A palesztinok szerint a szélsőségeseket és a rasszizmust erősíti Liberman védelmi miniszterré való kinevezése

A palesztinok a szélsőségesek és a rasszizmus erősödésétől tartanak a régióban a szerdán aláírt új izraeli koalíciós megállapodás, a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) ultranacionalista párt kormánykoalíciós csatlakozása, valamint a pártot vezető Avigdor Liberman védelmi miniszteri kinevezése miatt – jelentette az izraeli média szerdán.

Száeb Erekát, a Palesztin Hatóság főtárgyalója szerint a jeruzsálemi kormány valós fenyegetést jelent a térség stabilitására, Liberman kinevezése pedig “apartheidhez, rasszizmushoz”, valamint vallási és politikai szélsőségesek megerősödéséhez vezet a térségben.

Mohamed Stajje, Mahmúd Abbász palesztin elnök politikai tanácsadója szerint Avigdor Liberman csatlakozása a kormányhoz azizraeli társadalom általános jobbra tolódását tükrözi. Stajje egyenesen fasisztának nevezte Libermant, aki az egyik ciszjordániai zsidó telepen él. Avigdor Liberman a múltban többször tett nagy vihart kavaró kijelentéseket, például amikor az egyiptomi asszuáni gát bombázását vagy a Palesztin Hatóság megbuktatását követelte.

“Az izraeli kormány csakis az újabb ciszjordániai települések létrehozásában érdekelt, és teljes mértékben elfordult a nemzetközi erőfeszítésektől, amelyek a palesztin területeken a megszállás és a viszály végét célozzák”- jelentette ki Stajje.

Számi Abu Zuhri, a Gázai övezetet kormányzó, radikális iszlamista Hamász szervezet szóvivője a koalíciós megállapodás hírére reagálva kijelentette, hogy “minden izraeli vezető bűnöző és gyilkos”, és Liberman kinevezése “az izraeli megszállás egyre szélsőségesebb és rasszista jellegét” jelzi.

A Hamász arra bátorított minden palesztin szervezetet, hogy utasítsa el az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásának “illúzióját”.