Abbász időkeretek közé szorítaná a tárgyalást

A palesztin elnök leszögezte szombaton, hogy ha a küszöbönálló párizsi konferencián sikerülne újraindítani a régóta megfeneklett izraeli–palesztin béketárgyalásokat, úgy időkeretek közé kell őket szorítani, és megfelelő mechanizmust kell létrehozni az ott született döntések végrehajtására.

Mahmúd Abbász elnök arab országok külügyminiszterei előtt beszélt Kairóban. Elmondta, hogy a június 3-ára kitűzött párizsi találkozón egy monitoringbizottságot is fel kell állítani a megállapodások sorsának nyomon követésére.

A Manuel Valls francia miniszterelnök által kedden bejelentett nemzetközi konferencián várhatóan John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vesz.

Palesztin részről üdvözölték a régóta tervezett konferencia létrejöttét, Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök azonban hétfőn ismét elutasította a francia kezdeményezést. Azt ajánlotta Párizsnak, hogy inkább előzetes feltételek nélküli kétoldalú találkozóknak biztosítson helyet az izraeliek és a palesztinok számára, mert – mint fogalmazott – „ez az egyetlen módja az előrelépésnek a béke felé”.

Abbász szombaton az egyiptomi fővárosban beszélve fenntartotta a palesztin követeléseket, miszerint a leendő palesztin állam fővárosa Kelet-Jeruzsálem kell legyen, s határait úgy kell meghúzni, hogy az 1967-es állapotoknak feleljen meg, vagyis azt megelőzően, hogy Izrael elfoglalta az addig Jordánia által kormányzott Ciszjordániát és Jeruzsálem keleti részét. „Amikor ki kell majd jelölnünk ezeket a határokat, készek leszünk kisebb területi változtatásokat elfogadni” – mondta az arab miniszterek előtt.

Az elnök ismét követelte az Izraelben bebörtönzött összes palesztin szabadon bocsátását, és leszögezte, hogy a palesztinok sohasem fogják Izraelt zsidó államként elismerni, amint azt Netanjáhú követeli. A palesztinok 1993-ban elismerték Izraelt – idézte fel –, s ennyi szerinte épp elegendő.

Abbász elutasította azokat az izraeli javaslatokat is, amelyek értelmében bármilyen megállapodás is szülessék, Izrael fenn fogja tartani katonai jelenlétét Ciszjordániában vagy Jordánia határán. A palesztinok ezzel szemben elfogadnák, hogy NATO-erők tartsák fenn a térség biztonságát.

MNO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.