Tíz hónap után szabadon engedték a ciszjordániai telepesek szélsőségeseinek egyik vezetőjét

Szabadon engedték tíz hónapos, bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív fogva tartás után Méir Ettingert, akire a megszállt ciszjordániai palesztin területen élő zsidó telepesek szélsőséges mozgalmának vezetőjeként tekintenek – jelentette az izraeli katonai rádió szerdán.

A rendkívül szélsőséges nézeteiről ismert Méir Ettingert tavaly a palesztin Duma faluban lezajlott súlyos incidens után fogták el. A faluban Molotov koktélt dobtak egy palesztin család otthonára, és a gyújtóbomba okozta tűzben, illetve később a kórházban életét vesztette a család három tagja – a szülők és egyik kiskorú fiúgyermekük -, míg a negyedik családtagot – egy ötéves kisfiút – fél évig egy izraeli kórházban ápolták súlyos égési sérülésekkel.

Ettingert azóta vádemelés és bírósági eljárás nélküli, “adminisztratív” fogságban tartották, amelyet eddig általában csak a terrortevékenységgel gyanúsított palesztinok ellen alkalmaztak. Szabadulása után is megszorítások várnak rá, egy évig nem tartózkodhat Ciszjordániában, fél évig Jeruzsálemben, valamint három hónapig éjszakánként a lakóhelyén kell lennie, és nem találkozhat szélsőséges aktivistákkal sem.

A dumai halálos gyújtogatással két másik fiatal telepest gyanúsítanak, de a palesztin család elleni merényletet követően az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat számos szélsőséges nézeteiről ismert fiatalt letartóztatott.

Tavaly ősszel bejelentették, hogy feltárták egy, a jelenlegi izraeli állami berendezkedés elleni összeesküvés előkészületeit, amelynek célja vallási “megváltás” volt, s amelynek résztvevői vandál támadásokat követtek el keresztény helyek és palesztin falvak ellen, például feliratokat festettek, autókerekeket tettek tönkre, gyújtogattak.

Méir Ettinger az Egyesült Államokból Izraelbe vándorolt Méir Kahane rabbi unokája; a nagyapa ultranacionalista pártját rasszista nézetei miatt 1988-ban kitiltották a kneszetből (az izraeli parlamentből). Kahanét két évvel később egy arab fegyveres New Yorkban agyonlőtte.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.