Izrael-díj 2018

A győztesek - fotó: oktatási minisztérium

Az ország idei kerek, hetvenedik születésnapján a következő tizenhárom férfi és három nő kapja meg az Izrael-díjat, Izrael legmagasabb állami kitüntetését, amelyet a függetlenség napján rendezett állami ceremónián adnak át Jeruzsálemben (idén április 18-án):

  1. Pszichológia területén: Jichák Schlesinger professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem pszichológia professzora, akinek fő kutatási területe a pszicholingvisztika.
  2. Mezőgazdaság és Izrael betelepítése területén: Jehuda Harel, a Golán-fennsík betelepítésében végzett munkájáért.
  3. Ipari tevékenységért: Jehuda és Judit Bronicki, az Ormat vállalat létrehozásáért.
  4. Politika, közélet: David Levy, a Likudban és a politika világában a keleti bevándoroltak felemeléséért és beilleszkedéséért végzett munkájáért.
  5. Fizika-kémia: Slomó Havlin professzor, a Bar Ilan egyetem fizikai statisztika tudósa a legtöbbet idézett izraeli professzor a nagyvilágban.
  6. Júdaisztika: Elisa Kimron professzor, a Héber Egyetem nyelvésze a holt-tengeri tekercsek nyelvészeti kutatásáért érdemelte ki az elismerést.
  7. Pedagógia: Nava Ben-Cví professzor az Open University, a  Nyílt Egyetem egyik alapítója, az oktatás területén végzett úttörő munkájáért.
  8. Média: Ron Ben Jisáj, sok évtizedes kiváló és bátor munkájáért elsősorban a biztonsági és katonai ügyek megismertetésében.
  9. Bevándorlás, cionizmus: Natan Saranszki, az egykori szovjet refuznyik a zsidók diaszpórából Izraelbe költöztetése terén végzett munkájával érdemelte ki az elismerést.
  10. Gazdaság, statisztika: Sergio Hart professzor, a Héber Egyetem elsősorban játék elmélettel foglalkozó közgazdász-matematikusa.
  11. Kultúra, zene: Edvin Szeruszi professzor, a marokkói és a mediterrán zsidó zene  etnomuzikológiai kutatásáért.
  12. Életmű-díj: Mijám Perec, aki két fiát vesztette el a hadseregben, s előadásaival járja az országot, melyekben a honvédelem fontosságát hangoztatja és a bevonulásra buzdítja a fiatalokat.
  13. Irodalom: David Grossman. Őt nem kell bemutatni. Tavaly megkapta a világ egyik legfontosabb irodalmi elismerését, a Nemzetközi Man Booker-díjat
  14. Matematika: Alex Lubocki, a Bar Ilán egyetem elméleti matematika professzora.
  15. High Tech: Ebben a kategóriában először adnak át Izrael-díjat, ezt Gil Shwed, a Check Point vállalat, Izrael egyik legsikeresebb high tech cégének (magyar felmenőkkel rendelkező) alapító-igazgatója kapja.

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.