Női egyenjogúság a Siratófalnál?

A Siratófal Asszonyai egy csoportja - fotó: Facebook

Egy pillanatra úgy látszhatott, hogy éppen Avigdor Liberman markánsan jobboldali pártja állhat ki a nők és a nem ortodox vallási irányzatok egyenjogúsága mellett, most azonban úgy tűnik, hogy hiába jár le a ma a határidő, továbbra sincs megállapodás arról, imádkozhat-e mindenki szokásait és meggyőződését követve a Falnál.

Január végén történelminek tűnő bejelentés született: a Siratófal Asszonyai nevű szervezet, a reform és konzervatív vallási irányzatok képviselőivel együtt megállapodott a kormánnyal és a Fal felügyeletét ellátó ortodox illetékesekkel abban, hogy egy a Fal körzetében kijelölt szakaszon együtt is imádkozhatnak férfiak és nők saját vallási szokásaik szerint: ezen a részen a nők, ha kívánnak kipát és taliszt is viselhetnek, tfilint is köthetnek.

A megállapodásból azonban pár hét után az ortodox vallási és politikai testületek kivonultak és azt közölték, hogy készek akár a kormányt is megbuktatni, ha mégis szentesíti és a gyakorlatban is megkíséreli bevezetni az egyezséget. A Netanjahu-kabinetnek ugyanis a legutóbbi napokig mindössze egyetlen fős többsége volt a Kneszetben, vagyis nagyon nagy szüksége volt a koalíciójában részt vevő ultraortodox vallásos pártok képviselőinek szavazataira.

A miniszterelnök márciusban azzal bízta meg kabinetfőnökét, David Sharant, hogy május végéig próbáljon tető alá hozni valamiféle kompromisszumot a szemben álló felek között.

Az ortodoxia képviselői azt találták elfogadhatatlannak, hogy ugyanazon a bejáraton keresztül juthatnának be a Fal előtti térre az ortodox és a női vallási egyenjogúságot elismerő „ima-szekciókba” a látogatók: ebben a gesztusban az ortodoxia és más zsidó vallási irányzatok egyenjogúságának szimbolikus állami elismerését látták, amit határozottan elutasítottak, hozzátéve még, hogy egyáltalán semmilyen módon nem kívánnak még érintkezni sem a reform és konzervatív mozgalommal. Még ugyanazt a bejáratot sem szeretnék használni, amelyen ők is áthaladnak.

A konzervatív és a reform-mozgalom ugyanakkor éppen ezért ragaszkodna a közös bejárathoz: ahogy Gilad Kariv rabbi, az izraeli reformok vallási vezetője mondta: ez a megoldás szépen szimbolizálná, hogy a zsidóságnak több útja is van, Izrael államában is.

A patthelyzetet tehát nem könnyű feloldani és az eddig napvilágot látott sajtóhírek szerint nem is sikerült.

Avigdor Liberman és pártjának csatlakozása a kormánykoalícióhoz óvatos spekulációkhoz vezetett a napokban, mivel a Yisrael Beiteinu egyszerre markánsan jobboldali és világi, szekuláris párt és azzal, hogy 5 fős frakciójukkal megerősítették a kormánytöbbséget, mérsékelték Netanjahu függését az ultraortodox képviselők voksaitól. Gyorsan kiderült azonban, hogy Libermanéknak jelenleg nem áll szándékukban konfliktusba keveredni az ortodox pártokkal.

Ma mindenesetre lejár a megegyezésre kiszabott határidő, nemsokára okosabbak leszünk és a honlapunkon természetesen követhetik majd a további fejleményeket is.

Mazsihisz

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.