Új elnököt választottak a Munkapárt élére

Jair Golán, ma este – Fotó: Moti Milrod

Izraelben kedden Jair Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.

A szavazatok 95,15 százalékának megszerzésével, hatalmas fölénnyel győzött a korábban a Merec párt parlamenti képviselőjeként politizáló Jair Golán tartalékos vezérőrnagy.

Hárman indultak ellene, de egyiküknek sem sikerült begyűjteni a szavazatok két százalékát sem. A vártnál magasabb volt a részvételi arány, a szavazásra jogosult 31 353 párttag több mint hatvan százaléka adta le voksát.

Jair Lapid, a parlamenti ellenzék vezére és a Van jövő párt elnöke gratulált győzelméhez, és sok sikert kívánt munkájához. A Munkapárt Merav Michaeli elnökletével az előző választáson négy képviselőt delegálhatott a kneszetbe, az izraeli parlamentbe, de azóta a közvélemény-kutatások szerint nem érte el a bejutási küszöböt.

A baloldali közvélemény elsősorban azért büntette a pártot, mert elnöke nem volt kész együttindulni a baloldali liberális Merec párttal, amely nem jutott be, s ezért elvesztek a rá adott szavazatok, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy végül Benjamin Netanjahu alakított jobboldali kormányt.

Golán a baloldali pártok együttes indulását szorgalmazza a következő választáson.

“Mindenkit össze kell fognunk”- nyilatkozta. “A Munkapártot, a Merec pártot, a tiltakozó szervezeteket, más pártok kiábrándult szavazóit. Közös, liberális politikai otthont kell teremteni számukra, melyben értik, hogy Izrael plurális társadalmi jövőjéhez társadalmi és állami reformra van szükség” – tette hozzá.

Jair Golán egykori főtiszt nagyon népszerű lett az utóbbi hónapokban, mert a Hamasz október 7-i terrortámadásának napján egyenruhát öltött, magához vette fegyverét, és egy tartalékos tiszt barátjával együtt embereket mentett ki a megtámadott kibucokból.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.