„Hinni abban, hogy lehet jobb”: az Izrael-díj nyertese az Izraeli-Palesztin Gyászoló Családok Fórumának adományozza a pénzjutalmát

Yaakov Ritov, a Héber Egyetem professzora kapja idén a közgazdászoknak és statisztikusoknak járó Izrael Díjat. A díjat több kategóriában a Függetlenség Napján adják át, és a legmagasabb állami kitüntetésnek számít. A díjat idén Sderot városában adják át, ahol súlyos harcok folytak október 7-én, és a Hamasz terroristái több tucat embert meggyilkoltak. Az oktatási miniszter el akarta törölni a díjátadást, mert az innovációért járó elismerést egy kormánykritikusnak számító tudósnak ítélte meg a bizottság, de végül kihátrált, és mégis megtartják a ceremóniát.

Ritov professzor bejelentette, hogy a díjjal járó pénzjutalmat annak a szervezetnek ajánlja fel, amely az izraeli-palesztin gyászoló családokat képviseli. A díj kitüntetettje döntésében igyekezett hangsúlyozni, hogy – különösen a háború alatt – sürgető szükség van a konfliktus békés megoldására irányuló diskurzus visszaállítására: „Úgy döntöttem, hogy azokat támogatom, akik egy másfajta valóság megteremtésén dolgoznak. A fórum tagjai úgy gondolják, hogy a béke nem szitokszó.”

Ritov elmondta: „Köszönöm a bizottságnak azt a nagy megtiszteltetést, amelyet az Izrael-díj odaítélésével kaptam. Ezekben a borongós napokban nehéz elhinni, hogy lehetséges egy szebb jövő. Ezért döntöttem úgy, hogy a díj összegét azoknak ajánlom fel, akik egy más valóság megteremtésén dolgoznak Az Izraeli-Palesztin Gyászoló Családok Fórumának tagjai úgy gondolják, hogy a remény és a béke nem szitokszavak – és hogy a zsidó nép és a palesztinok közötti jószomszédi kapcsolat az egyetlen módja annak, hogy biztonságot teremtsünk mindannyiunk számára. Hiszen nincs másik hazánk.”

Yuval Rahamim, az Izraeli-Palesztin Gyászoló Családok Fórumának igazgatója üdvözölte Ritov döntését, és kijelentette, hogy „Yaakov Ritov Izrael-díjas professzor nemes gesztusa a díjnak legmagasabb rendű tartalmat és jelentést adott, olyan tartalmat és jelentést, amit valószínűleg még a díjat odaítélő bizottság sem vett figyelembe.

„Ritov professzor bebizonyította, hogy a kutatás világában elért magas eredmények erkölcsi és etikai elkötelezettséggel járnak a világ iránt, amelyben élünk” – tette hozzá Rahamim.

Főkép: Yaakov Ritov professzor – Fotó: a MIDAS webhelyéről

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.