Az izraeli védelmi miniszter elrendelte a palesztin merénylők holttesteinek visszatartását

Avigdor Liberman, Izrael új, jobboldali védelmi minisztere elrendelte, hogy ne adják vissza családjaiknak a palesztin merénylők holttesteit – jelentette az izraeli katonai rádió csütörtökön.

A szerdai, négy halálos áldozatot követelő tel-avivi merénylet másnapján, a biztonsági kabinet délutáni rendkívüli ülésén Avigdor Liberman a merénylők házainak huszonnégy órán belüli lerombolását is követelte, de Aviháj Mendelblit főügyész ezt a jogi akadályok, az ilyenkor érvényes törvényi előírások miatt visszautasította – közölte a tízes tévécsatorna hírműsorának szakértője.

Móse Jaalon, Liberman elődje a védelmi miniszteri poszton, ellenezte a holttestek visszatartását, mert szerinte ezzel csak tovább szítják az ellenségeskedést, és emellett nem kívánta alku tárgyává tenni a támadók földi maradványait. A hadsereg vezetése, élén Gadi Ejzenkot vezérkari főnökkel, ebben a kérdésben teljes mértékben egyetértett Jaalonnal.

Liberman viszont úgy véli, hogy a merénylők földi maradványainak átadása rossz üzenetet közvetít, míg visszatartásuk elrettentheti a potenciális támadókat és családtagjaikat.
Az elmúlt időszakban a merénylők holttesteinek eltemetése számos alkalommal palesztin tömegtüntetéssé vált, és ezért a kilenc hónapja tartó erőszakhullámban többször csak azzal a feltétellel adták át a palesztinoknak szeretteik maradványait, ha szűk körben, mindössze negyven gyászoló részvételével helyezik őket örök nyugalomba.

Gilád Erdan, a Likud “héjáihoz” tartozó belbiztonsági miniszter is a holttestek visszatartása mellett van, és ezért korábban többször vitába keveredett Jaalonnal.
Erdan a biztonsági kabinet csütörtöki háromórás ülésén egy külön temetkezési hely létrehozását javasolta a halott merénylők számára, ezzel felélesztve a kétezres évek elejének a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején kialakított gyakorlatát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.