Tony Blair beavatkozott az izraeli koalíciós tárgyalásokba

Tony Blair volt munkáspárti brit kormányfő állt annak a törekvésnek az élén, hogy csatlakozzon az izraeli koalícióhoz a Cionista Egység nevű, Jichák Herzog vezette párt. Az igyekezet végül nem járt sikerrel.

A hírt a Háárec és a Channel 10 jelentették. Tony Blair csak egy azon a több külföldi politikust tartalmazó listán, akik azon voltak, hogy megváltoztassák az izraeli kormány összetételét. Két, magát megnevezni nem kívánó izraeli forrás azt állítja, hogy Blair, miközben koordinálta a műveletet és arról folyamatosan tájékoztatta John Kerry amerikai külügyminisztert, arra biztatta Abdel Fatah al-Sziszi egyiptomi diktátort, mondja el azt a beszédét, amiben az izrael pártok minél szélesebb körű összefogására biztat annak érdekében, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások kimozduljanak a holtpontról.

A kísérlet nem járt sikerrel, mivel Jichák Herzog befagyasztotta a tárgyalásokat Binjamin Netanjáhu miniszterelnökkel, aki egy másik ellenzéki párt, a Jiszráél Béitéinu vezetőjéhez, Ávigdor Liebermanhoz fordult, és felajánlotta neki a védelmi tárcát, amennyiben csatlakozik a koalícióhoz. Liebermannak több feltétele is van, egyebek közt az, hogy Izrael vezesse be a terrorcselekmények elkövetőire a halálbüntetést. A zsidó államban halálbüntetés, legalábbis jog szerint, csak egykori háborús bűnös nácikra szabható ki. Eddig egy embert végeztek ki ezen az alapon: Adolf Eichmannt, a magyar zsidóság hóhérát.

breuerpress

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.