól tart, hogy romló látása miatt szükségessé váló új szemüvegét sem fogja tudni megcsináltatni.

Rontja a helyzetet, hogy sokan az Izraelbe emigráló túlélők közül nem szereztek nyugdíjjogosultságot és a kép nem sokkal szívderítőbb akkor sem, ha Izrael teljes időskorú lakosságát vesszük szemügyre: az országnak az időskorúak szegénységére vonatkozó mutatói a legrosszabbak közé tartoznak a fejlett világban annak ellenére is, hogy néhány szociális reformintézkedés mérsékelni próbálta az elmúlt években a nyomort.

Az izraeli Holokauszt-emléknap nyitóeseményén Reuven Rivlin köztársasági elnök megrázó beszédben hívta fel a figyelmet a túlélők tízezreinek kilátástalan helyzetére: „Fivéreim és nővéreim, túlélők, akik Izrael újjászületésének hősei vagytok, azért jöttem ide, hogy Izrael népének és Izrael államának nevében mindannyiótoktól bocsánatot kérjek, mielőtt még túl késő lenne”- mondta és lelkiismeretvizsgálatra szólított fel, amiért Izrael nem tett eleget a holokauszt túlélőiért. Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyetértett az önkritikus mondatokkal és megígérte, hogy a jövőben a kormány megsokszorozza erőfeszítéseit, hogy elviselhető életkörülményeket biztosítson a nácizmus még élő áldozatai számára.

Idén is, ahogy minden évben, hat holokauszt-túlélő gyújtotta meg a fáklyákat a hatmillió zsidó áldozat emlékére, akiknek életútjáról a jeruzsálemi holokauszt-múzeum, a Jad Vasem készített az összegyűltek előtt bemutatott rövidfilmeket.

Az ynetnews írása alapján
Mazsihisz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.