Hollande: az izraeli-palesztin megbékéléshez számításba kell venni a régió változásait

Az izraeliek és palesztinok közötti megbékéléshez számításba kell venni a közel-keleti régió egészét megrengető változásokat is – mondta Francois Hollande francia államfő pénteken, a francia diplomácia által életre hívott közel-keleti békekonferencia párizsi megnyitóján.

“Csak maguk az izraeliek és a palesztinok tehetik meg a bátor lépést a béke felé. Mi nem helyettesíthetjük őket. A mi kezdeményezésünk célja garanciákat teremteni ahhoz, hogy a béke szilárd, tartós és nemzetközileg ellenőrzött legyen” – fogalmazott a köztársasági elnök a találkozón, amelyre mintegy harminc, elsősorban nyugati és arab ország képviselője kapott meghívást, valamint John Kerry amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is jelen van.

A konfliktus érintettjei nélkül tervezett első megbeszélések célja az, hogy kiderítsék, miként lehetne újra tárgyalóasztalhoz ültetni az izraelieket és a palesztinokat, illetve a nemzetközi közösség megerősítse, hogy továbbra is elkötelezett a két állami megoldás mellett.

“Azt volt a célom, hogy Franciaország kezdeményezze a nemzetközi közösség mobilizálását (az izraeli-palesztin) konfliktus végleges rendezése érdekében” – hangsúlyozta a francia elnök. “Ennek a kezdeményezésnek az egyetlen célja a közel-keleti béke” – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, tisztában van azzal, hogy sokan kétségekkel fogadták a kezdeményezést, elsősorban Izraelben, ahol a kormányzat határozattan elutasítja a rendezés többoldalú megközelítését.

Békéről beszélnek
A franci elnök és a külügyminiszter – fotó: Reuters

A félnaposra tervezett konferencia célkitűzése egy olyan határozat elfogadása, amely pontos napirendet határoz meg a palesztin-izraeli viszály közvetlen tárgyalásaihoz. A francia diplomácia munkacsoportok létrehozását kezdeményezi olyan konkrét témákban, mint a gazdasági ösztönzések a béke érdekében, feszültségcsökkentő intézkedések vagy a regionális béke garantálása azzal a céllal, hogy a nagyhatalmak közreműködésével az év végéig a lehető legjobb feltételekkel lehessen újraindítani a 2014 tavaszán megszakadt közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokat.

A francia elnök arra figyelmeztetett, hogy a békefolyamat kudarca esetén “az űrt valószínűleg a szélsőségesek és a terroristák töltik majd be”.
“2016-ot írunk, háborúban állunk Szíriában, Irakban a fundamentalista terrorizmussal. A fenyegetések és a prioritások megváltoztak. A regionális változások újfajta feladatok elé állították a nemzetközi közösséget és a béketeremtést” – mondta a francia elnök, aki szerint a megbékéléshez az egész régiót számításba kell venni.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hevesen ellenzi a palesztin-izraeli viszály nemzetközi konferencián történő megvitatását, azt hangoztatva, hogy az ” lehetőséget teremt a palesztinok számára a közvetlen tárgyalások elkerülésére”. Az izraeli álláspont szerint kizárólag a felek közötti közvetlen és előzetes feltételek nélküli egyezetések vezethetnek eredményre.

“Kivéve, ha ezek a közvetlen tárgyalások nem működnek” – mondta pénteken Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter. Arra emlékeztetett, hogy a felek “nem folytatnak párbeszédet, a telepbővítések folytatódnak, az erőszak nő, reménytelenség uralkodik, az Iszlám Állam és az al-Kaida (terrorszervezetek) propagandája az egész területen terjed, és ez nagyon veszélyes”.

Az amerikai diplomácia előzetesen azt közölte, hogy nem él semmilyen külön javaslattal Párizsban, és nem döntötte el, hogy milyen szerepet vállalhat a folyamatban. Francia források nem tagadják, hogy egyedül a palesztinok támogatják teljesen a kezdeményezést.

Venczel Katalin – MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.