Őrizetbe vettek két Hamász vezetőt és számos, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint

Az izraeli biztonsági erők őrizetbe vették a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezet, a Hamász két ciszjordániai vezetőjét és tizennégy másik palesztint terrortevékenység gyanúja miatt – jelentette szerdán az izraeli közszolgálati rádió.

A Jordán folyó nyugati partján fekvő Túl-Karmban a Hamász helyi vezetőjét, Rafat Nacífot fogták el, Dzsenínben pedig a palesztin szervezet városi testületének egyik irányítóját, Vaszfi Musztafa Kabaha volt fogolyügyi minisztert.

Kabaha a Wafa nevű palesztin hírügynökség szerint korábban összesen legalább tizenkét évet töltött izraeli börtönökben, továbbá 2007-től három évet – bírósági tárgyalás nélküli – úgynevezett adminisztratív fogságban, és 2014 júniusában is elfogták, akkor tíz hónapig tartották magánzárkában.

A többi palesztint Kelet-Jeruzsálemben, Betlehemben és Hebronban vették őrizetbe. A hadsereg terrorista tevékenységgel gyanúsítja őket, azzal, hogy részt vettek a több mint fél éve tartó erőszakos incidensekben.

A tavaly szeptemberben kezdődött erőszakhullámban 28 izraeli és két amerikai, valamint legalább 203 palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal lezajlott összetűzések során halt meg.

Shiri Zsuzsa – MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.