Izrael-díj 2018

A győztesek - fotó: oktatási minisztérium

Az ország idei kerek, hetvenedik születésnapján a következő tizenhárom férfi és három nő kapja meg az Izrael-díjat, Izrael legmagasabb állami kitüntetését, amelyet a függetlenség napján rendezett állami ceremónián adnak át Jeruzsálemben (idén április 18-án):

 1. Pszichológia területén: Jichák Schlesinger professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem pszichológia professzora, akinek fő kutatási területe a pszicholingvisztika.
 2. Mezőgazdaság és Izrael betelepítése területén: Jehuda Harel, a Golán-fennsík betelepítésében végzett munkájáért.
 3. Ipari tevékenységért: Jehuda és Judit Bronicki, az Ormat vállalat létrehozásáért.
 4. Politika, közélet: David Levy, a Likudban és a politika világában a keleti bevándoroltak felemeléséért és beilleszkedéséért végzett munkájáért.
 5. Fizika-kémia: Slomó Havlin professzor, a Bar Ilan egyetem fizikai statisztika tudósa a legtöbbet idézett izraeli professzor a nagyvilágban.
 6. Júdaisztika: Elisa Kimron professzor, a Héber Egyetem nyelvésze a holt-tengeri tekercsek nyelvészeti kutatásáért érdemelte ki az elismerést.
 7. Pedagógia: Nava Ben-Cví professzor az Open University, a  Nyílt Egyetem egyik alapítója, az oktatás területén végzett úttörő munkájáért.
 8. Média: Ron Ben Jisáj, sok évtizedes kiváló és bátor munkájáért elsősorban a biztonsági és katonai ügyek megismertetésében.
 9. Bevándorlás, cionizmus: Natan Saranszki, az egykori szovjet refuznyik a zsidók diaszpórából Izraelbe költöztetése terén végzett munkájával érdemelte ki az elismerést.
 10. Gazdaság, statisztika: Sergio Hart professzor, a Héber Egyetem elsősorban játék elmélettel foglalkozó közgazdász-matematikusa.
 11. Kultúra, zene: Edvin Szeruszi professzor, a marokkói és a mediterrán zsidó zene  etnomuzikológiai kutatásáért.
 12. Életmű-díj: Mijám Perec, aki két fiát vesztette el a hadseregben, s előadásaival járja az országot, melyekben a honvédelem fontosságát hangoztatja és a bevonulásra buzdítja a fiatalokat.
 13. Irodalom: David Grossman. Őt nem kell bemutatni. Tavaly megkapta a világ egyik legfontosabb irodalmi elismerését, a Nemzetközi Man Booker-díjat
 14. Matematika: Alex Lubocki, a Bar Ilán egyetem elméleti matematika professzora.
 15. High Tech: Ebben a kategóriában először adnak át Izrael-díjat, ezt Gil Shwed, a Check Point vállalat, Izrael egyik legsikeresebb high tech cégének (magyar felmenőkkel rendelkező) alapító-igazgatója kapja.

 

- Hirdetés -