A járvány előtti keretek közt ünnepelte Izrael az ország megalakulásának évfordulóját

Izraeli család piknikezik a Függetlenségi napon Nir Am mellett - fotó: ChameleonsEye / Shitterstock

A koronavírus-járvány előtti hagyományokhoz visszatérve ünnepelték Izraelben az ország megalakulásának 73. évfordulóját – számolt be róla csütörtökön a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet.

Izrael függetlenségét 1948. május 14-én kiáltották ki a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezésével és aláírásával, a zsidó naptárhoz igazodva az évforduló ebben az évben csütörtökre, illetve az ünnep előestéjére, szerdára esett.

Tavaly országos zárlat volt az új koronavírus okozta járvány miatt, idén azonban a kellemes kirándulóidőben ismét fölkerekedett az ország népe, hogy a házak kertjeiben vagy a parkokban családi-baráti piknikkel és hússütéssel ünnepeljenek.

A függetlenségi napon adják át az ország legfontosabb kitüntetését, az Izrael-díjat. Joav Galant oktatási miniszter politikai okokból megtagadta a díj kiosztását a Weizmann tudományos intézetben matematikai és számítástechnikai kutatásokat folytató Oded Goldreich professzornak, noha az illetékes tudományos bizottság őt találta méltónak az elismerésre.

Galant szerint Goldreich támogatja a Bojkott, tőkekivonás, szankciók (BDS) nevű, Izraelt támadó nemzetközi mozgalmat, de a tudós ezt tagadja. Vallja viszont, hogy ellenzi a zsidó telepek építését az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában. Az Izrael-díj idei nyolc nyertese közül öten levélben tiltakoztak a miniszter döntése ellen.

Délelőtt a több évtizedes szokások szerint a legkiválóbb katonáknak is átadták a kitüntetéseket Reuven Rivlin jeruzsálemi államelnöki rezidenciáján, majd az ország legészakibb pontjától, Kirját Smonától, a legdélebbi Eilatig öt csoportban légi parádét tartottak a városok és a falvak fölött a légierő harcigépei.

Idén ismét közönség előtt rendezték meg az ünnepségeket megnyitó hagyományos jeruzsálemi gálaünnepséget szerda este, amelyen jelentős szerepet kapott a koronavírus elleni védőoltás. A zászlóvivők vakcinát beadó injekciós tűt formáltak, s videóüzenetben szólt a részvevőkhöz a görög zsidó származású Albert Bourla, az Izraelt oltással ellátó Pfeizer gyógyszergyártó vállalat vezérigazgatója is.

A jeruzsálemi gála után számos városban rögtönzött utcabálokat tartottak, felszabadultan ünnepelve az ország születésnapja mellett a járvány visszaszorulását, a korlátozások szinte teljes feloldását is.

Izrael egykor és most:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.